Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Cluedo: Harry Potter - A klasszikus nyomozás új talárban

A varázsvilágban sajnos nem példa nélküli, hogy valakinek nyoma vész, gondoljunk csak Bertha Jorkins eltűnésére. Most rajtad a sor, hogy felgöngyölítsd az ügyet, és választ találj a legégetőbb kérdésekre: ki, hol és mivel tette ezt a szörnyűséget?

5-Minute Crafts

Az első játék előtt egy rövid összeszerelésre is fel kell készülnünk (no, nem kell aggódni, egyszerűbb dolgunk lesz, mint egy IKEA-s bútorral). A tábla hátuljára 4 kereket kell rögzíteni, melyek később befolyásolni fogják a mozgásunkat, valamint fel kell ragasztani (!!!) a fekete dobókocka oldalait. Igen, sajnos nem tévedés, valóban egy ragasztott dobókockával van dolgunk - de legalább mi magunk végezhetjük el ezt a nemes feladatot. (Az alkatrészek minőségéről a későbbiekben több szót is ejtünk, ízelítőnek elegendő ennyi.)

A barkácsolás után a további előkészületek már hasonlítanak a klasszikus Cluedoban megszokottakhoz: a tárgy és gyanúsított zsetonokat, a Sötét paklit és a segítő kártyákat a tábla mellé helyezzük, egy véletlenszerű tárgy-, helyszín- és gyanúsítottkártyát a megoldás borítékba rejtünk, a megmaradt titokkártyákat pedig egyenlően szétosztjuk a játékosok között, a kimaradóakat pedig az Odúba helyezzük, képpel felfelé. A karakterkártyákból véletlenszerűen húzunk egyet (Harry, Ron, Hermione, Ginny, Neville vagy Luna), ő lesz az eltűnt személy, a megmaradtakból pedig mindenki választ magának egy szereplőt. A játékosszámnak megfelelő mennyiségben magunkhoz veszünk néhány csipet Hop-port, a maradékot pedig szintén a tábla mellé helyezzük. A kerekeket úgy állítjuk be, hogy a Start felirat látszódjon, a bábukat pedig a nekik megfelelő kezdőmezőre tesszük. Nincs más hátra, mint pennával és pergamennel felfegyverkezve megkezdeni a nyomozást!

Gyanúsítom Fenrir Greybacket A Weasley Varázsvicc Vállalatban, szeretet-sziruppal

A játékosok a körükben dobnak a két dobókockával: a zöld meghatározza a maximális lépésszámot, a fekete pedig a kerekek forgatását vagy kártyahúzást jelent, mely történhet a segítő kártyák közül vagy a sötét pakliból. A játék során bármikor megjelenik a Sötét jegy, akkor a sötét pakliból kell húzni, és elszenvedni annak hatását - valamennyi csipet Hop-port veszít(enek) bizonyos játékos(ok). A megfelelő segítő kártyákkal ezek megakadályozhatók, bár a játék során ritkán alakult úgy, hogy pont kéznél lett volna az áhított segítség. A kockadobás után mozgunk, mely történhet a zöld kocka által meghatározott lépésszámnak megfelelően, vagy később használhatjuk a Hop-hálózatot is. Amennyiben van a helyszínünkön működő kandalló, akkor egy csipet Hop-por használatával bármely más kandallóba átutazhatunk. A kerekek mozgatásával változik, hogy mely kandallók működnek, és mely ajtók vannak nyitva (természetesen, ha van kéznél Alohomora varázslat, akkor bármely zárt ajtón átjuthatunk).

Amennyiben helyszínre érkeztünk, gyanúsíthatunk, hogy ki és mely tárggyal hajtotta végre a bűntényt az adott helyen (például, ha a Mágiaügyi Minisztériumban állunk, akkor gyanúsíthatjuk Bellatrix Lestrange-et, hogy egy elvarázsolt seprűvel tette, a Minisztériumban). Ha a tőled balra ülő játékosnak valamely kártya ezek közül a kezében van, azt köteles megmutatni neked, ha nincs, akkor a tőle balra ülő játékosnak, és így tovább egészen az első cáfolatig, vagy amíg mindenki ki nem passzol. Amennyiben úgy gondolod, hogy már megoldottad a rejtényt, menj az Odúba a vádemeléshez (mi sem lehetne ennél tökéletesebb helyszín), s nevezd meg a gyanúsítottat, a tárgyat és a helyszínt, majd ellenőrizd, hogy egyezik-e a borítékban található kártyákkal. Ha igen, nyertél, ha nem, kiestél a játékból, és a többiek folytatják a nyomozást.

Cluedo: Harry Potter/Trónok harca/Agymenők/...

Mivel Harry Potter nevét mindenki ismeri, és rengetegen rajonganak a varázsvilágért, a társasjáték kiadók is elgondolkodnak azon, hogyan lehetne összekötni a kellemest a hasznossal. Néha születnek játékok kifejezetten erre a tematikára építve (lásd Roxforti csata vagy Roxforti csata: Sötét varázslatok kivédése), azonban sok esetben egy meglévő, bevált játékra húzzák rá Harry Potter nevét (a teljesség igénye nélkül, létezik Uno, Time's Up, Sztorikocka és Dobble is). Ez utóbbi kategóriát erősíti a Cluedonk is.

Az áttematizáláskor általában valami tuningolást is kapunk a játékokhoz, s bár igen ritka, hogy megférjen egymás mellett ugyanannak a darabnak kétféle verziója, már az is siker, ha meg tudják győzni az embereket az eredeti példány lecseréléséről. A Cluedo: Harry Potter jó esélyekkel indult, hiszen a Hop-poros utazás, az ajtók lezárása érdekes csavart hoz a játékmenetbe. A másik oldalon azonban olyan szintű spórolást érzek az alkatrészek minőségén, hogy ilyen vételár mellett már nem lehet szemet hunyni felette. Az újabb kiadások óta már csak-csak kezdünk megbarátkozni a műanyag egyen-kérdőjel figurákkal, viszont a gyanúsított személyek és tárgyak is csak kartonkorongot kaptak, ami már jócskán ront az élményen. A DIY kocka ezt még megspékeli, de a kegyelemdöfést az adja meg, hogy a segítő kártyákon olyan betűtípust használtak, amely nem tartalmazza az "ű" betűt, ezért az nemes egyszerűséggel minden szóból kimaradt. A sötét pakli ezt a bakit azzal orvosolta, hogy következetesen lecserélt minden "ű"-t "ő"-re. (Így lett a "sepr"-ből "seprő".)

A kivitelezésen túl arra minden mugli készüljön fel, hogy a nevekbe könnyű belezavarodni. Míg az eredeti Green és Mustard karakternevek bárki számára könnyen megjegyezhetőek, itt találkozhatunk Lucius Malfoyjal, Draco Malfoyjal, de még a Malfoy kúria is megjelenik, mint helyszín. Akik a varázsvilág kapcsán egyedül Harry Potter nevét hallották, azoknak mindenképp nehezebb lesz a játék, mint a hagyományos verzióval. Nyilvánvalóan nem egy leküzdhetetlen akadályról van szó, de ha nincs egy fix rajongói társaságunk, akkor érdemes megfontolni, hogy melyik verzió kerüljön elő gyakrabban. A másik, egyben szükségtelen módosítás a maximális játékosszám 6-ról 5-re való lecsökkentése. Ha szeretnénk, ezt figyelmen kívül hagyhatjuk, és nyugodtan neki lehet állni hat fővel is.

Mindent egybevetve, amennyiben hardcore HP rajongó vagy, és ha van valamiből Harry Potteres változat, akkor nem kérdés, hogy mit választasz, akkor ez a Cluedo neked való. Akkor is ajánlom, ha egy vérbeli rajongót szeretnél a társasjáték-szenvedéllyel megfertőzni. Viszont ha fontosabbnak tartod a játék minőségét és működését a tematikával szemben, akkor vannak ennél jobb kivitelezésű Cluedok is, például a Rejtély a luxusvillában.

Társasjáték adatlap

írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • sitatom

    2022-05-07 16:47:24

    Clio!

    Dehogy vetted el a kedvem!

    Köszi az öszinte véleményt :D

    Csak megerősítetted a gondolatom amit eddig is éreztem, hogy nem életem játéka lesz a Mysterium.

    Tuti hogy majd valamikor egyszer (talán) kipróbáljuk. Egyszer biztos :D

  • Clio

    2022-05-05 13:59:49

    Nem az volt a szándékom, hogy elvegyem a kedved a játéktól. Elnézésedet kérem 😔 Ez csupàn az én tapasztalatom, de hátha olvassa ezt olyan is, akinek jobbak a tapasztalatai a Mysteriummal :D

  • sitatom

    2022-05-05 09:10:21

    Köszi Clio!

    Úgy van ahogy gondoltam a Mysteriummal, nem hoztad meg hozzá a kedvem, tuti jó játék ki is fogom próbálni, de érzésre nem lesz a kedvencem.

    A Dixit parádés játék, főleg ha már kicsit van ráhangolodás is... bár józanul is egész élvezetes.

  • Clio

    2022-05-05 06:54:11

    Kedves Sitatom,

    Van egy kevéske összehasonlítási alapom, mivel a Mysterium nálunk is a polcon "hever". Nagyon érdekes a családunk viszonya a Mysteriummal kapcsolatban. Hàttér infóként mèg érdemes tudnod, hogy nagy kedvenc nálunk a Dixit jàtèk is. Több kiegészítőt megvettünk màr hozzá, és ez is szinte minden alkalommal előkerül, ha együtt jàtszunk. És ezért írom, hogy érdekes a kapcsolatunk a Mysteriummal, mert ez nem lett a család kedvence. Sőt.... 2-3 jàték után ki is égett tőle kb. mindenki. Pedig külön-külön a két műfaj képviselőit imádjuk, de összekombózva a kettő már nem jött be, főleg az idősebbeknek. Tesómmal ketten mi szeretjük, mert izgalmas, elvontabb gondolkodást igényel, sok bújtatott utalással, apró részletek megfigyelésével...Sokkal többet kell rajta gondolkodni mint egy Cluedon, a játékidő így meghaladta a család kapacitását is. Sok volt a kudarcélmény is a Mysteriummal kapcsolatban, így nem lett a kedvencünk :/ Mi ha választunk 100-szor inkább a 2 stílus külön, mint a fúziója... De persze ez megint család/társasàg függő. Lehet Nektek bejön majd és abba se tudjátok hagyni :D

  • sitatom

    2022-05-04 23:03:40

    Szia Clio!

    Igen nagyon sokan szeretik a Cluedot, ahogy mondtam tuti hogy velem van a baj. De én még a Catannal is szivesebben játszom mint a Cluedoval. Abban is igazad van, hogy vannak olyan tízezer plusz forintos játékok amiket nem ért az ember miért annyi az annyi.

    A Mysterium tárasas is már egy jó ideje a polcon van a társaságban, de a Cluedoval való viszonyom miatt még nem vitt rá a lélek, hogy kipróbáljam. Pedig arról is sok sok jót halottam. De hol van még az évvége idén tuti megnézzük milyen.

    Neked van összehasonlítási alapod a kettő között?

  • Clio

    2022-05-04 16:01:09

    A Cluedo nálunk egy örök kedvenc. Ez volt az első olyan társasjáték, melynek a szabályaira a szüleimet is meg lehetett tanítani. Nagyon szerették, azóta is valahányszor összejön a család mindig előkerül. Persze azóta már más főleg könnyen tanulható party játékot is magukévá tettek, de mégis ez volt az első mérföldkő. Szerintem teli találat a Harry Potter téma, sok benne a karakter, érdekes helyszínek, vicces és izgalmas fegyverek :D A funoknak kötelező darab lesz. Az árát nem tartom soknak, vannak ennél túlárazottabb játékok is, amiben kvázi kapsz egy kártyapaklit díszes dobozban 10k-ért...

  • sitatom

    2022-05-03 23:55:31

    Sziasztok!

    Bár tudom, hogy sokan nagyon szeretik ezt a régi „nyomozós” játékot, de bennem mindig van egy olyan ööö érzés amikor előkerül. ( szerencsémre már nem túl gyakran)

    Sajnos a Cluedo játékok egyszerűen nem jönnek be. Eddig akármilyen köntösbe csomagolták, bújtatták valahogy nem volt az igazi. Lehet benne van az is az érzésbe, hogy nem is vagyok benne túl jó és hiányzik a siker élmény :D. Ahogy olvastam a cikket ez a verzió sem fog áttörést hozni a viszonyunkban. Sőt ebben a kiadásban még a nevek kimondása is kisebb bravúr, bár ennek a verziónak valószínűleg a célközössége teljesen képben van ki kicsoda és nekik nem okoz gondot meggyanúsítani Peter Pettigrew-t.

    A cikk olvasása után ha a Cluedoval szembeni alap ellenérzésemet félre teszem és a filmekre visszaemlékezve a stílus és a film kedvelőinek nagy valószínűséggel nagyon betalál ez a kiadás. Ami nekem kicsit furcsa a leírás alapján a fekete kocka ”házi készítése”😊.

    Nekem az ára is kicsit borsosnak tűnik ( mondjuk valaki szerint a Pandemic legacy-ért sok a húszon ezer forint, azt meg én nem értem, hogy lehet drágálni, jó mondjuk tényleg nem olcsó egy társasért..) de azért vannak a jó kis akciók, hogy kedvezményesen betudja az ember szerezni.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cluedo: Harry Potter