Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Csaló molyok - Nem csalás, nem ámítás

Mindenkinek van (legalább) egy ismerőse, aki szokott csalni. Mostantól azonban lehet kamatoztatni ezeket a képességeket, ugyanis a Csaló molyok nemhogy tiltja, hanem egyenesen kötelezővé teszi ezt a szokást!

Elkélne egy rovarirtás

A játékot négyféle kártyatípus alkotja: akció-, szám- és molykártyák, valamint az őrbogár. A parti elején nincs más dolgunk, mint mindenkinek osztani 8 lapot, a legidősebb játékos elé lehelyezzük az őrbogarat, a maradék kártyákból pedig képpel lefelé húzópaklit alkotunk. Felcsapjuk a legfelső kártyát, és az őrbogárral kezdődhet a buli!

Csalás csak legálisan

A játékosok az óramutató járásának megfelelően kerülnek sorra, és igyekeznek minél több lapjuktól megszabadulni. Minden kártya 1-5-ig számozott, és a dobópakli tetején lévőhöz képest pontosan eggyel kisebb vagy nagyobb számú lapot helyezhetünk. (Például egy 2-es lapra 1-eset vagy 3-asat játszhatunk ki.) Ez alól kivétel az 1-es és az 5-ös lap, hiszen előbbire 2-est és 5-öst helyezhetünk, utóbbira pedig 4-est vagy 1-est. Amennyiben nincs ilyen lap a kezünkben, húzunk egy kártyát, és ezzel véget ér a körünk.

Természetesen ebben a játékban nem ez az egyetlen mód, ahogy a kártyáinktól megszabadulhatunk. Erősen ajánlott a csalás, és ha nyerni szeretnénk, nagy valószínűséggel szükség is lesz rá. A módszereknek csak a fantáziánk szab határt - no meg néhány csalási szabály, mert hát ugye, mindennek van határa. Összesen 4 dolgot kell észben tartani:

  • A kézben tartott lapok mindig az asztal felett legyenek.
  • Egyszerre csak egy kártyától szabadulhatsz meg csalással.
  • Ha valakit csaláson kaptak, akkor az ügy tisztázódása alatt tilos csalni.
  • Az utolsó laptól szabályosan kell megszabadulni, azzal nem lehet csalni.

Mindezeket betartva is számtalan lehetőség létezik: leejtheted a lapodat az asztal alá, a szabályosan kijátszott lap alá egy másikat csúsztathatsz, a ruhádba rejtheted/asztalra félreteheted a kártyádat stb. Több ötletet nem is szeretnék adni, meghagyom mindenkinek a felfedezés örömét, valamint sokat lehet tanulni beszélgetésekből, tapasztalatcserékből, valamint fórumok és videók is találhatók a témában.

Az őrbogárnak ezzel szemben tilos a csínytevés, ő tölti be a szigorú tanár szerepét, aki igyekszik csaláson kapni a rosszcsont nebulókat. (Pro tipp: sose bízzatok meg szigorú pedagógusokat az őrbogár szerepével, ha pedig épp te űzöd ezt a nemes szakmát, akkor a barátságok és a játékélmény érdekében légy elnéző.) Amennyiben gyanút fog, egy "Csaló!" felkiáltással szünet áll be a játékban, amíg a gyanúsított töredelmesen bevallja, hogy valóban sikerült-e rajtakapni, vagy csupán tévedés volt.

Amennyiben jogos a vád, akkor vissza kell vennie a kártyáját a csalónak, plusz még egyet kap ajándékba az őrbogártól, s ezzel együtt a nemes feladatot is átruházza, s innentől kezdve a tetten ért bajkeverőnk lesz a szemfüles őr. Azonban ha alaptalan a vád, akkor az őrbogárnak húznia kell egy lapot a húzópakli tetejéről, s marad a jól megszokott szerepénél - hátha legközelebb sikerül a valódi tettest elkapnia.

Változatos kártevők

Ahhoz, hogy garantáltan legyen csalás, kapunk néhány kiválóan működő kártyatípust.

A csaló moly kártyáktól kizárólag csalással lehet megszabadulni (az őrbogarat kivéve, ő szabályosan kijátszhatja). Ha tehát ott kacsingat a kezedben néhány moly, akkor bizony készülj fel a turpisságra, különben biztosan lemondhatsz a győzelemről. (Ó, és egy bónusz jó tanács: ügyelj arra, hogy ne egy moly legyen az utolsó lap a kezedben, ugyanis tilos az utolsó kártyát elcsalni. Ezzel szembesülni egy roppant kínos pillanat, de hát a bölcs ugyebár mások kárán tanul, például a cikkírókén. Szívesen.)

A pók kijátszásakor a kezedből egy kártyát valaki másnak ajándékozhatsz - természetesen ez sem lehet moly.

A hangya szorgos kis gyűjtögető, ezért a kijátszáskor mindenki másnak húznia kell egy lapot.

A csótány kártya kijátszása az egyetlen eset, amikor vele azonos számértékű lap rakható le, s akinek ez a leggyorsabban sikerült, az a dobópaklin hagyhatja a lapját, a többiek pedig visszaveszik a kezükbe.

A szúnyog roppant idegesítő teremtés, valószínűleg mindannyian ébredtünk már az éjszaka közepén a lágy zümmögésükre, hogy aztán a következő egy órában megpróbáljuk elkapni - sikertelenül. Nos, ezt a kis szörnyeteget mindenki igyekszik lecsapni, s aki a legkésőbb kapott észbe, annak a többiek egy-egy lapot ajándékoznak a kezükből.

A játék akkor ér véget, amikor egy játékos az összes kézben tartott lapjától megszabadul.

Nem minden rovar bogár

A szabályok szerint hivatalosan egy játékkör végén a kézben maradt lapok után mínuszpont jár, s annyi kört játszunk, ahány játékos van. Bevallom, mi ezt sohasem próbáltuk ki, nekünk ehhez a játékhoz egyáltalán nem illik, hogy papírt kapjunk elő és pontokat írogassunk. Ez nagyjából olyan, mint a Solo, megkockáztatom, hogy azt is az emberek többsége akkor játszotta először a szabályoknak megfelelően, amikor BGA-n kipróbálták.

Az akciókártyák remek figyelemelterelést biztosítanak, és garantáltan megzavarják az őrbogarat annyira, hogy sikeresen eltüntethessünk egy-két lapot. Egy-egy trükkösebb csalás után bezsebelhető pár vállveregés, a kevésbé sikeresek után pedig elképzelhető pár percnyi masszív röhögőgörcs. A parketta például nem túl ideális helyszín, ugyanis a tökéletesen észrevétlen mozdulatokat követően is hangos csattanással érnek földet a kártyák. A bő, lenge, hosszú ujjú ruházat is ajánlott, tehát ne lepődjön meg senki, amikor a tapasztalt játékosok a rekkenő nyári hőségben is nyakig beöltözve ülnek asztalhoz.

Összességében a Csaló molyok egy egyszerűen tanulható, ugyanakkor számos lehetőséget rejtegető kártyajáték, amely szokatlanságával kifejezetten feldobhatja az estét. A 3-5 fős játékosszám kissé szűkös, amennyiben nagyobb társaságokhoz vagyunk szokva, de ezt leszámítva tökéletes partijáték.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

írta -- Cygnus

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Feb

Bájos Kis Bestiák - Happy Tree Friends kártyákkal

Ismertető | 2024.02.25. 14:06:00

Toborozz hősöket a kalandorcsapatodba, és szállj szembe szörnyekkel ebben a könnyen tanulható, fél-egyórás partijátékban!

18Feb

"Mancika néni, lehet még kérni repetát?"

Ismertető | 2024.02.18. 13:38:00

A Menzacsatában egy menzán falatozzuk a különféle finomságokat, majd egyszer csak kitör a „kajacsata”, és mindenki őrült dobálásba kezd.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Csaló molyok