Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban
Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban
Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban
Videó beküldése

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

Társasjáték, 2018
Értékelem!

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 4 - 12 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a szövetségek, a történetmesélés, az áruló és a deduction mechanizmusokra. Egy gyilkosság önmagában is...

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 4 - 12 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 20 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a szövetségek, a történetmesélés, az áruló és a deduction mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Egy gyilkosság önmagában is vérfagyasztó eset, hát még ha tudná a nagyközönség, hogy a gyilkos az ügyön dolgozó detektívek egyike! Csak a bűntettet alaposan kielemző törvényszéki szakértőben bízhat mindenki, de a jelek értelmezése már a nyomozóktól függ.
Vajon hangosan érvelő detektívtársunk valóban rájött a megfejtésre, vagy épp a gaztettét próbálja valaki másra kenni? Mi egyezik meg a szakértő bizonyítékaival? És amikor valami új bizonyítékot tár fel a bűntényről, vajon megerősíti vagy kilövi az alibinkat?

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban a dedukciós partijátékok sorát duzzasztja, így bizony hozni kell az agyunkat és a beszélőkénket is, ha nyerni szeretnénk! A gyilkosos/vérfarkasos játékok lelkületét követve egy tengernyi (pontosabban: tizenkettő) játékos is leülhet a játék mellé, és (ismét a gyilkosos/vérfarkasos játékokhoz hasonlóan) az egyik játékosnak el kell vállalnia a játék vezetésének a szerepét. A különbség az, hogy itt a vezető, akit ebben az esetben „törvényszéki szakértő”-nek hívnak, jóval aktívabban vesz részt a játékmenetben, mint a többi hasonszőrű játékban. No de hogy is néz ki ez az egész?

Prognózis: halál

Először is meg kell adnunk mindenkinek a gyilkolás vérpezsdítő lehetőségét, ehhez pedig szükségünk lesz a közel háromszáz bizonyíték- és eszközkártyára. Ezeken a kis lapocskákon mindenféle gyanús tárgy található, és az összes játékos elé el kell helyezni négyet mind a bizonyítékokból, mind az eszközökből. Csak ezek után kell kiosztani a szerepkártyákat.

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

Aki a törvényszéki szaki, vagyis a játékmester szerepét húzza, eldobja az elé helyezett nyolc kártyát, és levezényli a gyilkosság eseményét: mindenki becsukja a szemét a szakértőn kívül, majd „fölébred” a gyilkos. Amennyiben mi lettünk a gyilkosok, az előttünk virító bizonyíték és eszköz kártyákból kell majd egyet-egyet kiválasztanunk titokban: ezekkel fogjuk elvégezni a borzalmas tettet. Ezekre a lapokra óvatosan rá kell mutatnunk, hogy a szakértő lássa, majd újra be kell csuknunk a szemünket.

Ezek után mindenki kinyithatja a szemét, és eljön a törvényszéki szakértő legfontosabb pillanata: A dobozban található „helyszínlapkákkal” nyomokat ad a csapata tudtára. Ezeken a kartonlapkákon található az összes nyom, amit a szaki használhat annak érdekében, hogy a többiek elfogják a gaz gyilkost. Minden lap feltesz egy kérdést, pl: „A holttest állapota?”, és hat pontenciálist választ nyújt rá, a példánkban ez a még meleg, merev, oszlófélben, nem teljes, sértetlen és eltorzult. A szaki hat ilyen lapot húz fel a játék elején, és mindegyik lapon egy-egy választ jelölhet meg!

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

Itt ugrik a majom a vízbe, és ekkor veszi kezdetét a vita! A játékosok egymást közt szabadon beszélve megvitathatják, hogy a nyomok fényében vajon ki lehet a gyilkos, majd mindenki kap egy fél percet, hogy zavar nélkül kifejthesse véleményét.

Vegyük azt, hogy a szaki (többek közt) azt jelölte meg, hogy a holttest nem teljes. Ekkor a gyanú szépen ráterelődik minden egyes játékosra, aki előtt bármilyenféle vágószerszám található. Talán a fejszével vagy a fűrésszel rendelkező játékos volt a tettes? És ha a szaki ezek után a „bűntény helyszíne” helyszínlapocskán az iskolát jelöli be? Vajon ezzel a fejszés játékosnál található egyenruhára, a fűrésszel rendelkezőnél található vizsgapapírra, vagy netán valaki teljesen másra próbálta felhívni a figyelmet? Hisz a sarokban ülő Gipsz Jakab a játék kezdete óta meg nem szólalt, viszont nála található a képregény és a vajazókés kártya, ami szintén gyanús lehet! Nincs mit tenni, valakit gyanúsítani kell, de ha tévedünk, a gyilkos egy lépéssel közelebb kerül a győzelemhez.

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

Amikor egy nyomozó úgy gondolja, hogy sikerült kitalálnia a gyilkos személyét, rámutathat az egyik társa előtt lévő tárgyakra. De csak lassan a testtel! Hacsak pontosan el nem találja a gyilkos által kiválasztott bizonyítékot és eszközt is, a törvényszéki szakértőnek kőpofával „nem”-et kell mondania, és a játékos elveszti a gyanúsítási képességét! Mondanom se kell, ha mindenki ellőtte a gyanúsítási képességét, a gyilkos bizony szárazon megúszta a játékot.

Ez azt is jelenti, hogy gyilkosként az utolsó pillanatig van esélyünk ködösíteni az ügyben, hiszen még akkor se tudnak biztosra semmit a többiek, ha az egyik gyilkos eszközünket már kilogikázták.

Amennyiben senki se szeretne gyanúsítani bárkit, elkezdődik a következő kör. A szaki felhúzhat egy új helyszínlapkát, és kicserélheti az egyik már lehelyezettel. Ezzel nem csak új információt tesz az asztalra, azt is jelzi, hogy melyik lapka volt a legkevésbé fontos.

Ezt összvissz kétszer teheti meg a szaki, vagyis a játék három körből áll. Ha addigra se tudják a többiek felfedni a gyilkost, a detektívek, nem meglepő módon, veszítenek.

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban

Egy meccs seperc alatt lepörög, és eddig még nem ültem le úgy egy Bűnjelek mellé, hogy nem követelt volna mindenki legalább még két-három menetet. Egy intuitív társasággal a játék nagyon ütős tud lenni, bár kiemelten fontos, hogy a szaki szerepét olyasvalaki vigye (főleg amikor legelőször játszunk), aki okosan tud és szeret is asszociálni! Épp emiatt mi ezt a szerepet legtöbbször vagy előre kiosztottuk, vagy minden meccs után órajárásnak megfelelő irányban tovább adtuk a következő játékosnak, így mindenki levezethetett egy menetet.

Összegezve, a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban ideális partijáték: bármikor elővehető, gyorsan játszható, és a nagyobb társaságokban se veszti értelmét. Detektívtörténetek kedvelőinek kötelező darab!

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 8 340 Ft-tól
 • -24%-2 628 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/bunjelek-gyilkossag-hongkongban-2014" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Blöff, Partijáték, Következtető, Gyilkosság / Rejtély
Mechanizmus: Szövetségek, Történetmesélés, Áruló, Deduction

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (3)

Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban társasjáték videók (4)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • renii96renii96

  2020-04-14 18:39:24

  Ez egy kitűnő partijáték, mely építkezik a Mysterium és az Avalon elemeiből is. Egyetlen hátránya, ha a törvényszéki szakértő nem kap olyan kártyákat, amellyel tud segíteni, akkor nem egyszerű a megfejtés (persze van 2 cserelehetősége, de lehet ezt ház-szabályozni). A mi társaságunknak nagyon bejött, így csak ajánlani tudom. A családi játék címkét azért nem aggatnám rá (mégis csak brutális gyilkosságokról van szó). A kivitelezés remek, nagyon hozza a hangulatot, az igényes grafikákkal és töltényekkel.

 • gyd

  2020-03-21 17:35:40

  Másra számítottam kicsit, de pozitív csalódás ért így is. Azt hittem, hogy nagyban fog hasonlítani a Cluedo-ra, de úgy vettem észre, hogy itt tök más jellegű a nyomozás. Sokkal több az emberi tényező benne, más irányból kell megközelíteni a dolgokat.

  Nagyon érdekes és izgalmas játék. Mi egyelőre bűntárs és szemtanú nélkül próbáltuk ki, de így is tetszett. Nyilván azok csavarnának mégegyet az egészen. Érződik sok embernél, hogy nagyon nehéz a gyilkosnak másokra terelni a gyanút, főleg ha jól jönnek ki a kártyák a törvényszéki szakértőnél. Ekkor segíthet vagy másra, vagy akár magára terelni a gyanút, hiszen akkor is nyer, ha véletlenül rá tippelnek a nyomozók. Kicsit olyan ez, mint a fasiszta a Secret Hitlerben vagy a seriffhelyettes a Bangben. A szemtanú pedig kicsit Kaméleonos párhuzamot mutat számomra, mert ott is meg tud menekülni a kaméleon, ha közben rájön, hogy mit írtak körül a többiek. Így a szemtanúnak sok információja van, de hasonlóan óvatosan kell kezelnie azt, mint a már említett játékban. Nem állhat ki publikusan, de morzsákat elhinthet a többieknek.

  Óriási újrajátszhatósággal kecsegtet amúgy a játék, mert hihetetlenül sok kártya van benne. Ha kell, akkor akár még gyárthatunk is bele újakat, hiszen a szavakon van úgyis a hangsúly, nem a képeken. Viszont nem hiszem, hogy nagy szükség volna erre. Emiatt egyébként elég erősen nyelvfüggővé vált a játék, hiszen néha még magyarul is bonyolult csinálni a dolgokat. Főleg törvényszéki szakértőként, illetve másoknak is nehéz lehet megérteni arra, hogy ő mire gondolhatott.

  A játékidő egyébként itt elég reálisan van jósolva, hiszen 20-30 percbe tényleg bele lehet férni. Pluszpont, hogy ezt a fejlesztők egyébként különféle módszerekkel, tippekkel segítették, ugyanis a játékleírás utasításait követve tényleg pörgős játékmenetet kaphatunk eredményül. Nem igazán láttam még olyan játékot, ahol egyébként elnyúlhatna nagyon a játék, de a készítők apró tippekkel segítettek volna pörgetni az egészet. Egyébként ez egy nagy előny is lehet, főleg 8-12 ember esetén, hiszen egy partijáték ilyen létszámmal már nagyon unalmassá és végtelenségig elnyújtottá válhat. Szóval ha valaki nagyon sok embernek akar egy szuper, pörgős játékot, amiben mindenki aktívak részt vehet végig, akkor ez jó választás lehet.

  A szabályzat nem túl bonyolult, a hossza is pont ezt mutatja. Gyorsan meg lehet tanulni és meg lehet érteni, akár első alkalommal is. Szerintem kellően részletes és pontos is, ami szintén nem mindig mondható el a játékokról.

  Nyilván az ára már viszonylag komoly sok partyjátékhoz képest, de valószínűleg nem véletlenül. Jól kitalált, sok lehetőség van benne, szép a kidolgozása, jó anyagminőségű. Szóval jó befektetés lehet főleg sok, de akár kevesebb ember számára is.

 • lakner.balazs92

  2019-08-08 10:39:12

  Elég társaság függő játék. Játszottunk 5-7 fővel és azt kell mondjam hogy minél 6 főről az igazi, amikor is bejön a két plusz szereplő, a bűntárs és a szemtanú. Velük adja magát ki a játék igazán.

  Nálunk egy játék 30 perc körül mozgott. A sok nevetés garantált és nagyon jó látni ahogy a kreativutas beindul az embereknél és a vadabbnál vadabb történeteket alkotják meg.

  Szerencse ebben a játékban is jelen van, mivel ha a törvényszéki szakértő nem a megfelelő kártyákat húzza, nehéz helyzetbe kerülnek a nyomozók.

  Tipikusan az a játék, ahol nem arra fogsz emlékezni hogy ki nyert, hanem a nyomozás hangulatára, arra hogy ki, milyen következtetéseket von le egy-egy nyomból és milyen eszement történetek születnek a bűncselekményről.

  Nagyon vicces party játék, 6-8 fővel a legjobb, viszont aki a matematikát és a számolgatást szereti a társasokban, neki nem biztos hogy a kedvencei közé fog tartozni.

 • szalasz87

  2019-06-29 18:42:29

  Nekünk nagyon elcsúszott a játék. Lehet mi vagyunk túl "szőrös tökű gamerek" vagy pont rossz lehetőségek jöttet fel a nyomozásvezetőnek, de konkrétan egyiknek se volt értelme ami alapján ki lehetett volna találni a bőrkabátot. A másikra meg a fojtásra volt ezer lehetőség a víztől kezdve a füstön át a törülközőig minden. Válogatni kéne tudni nyomozásvezetőnek hogy olyan kártyára tehessen töltényt aminek van is értelme, talán.

 • kitka6

  2019-05-03 21:21:35

  Az elso nyomozos jatek, amihez szerencsem volt. Sokat agyaltunk, hogy ezt vagy a mysteriumot szerezzuk be, de emellett dontottunk. Egesz estere lefoglalta a tarsasagot, nagyon ajalnom

A Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban társasjáték és kiegészítői (18)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  20 perc
 • Játékosok:  4 - 12
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Tobey Ho
 • Illusztrátor:  Ben Carre, Ari Wong, Tommy Ng, Marcin Adamski
 • Kiadók:  Gém Klub Kft., IELLO, Lifestyle Boardgames Ltd, Jolly Thinkers, Grey Fox Games, Lucrum Games, Angry Lion Games, Across the Board, Do it games
 • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, francia, német, magyar, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Chinese/English first edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: kínai
 • Chinese/English second edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: kínai
 • English-only first edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 7.6 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • English/German edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.8 cm x 27.8 cm x 6.1 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 7.6 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 25.4 cm x 25.4 cm x 7.6 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: Korean
 • English-only second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: magyar
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: lengyel
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: portugál
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: spanyol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban társasjátékhoz