Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Pálcát szegezz! - Harry Potter: Roxforti csaták

A Harry Potter és a Bölcsek köve nem kevesebb, mint 20 éve elérhető a magyar mugli társadalom számára. A világgal együtt a magyar közönséget is azonnal magával ragadta az ifjú varázsló tanonc és barátainak kalandja. Olyannyira, hogy kevés mára már felnőtt ember mondhatja el magáról, hogy Harry és pajtásai nem játszottak volna így vagy úgy nagy szerepet a gyerekkorában. Nekem például alapvetően változtatta meg az olvasáshoz fűződő viszonyomat, mikor az egyik karácsonykor a húgommal nem egy, hanem egyenesen három kötetnyi roxforti kalandot kaptunk a családunktól. Valamint arra se emlékszem, hogy volt-e ezeken a köteteken kívül valaha olyan könyv, amit titokban, takaródó után a zseblámpámmal olvastam volna. Ilyen vagy ehhez hasonló történeteket pedig szinte bárki fel tud idézni. Ami már önmagában is hatalmas dolog! Idén pedig a Reflexshop jóvoltából Harry Potter ismét visszatér, azonban ezúttal nem a könyvesboltokban, a mozivásznon vagy videójátékbolt polcain találhatjuk a legújabb varázsadagunkat, hanem a társasjáték boltokban kell szemfülesebben körbenéznünk.

A Harry Potter: Roxforti csata egy kooperatív pakli-építő játék, amit akár egyedül vagy akár négyen is játszhatunk. Harry, Ron, Hermione és Neville karakterein keresztül hét év kalandjait, harcait élhetjük át újra, a gólya évektől kezdve egészen Voldemort legyőzéséig.

Tárd fel titkaid!

A játék doboza egy ügyesen kialakított roxforti bőrönd, ami már a kezdetektől berántja a játékosokat. A nyitás során rögtön a térkép hátoldalával találkozunk, amire külön nyomat került, hogy valóban úgy nézzen ki a beltartalom, mint egy bőrönd belseje. Ahogy tovább pakolászunk megjelenik az elsőre furcsán üres inzert, benne 7 különböző játék dobozzal és különböző tokenekkel. Azonban nem kell megijedni, az inzertben kialakított helyek minden új játék során újabb és újabb lapokkal és  a varázsvilág egyéb tárgyaival fognak megtelni.

Ünnepélyesen esküszöm, hogy rosszban sántikálok!

Ahogy előzőleg is említettem doboz tartalma összesen 7 év történetén vezeti végig a játékosokat. Minden évben újabb és újabb csavarok kerülnek bele a játékba, ezek apránként bővítik a szabályrendszert, valamint új elemeket adnak a gonosz elleni harcokhoz. Ebben a bemutatóban nem szeretném ezeket elspoilerezni, hogy meghagyjam nektek a felfedezés örömét. :) Emiatt a képek, valamint a szabályok is csak az alapjáték elemeit tartalmazzák.

Azonban ne ijedjen meg senki, ez nem egy Legacy típusú játék, ha végig játszottátok a játékot bármikor bármelyik évet újrajátszhatjátok a karakterekkel!

A varázslat és a helyszín kártyák kivételével az illusztrációk a Harry Potter filmes franchiseból lettek átemelve. Továbbá a varázslat kártyákon a filmekben megfigyelhető pálca legyintések mozdulatsorait figyelhetik meg a szemfülesek. Összességében a  grafika nagyon egységes, bármely rajongó szívét magával ragadja. Nekem azonban személy szerint jobban tetszett volna, ha a helyszínekkel együtt az összes kártyán illusztrációk nem pedig screenshotok lettek volna felhasználva. Külön ki kell emelnem a fordítást, ami nagyon jól sikerült, ügyeltek rá, hogy a varázsvilágban használatos szavak magyarul is megfelelőek legyenek.

A tokenek minősége megfelelő, sőt a Halálfaló (gonosz irányításjelölő) szimbólumokat külön ki kell emelnem, mert a fém használata valamint a megmunkálása kifejezetten jó minőségű. Viszont kicsit furcsáltam, hogy a galleonok (befolyásjelölők) papírból készültek.

A játék későbbi alkatrészei is jó minőségűek, koherensen adják át a játékélményt.

Hajrá Griffendél!

A játék során négy karakter közül választhatunk: 

  • Hermione Granger
  • Harry Potter
  • Ronald Weasley
  • Neville Longbottom

Kezdetekben minden karakter ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik, a 3. évtől kezdve pedig egyedi tulajdonságokkal bírnak a szereplők. 

Minden játék kezdetén választunk egyet a négy varázsló vagy boszorkány egyikéből. Magunkhoz vesszük a hős kártyánkat a hozzájuk tartozó kezdő paklinkat, mely összesen 10 lapból áll (7 varázslat, 1 szövetséges és 2 tárgy), a segédletet, valamint egy életjelző tokent, melyet az életjelző sáv legmagasabb szintéjére helyezünk. A későbbiekben a varázslóink képességei cserélődnek, valamint ún. jártasság lappal is kiegészülnek. Az adott játék számától függően a játéktáblán előkészítjük a helyszíneket, a gonosz paklit, a gonosz varázslatokat, valamint a Roxfort kártyákat.

A játékos a körében felfordítja a helyszínek megfelelő mennyiségű rontást, végrehajtja ezeknek a hatásait, majd ellenőrzi az aktív gonoszok képességeit és amennyiben valamelyik aktiválódik akkor ezeket is teljesíti. Fontos, hogy ezek közben is figyeljünk a kézben tartott lapjaink hatásaira! Ezután kijátszhatjuk a lapjainkat, melyekkel támadás- és befolyásjelölőket gyűjthetünk. A támadásokkal a gonoszokat sebezhetjük, amennyiben sikerül az életerejével megegyező mennyiségű villámot rátennünk, akkor legyőztük. Ha nem ürült ki a gonosz paklink, akkor az új kör során egy új gonoszt csapunk fel a helyére. A körünk során szerzett befolyás tokenekkel pedig új lapokat vásárolhatunk a Roxfort kártyák közül, hogy így erősítsük a paklinkat.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a különböző ártó hatások következményében a hősünk élete nullára csökken, ebben az esetben a varázslónk/boszorkányunk elájul. Amennyiben a saját körünkben történt mindez, akkor folytathatjuk a körünket, nem maradunk ki. Azonban a kézben tartott kártyáink felét (lefelé kerekítve!) el kell dobnunk és egy gonosz befolyás jelölőt a helyszínre kell raknunk. Az aktív játékos körének végén pedig megint 10. szintre helyezzük az életjelölőnket.

A játékot úgy nyerhetjük meg, ha az összes gonoszt sikeresen legyőzzük, mielőtt az adott évnek megfelelő helyszínek mindegyikét hatalmuk alá vonnák a gonoszok.

A csíny letudva

Számomra óriási öröm, hogy a játék az első évtől kezdve folyamatosan tanítja a játékosokat, így tényleg bárkinek nyugodt szívvel ajánlható a játék. Tapasztaltabb játékosok számára az első két év kicsit lassú folyású lehet, azonban ebben az esetben nyugodtan lehet egy magasabb évfolyamnál kezdeni a kalandokat. A szabálykönyv ebben az esetben a 3. játékot javasolja. 

A dobozon feltüntette ajánlott életkor 11, azonban azon kívül, hogy ennél előbb egy varázsló sem kapja meg a Roxfortos levelét nyugodtan leültethetünk ennél kisebb varázsló vagy mugli ivadékokat is. Ebben az esetben inkább az első két csatára szorítkozunk. 

A társast több csapattal is próbáltuk, nekünk minden játékos számmal jól működött. Azonban inkább csak a Harry Potter rajongóknak ajánlanám, mert a játék akkor mutatja meg az igazi oldalát, ha valóban nem ismeretlenek nekünk a különböző tárgyak, szövetségesek, helyszínek és varázslatok. Ebben az esetben viszont úgy érzem, hogy egy igazi kincsre lelhetnek benne a rajongók. :)

A(z) Harry Potter: Roxforti Csata társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

25Feb

Bájos Kis Bestiák - Happy Tree Friends kártyákkal

Ismertető | 2024.02.25. 14:06:00

Toborozz hősöket a kalandorcsapatodba, és szállj szembe szörnyekkel ebben a könnyen tanulható, fél-egyórás partijátékban!


Kommentek

  • abiologistplayground

    2019-12-17 08:57:07

    Többen ugyan nem lehet játszani, de a Monster box kiegészítővel Luna is bekerül a karakterek közé. :)

  • csongrady.p

    2019-12-17 07:27:57

    Remek cikk, szuper kedvcsináló ... Bár ezt már nem tudom hogy lehet fokozni 🙂 Kár hogy nem lehet négynél többen játszani, szerintem igény volna rá 😋

    Ha minden jól megy lehetőségem lesz kipróbálni hamarosan, addig is beszerzek pár Bagoly Berti felé mindenízű drazsét 😁

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Harry Potter: Roxforti Csata