Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok! -Mysterium

Szereted a rejtélyeket, de annál jobban szereted azokat megfejteni? Ha igen, készülj, mert meghívást kaptál a Warwicki kastélyba, hogy egy olyan ügyet fejts meg, amelyben a nyomozók már elbuktak. A tények magukért beszélnek: gyilkosság történt. Most rajtatok, médiumokon a sor, hogy az áldozat szellemével a kapcsolatot felvéve derítsétek ki, hogy ki volt a gyilkos. Légy részese barátaiddal egy olyan szeánsznak, amelyet sosem fogtok elfelejteni, de vigyázzatok, mert csupán 7 óra áll rendelkezésetekre, ugyanis, amint nyolcat üt az óra, a szellem minden erejét elveszítve a világok közt reked.

A Mysterium egy 2-7 főig játszható kooperatív asszociációs társasjáték, melyben társaiddal a megérzéseitekre és a látnoki képességetekre hagyatkozva kell megfejtenetek a Warwicki kastély rejtélyét. A játékban, mindenki egy médium szerepében kapcsolatba lép a kastély szellemével, egy játékost kivéve, ugyanis van egy résztvevő, akinek feladata nem más, mint a szellem szerepkörét betölteni. Közös céljuk a játékosoknak, hogy a szeánsz keretein belül megfejtve a gyilkosságot, a szellem végre, a kastélyban való bolyongását befejezve, nyugalomra lelhessen.

A szeánsz kellékei, avagy mi van a dobozban:

  • 6 db megérzés jelölő (médium kristálygömb),
  • 6 db tok (ebbe kerülnek a megfejtett kártyák),
  • látnoki képesség sáv,
  • 6 db látnoki képességszint jelző,
  • 4 db haladástábla,
  • 6x6 db látnoki képességjelölő (hátlap számozás),
  • 18 db szereplő, helyszín, tárgy médiumkártya,
  • 18 db szereplő, helyszín, tárgy szellemkártya,
  • homokóra,
  • óratábla,
  • szellem paraván,
  • 84 db látomáskártya,
  • szellemjelzők (hátlapon számozás),
  • 3 db varjú,
  • tetteskorongok,
  • játékszabály.

Előkészületek a szeánszra!

Mivel a szellemünk az idők során legyengült a kastélyban, nehezen tud visszaemlékezni gyilkosságának pillanatára, így minden médiumnak más és más személy, helyszín és gyilkos fegyver lesz a kitalálandó feladvány (ebben a sorrendben), ami azt jelenti, hogy a játék végén annyi „kártya hármas” fog születni, ahány médium van jelen a szeánszon. A látnokoknak a kártyák megkeverését követően a játékosszám és nehézségi szint által meghatározott számú személy-, helyszín- és tárgykártyát kell képpel felfelé lerakniuk az asztalra, majd a szellem pavilonját felállítva minden játékos színéhez a már asztalra leosztott szereplő-, helyszín- és tárgykártyáknak a szellem kártya megfelelőjéből véletlenszerűen beszúrunk egyet-egyet és így alakul ki, hogy kinek melyik kártyahármast kell megfejtenie. Az órát 1 órára állítják a játékosok, ezzel jelezvén, hogy megkezdődik az első kör. Nagyon fontos, hogy a médiumok ne lássák mit rejt a szellem pavilonja!

Hajnali egy óra!

Kezdődjék a szeánsz! Hét óránk van megfejteni az ügyet, tehát a hetedik körig tarthat a játék. A kastély kísértetére egyetlen, de talán a legfontosabb feladat vár, hogy a csapat fejével gondolkodva válassza ki a látomásokat, ezzel irányítva az egész játékot. Minden körben a szellem látomásaira reagálnak a médiumok és azok segítségével próbálnak előre haladni a nyomozásban. Ez azt jelenti, hogy mindig az első mozzanata egy körnek, hogy a szellem mindenkinek személyre szóló látomáskártyákat ad, melyet egyelőre senki sem nézhet meg. A pavilon mögött a kísértetnek egyszerre 7 látomáskártya áll rendelkezésére, amiből kiválasztva minden médiumnak ad egyet vagy akár többet. Azt, hogy a kísértet kinek adott már látomást a szellemjelzők segítségével lehet jelezni, úgy, hogy a médium színéhez tartozó szellemjelzőt odatolja a paravánhoz. A látomáskártyákat minden látomás kiosztását követően ki kell egészítenie a szellemnek hét darabra.

Miután mindenki megkapta a neki szánt kártyákat kezdődhet a fejtörés. A homokórát megfordítva felfordítjuk a látomáskártyákat és mindenkinek nagyjából 2 perc áll rendelkezésére, hogy értelmezze saját látomását, majd elhelyezze megérzésjelölőjét az általa kiválasztott személy kártyára. Ha valaki úgy érzi ezt sikeresen teljesítette, amíg nem pereg le az összes homokszem, lehetősége van másokat segíteni a látomások megfejtésében.

Idézzük hát meg a szellemet!

Amint a homokóra lepereg, a levegő lehűl a szobában és a szellem megjelenik körünkben. A kísértetet játszó játékos kiemelkedik a paraván mögül és szemügyre veszi, hogy ki, hogyan értelmezte látomásait. Ugyan a szellem túl gyenge ahhoz, hogy a médiumokkal beszélhessen, de annyi ereje még van, hogy kopogásokkal jelezze nekik, megérzésük helyes volt-e vagy sem.

Aki rosszul tippelt arra a következő körben is ugyan az a feladat vár látomásait megtartva, de az óra mutatója halad tovább, viszont, aki jól értelmezte a szellem által küldött látomásokat az a megjelölt kártyát a tokjába helyezi és elhagyva a szereplő haladástáblát tovább léphet a helyszín, majd a tárgy és legvégül az epilógus haladástáblára. Amennyiben valakinek a hetedik órában sem sikerül elérni az utolsó haladástáblát, akkor a játékosok együtt elveszítik a játékot.

Fejleszd látnoki képességedet!

Ha a játékban három vagy több médium próbálja megfejteni a misztériumot, akkor minden látnok lehetőséget kap arra, hogy látnoki képességét fejlessze a látnoki képességjelölők segítségével. Minden körben amíg a homokóra pereg és a játékosok értelmezik a kapott látomásokat, addig a látnokok megjelölhetik, hogy szerintük médium társuk jól, vagy adott esetben rosszul tippelte meg a szellem jeleit. Abban az esetben, ha a látnoki képességjelölővel jelzett tipp igaznak bizonyult, haladhatsz egyet a látnoki képességsávon, de vigyázz, mert akár jól, akár rosszul jelöltél, a jelölőd félre kell tenned és többet nem használhatod egészen addig, amíg négy órát nem üt az óra, ugyanis, akkor mindenki visszakapja az összes már elhasznált jelölőjét, tehát érdemes akkor kijátszani ezeket, mikor biztos vagy a döntésedben. Látnoki képességedet fejlesztheted még azzal, ha 7 óra előtt kitaláltad a hozzád tartozó személy, helyszín és tárgy kártyát. Ilyenkor annyit haladhatsz előre a látnoki képességsávon, amennyi óra maradt vissza a 7. órához. Például, ha minden körben jól tippeltél, akkor leghamarabb a harmadik kör végén, azaz 3 órakor eljutsz az epilógus haladástáblára és ennek köszönhetően négyet haladhatsz előre a látnoki képességsávon.  Ez nagyon sokat tud jelenteni a játék végéhez közeledve.

Varjak a kastély körül!

A varjak szinte minden kultúrában rossz óment jelentenek és ez itt sincs másképp. A varjújelzőket a szellemnek áll módjában használni, amikor úgy érzi, hogy a lent lévő hét látomáskártyáját nem tudja felhasználni, ugyanis, amikor egy ilyen jelzőt a paraván tetejére helyez minden felfordított látomáskártyáját eldobhatja, amit egy új leosztás követ. Azt, hogy a szellemnek hány varjújelző áll rendelkezésére a nehézségi szint határozza meg.

A végső látomás!

Ha elértetek ahhoz a fázishoz, amikor mindenki kitalálta a hozzá tartozó kártyahármast (személy, helyszín és tárgy), mielőtt az óra 8 órát ütne, akkor már büszkék lehettek magatokra, hisz ez is nagy teljesítmény! Kellően egy hullámhosszon vagytok egymással és a szellemmel, de a legnehezebb rész most következik! Ahány médium, annyi gyanúsított, de ki a gyilkos? Az utolsó látomás következik, amikor kiderül ki volt a tettes! A kialakult kártyacsoportokat kivesszük a tokból és a szellemjelzők hátoldalán található számok segítségével beszámozzuk azokat. A szellem megvizsgálja az utolsó 7 látomását és abból eldönti, hogy ki, hol és mivel követte el a gaztettet az alapján, hogy a látomáskártyák, melyik háromkártyás kombinációra illenek a legjobban. Ha ez megvan, a szellem a megfelelő számozású tetteskorongot lefordítva elhelyezi az epilógus haladástábla kérdőjelére. Az utolsó látomás 3 látomáskártyából fog állni, amelyből egy kártya a személyre, egy a helyszínre és egy a tárgyra utal, azt viszont, hogy melyik, melyikre, egy médium sem tudhatja. A három kiválasztott látomáskártyát összekeverve egymás mellé, lefordítva az asztal közepére helyezzük. Itt jön képbe az, hogy ki, mennyire tudta fejleszteni látnoki képességét, ugyanis csak az láthatja mind a három látomást, akinek kialakult az „erős” látnoki képessége, azaz eleget tudott előre haladni a látnoki képességsávon (ez játékosszámtól eltérő érték). Akinek a látnoki képessége közepes vagy gyenge erősségű azok két, illetve egy látomást láthatnak az utolsó nagy látomásból.

Leplezzük hát le a gyilkost!

Mindenki megnéz annyi látomáskártyát a nagy látomásból, amennyit a látnoki képessége enged, majd a médiumok titkosan szavaznak úgy, hogy a látnoki képességjelölő hátoldalán található számozás közül tokjukba helyezik az általuk kiválasztott gyanúsított számát. Fontos tudni, hogy az utolsó látomásnál a homokórára nincs szükség, továbbá a látnokok nem segíthetik egymást, tehát kommunikálni a játéknak ezen fázisában tilos! Ha a médiumok több mint fele a végső látomás segítségével megfejtette az ügyet, akkor közösen megnyertétek a játékot és a kastély szelleme a hosszú bolyongását befejezve végre békében nyugodhat!

Véleményem a játékról:

Az én szememben a Mysterium egy fantasztikus kooperatív társasjáték. A képi világa nagyon szépen lett kidolgozva, és rengeteg részlet van a kártyákon, melyek lehetőséget adnak arra, hogy elmerüljünk a játékban. Kiemelném azt a pozitívumot, hogy a játék készítői gondoltak arra, hogy külön nehézségi szinteket hozzanak létre a játékosoknak, így az első játék után nem érzik azt a résztvevők, hogy számukra lehetetlen teljesíteni a játék nyerési feltételeit, viszont akik már veteránok, a sokadik játék után is tudnak emelni a nehézségen, ezzel növelve a már amúgy is magas újrajátszhatóságot.

Komplexitását tekintve, egy igen könnyed játékról beszélünk, de mivel a szellemünknek a gondolkodási ideje nem véges, illetve szabály szerint nincs korlátozva a sok gondolkodásnak köszönhetően eléggé nehéz behatárolni a játékidőt, tapasztalatok szerint ez akár a 90 percet is elérheti.

írta -- k.jonathan6

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

23Márc

Ti írtátok! - Tour Operator

Ismertető | 2024.03.23. 14:39:00

Velem együtt vélhetően sokan ábrándoztak arról, milyen lehet egy utazási irodát vezetni, vagy legalább dolgozni benne. Amikor a potenciális ügyfelek révén egy kicsit saját vágyainkat is megvalósítani kívánjuk, eljuttatva őket álmaik desztinációjába.

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Mysterium