Fedőnevek - Képekkel
Fedőnevek - Képekkel
Fedőnevek - Képekkel
Fedőnevek - Képekkel
Videó beküldése

Fedőnevek - Képekkel

Társasjáték, 2017
Értékelem!

A Fedőnevek - Képekkel egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 15 perc. A játék több, összesen 3 díjat kapott 2016-ban és 2018-ban. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a szövetségek, a memória, a merj és nyerj és a limitált...

A Fedőnevek - Képekkel egy nagyon könnyen tanulható társasjáték, 2 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő rövid, csak 15 perc. A játék több, összesen 3 díjat kapott 2016-ban és 2018-ban. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 10 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a szövetségek, a memória, a merj és nyerj és a limitált kommunikáció mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

A Fedőnevek képekkel című asszociációs partijátékban a kémfőnöknek és csapatának a vizuális fantáziájukat kell használniuk.
Hogy a fealdat izgalmas legyen, olyan fantáziadús, több tárgyat összeolvasztó képek szerepelnek a kártyákon, amelyek nem csak a lehetőségek számát növelik,
de hihetetlenül mókásak is. Minél több játékos vesz részt a játékban, annál több agyafúrt gondolat születik, így válik a játék lehengerlően szórakoztatóvá.

A 2016-os év legfelkapottabb partijátéka, a Fedőnevek különös újítása: valódi fedőnevek (szavak) helyett képekkel!

Fedőnevek képekkel

Ha már ismered a Fedőnevek című játékot, akkor lapozz a 11. (utolsó) oldalra - ezzel indít a játékszabály, és valami hasonlót javaslok én is: ha már ismered a Fedőneveket, ugorj a 4. bekezdésre.

Egy kis gyorstalpaló azoknak, akik nem ismerik az első Fedőneveket: az asztalra kirakunk 5x5 kártyát, minden kártyán egy-egy szó olvasható. A játékosok két csapatot alkotnak, mindkét csapatban egy-egy kémfőnök lesz. Ők egymás mellé ülnek, és együtt néznek egy kódkártyát, amely a játéktérhez hasonlóan 5x5-ös. Ezen jelölve vannak a kék csapat ügynökeit rejtő fedőnevek, a piros csapathoz tartozó fedőnevek, néhány civil (azok a szavak, amelyek egyik csapathoz sem tartoznak), valamint egy bérgyilkos. A kémfőnökök a saját körükben egy szót mondanak, amellyel megpróbálnak minél több, a saját csapatukhoz tartozó fedőnevet összekötni.
Miért jó ez? Szabály alapján messze nem érződik, mennyire ütős kis játék a Fedőnevek. Év játéka 2016-ban, legjobb partijáték titulus, cikkek garmada… De miért? A kulcs valószínűleg az asszociációkban rejlik. A kémfőnök összeköt fejben két kártyát, mond egy kulcsszót, mire a kémei találnak három kártyát, amivel összefüggésbe tudják hozni, és abból a háromból egy stimmel. Mivel pedig csapatjáték, hallhatjuk, csapatunk tagjai hogyan gondolkodnak és távolodnak el egyre jobban a mi gondolatmenetünktől. Így történhet meg, hogy a "buszvezető - 3" szóról a játékosok rájönnek, hogy a megfejtés "úr", "tábla" és "tér" …és mindhárom tipp talál!

A Fedőnevek képekkel ugyanez, csak képekkel... (és 5x5-ös helyett 5x4-es pályával). Hogy akkor mégis mi a különbség? Nos, más területét mozgatják meg a képek az agyunknak, mint a szavak. Az alapjátékban ugye az a varázslat, hogy egyes szavakról egészen sok mindenre lehet asszociálni. A képekben ezt úgy oldották meg, hogy egy képbe legalább két egymástól viszonylag távoli dolgot oltottak bele, mint például a dinnyeszeletbe harapó vámpír, a pepita potrohú méh vagy agerelyhajító, kezében egy óriási papírrepülővel (vagy ő kisebb, mint egy papírrepülő?). Asszociálhatunk az egyik tárgyra, a másikra, arra, amit a viszonyuk kifejez, vagy valami nagyon hasonló, de elvontabb dologra. Összességében talán kevésbé egyértelműek ezek a képek, mint a szavak, és a Fedőnevek - Képekkelben (ezért a ragozásért lehet, a magyartanárom is felképekkelt volna) pont ez a kihívás.

Fontos összehasonlítási alap, hogy az alapjátékban tetszőleges leosztás mellett lehet Harry Pottert mondani úgy, hogy legyen értelme. Kipróbáltuk, és működött. A "Roxfort" volt a szavam, és triviális megoldásnak tűnt a bányászlámpát tartó bagoly és a vasúti sínen füstölögve sikló autó - nekem legalábbis. De kiderült, hogy van egy porszívón lovagló boszorkány az egyik képen - akit én a porszívó árnyékának néztem felülről -, így azt a kört buktuk. De sikerült visszahozni az állást a "madárház - 3": kettévágott lakótelepi épület + megasztár-papagáj + szárnyas malacperselykombóval.

A játék természetesen kombinálható az eredeti, "szavas" Fedőnevekkel, és így is másféle élményt nyújt. Első nekifutásra - bármilyen nevetségesen hangzik is - nehéz összekötni őket. Könnyű beleesni abba a hibába, hogy csak a képeket nézegetem, és elsiklok egy értelmes kapcsolat vagy egy veszélyesebb szó (ellenfél ügynöke, bérgyilkos) felett, illetve fordítva.
Emellett megjelenik egy új játékmód, a "bérgyilkosos befejezés". Egyszerű, olyan, mint a biliárd. Miután a csapat megtalálta a saját ügynökeit, "el kell tennie a feketét", vagyis meg kell találniuk a bérgyilkost is. Ez a mód természetesen az alapjátékkal is játszható…

Forrás: Gémklub
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 4 499 Ft-tól
 • -21%-1 196 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/fedonevek-kepekkel-2016" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Fedőnevek - Képekkel társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Kártyajáték, Partijáték, Következtető, Kémek / Titkosügynökök
Mechanizmus: Szövetségek, Memória, Merj és nyerj, Limitált kommunikáció

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Fedőnevek - Képekkel társasjáték videók (5)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

 • gyd

  2020-03-07 15:30:48

  Szerintem egy elég kreatív változata ez a Fedőneveknek. Olyan hihetetlenül sok újdonságot nem hoz ahhoz képest, viszont kellően kreatívak a frissítések, hogy egy egészen más, más gondolkodásmódot igénylő játékot kapjunk végeredményként.

  Ugye a legnagyobb különbség az, hogy szavak helyett képek vannak, viszont emellett 4x5-ös lett a tábla(5x5-ös helyett), kicsit más méretűek a kártyák, és talán ennél több nincs is.

  A szavak helyett behozott képek egy új dimenziót nyitnak meg kicsit. Bizonyos embereknek fontos lehet, hogy nagy részben feloldja a nyelvfüggőséget. Értem ezt úgy, hogy továbbra is kell egy közös nyelv a játékosok között(tehát pl. egy Aranyásók vagy Secret Hitler szintjén nem nyelvfüggetlen), viszont ha azt kellően beszéli mindenki, de mégsem tudjuk az adott nyelv legapróbb sajátosságait(pl. összetetteb, szokatlanabb kifejezések, szleng stb.), akkor is nagy esélyünk van arra, hogy találunk egy olyan szót, amely jól összeköt néhány képet. A szavaknál, főleg a többértelműeknél sokkal nehezebb jól játszani. Nyilván így is anyanyelvűek tudnak valószínűleg a legjobban teljesíteni, de igazából ezt könnyen ellensúlyozhatja az aktuális kémfőnök kreativitása is - észreveszi-e az apró részleteket, megtalálja-e a közös hangot a többiekkel stb.
  A képek egyébként számomra kicsit a Dixitet idézik. Mielőtt megkövezne valaki, tudom, hogy azok sokkal jobban kidolgozottak, színesek stb. Viszont az ebben a játékban megtalálható képek sem egy-egy szokványos dolgot ábrázolnak, hanem elég absztraktak, valóságtól elrugaszkodottak - mint a Dixitben. Itt is meg kell látni az apró részleteket, és meg kell találni a megfelelő összekapcsolást(jellemzést). Pl. ki látott már tortát, amin gyertya helyett dinamit van?

  Még egy szuper dolgot tudok felhozni a játék mellett: kombinálható akár a Fedőnevekkel is. Lehet ugye csak szavakkal vagy csak képekkel is játszani, vagy ha elég bevállalósak vagyunk, akkor kombinálhatjuk is a kettőt. Ilyen felállásban még nem próbáltam a játékot, de külön kitér rá a szabályzat is, hogy van erre lehetőség. Ez sem egy óriási dolog, de mégis egy új színt tud hozni a játéknak, ugyanis ehhez is valószínűleg egy másfajta gondolkodásmód kell, valamint az újrajátszhatóságot is növeli. A Century sorozatnál láthatunk hasonló ötletességet például.

  Apropó újrajátszhatóság: itt azért már nagyobb kreativitás kell az új kártyák gyártásához, mivel egy képet nehezebb megalkotni, mint írni egy-két új szót. Így ebben talán erősebb a Fedőnevek, mert ott könnyedén összeszedhetünk akár többszáz szót is, ha már túlságosan unjuk azt a tán 400 szót, amit kaptunk a játékkal. Ki tudja, lehet, hogy valakinek előny, ha kiélheti a kreatív énjét a bővítés során...

  Szerintem az asszociációs játékok között ez elég erős szereplő, merem ajánlani, eléggé megéri az árát.

 • Vio93

  2020-01-01 21:03:35

  Teljesen új élmény az eredeti játékhoz képest. A sokszor kigobozhatatlan képeken közös asszociációkat keresni, sok helyzetben nem egyszerű, viszont annál szórakoztatóbb :)

 • jenei.balazs87

  2019-09-02 14:38:32

  Egy-egy képről szerintem jóval több dologra lehet asszociálni, mint szóból, hiszen vizuális lények vagyunk, ezért ez a verzió még izgalmasabb lehet, mint a sima Fedőnevek. Másrészt az alapjáték absztraktsága is lecsökken a képes verzióban.

 • saxomusic

  2019-07-06 22:54:58

  Nagyon jó folytatása az alap játéknak. Itt szavak helyett képeket kell összekapcsolni asszociációval. Nem könnyebb és nem is nehezebb, mint az alap Fedőnevek, inkább egy más jellegű asszociációs menetet kíván. Fiatalabb játékosok számára ez a változat könnyebben emészhető lehet, gyerekekkel játszva inkább ezzel ajánlom kezdeni. Mint a Fedőnevekben, itt is sok kártyát kapunk a dobozban, melyek mindkét oldalán találhatóak képek. Ezek a rajzok néhol elég furcsának hatnak, mert úgy vannak megoldva, hogy egy-egy ilyen képről egyszerre több dologra is lehessen asszociálni, ami érdekessé teheti a játékot. Ugyanis egy-egy képről, mindenkinek tök más juthat eszébe. Emellett egy új játékmód is megjelenik, amit mi az alap játéknál is így játszottunk ezután: miután minden kártyát kitaláltunk, ami hozzánk tartozott, befejezésül a feketét (bérgyilkost) is ki kellett találni, mint a billiárdban a fekete golyó:) Egy kicsit megspékeli az alap játékot is ez a befejezés:)

A Fedőnevek - Képekkel társasjáték és kiegészítői (10)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  15 perc
 • Játékosok:  2 - 8
 • Ajánlott életkor:  10+
 • Komplexitás:  Nagyon egyszerű
 • Tervező:  Vlaada Chvátil
 • Illusztrátor:  David Cochard, Tomáš Kučerovský, Filip Neduk, Jana Kilianová, Michal Suchánek
 • Kiadók:  Asmodee, Heidelberger Spieleverlag, Hobby Japan, Devir, White Goblin Games, Kaissa Chess & Games, Bergsala Enigma, Brain Games, Czech Games Edition, REBEL.pl, MINDOK, Gém Klub Kft., IELLO, Cranio Creations, Fantasmagoria, DiceTree Games, Lex Games, GaGa Games, One Moment Games, Feelindigo, Land of Beautiful Mind (سرزمین ذهن زیبا)
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, észt, finn, francia, német, görög, magyar, olasz, japán, Korean, lett, litván, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svég, ukrán, bolgár, Persian

Alternatív nevei


Kiadások

 • Baltic edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: észt
  • Méretek: 23.2 cm x 16.2 cm x 5.3 cm
  • Súly: 0.6 kg
 • Bulgarian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: bolgár
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
  • Súly: 0.6 kg
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 23 cm x 16 cm x 5 cm
 • Dutch edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: holland
 • English first edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5.1 cm
 • German edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 16.2 cm x 23.3 cm x 5.2 cm
 • Greek edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 23 cm x 16 cm x 5 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: olasz
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 16.2 cm x 23.2 cm x 5.1 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: Korean
 • Nordic edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: dán
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: lengyel
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: román
 • French edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: francia
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
  • Súly: 0.6 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
  • Súly: 0.6 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: spanyol
 • Ukranian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: ukrán
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 16 cm x 23 cm x 5 cm
 • English XXL version
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
 • German XXL edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: német
 • Persian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: Persian
 • Polish XXL edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: lengyel

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Fedőnevek - Képekkel társasjátékhoz