Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tea 2 főre - A Szívkirálynő birodalma

Az udvar közepén álló asztalon csészék, és piték sorakoznak. A kártyakatonák az asztal körül remegve várják úrnőjüket. Alice az asztalhoz sétál és leül. A pite illatának és korgó gyomrának engedve magához vesz egy szelet pitét. „Üssék le a fejét!”, „Üssék le a fejét!” hallatszik a Szívkirálynő rikácsolása, aki az asztalhoz viharzik. Alice bátran pillant a nála jóval magasabb királynőre.

- „Hát te ki vagy gyermekem?”

- „Kérem hagyja abba a hisztizést!” vetette oda Alice.

A királynő meglepetten rogyott az asztalhoz.

Ilyesmi kép élhetett a fejlesztőcsapatban, miközben a Tea 2 főre játék fejlesztésén dolgoztak.

A Tea 2 főre egy kártyajáték, de a dobozban találunk még jelölőket, játéktáblát és egy nagy zsebórát is. A szabályai egyszerűek, és könnyen tanulhatók, talán az előkészítés fog több időt elvinni. A teapartit két főre szervírozták, de nem is tudnánk többen játszani.

Tejjel és cukorral

A kezdés elött üljetek az asztalhoz egymással szembe és tegyétek középre a játéktáblát. A pontozó lapkákat keverjétek meg és helyezzétek a táblára. Az egyik játékos vegye el a kék, a másik a rózsaszín kezdőpaklit. Ezeket keverjétek meg és tegyétek magatok elé képpel lefordítva. A fehér hátterű kártyákat értékük szerint helyezzétek a tábla alján jelzett mezőkre. Az 1-es Fehér nyúl kártyákat és a zsebórát tegyétek elérhető helyre. Aki utoljára ivott teát megkapja a flamingót és egy piteszeletet, az ellenfele pedig 3 piteszeletet kap. A maradék pitét és a homokórákat hagyjátok az asztalon, és kezdődhet a parti.

Mindkét játékos egyszerre felcsapja a paklija felső lapját. A két kártya értékét összevetve az erősebb lap tulajdonosa győz, és a következő lépések egyikét teheti meg:

 • aktiválja az egyik felcsapott kártya hatását. (piteszeletet, vagy homokórákat vesz fel, kivégez kártyákat, vagy győzelmi pontokat kap)
 • vagy egy karakter kártyát vásárol a tábláról. A vásárlási érték mindig annyi amennyi a a két kijátszott kártya különbsége. Drágább kártyát is megvehetsz, ha a különbséget piteszeletekkel pótolod.

Az akciók végrehajtása után a győztes elkölthet tetszőleges számú homokórát is, amiért darabonként eggyel elfordíthatja az óra mutatóját és végrehajthatja az ott látható akciót. Ezután következik az újabb kártyafelcsapás. Amikor a paklink utolsó lapját is felfordítottuk egy nyúl kártyát helyezünk a lapok közé és újra megkeverjük, majd folytatjuk a játékot.

Ha már nincs több fehér nyúl, vagy kétféle karakterkártya is elfogyott a tábláról, a játék véget ér. Ekkor kiértékeljük a pontozó lapkákat és összeszámoljuk a kivégzett lapokat, a pontértéket pedig lelépjük a táblán. Érdekesség, hogy a pontozólapkák csak akkor elszámolhatók, ha az alattuk lévő kártyacsomag elfogy. A játékot az nyeri, akinek több pontja van.

Milyen mély a nyúl ürege?

A Tea 2 főre játékmenete meglehetősen egyszerű és nagy szerencsefaktorú, amibe azért sikerült beletenni több döntési lehetőséget is.

A téma leginkább a grafikán jön át, viszont a kártya kivégzés akció nagyon jól passzol az Alice Csodaországban témához. A szabálykönyv egyszerű nyelvezetű, logikusan felépített és gazdagon illusztrált, amihez példákat is mellékeltek, viszont több helyen egy-egy fontos részlet kimaradt. Erre a boardgamegeek.com oldal fórumán találtunk pontosításokat.

Ha kinyitjuk a dobozt és elolvassuk a szabályt az az érzésünk, hogy ez egy nagyon okosan összeállított gazdag mechanizmusokkal és megannyi döntéshelyzettel gazdagított játék. Viszont menet közben ezt kevésbé éreztük. A random kártyafelcsapással egyszerűen a győztes mindent visz. A vesztes nincs kompenzálva semmivel és gyakori, hogy egy játékos körökön át nem tud semmilyen akciót végrehajtani.

Persze, mivel ugyanazzal az alappaklival indít mindkét játékos, előbb-utóbb matematikailag a másik fél is kikerül legalább annyiszor győztesként, viszont nálunk ez nem egyenlítődött ki, ha valaki többször nyert zsinórban a játék elején.

Ami a legjobban tetszett, az a játék hangulata. Menet közben nem teázást idézett, hanem inkább az Alice csodaországban világába csöppenünk. Egy fárasztó nap után kellemes időtöltést nyújt. A pontozólapkák haladóbb döntési lehetőségeket és kombinációkat hoznak a játékba.

Könnyed, dinamikus, és sokféle ízt, mechanikát megtalálunk benne. Ráadásul rövid, 20 percbe belefér. A grafika nagyon szép lett, az alkatrészminőség is nagyon jó. A taktikai lehetőségek ellenére a játék erősen belépő szintű és ez a magas szerencse faktornak köszönhető. Éppen ezért akik szeretik kezükben tartani a döntéseiket és maguk irányítani a játékot, azoknak valószínűleg túl sok lesz a randomitás. Viszont kezdőknek és a társasjátékok világával ismerkedőknek jó választás.

A(z) Tea 2 főre társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

20Okt

Jaipur - A rúpiák ura

Ismertető | 2020.10.20. 16:00:00

Ki ne akarna a maharadzsa legbizalmasabb kereskedője lenni, hogy ezáltal egyszemélyes hadseregként fellendíthesse az ország pénzügyeit? Most végre lehetőségünk nyílt erre, hiszen - minő véletlen - pont a rózsaszín városban zajlik a tehetségkutató.

15Okt

Kaland a zsebbe! Új felvonás – Spoilermentes Szabadulópakli bemutató

Ismertető | 2020.10.15. 13:00:00

Idén a Szabadulószoba játékokhoz 3 új tag érkezett: az Eldorádó legendája, A függöny mögött és a Szfinx átka. Spoilermentes bemutatónkban elolvashatod tapasztalatainkat.


Kommentek

 • Barnil

  2020-10-14 18:07:24

  Számomra igazán érdekes ez a játék. Több szempontból is. Az első benyomásom igencsak vegyes volt. Tetszett is meg nem is. Imádom a csak két fővel játszható társasjátékokat, főleg a szivatósabbakat. Már akkor is el tudtam képzelni, hogy ez a játék jól működik ketten. Ahogy azt is, hogy az általam kedvelt kategóriába tartozik. A grafika itt is tetszik, valamiért nekem a modern képregények stílusát juttatja eszembe, bár fogalmam sincs miért. És igen a téma. Kezdjük ott, hogy az Alíz Csodaországban téma, egy társasjátéknál nem rossz, egészen egyedi. Viszont mivel én nem vagyok nagy rajongója, sőt inkább nem szeretem, ezért ez az a pont amiért engem nem vonz ez a játék. Másrészt, indokolatlan a témaválasztás. A mechanizmus, talán az órát leszámítva, egyáltalán nem hozza az Alíz témát. Én is úgy érzem, mint azt már sok helyen hallottam, hogy csak rá lett húzva a játékra, mert kellett egy viszonylag népszerű téma. Félreértés ne essék, ez egyáltalán nem rossz. Csak fura, főleg nekem, aki nem nagy Csodaország rajongó.
  A mechanizmus, amit a játék használ, szavakba nem tudom önteni mennyire tetszik. A szerencsefaktor nagy, hatalmas. Engem nem zavar, de biztos vagyok benne, hogy többeket igen. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy a szerencsefaktor mértékéhez képest, szerintem hosszú a játék. Simán lehet, hogy a másik játékosnak szerencsésebben jönnek a lapok, míg nekem egyfolytában nem és nem. Ez elég nagy szívás lehet... Szóval tételezzük fel, hogy olyan szerencsétlen vagyok, hogy sorra kisebbek a lapjaim, akkor végig ülöm a 30-40 percet, amit a doboz ír, és nézem, ahogy ellenfelemnek minden szipi-szupi? Jó elég szürreális és végletekig menő, de megeshet. A ráhatás a lapokra lehetne több is, de elfogadom, ezzel nincs bajom. :) Szimpatikus a sok lehetőség, amit a játékos csinálhat, ha ő nyerte a kört, valamint az újrajátszahósága. Szerintem akinek ez bejön, az a végtelenségig tudja játszani.
  Kedvenc elemeim a flamingó, a kis fabábuk és az óra a játékban betöltött szerepével. :)

Népszerű

Friss

 • Res Arcana- A hatalom alkímiája

  2020.10.29. 16:00:00 / Ismertető, Bemutató

  A Res Arcanaban mágusokat alakítunk, akik nem kisebb célért, mint a hatalomért versengenek egymással. A társasért Tom Lehmann felelős, akinek a Race for the Galaxyt és a Roll for the Galaxyt is köszönhetjük.

 • Ti írtátok!- UFO Farmer

  2020.10.29. 10:00:00 / Ismertető, Ti írtátok!

  A játékosok földönkívüliek bőrébe bújva próbálnak meg minél több állatot elrabolni a Szuperfarmer farmjáról, majd az űrhajók segítségével az űrbázisukra szállítani a megszerzett állatokat.

 • Ti írtátok! - Vírus

  2020.10.28. 10:00:00 / Ismertető, Ti írtátok!

  A Vírus! különösen izgalmas lehet a mai vírushelyzetben, bár a története nem illeszkedik napjaink eseményeire: a tartályokból kiszabadultak kísérleti vírustörzsek, amelyek terjedését neked kell megakadályozni.

 • Aranyásók: Az elfeledett bányák

  2020.10.27. 13:00:00 / Ismertető, Bemutató

  Az aranyra vágyó törpék megunták (vagy kifosztották) az eddigi lelőhelyeiket, és klánokba verődve, újabb kalandokat - na meg persze mesés gazdagságot - keresve elindulnak rég elfeledett bányák felfedezésére.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Tea 2 főre