Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Dr. Fondor és az Idő Fellegvára - Ki itt betörsz, hagyj fel minden reménnyel!

Fondorlatos gonosztevők nélkül nincsenek hősök, ezt minden gyerek tudja. Persze nem kell mindig mindenáron megvédeni a világot, és az sem feltétlenül muszáj, hogy a hősök patyolattiszta erkölcsi idolok legyenek, elég, ha Robin Hood módjára a gonosztól akarnak lopni. A FunForge új családi játékában, a Dr. Fondor és az Idő Fellegvárában (Professor Evil and the Citadel of Time) efféle hősök szerepébe bújunk, hogy a címbéli Dr. Fondortól visszaszerezzük az emberi civilizáció legértékesebb kincseit és kegytárgyait, amelyeket a gonosz professzor az időben utazva lopkodott össze.

Feladatunk nem lesz egyszerű, de ne gondoljunk egyből agyégető kemencére, a játék mechanizmusai gondoskodnak róla, hogy a Dr. Fondor ne lépje túl a családi társasok nehézségét - pontosabban fogalmazva (és ismerve a gyerkőcök korántsem lebecsülendő szellemi kapacitását) nem merészkedik a komplexitás fellegvárának felső szintjeire, viszont tartalmaz annyi kihívást és változatosságot, hogy nehogy unott vállrándítással lökjük fel a polcunk pókháló lepte részére. Sőt, ha a gyerkőcök netán a kooperatív stílus felé kacsingatnak, Dr. Fondor ideális célpont lehet a számukra.

Kincsek tárháza

Lássuk, mi teszi a Dr. Fondor és az Idő Fellegvárát olyan vonzóvá! Kezdjük a külcsínnel, hiszen emberből vagyunk mindannyian: a játék grafikai dizájnja nem pusztán első látásra lesz tetszetős. A manapság trendi fehér alapú doboz borítója nagyszerűen felüti az alaphangulatot, igaz, épp annyit árul el, hogy még kíváncsibbak legyünk a belbecsre. Az éppen csak egy kicsit a "nyugati rajzfilmes" irányba elvitt rajzstílus ötletes és részletgazdag képekkel igyekszik megnyerni a gyerekek és apuci szívét. A viktoriánus korból előlépett visszarabló-banda felvonultatja a steampunk zsáner jellegzetességeit (elegáns, de laza ruhák, cilinderek, rézkütyük és persze fogaskerekek), ráadásul minden kártya jó nagy és strapabíró, a karakterek lapjai pedig egészen vastag kartonból készültek, tehát hacsak nem esünk nekik éles tárgyakkal, bírni fogják a gyűrődést.

Komponensek terén nem vagyunk elárasztva, de talán jobb is ez így, családi kategória lévén nem szerencsés, ha azzal megy az idő, hogy félóráig válogassuk a színes mütyüröket. Manapság sokszor elhangzik, hogy bizonyos esetekben túlzás a mini, de a Dr. Fondornak javára vált volna, ha a szereplőket nem csak egy kartonlapocska ábrázolja, mert picik, nem ugranak ki a sűrű táblából és többször előfordult, hogy összekevertük egymás "bábuit". Nyilván így a játék ára is változott volna, de persze valamit valamiért. És ha már játéktábla: értem én, hogy a prof lakhelyének különböző helyiségeit muszáj volt megkülönböztetni egymástól, de ennek az lett az eredménye, hogy a tábla túlzsúfolt és ingergazdag kinézete megnehezíti a könnyű eligazodást - hozzátenném, nem vészesen, pár alkalmat követően a bátor betörők már kívülről ismerik majd a Doktor fellegvárát (habár semmi nem támasztja alá, miért nem csak egy szimpla kúria), de addig azért minden új játékosnak lesz keresgélnivalója bőven.

Elsősorban a lopott kincseket, bár ezeket jól láthatóan kell elhelyeznünk a terepen még a játék elején. Hogy a Dr. Fondor ne váljon kiismerhetővé, ezért az előkészületek alapos randomizálást írnak elő, talán itt egy icipicit rezeg a léc, ugyanis a 12 db szoba lapjaiból kell véletlenszerűen kipakolnunk a kincseket őrző védműveket és csapdákat (kamerákat, padlóba rejtett fűrészt, lézerhálót, stb.), majd ezután ugyanezt a paklit megkeverve kell az első három kincset is felrakni. Kis gyakorlással hamar meg lehet lenni vele, de elsőre oda kell figyelni, nehogy valamit elrontsunk. Erre a procedúrára azonban szükség van, mert a kincsek különböző nehézséggel rendelkeznek, már ami a megszerzésüket illeti. Egyrészt van olyan, amelyikre csak kevés idő áll rendelkezésre, mielőtt a prof elzárja a lopásbiztos trezorjába, másrészt mindegyiket más és más védművek kombinációja őriz. Minél több és vegyesebb, annál nehezebb hatástalanítani ezeket, ha pedig Fondor doktor 4 kincset zár el előlünk, elvesztettük a játékot. Ez előbb-utóbb mindenképp be fog következni, ahogy ketyeg az óra, így nekünk meg az lesz a célunk, hogy 4 kincset kimenekítsünk (hogy a többinek mi a sorsa, azt nem tudni). Ehhez kis csapatunk tagjainak különleges képességeire, illetve a játékosok közti csapatmunkára, no meg egy kis előrelátásra lesz szükség. A játékot 2-4 fő játszhatja, és tulajdonképpen nehéz lenne ajánlott játékos-számot mondani, mert ketten talán még izgalmasabb is, mivel gyakrabban kerül az emberre a sor, négyen viszont többféle képességből tudnak válogatni, szóval a játékélményt igazán nem befolyásolja, társasága válogatja, kinek hogy tetszik jobban.

Betörni csak pontosan, szépen

A nehézséget nem ez fogja feltolni, mivel minden játékos köre után Dr. Fondor következik, vagyis a játék körönként változtat valamit a felálláson, így amikor a következő játékos sorra kerül, már adódhatnak olyan szituációk, amelyek miatt muszáj eltérni a tervtől. Négy játékosnál már nem lehet megmondani, hogy az első embernek mi lesz majd az optimális mozgása, annyi minden változhat időközben, viszont ez nem negatívum, hanem inkább jellegzetesség, ettől marad a játék könnyedebb, családibb. Na de mit is tehetünk egy körünkben? Egész sokat, az mégis kevésnek tűnik majd minden alkalommal. Alapvetően négyféle akcióból mazsolázhatunk: kinyithatunk egy zárt ajtót (levéve a fekete fatokent), mozoghatunk egy szomszédos szobába (ha már nyitva az ajtó), hatástalaníthatunk egy védművet (átfordítjuk az adott lapkát az OFF feliratú oldalára), illetve megszerezhetünk egy kincset (feltéve, hogy vele azonos szobában állunk és az összes hozzárendelt védmű kikapcsolva).

Ezeken felül minden karakter rendelkezik egy hat lapból álló paklival, amelyből a kör elején húz kettőt, majd ebből a kettőből az egyiket felhasználhatja ingyen, amennyiben eleget tesz a lap követelményeinek. Ezek a lapok ügyesen feldobják a játékélményt, mivel a karakterekre jellemző egyedi képességek nagy része rajtuk található, és még attól sem kell tartani, hogy eldobunk egy hasznos kártyát, mert amint elfogynak, újra is keverjük őket. Az öt karakter a játék öt alapvető működési aspektusát képes befolyásolni, például Irene Elder, az Idő Királynője a vészesen fogyó időt jelképező kockákat, Leroy Johnson, a Kapcsolók Parancsolója a védműveket, és így tovább. A lapok hatásai ötletesek, azonban korlátozottak, nem minden esetben egyformán hasznosak, néhányuk pedig a játék vége felé kifejezetten felesleges (mint az ajtókat nyitogató lapok - a végjátékban csak nagyon ritkán marad fent kettőnél több ajtó, a doktor ugyanis nem tudja tartani az ütemet a játékosokkal, bár mivel ez is a kockadobáson múlik, adódhat olyan helyzet, amikor jókor jön fel egy ilyen kártya).

A rossz doktor közbelép

Amikor egy játékos letudta a körét, kézbe veszi a három dobókockát és dob velük, ezzel határozva meg, hogy Fondor uraság mit és hogyan cselekszik majd. Mindhárom kockán különböző szimbólumokat láthatunk: az egyik fehér mondja meg, hogy a doktor mozog-e, vagy a kincsek elrablására maradt idő fogy-e tovább, a második fehér az előbbi hatáshoz rendel egy színkódot (erről mindjárt), a fekete kocka pedig a tábla közepén elhelyezkedő óralapon lévő fekete figurát mozgatja előre. Az óralapnak központi szerepe van, ugyanis a három játékban lévő kincshez felrakáskor egy színt rendelünk hozzá, kéket, zöldet és pirosat. A kincseken lévő szám mutatja meg, hogy a Fondort jelképező fekete figurától hány "ötpercnyi" távolságba kerül a színes jelölője - ha minden rendben zajlana, ennyi kör állna rendelkezésre, hogy ellopjuk. Azonban a helyzet nem ilyen rózsás, mivel a fekete figura akár két mezőt is léphet előre, továbbá ha Fondor úgy dönt, hogy fizikai valójában nem indul őrjáratra a házában, akkor a színes kincsjelölőket fogja közelebb tolni maga felé, ezzel is csökkentve az időt. Ha pedig a kincsjelölő és a fekete bábu találkoznak, ott a kincs húzza a rövidebbet és annak biza bottal üthetjük a nyomát.

A második fehér kocka színei tehát egyrészt azt mutatják meg, hogy melyik kincs kerül közelebb a doktorhoz, másrészt ha a prof mégis nekiveselkedne egy sétának (az első kocka nyilacska jelei), akkor a szobák ajtajai elé festett színes lábtörlők és a kockán kidobott szín által meghatározott útvonalon fog mozogni. Őrjárata közben a szobákon áthaladva becsukja a nyitott ajtókat, visszakapcsolja az OFF állapotú védműveket, illetve ha rábukkan egy játékosra, annak karakterét kipenderíti a házából (tolvaj ő, nem gyilkos). Tehát a játék véletlenszerűen módosítja a játékosok által elért eredményeket: vagy csökkenti az időlimitet, vagy visszacsinálja a rongálásaikat. Ez pedig teljesen kiszámíthatatlan, hiszen nincs semmiféle ráutaló jel, hogy mi várható a következő körben, mindig észben kell tartani a lehetséges kimeneteleket, számítani arra, hogy egy betonbiztos akció füstbe megy, és időben észre kell venni, mikor érdemes veszni hagyni egy kincset, és átállni a következőre.

Csak fondorlatosan!

Szerencsére a játékosok akciói és az ellenük dolgozó mechanizmusok között egész ügyes egyensúlyt vélhetünk felfedezni, még úgy is, hogy volt olyan helyzet, amikor egy játékos a nyitólépésével meg tudott szerezni egyből egy kincset. Az összehangolt kapcsolózás és a képességek ötletes felhasználása elengedhetetlen, mert a Fondor kockák félelmetes ütemben képesek ellehetetleníteni egy-egy kincset, így legtöbbször izgalmas finálét eredményezve, amikor már mindkét oldalon csak egy kincs hiányzik és megy az őrült számolgatás, hogyan tudná a csapat megelőzni a sötét dokit. Persze az se baj, ha éppen nem a rablóbanda nyer, mert egy óránál nagyon ritkán tart tovább egy menet - ez persze társaságfüggő, akik sokat gondolkodnak, náluk elhúzódhat, akik pedig gyorsan döntenek, azok hamarabb befejezhetik. Itt muszáj megjegyezni, hogy a kooperatív játékok rákfenéjét, az alfa-játékos jelenségét (amikor a helyzetet a legjobban átlátó és/vagy a leghangosabb, legerőszakosabb játékos akarata érvényesül, a többiek meg csak tologatják a bábukat) sajnos a játék nem küszöböli ki.

A Dr. Fondor és az Idő Fellegvára egy nagyon hangulatos gyöngyszem a családi játékok palettáján. Nem veszi magát vérkomolyan, de nem is megy át idétlenkedésbe, elgondolkodtat, de bárkinek képes sikerélményt nyújtani, ráadásul egyszerű szabályai miatt a fiatalabb gyerkőcökkel is bátran ki lehet próbálni.

A(z) Dr. Fondor És Az Idő Fellegvára társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE

Dr. Fondor és az Idő Fellegvára társasjáték

A játék szabályainak áttekintése.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

25Máj

Unmatched Kalandok: Titokzatos történetek - Az első kooperatív Unmatched👽🐜

Ismertető | 2024.05.25. 14:00:00

Megérkezett az Unmatched család legújabb, első kooperatív tagja, ahol csak együtt állíthatjuk meg a XX. század gonoszait!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Dr. Fondor És Az Idő Fellegvára