Korokon át: A civilizáció új története
Korokon át: A civilizáció új története
Korokon át: A civilizáció új története
Korokon át: A civilizáció új története
Videó beküldése

Korokon át: A civilizáció új története társasjáték

társasjáték, 2016
Értékelem!

A Korokon át: A civilizáció új története egy nagyon összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2015-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A társast, a...

A Korokon át: A civilizáció új története egy nagyon összetett társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2015-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb stratégiai játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, az aukció/licit, a kártya húzás, a vedd el és az események mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A civilizációk fejlődésének élvezetes sokszínűsége Through the Ages - ez a név nem hangzik ismeretlenül sok gémer számára. A Korokon át viszont valami új. Igen: végre magyarul is megjelent a Through the Ages!

A Korokon át egy civilizációépítő társasjáték, komoly összetettséggel - hasonlóan sok összefüggés van benne, mint az ilyen témájú számítógépes játékokban. A jelenlegi, magyarul is megjelenő a negyedik kiadása, amely a korábbi verzióktól pár szabályban különbözik, de a fő változás a kártyákon található. A technológia- és a katonai kártyákat azért módosították, hogy a játék még kiegyensúlyozottabb legyen.

A játék négy koron át vezet az emberiség történelmében, és biztosítanunk kell saját civilizációnk felsőbbrendűségét a többivel szemben. A feladat nem egyszerű: hogy többet tudjunk termelni és több katonát tudjunk képezni, növelni kell a népességet. A népességet élelemmel kell ellátni. Több élelmet csak akkor tudunk termelni, ha fejlettebb az élelemtermelésünk, ahhoz viszont fejlettebb épületeket kell létrehozzunk - és így tovább.

Közben arra is figyelnünk kell, hogy a magasabb lélekszámú népesség jól is érezze magát. Ha birodalmunk lakosai nem boldogak, lázadás tör ki, és egy körön át megbénul a termelésünk - ez azért eléggé fáj egy építkezős játékban, nem? Mi a megoldás? A jól bevált eszköz a vallás. Ennek fejlesztése ráadásul nem csak a boldogságot biztosítja, hanem a kultúrapontjainkat is növeli!

A fejlődés eszközei: a technológiák Ha ügyesen termelünk tehát, nincs gond. Ha viszont túl sokat termelünk, és felhasználatlan maradnak készleteink, korrupció léphet fel, és veszítünk az erőforrásainkból. Meg kell találnunk a helyes egyensúlyt, hiszen ha nincs meg az alap, mire építjük a jövőt, ugye?

Apropó jövő, amit építünk. Honnan jön mindez: technológiák, azaz fejlettebb katonák, termelés és városi épületek? Ezekhez egy 13 darabos kártyasorról juthatunk. A lapok a sor jobb oldali vége felé egyre drágábbak, de ha vásárolunk belőlük, a teljes sor balra csúszik, így egyrészt olcsóbbá válhatnak, másrészt újabbak kerülnek a képbe. Nemcsak épületek, katonák, de híres személyek, világcsodák és akciókártyák is.

Ezekért viszont nem élelemmel vagy nyersanyaggal kell fizetni, hanem polgári akciókkal. Ezek száma attól függ, milyen kormányzati formában vezetjük a birodalmat. Ez kezdetben önkényuralom, amihez négy fehér akciókocka jár. De a megvásárolható kártyák között vannak más rendszerek is: egyházi uralom, monarchia stb.

Termelés, szaporodás, fejlődés, harc - és újra termelés…

A játék bámulatosan okosan van felépítve: a sárga kockák a munkásokat jelzik. Munkásokat, azaz embereket, mert ezek attól függően, milyen kártyára kerülnek, válnak katonává, földművessé, tudóssá vagy pappá. Vannak kék kockáink, ezek a termelést jelképezik - ha farmon állnak, élelem, ha bányán, nyersanyag. De kékkel jelezzük azt is a világcsodák építésekor, hány szintet teljesítettünk már.

A piros kockák pedig a katonai akcióink számát jelzik. Ez egy újabb, mély réteg a játékban. Annyira mély, hogy a készítők eleve két játékszabályt írtak a játékhoz: egyet katonai akciók nélkül (kezdő játékosoknak), egyet pedig a katonai-politikai akciókkal.

A katonai vonulat is eléggé összetett, és természetesen sok szállal összekapcsolódik a békés fejlődéssel. Körönként annyi katonai kártyához juthatunk, ahány piros kockánk van - ezek számát pedig a kormányzat formája határozza meg. A katonai kártyák között lehet taktikai kártya, amit bár az egyik játékos játszik ki saját előnyére, de az ellenfelek is "lemásolhatják". Lehet esemény is, amelyekből lefedve építünk egy, a jövőben használandó paklit. Lehet agresszió és egyezmény is, vagy akár területkártya. Mert bár térkép nincs a táblán, azért elfoglalhatunk új provinciákat, licittel és katonai erővel. Ezek az új területek aztán további előnyökhöz juttathatnak minket.

A korok ereje Természetesen ahogy haladunk előre a történelmi időben, lehetőségünk van rá, hogy minden épületünket fejlesszük, ahogy a civilizáció is fejlődik - több termelés, nagyobb templom (több boldogság és kultúra), több tudás. De a valósághoz hasonlóan a régi épületek nem tűnnek el, lehetnek munkásaink akár mindegyik kor épületében. És egy újabb csatolás: mindegyik fajta épületből annyit lehet felhúzni, amennyit a kormányzati formánk enged.

Az idő előrehaladtával fokozódik a nyomás: koronként elveszítünk pár sárga kockát, így egyre kevesebb ember áll rendelkezésre, egyre több élelemre van szükség, így könnyen elégedetlenségbe fordulhat a birodalom. Korszakváltáskor az előző kor lapjait, az elavult lapokat el kell dobjuk. Ez igaz híres embereinkre is: vezető egyéniség koronként csak egy lehet, és ha a következő korban egy másikat szeretnénk kinevezni, a régi automatikusan visszavonul - azaz kikerül a játékból.

És megy a tánc: hol tudunk előnyt szerezni, tudomány- vagy kultúrapontot tudunk-e többet szerezni, tudjuk-e érvényesíteni katonai erőnket - miközben egy stabil birodalmat kell működtessünk. Lenyűgöző az összefüggések sokfélesége, a bejárható utak sokszínűsége. Egy asztali játék, amely képes a számítógépes játékok komplexitását tükrözni. A maga módján a Korokon át tiszteleg is a számítógépes játékvilág előtt: az utolsó korszak egyik vezéralakja a legismertebb civilizációépítő program készítője!

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 8 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 13 990 Ft-tól
 • 9 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Civilizáció, Közgazdaság
Mechanizmus: Akció pontok, Aukció/Licit, Kártya húzás, Vedd el, Események, ECO-05 Income, Auction: Dutch

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (6)

Korokon át: A civilizáció új története társasjáték videók (7)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • Mixike

  2022-04-19 08:40:53

  Nahát nahát.. Megvettem egy éve, sok más társas kíséretében. 1x megpróbáltuk játszani, semmit sem sikerült akkor szabály szerint játszani, a felénél kb. rá is jöttünk és úgy voltunk vele, hagyjuk inkább, mert így csak rontja a játékélményt. De fúrta az oldalamat, hogy csak látni kellene teljes erejében mit tud a játék.

  A szabálykönyv... nem tartom magam buta embernek, de a 2000. évi C. törvényt minden pontját azonnal megértettem, ennek a magyarszabályát viszont 3 olvasás utánra sem tudtam összerakni. Majd egy angol 1 órás szabálymagyarázó videó megnézése után világosodtunk meg a kérdésekben.

  Kivételesen jó stratégia játék, ami kivételesen ritkán fog előkerülni. Megtanítani a játékot, legalább egy óra.. Adminisztrálni mindig mindent, könnyű valamit kihagyni, félre húzni stb... Nagyon jó játék, de ahogy korábban is jelezték, az az időmennyiség amit a játék követel, abból hasonlóan jó játékokból két három partit is le lehet játszani.

 • rocky015

  2021-04-17 10:08:17

  A héten mi is beszereztük a játékot és igazából hamu80 összefoglalta azt, amit akartam mondani. Belőlem is ugyanezt váltotta ki; ott építem a civilizációmat, egyensúlyban van minden (katonaság, élelmiszer- és nyersanyag termelés, boldog mindenki, stb.), erre a végén a párom a kultúra pontokkal nyeri az egészet, holott az én civilizációm az övéz reggelizi rosszabb napokon😆

  Rendesen bosszantott, már tudom mit érezhet Ő mikor én a Narcos-ban rombolom a laborjait, stb.
  Hozzáteszem, mi tegnap csak a könnyített kezdő verziót játszottuk agresszió kártyák nélkül és így is 5,5-6 órát toltunk bele. Este kb fél 9 előtt kezdtük és hajnal 3 körül végeztünk vele. Nem bántuk meg, abszolút nem. Szeretünk fejlődni a játékainkban; ezt úgy értem, hogy az ilyen bonyolult és nehéz játékokat úgy játszani, hogy nem kell hozzá szabálykönyv ismétlés.
  Abszolút ajánlom mindenkinek, aki nem kezdő.

 • hierroo

  2021-04-08 11:30:19

  Igen, én is elkezdtem nézegetni a kártya mechanikájú játékokat. Talán kicsivel olcsóbbak, és egész összetett és jól működő társasok vannak. Szerintem ki kell próbálni ezeket, ha van rá lehetőség. Még a végén kiderül hogy jók! :D

 • veerzoltan80

  2021-04-08 10:39:23

  ez az egyik tuti kiszemeltem az idei évre, bár láthatóan nincs olyan pofázmánya mint a Civ-nek, de mivel az Egy szép új világ és a Hősök útja is meglehetősen beütött, most elkezdtem nyitni a kártyás alappal rendelkező "féltáblás" társasok felé.Legalábbis próbálok nyitottságot eröltetni magamra. :) Azért nálam a Korkép még mindig üt mindent, de rajta van a szűk beszerzési listán a nagy szerenxsefaktor ellenére is.

 • hierroo

  2021-04-08 08:32:51

  Én szeretem a civilizácó építős számítógépes játékokat. Ezért a Korokon át is érdekes társasjáték. Sajnos mivel a környezetem nem érdeklődik társasjátékok iránt, ezért továbbra is csak nézem a videókat. Én egyetértek amiket írtál, és az is valószínű, hogy egyedül megtanulni bármilyen társasjátékot sokkal nehezebb, mint közösen. És mivel a társasjátékok nem olcsóak, ezért nagyon meg kell fontolni, hogy melyik az a játék amit "hasznos beruházásnak" lehet mondani. Nálam egyenlőre ez nem az, de ez nem negatívum a játékra nézve. Lehet hogy valakiknek igenis jó befektetése lehet. Mert valóban komplex és kidolgozott ez a játék.

 • hamu80

  2021-02-01 23:06:47

  Az egyik legambivalensebb társasjáték dizájn számomra. Egyszerre zseniális és borzalmas. Több mint 1000 online játszam után is minden frusztrációm ellenére játszom. (Frusztráció=van 10-es militaryd és 10-szer akkora erőd, mint a kultúrára rájátszó ellenfélnek, és nem húzol háború kártyát.)

  Pozitívum: az egyik legtematikusabb, legepikusabb, leginteraktívabb euro, amit el tudsz képzelni. Még mindig az egyik legjobb civilizáció építős társas a piacon (bár szerintem az Era of Tribes a nyerő).

  Negatívum: hosszú, hosszához mérten iszonyúan frusztráló szerencsefaktorral. (Higgyétek el viszont, hogy az igazán erős játékosok szerencse ide vagy oda, 20-ból 19-szer laposra vernek). Baromira komplex, nagy tanulást igényel. És az ezernyi bizbasz könyvelése....szinte fizikai fájdalom lehet. Nézem, ahogy a lelkes átlag halandók nekivágnak a nagy kalandnak, hogy megszelíditségk ezt a szörnyet, és beletörik a bicskájuk. Egész egyszerűen társasjájékban nem működik a civilizáció építés. Rászánsz a életedből 2-6 órát+szabálytanulás+set up+elrakás, és valaki lealáz az első egy órában.

  Verdikt: online egy 30-60 perces játékban nagyon működik, offline szerintem vannak olyan társasok, amelyek jobb befektetést jelentenek. Nem ajánlom a fizikai kópia megvételét. Annyi időből három másik kiváló társast megismersz.

 • Alleira

  2020-09-30 07:49:56

  Nekünk pont tetszett a szabálykönyv felépítése, de lehet mi vagyunk a kivétel. Előtte az Agricola szabálykönyvével gyűlt meg a bajunk majd kiderült hogy az nem is egy bonyolult játék... a Korokon átnál mèg a 3. Kor kipróbálása várat magára, de az "első játék" modul nekünk elég letisztultnak tűnt. Persze, mint említettem, ez is viszonyítás kérdése

 • harnas1207

  2020-08-06 16:14:49

  Hatalmas hullámvasutazást éltünk át a Korokon áttal kapcsolatban. Mielőtt megvettük volna kételkedtünk abban, hogy valóban tartalmas és izgalmas tud-e lenni két fő számára. Magasan van a léc, és féltünk, hogy ezt nem tudja megugrani. Aztán az első játékok után úgy éreztem, hogy igenis van mélysége a játéknak, nagyon izgalmas volt fejlődni, különböző stratégiákat kipróbálni. Aztán a további partyk utánkiderült, hogy nagyon nagy gondok vannak. A lapok őrülten kiegyensúlyozatlanok. 3-4 órás játékok dőlnek el, egyetlen lap húzás miatt, már akár 5 perc után. Hiába próbálkoztunk bizonyos lapok kivételével, mert ha kivettél 4-5 OP lapot, akkor lett helyette másik 4-5 OP lap, amit eddig csak ezek nyomtak el. Az is tévhit, hogy katonaság és építkezés kiegyenlíti egymást, mert profi játékosok között a katonaság semmit nem számít. Tartod a lépést a másikkal és az nyer, aki jobb csodát vagy vezetőt húz fel. Borzalmas volt rádöbbenni, hogy gyakorlatilag a szerencsén múlik egy ilyen hosszú game. A kivett lapok valójában sokat segítettek a játékélvezeten, és teret engedtek a gyengébb vezetőkkel való kombózásnak, de azon semmit sem változtattak, hogy kb 2-3 stratégiát tudsz csak játszani, ha nem akarsz kikapni. Amit sokan említenek, hogy vesztes helyzetből nehéz felállni, ez igaz, és a fent leírtak miatt van így. Kihúzol 1-2 lapot és már tudod 10 perc után, hogy nyerni fogsz. Az általam leírtakon változtatni tudna az, ha több játékossal játszanánk, de akkor midnenki a leggyengébb játékost ütné, mert csak annak lenne értelme, ami pedig élmény romboló. Tény, hogy az ötlet zseniális, a játékmenet és társas részei is szuper, de a Korok át ettől függetlenl komoly gémereknek szerintem hatalmas csalódás lesz. Ilyenkor nem értem, hogy vajon a tesztelők ezt miért nem vették észre?

 • gevanda

  2020-07-08 14:30:11

  Pár hete vettük meg a Korkon át nevű társasjátékot. Direkt olyan játékot kerestünk, ami bonyolult, komplex stratégiai játék, konfrontációval és a lehető legalacsonyabb szerencsefaktorral. Egy kikötésünknek nem felelt meg, két óra altt lejátszhatót szerettünk volna, ugyanis ritkán van időnk két óránál többet leülni egy játék mellé az asztalhoz. Tudom, hogy hivatalosan két főre két óra, de valós emberek véleményét kérdeztem Facebook csoporton keresztül, és az ő tapasztalatuk az, hogy két főre is két óra fölé megy a játékidő. Annyira szimpatizáltunk ezzel a játékkal, hogy mégis megvettük.
  Fel voltunk rá készülve, hogy az első pár játék nyögvenyelős és extra hosszú lesz, emiatt nem is egy ültünkben játszunk le egy játékot, hanem koronként.
  A második kézikönyv, ami az első játékhoz van megírva, hogy a játékmegértést segítse, lehetne egyértelműbb. Mi így is egy csomó kérdéssel álltunk fel. Hallottam már kritikának, hogy a szabálykönyv és a magyarázós kézikönyv segítségével se lesz minden világos. Nem akartam elhinni, hogy ennyire bonyolult és érthetetlen lehet egy szabálykönyv, még mosolyogtam is magamban, hogy mi majd úgyis megértjük. Nem így lett, igazuk volt. Most azt tervezzük, hogy következő játékot is csak lebutított, első játékként fogjuk lejátszani, és jegyzeteljük a kérdéseinket, aztán neten keresünk rá. Ha pedig ott se lelünk válaszra, fórumon témát és Facebook csoportban posztot indítunk a kérdéseinknek.
  Nagyszerű lenne egy játékmestert felbérelni, és aző segítségével megérteni ezt a játékot, de nem tudunk róla, hogy a környékünkön lenne ilyenre lehetőség. Ha pesti lennék, biztosan élnék a lehetőséggel, hogy bemenjek egy társasjáték bárba, és annak ellenére, hogy nekem otthon megvan a játék, ezzel játszak, és kérjem tőle, hogy tanítsa meg nekem.

  Összefoglalva: a vásárlást nem bántuk meg, tudtunk, mire vállalkozunk, de attól még, hogy egy játék komplex és bonyolult, nem kéne a szabálykönyvének is egy kihívásnak lennie.

 • gevanda

  2020-07-08 14:24:38

  Szia!

  A pontozávos problémában mennyire egytértek veled! Három pontozósávon vezetni az érétkeket... És a kis jelölők milyen könnyen csúsznak arrébb...
  Ti a vezetők képességeinek köszönhetően módosuló értékeket is "adminisztráljátok" a pontozóértékben? Nyilván figyelve arra, hogy ha leváltjátok, vagy elavul, akkor visszacsökkentsétek. Vagy azt csak fejben tartjátok, hogy ebben meg ebben a kategóriában ez a vezető miatt még rájön ennyi meg ennyi pont a kör végén? Nekem úgy lett volna logikus, hogy mindig jelölöm, de Nagy Sándornál is ír eseteket, amikor nem veheted mindig figyelembe a képességét.
  (Bocsi, ha butaságot kérdezek, mi még csak egy első játékon vagyunk túl, de rengeteg kérdésünk maradt. Azt tervezzük, hogy játszunk még egy lebutított bevezetőt, és közben összeírjuk a kérdéseinket, aztán fórumon és facebookos csoportban feltesszük őket.)

  Viszont interakció szerintem van bőven. A gyarmatokért versengés. Vagy a katonai eseményekért a versengés, hogy ki a legjobb az adott kategóriában, mert (általában) ő kapja a több pontot, a leggyengébb pedig a bűntetést. Emiatt mindig figyelnem kell a többieket, és így én nem érzem azt, hogy magamban játszogatok, és nem vagyunk egymásra hatással. És van az aggresszió, meg nem tudom milyen gonosz dolgok még, amiket én még nem ismerhetek, mert a bevezető játékból ki vannak zárva, de még nagyobb konfrontációt és interakciót sejtet.

 • renii96renii96

  2020-04-04 16:33:38

  Nem egyszerű egy játék, az már biztos. Rengeteg lehetőség van kipakolva elénk és ez sokak számára lehet eltántorító. Plusz rá kell szánni pár órát: 2 fős játék kb 3-4 óra alatt megy le, 3 és 4 fővel nem próbáltam ki még, és 4-el már elég komoly várakozási idővel kell számolni szerintem, amíg a többiek lépnek. No persze ez az a fajta játék, amit nem fél óra alatt kell lezavarni, olyanoknak készült, akik nagyon nehéz játékra vágynak és képesek is rászánni az időt. Kicsit kényelmetlennek érzem, hogy egy csomó pontozó sávot kell frissen tartani, el tudtam volna képzelni valami felhasználóbarátabb kivitelezést (főleg, hogy ez a 2. kiadása a játéknak), illetve bár még nem tudtam sokat játszani vele, van egy olyan érzésem, hogy aki lemarad a elején, nem sok eséllyel tornássza vissza magát a pontozó sávokon. És ez egy sok órás játék esetén nem feltétlenül ad hozzá a játékélményhez... De kell még hozzá sok játék, hogy erről biztosat tudjak. Játékos interakció van elegendő, mely főleg katonai fenyegetésben jelenik meg, vagy szövetségekben, vagy egyszerűen csak abban, hogy 1-1 lap elvétele a kártyasorról későbbi használatra kihatással van másra. Szóval van itt pro és kontra is, annyi biztos, hogy megosztó játék. Aki szeret magában építgetni, töprengeni a legjobb úton és nem túl agresszívan, de azért hatni az ellenfelére, annak be fog jönni szerintem. Ha valami őrületes interakciókkal teli pörgős CIV játékra vágysz, akkor viszont inkább lapozz tovább.

 • PlayHoo_95

  2020-04-03 22:26:34

  Sok játékkal játszottunk, ismerünk, de az egyik legjobban kitalált, legigényesebben összerakott játék a Korokon át. Végigvezet egy civilizáció megalakulásától a modern korig és már a játék háttértörténetéből is ki lehet találni, hogy nem egy rövid játék mint ahogy a címe is utal rá, ugyanis tényleg korokon át tart :D Mi általában hárman vagy nagyon ritkán négyen szoktuk játszani (ugyanakkor két játékosnál is élvezetes), de még nem nagyon sikerult 4 óra alá szorítanunk a játékidőt. Igazából ez az egyetlen amit negatívumként tudnék említeni, mert minden más nagyon szuper, jól illeszkednek egymásba a korok, az anyagminőség kiváló, szóval összességében nagyon jó játékélményt ad, ha az ember rászánja az időt. Stratégiailag is nagyon sok a lehetőség, de hogy mindet végigpróbálja az ember, ahhoz egy élet is kevés. Érdemes felkészülni arra, hogy a szabálykönyv egy kisebb regény, de megtanulható belőle a játék. Nem ajánlanám mindenkinek, ez egy komplex gémer játék, ami sok oda figyelést igényel. Főleg azoknak tudom szívből ajánlani, akik nagy CIV rajongók, de már sokat játszottak vele és vágynak egy kis újdonságra. Ők egész biztosan szeretni fogják.

 • mokiszin

  2020-02-28 14:27:27

  ez a játék nem party játék. nagyon komoly befektetést igényel minden résztvevőtől.
  legjobb a 3 fős játék - 2-en nagyon hamar elszakadhat egymástól a két civilizáció (egyik nagyon lehagyja a másikat), 4-en pedig már nagyon lassúvá válhatnak a körök.
  nagyon összetett és rengeteg szabályra kell figyelni, miközben figyeled a többieket, ki mire áll rá - inkább kultúrát fejleszt, inkább gyarmatokra hajt, vagy esetleg "a tudománynak szentelé magát".

  de a játék végén (akár nyersz, akár nem), egy nagyon kellemes emlék marad a Korokon át - persze csak akkor, ha jóban vagy a komoly maratoni euro játékokkal.

 • Westfalien

  2019-09-21 14:19:29

  Először is el kell, hogy mondjam, hogy játszottam már sok játékkal és gamernek is tartom magam, de ez a játék sokakkal ellentétben, engem nem győzött meg annyira, mint a kategóriája többi tagja. Vegyesek az érzéseim vele kapcsolatban. Baráti körben van meg a játék és bár folyamatosan késztetést érzek magamban, hogy újra nekiálljunk, kicsit más taktikával játszva, másra koncentrálva, hisz annyi minden lehetőség van az ember előtt, és minden igényesen a legapróbb részletig megtervezve, de a szükséges 3-4-5 óra játékidő nem kevés, és őszintén szólva mindig alul marad más epikus méretű játékokkal szemben és ennek egy oka van: "az unatkozással eltöltött idő" - vagyis a másik akcióinak a kivárása. Ez persze igaz az Arkham Horrorra is pl., de annak a története, hangulata miatt engem nem zavar annyira.

  Először is ezzel kezdeném: Nagyon sok idő tud lenni, amíg egy ember lelépi az akcióit (akciópont gazdálkodás folyik és nagyon sok mindenre lehet költeni ezeket a pontokat), akár percek is, és addig a többiek igazából... csak várnak. Ez persze kicsit kisarkított, hisz körünk alatt lehetőségünk van gondolkodni a stratégiánkon, de egyszerűen olyan sok minden változhat még mások köre alatt, ami befolyásol, továbbá a 3. játékóra után egyszerűen unja az ember a gondolkozást és majd amikor rákerül a sor, akkor gyorsan inkább dönt valamit, csak haladjon a játék. Összefoglalva: Túl lassan megy előre a játék, és túl sokat kell várni az ellenfélre.

  Amit kicsit hátránynak érzek még, az a sok értéksáv, amit mindig frissen kell tartani. Őszintén szólva kicsit átláthatatlan számomra, hogy ki, mit és miért is frissít és termel és sajnos óhatatlanul is az lesz belőle, hogy valakitől messze kerül valamelyik sáv, ami miatt fel kell állnia, át kell hajolnia az asztal felett amikor frissít ... és... meglöki az asztalt és a kis jelölők elmozdulnak a helyükről...

  A kártyák minősége és megjelenése jó és igényes minden alkotóelem. A szabálykönyv jól szerkesztett, talán túl aprólékosan is. A két szabálykönyv összesen talán 40 oldal körül van, és azt az érzést kelti, hogy egy bonyolult játékkal van dolgunk, de nem... Maga a szabályrendszer egyszerű és logikus. A játékban kialakuló kombinációk száma az ami bonyolulttá teszi a játékot.

  Újrajátszhatósága hatalmas. Bár ugyanazok a kártyák jönnek le mindig, de más sorrendben, és mivel nagy a kombinációk száma, mindig úgy érzed, hogy ki kell próbálnod mást, mert talán egy másik út jobban bejön... És akkor rájössz, hogy lehetne máshogy... Itt megjegyezném, hogy egy kicsit hiányolok amolyan titkos, játék elején kiosztott célokat, amivel lehetne kicsit fókuszálni. Ez persze ízlés kérdése, de kicsit az az érzésem, hogy órákon át csak épülök és épülök és épülök, de igazából nincs előttem egy cél, amit el kell érni, és ez demotiváló tud lenni amellett, hogy közben kielégítő látni, hogy kezdetben 1 vasat termeltem, 2 órával később meg légierőt sorakoztatok fel. Furcsa ezt így leírni, de ahogy az írásom elején jeleztem: kettős érzést vált ki a játék.

  Játékos interakció megfelelő. Többnyire indirekt (az általam elvett lap nem lesz elérhető másoknak), de van lehetőség direktre is, csatával, szövetségekkel, egyszerű katonai fenyegetéssel.

  Ami viszont nagyon kiemelnék pozitívumként, hogy végre itt (az elődjével nem játszottam) egy, az egész történelmet felölelő játék, valóban egy civilizáció bontakozik ki előttünk, és felemelő érzés, ahogy fejlődik a termelésünk, nő a kultúránk értéke, gyarmatokat szerzünk, szövetségeket kötünk, háborúzunk, egyszerűen minden benne van ebben a játékban ami egy civilizációépítéshez kell.

  Összefoglalva: Alapvetően egy jó játék, irdatlan nagy mélységgel, de 1-1 játékmechanizmus miatt sajnos döcögős tud lenni ami miatt inkább már a végét várja az ember.

 • benczikakos

  2019-04-03 15:40:58

  Nagyon komplex, de nagyon jó játék. Jó pár játszma kell mire belerázódsz, de megéri a befektetést. Komoly stratégiai tervezést igényel, aki az ilyen jellegű játékokat szereti, azoknak érdemes kipróbálni

 • Szekely David

  2019-04-02 12:06:07

  Szerintem a legjobb társasjáték. Időigényes de megéri a több órás játékidő. Izgalmas,szórakoztató , szép. Tökéletes játék. 2 játékossal is nagyon szórakoztató , de 4 játékossal a legizgalmasabb. Több féle módon nyerhet egy játékos kúltúrája fejlesztésével,hadserege erejével.Okosan kell gazdálkodni a nyersanyagokkal nehogy baj legyen belőle. Nagyon összetett komplex játék,de a játék végére örök élmény marad.

 • sandx

  2019-03-16 13:56:59

  A játék nagyon szép, és igényes kivitelű. Változatos módon lehet pontokhoz jutni benne, viszont (2 személyes játéknál legalábbis) az esetek jelentős részében már egész korán kiderül, hogy ki fog nyerni, mivel ha valaki az elején felül tud kerekedni haderőben a másikon, annak nagyon bénának kell lennie ahhoz, hogy veszíteni tudjon. Az erőebbnek sosem fogynak a katonái mondjuk agresszió során, ellenben a gyengébb, ha el akarja kerülni, hogy kifosszák, azért katonákat kell beáldoznia, és akkor legközelebb még védtelenebb lesz, vagy hagyja, hogy elvegyék a nyersanyagait, és rombolják az épületeit, ami viszont ellehetetleníti, hogy felül tudjon kerekedni a másikon. Ha meg nem lenne elég, hogy a gyengébb termeli a nyersanyagokat, tudományt, kultúrát az erősebbnek, még vannak esemény kártyák is, amik többsége valami csapással sújtja a gyengébbet, és jutalmazza az erősebbet.

A Korokon át: A civilizáció új története társasjáték és kiegészítői (1)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 óra
 • Játékosok:  2 - 4
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Nagyon összetett
 • Tervező:  Vlaada Chvátil
 • Illusztrátor:  Radim Pech, Milan Vavroň, Jakub Politzer, Filip Murmak
 • Kiadók:  Heidelberger Spieleverlag, Eagle-Gryphon Games, Devir, Czech Games Edition, REBEL.pl, MINDOK, Gém Klub Kft., IELLO, New Games Order, LLC, Cranio Creations, DiceTree Games, HaKubia, GaGa Games, One Moment Games, HeidelBÄR Games
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, héber, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • English edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.5 cm x 37 cm x 7.5 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 25.2 cm x 36.5 cm x 7.4 cm
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 25.2 cm x 36.5 cm x 7.4 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 25.5 cm x 36.5 cm x 7 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 25.2 cm x 36.5 cm x 7.4 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 25.2 cm x 36.5 cm x 7.4 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 25.8 cm x 37.1 cm x 7.4 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: spanyol
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 25.2 cm x 36.5 cm x 7.4 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: portugál
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 25.5 cm x 36.5 cm x 7 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • German third edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 25.7 cm x 36.7 cm x 7.3 cm
 • Hebrew edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: héber
  • Méretek: 25.5 cm x 36.5 cm x 7 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Korokon át: A civilizáció új története társasjátékhoz