♥ ♥ NYEREMÉNYJÁTÉK A CIKK VÉGÉN! ♥ ♥

Az Exit játék sorozatról spoilermentesen

Bár szabadulószobák műfaja közel tíz éve hódít a világon, sokakkal együtt jóval korábban, videójátékos berkekből ismerkedtem meg ezzel a puzzlesolver csodával. Rengeteg nyomozós és horror játék élt és él ma is a bezárt helység(ek) által keltett klausztrofób miliővel, ahol az idő hiánya fokozza tovább az izgalmakat. Persze ezt a trükköt közel sem a videójátékok alkalmazták először gondoljunk csak bele az ikonikus szemétledobós jelenetre a Star Warsból vagy Indiana Jones klasszikus kalandjaira, sőt akár a szabadulószobák atyjának is hívható Fűrész filmre (a folytatásokat inkább hagyjuk).

Azonban egyik élményhez sem hasonlítható, ha mi magunk találjuk szemben magunkat a zárt ajtókkal és egy idegesítően pergő számlálóval! A tematikák szempontjából pedig igazán nem lehet kifogásunk, ahány szabadulószoba, annyi téma. Ha nem érezzük közel magunkhoz a horror műfajt, akkor se kell aggódnunk rengeteg kalandjáték várja, hogy kipróbáljuk! Minden történet során újabb és újabb kódok, zárak, lakatok, kulcsok, rejtekhelyek és kirakósok kavalkádjai várnak, hogy felfedezzük őket. Így minden történet egyedi és megismételhetetlen. Nincs ez másképp a társasjátékok által kreált szabadulószobákkal sem. Rengeteg kalandot és rengeteg fajta kivitelezést találhatunk a piacon. Többek közt az oldalunkon is találhatsz két másik franchise-t, ha érdekelnek különbségek. :)

No de miért szabaduljunk a társasjátékkal? A különböző történetek által megteremtett feszültség itt is nagyon jól működik. A kalandok legtöbbje időre megy, tehát itt se szabadulhatunk attól, hogy bizony sietnünk kell! És míg szabadulószoba nincs minden sarkon (kivéve Budapesten :)), a társasjátékok relatíve könnyen beszerezhetőek. Sőt, magunkon meg a dobozon kívül másra nem is lesz szükségünk a kalandhoz. (Jó, néha egy-egy verzió applikációt is kér.) Nem elhanyagolható tényező, hogy otthon szabadulni bármikor és bárkivel lehet. Olyan darabokat is találhatunk a piacon, amit kifejezetten pici gyerekeknek terveztek, míg a fizikai roomokban erre nem nagyon találni példát. Persze mindig lesznek a műfajnak ellenzői, de én személy szerint üdvözítem a szabadulás ezen verzióját is.

Az Exit sorozat alkotói sem tűztek ki kisebb célt játékuknak mint, hogy a szabadulószobák élményét otthonainkba varázsolják. Tették ezt olyannyira zseniálisan, hogy a játékaik 2017-ben el is nyerték a Kennerspiel des Jahres díját. Szerencsére a Piatnik Magyarország egy kifejezetten a bemutatásra készült verziót is rendelkezésünkre bocsájtott, így minden aggodalomtól mentesen is tudok képeket, játék elemeket mutatni nektek. Ez a kiadvány A premier titkát viseli és bár módszereiben megegyező, de némileg rövidebb szórakozást ígér a kalandoraink.

Exit: A premier titka

A premier titka kifejezetten a marketing célokra jött létre, így a hossza a többihez képest jelentősen alulmaradt. Azonban az itt felhasznált fejtőrök tetszettek nekünk a legjobban. Persze lehet, hogy a véleményünket nagyban befolyásolta a kevés feladat, valamint a nagyobb tapasztalat. Ugyanis a tesztelések közben ezt a verziót hagytuk utoljára.

A történet roppant egyszerű, egy elvarázsolt előadásból kell kijutnunk mielőtt örökre a részesévé válunk a darabnak. De ne aggódjatok bezártságunk nem tartott sokáig, kb. 20 perc alatt már a friss levegőt szívhattuk. :)

A játék kibontásakor az Exit sorozatra jellemző kis pakkal találtuk szembe magunkat:

  • egy forgótárcsa
  • egy csomag feladatkártya
  • egy csomag megoldáskártya
  • egy csomag segítségkártya
  • pár karton elem
  • egy feladatkönyv
  • egy játékszabályzat.

Ami ebből a pakkból hiányzott, de a többi szabadulás során fontos volt az maga a játékdoboz. Az előbb felsoroltakon kívül még bekészítettünk egy stoppert, papírt, ceruzát és ollót. De ne aggódjunk az agyunkon kívül másra már tényleg nem lesz szükségünk! :)

A játék maga roppant egyszerű: a feladatkönyv, valamint a játékszabályzat utasításait követve magunkhoz ragadtuk az aktuálisan elérhető feladatkártyát és, ha megfelelő mennyiségű információ állt rendelkezésünkre megpróbáltuk meg oldani azt. Ahogy az a szabadulószobákban is lenni szokott, a rejtvények összességében különböző számsorokhoz vagy egyéb kódokhoz vezetnek minket. Az Exit esetében mindig háromtagú kódokat kell keresnünk, melyet a forgótárcsa három sorához kell igazítanunk a megfelelő jelzés alatt. Ha sikeresen beállítottunk egy kódot a tárcsa megmutatja nekünk, hogy melyik megfejtést kell a kikeresnünk megfejtés pakliból. Itt először két kártyatípusba bukkanhatunk: a kód helytelen, vagy a kód lehet, hogy helyes. Amennyiben, lehet, hogy helyes a kódunk, akkor nincs más dolgunk, mint a kártyán kikeresnünk a rejtvényünkhöz szükséges kártyaszámot a megfejtés pakliból. Ha ügyesen gondolkodtunk, akkor a megfejtés kártyán megtaláljuk, hogy milyen egyéb feladványokhoz és/vagy kartonelemekhez jutottunk hozzá. Amikor pedig az utolsó kérdést is sikeresen megválaszoltuk, akkor sikerült kijutnunk a rejtélyek labirintusából és győztünk.

Ha megakadunk akkor lehetőségünk van a feladványokhoz segítséget is kérni. Minden rejtvényhez három segítség tartozik. Az első inkább csak rávezet minket, hogy miképpen érdemes megoldanunk a feladatot. A harmadik kártyán pedig már a megfejtéhez tartozó kártya számát találjuk. 

Exit- Az elsüllyedt kincs (Spoilermentes)

Ez a történet egy könnyed kis roncshajós kincskereséshez kalauzol bennünket. Mi a teszteléseket ezzel indítottuk és a nehézségi szintjének ellenére több, mint másfél órán keresztül szabadultunk. Összességében a tesztjeink során ez tetszett nekünk a legkevésbé. Bár voltak frappáns feladványok, de valahogy nem alakult ki egy kellemes flow élmény a játék során. 

Sok esetben hamar rájöttünk arra, hogy hogyan is kellene egy-egy egy részt megoldani, azonban a kivitelezéssel inkább csak szenvedtünk. Persze ez sok egyéb külső tényező miatt is alakulhatott így, de minket kifejezetten frusztrált, hogy kénytelenek voltunk jó párszor igénybe venni a segítségkártyákat. Ami valahogy ebben a részben nem volt számunkra túl nagy segítség. Ugyanis az 1. és 2. kártya tartalmára már sok esetben rájöttünk és valahogy utána kellett volna egy 2,5. segítség. Emiatt párszor a 3., azaz a végső megoldó lapot is meg kellett vizsgálnunk. 

Azonban az is igaz, hogy tényleg ez volt az első Exit játékunk, így a ballépéseink egy jelentős részét könnyen magyarázhatjuk ezzel. Illetve bennem az is felmerült, hogy nem annyira a mi készségeinkre voltak szabva a feladatok, legalábbis a játék első felében gyakran úgy éreztük, hogy az egyedi bénaságunk vitt minket tévútra. Mindenesetre a játék második felével már jóval hamarabb végeztünk és ugyanúgy sikerként éltük meg, mikor megkaparintottuk a kincseket tartalmazó ládikát.

Exit - Állomás az örök jégben (Spoilermentes!)

Ez a kis doboz a Dolog világába kalauzol bennünket, egy kis Alien áthalással. :) Szabadulásunk itt is kb. másfél óráig tartott, de az idő jóval könnyebben repült a jeges bázison, mint a víz alatt. A feladványok jelentős része tetszett nekünk és bár nem mindegyiket tudtuk segítség nélkül megoldani, de az ehhez a játékhoz kreált súgások jóvolta hasznosabbaknak bizonyultak mind az 1., mind a 2. szinten. Így a végső megoldásokat kínáló 3. kártyát egyszer se kellett meglesnünk.

És bár az Állomás az örök jégben nehéz kalandnak számít, az Exit család kalandjai széles választékban állnak rendelkezésünkre. Így mind téma, mind nehézség alapján könnyen választhatunk nekünk tetsző szabadulószoba pakkot. :)

A magyarul is megjelent Exit játékok listája nehézség szerint

Könnyű

Közepes

Nehéz

Kiknek, hogyan, hányan?

A játék dobozán 1-4 fős ajánlás szerepel. Mivel kooperatív, így úgy gondolom, hogy minden létszámmal jól működhet. Mi csak két fővel próbáltuk ki őket, ami valószínűleg a legideálisabb verzió. Egyedül talán nehéz lehet rájönni a megoldásokra, négyen meg talán nehéz lehet úgy ülni, hogy mindenki lássa a feladványokat.

Az általunk próbált verziók mindegyike tanúbizonyságot tett arról, hogy miért a Kennerspiel des Jahresben méretettet meg a társas. Így kisgyerekekkel nem ajánlanám a kipróbálását.

Ugyan az Exit játékok csak egyszer játszhatóak, sőt a doboz kifejezetten rombolásra buzdít minket azonban, ha nem érzünk affinitást erre, akkor pár extra lap és ceruza használatával könnyen megmenthetjük a játékunkat. Újra összerendezve pedig nagy örömet szerezhetünk családunknak, barátainknak vagy akár a nálunk hátrányosabb sorsú embertársainknak, ha tovább ajándékozzuk. :) Azonban előre figyelmeztettek mindenkit, hogy rombolás nélkül nehezebb megtalálni a megfejtéseket!

A(z) EXIT - A premier titka társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

A(z) EXIT 6.-Állomás az örök jégben társasjátékot a Piatnik biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Júl

Anarchista palacsinta🥞 – „Kirobbanó-Dobble-Élmény”

Ismertető | 2024.07.13. 14:00:00

A Robbanó cicák és a Dobble alkotóinak közös játéka

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • h.jozsef.alex

    2020-02-10 11:46:51

    Szívesen kipróbálnánk.

  • crazyoh

    2020-02-09 09:14:38

    Az első 4 epizóddal már játszottunk a baráti társasággal és nagyon izgalmas játékok. Persze előfordul, hogy olyan logika alapján kell megfejteni 1-2 feladványt, hogy 20 perc elmegy vele, és végül nem jövünk rá, majd a segítségből kiderül a megfejtés és mi csak nézünk, hogy "na neee". Néha talán túl van csavarva a feladat, de attól még a nagyobb része a játéknak élvezhető és megfejthető a legtöbb embernek. Ugyanakkor képes ez a társas egy nagyon egyedi hangulatot megteremteni, hogy ha mi játékosok is hajlandóak vagyunk komolyan venni az időt, illetve beleképzelni magunkat a szituációba. A fáraó sírkamrájánál például aláfestő egyiptomi zenét is indítottunk, hogy kimaxoljuk a hangulatot. Az persze más kérdés, hogy amikor már hiába törtük egy-egy feladaton a fejünket, akkor muszáj volt kikapcsolni, mert olyankor több kárt okozott mint hasznot (feeling ide vagy oda). Ahogy a szövegben is olvasható, ezekben a játékokban van egy tárcsa, ami mindegyik dobozban egyedi kialakítású, és ami különösen tetszik, hogy valamilyen újítást mindig belecsempésznek a játék következő részébe.

    Ha egy nap több társast szeretnétek játszani, akkor egy jó tanács: ne ezt hagyjátok a végére! Kicsit leszív a játék, viszont nagyon jó érzés "kiszabadulni". Ha nincs kedvetek sok pénzt kiadni egy szabadulószobára és elmenni a város másik végébe, akkor ezek a társasjátékok jó alternatívák lehetnek.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • EXIT - A premier titka
  • EXIT 6.-Állomás az örök jégben
  • EXIT: Az elsüllyedt kincs