Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Dobble Harry Potter - A varázslat most kezdődik!

A Dobble társasjáték ma ismert első formájában 2009-ben látott napvilágot Denis Blanchot gondozásában. A játékkészlet 55 db kör alakú játékkártyát tartalmaz, kártyánként 8 különböző ábrával. A játék alapszabálya mérhetetlenül egyszerű: bármely 2 kártyalapot kiválasztva a pakliból pontosan 1 azonos ábrát láthatunk (bár előfordulhat, hogy különböző méretben). A cél, hogy ezt az ábrát játékos társainkat megelőzve, elsőként fedezzük fel és mondjuk ki.

A játékkészlet 5 különböző módot nyújt, hogy próbára tehessük gondolkozásunkat, megfigyelési képességünket és gyorsaságunkat:

1. A torony:

A kártyák megkeverése után minden játékosnak pontosan 1 lapot osztunk. A maradék lapokat képpel lefelé az asztal közepére helyezzük, majd a játék kezdetén a legfelső lapot felfordítjuk. Az első játékos, aki kimondja a saját kártyájával közös szimbólum nevét, elveheti a középső pakli legfelső lapját, majd új kör következik. A játékot az nyeri, aki a lehető legtöbb kártyalapot összegyűjti.

2. A kút:

Ebben a játékmódban, épp ellenkezőleg az előzővel a játékosok nem gyűjtögetik a kártyalapokat, hanem próbálnak tőle a lehető leggyorsabban megszabadulni. Egy kártyalapot képpel felfelé középre teszünk, majd a pakli többi lapját egyenlően szétosztjuk a játékosok között. A játékosok keresik a közös szimbólumot a középre helyezett lapon és saját kártyájukon. Aki először kimondja a közös szimbóluma nevét, az rakja kártyáját a középre helyezett kártya tetejére. A következő körben a játékosoknak ezzel a lappal kell közös szimbólumot keresniük saját kártyájukon. A játék addig tart, amíg az egyik játékos kezéből nem fogy el a kártya.

3. Forró krumpli:

A játékosok célja, hogy minél kevesebb kártyát gyűjtsenek, ehhez meg kell szabadulniuk a kezükben lévő lapoktól. A játék elején el kell dömntenünk, hány kört játszunk. Minden játékos 1 lapot kap, amit lefordítva maga elé helyez. A játék elején egyszerre felfordítják a lapokat, úgy, hogy az mindenki számára látható legyen. Közös szimbólumot ebben a játékmódban a partnerek kártyáival kell keresni- ha megtaláltad és kimondtad, annak a játékostársadnak a kezébe nyomhatod a kártyát, akiével egyezőt találtál.

4. Mérgezett alma:

Ebben a játékmódban is arra kell törekedni, hogy minél kevesebb kártyát gyűjtsünk össze. A játékmódok közül, talán ez követeli meg a legnagyobb figyelem koncentrációt.

A játékosok 1 lapot kapnak, amit lefordítva maguk elé helyeznek. A pakli többi lapja középre kerül, képpel felfelé fordítva. A játék elején egyszerre felfordítják a lapokat, úgy, hogy az mindenki számára látható legyen. Közös szimbólumot ebben a játékmódban a partnerek kártyái és a középen lévő pakli legfelső lapja között kell keresni- ha megtaláltad és kimondtad, annak a játékostársadnak a kezébe nyomhatod a középen lévő lapot, akiével egyezőt találtál.

5. Trió:

Az ötödik játékmód szerint 9 lapot húzunk a pakliból és ezeket elhelyezzük 3 sorban. A játékosok feladata olyan szimbólumot találni, ami 3 kártyán is szerepel. Aki ilyet talál és bemondja, az elveheti azt a három kártyát. Az elvett lapok helyére a pakliból új kártyák kerülnek, és ez így folytatódik, amíg a lapok száma engedi a játékot. A játékot az nyeri, aki a legtöbb lapot gyűjti össze.

A Dobble játék évek óta helyet foglal a polcomon, nem is akármilyen titulusban! Az egyik legnagyobb kedvenc, mert akárhányszor előkerül, mindig mosolyt-kacagást- örömteli izgalmat vált ki a gyerkőcökből!

Miért működik ennyire jól ez a játék? Miért az egyik legjobb kapcsolat teremtő és feszültségoldó „fegyverem”?

A TITOK ennyi: egyszerű, könnyen -gyorsan tanulható. Megnyomja a képzeletbeli „ Egézséges versenyszellem” gombot. 😊

A játék olyannyira egyértelmű, hogy a 2,5 éves kisfiam mikor a kezébe kaparintotta, azonnal rájött, hogy egyforma figurákat kell keresnie a kártyalapokon… Bár a játékot 6 éves kortól ajánlják, megkínálhatjuk vele nyugodton az ovisokat is. A középső csoport vége felé, már biztosan értékelni fogják a játékot.

Miért is érdemes MÉG minden család játéktárába beszerezni ezt a játékot?-Mindamellett, hogy szórakoztató és valóban minden korosztály ugyanazzal a lelkesedéssel megy bele a partiba…

Fejlesztett területek

A kártyajáték segítségével rengeteg területet tudunk fejleszteni a gyermeknél, olyan területeket, melyre először nem is gondolnánk.

  • Fejleszti az érzelmi intelligenciánkat, társas készségeinket.
  • Gyakoroljuk a társas normákat: szabálykövetést, kudarctűrést és sikertoleranciát. Megtanulunk közben szépen nyerni és veszíteni, úgy, hogy partnereinket ne sértsük egyikkel sem.
  • Türelmet, toleranciát tanulunk saját magunkkal szemben a játék tanuló szakaszában, amikor még nincs a tarsolyunkban tökéletesen a játék stratégiája.
  • A játék egyes változatai tökéletes teret engednek arra, hogy partnereink rezdüléseit, mimikáját, gesztusait villámgyorsan felismerjük és szélsebesen reagáljunk rá.
  • Aktivizálódik bennünk egy egészséges versenyszellem, ami életenergiát generál, lendületbe hoz, visszatölti energia raktárainkat

Mit tud még?

  • Figyelem koncentrációra vezet rá: itt nincs lehetőség álmodozni és elbambulni két kártya között.
  • A vizuális figyelmet kiemelten fejleszti: hiszen figurákat kell folyamatosan figyelni, kizárva közben minden más zavaró tényezőt.
  • Keresési-játék stratégia alkotására késztet: ahhoz, hogy profi szinten műveld a játékot, ki kell alakítanod a saját keresési rendszeredet, amivel a leghatékonyabb tudsz lenni.
  • Fejleszti a türelmet: hiszen az is előfordulhat, hogy egy ideig társaid jobban játszanak nálad.
  • Serkenti a gyors reflex-készségét: aki lemarad kimarad! Itt aztán tényleg pörögni kell, különben a játék végén nagyobbakat fogsz pislogni, mint a pakliban szereplő bagoly.😊
  • Mivel ki kell mondanod az ábrák megnevezését, így játékosan növekszik a szókincs, egyre pontosabb lesz a gyors szótalálás-összességében fejleszti a beszédkészséget is.

A játék kimondottan hasznos lehet enyhébb figyelem koncentrációs zavar, ADHD, autizmus spektrumzavar esetén is.

Mindezen képességeink az élet egyéb területére automatikusan áttevődnek. Tehát, ha szeretnéd biztosítani gyermeked számára azt az előnyt, hogy mindezekkel felvértezze magát, -és még nem lenne belőle nektek…-itt az ideje, hogy csatarendbe állítsátok!
Biztosan nem fogjátok megbánni!!!

Miért nagyon jó a most megjelent Harry Potteres változat?

A grafika szép, egyszerű, nem túl részletes, ami segíti a játékmenetet! A figurák kedvesre sikerültek, ijesztő vagy furcsa kép talán egy sincs közöttük, így nem kell attól tartanod, hogy játék közben a gyerkőc megijed vagy megretten és többé elő sem akarja venni a paklit.

És ha esetleg olvasni tudó 9-10 évesed még nem vette volna kezébe J.K. Rowling méltán dicsért könyvét, lehetőséget kapsz rá, hogy elindítsd az olvasóvá válás útján! Ne hagyd ki ezt a sanszot sem!

Kívánok nektek értékes-kacagós-csupaszeretet időtöltést ehhez a játékhoz!

Szerintem az egyik legjobb választás.

A(z) Dobble: Harry Potter társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
forrás -- rekaposztos

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Ápr

Színtahal - Tarka halkirakó

Ismertető | 2024.04.13. 14:00:00

Színpompás csápkirakó verseny már 4 éves kortól

20Márc

Gumicukik földje - Gyere, gyere eper!

Ismertető | 2024.03.20. 14:00:00

Gumicukor gyűjtögetés finom gyümölcsökkel


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dobble: Harry Potter