Dominant Species
Dominant Species
Videó beküldése

Dominant Species társasjáték

társasjáték, 2010
Értékelem!

A Dominant Species egy összetett társasjáték, 2 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 4 óra is lehet. A játékot az Év Játékának választották 2011-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít...

A Dominant Species egy összetett társasjáték, 2 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 4 óra is lehet. A játékot az Év Játékának választották 2011-ben (BGG), illetve ebben az évben több, összesen 3 másik elismerést és jelölést is kapott. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a váltakozó képességek, a hatszög-rács, a kártya húzás és a terület befolyásolás/irányítás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Volt idő, mikor emberek még nem voltak a Földön... amikor nem az ember uralta a bolygót, hanem az állatok.
Jön a Jégkorszak! Nagyon kevés idő maradt, hogy az állatok a folyamatosan változó klímához és környezethez alkalmazkodjanak. Vajon melyik állatcsoport tud a legjobban alkalmazkodni? Melyik törzsnek marad fenn a legtöbb faja a Földön? Vedd át az irányítást az állatcsoportok felett és mutasd meg kik lesznek a Domináns Fajok!

Bárhogy is értelmezzük, a Jégkorszak a nyakunkon van. A Föld állatai elszánt küzdelmet folytatnak a túlélésért. Chad Jensen játékában 6 állatosztály (Rovarok, Pókszabásúak, Kétéltűek, Madarak, Hüllők, Emlősök) felett vehetjük át az irányítást és segíthetjük őket a túlélésben.

A táplálékláncnak, ahogy a fennmaradó fajok számának is jelentősége van a játék során. Sok döntetlen kérdést az állatok a tápláléklánc útján oldanak meg - tehát a feljebb lévő állat győz. Azonban ez kevés a túléléshez és a dominancia megszerzéséhez. Lássuk, hogyan is juttathatjuk kedvenc csoportunkat dominanciához vagy éppen kihaláshoz.

Tanárnő, Én készültem!
Domináns, veszélyeztetett, szükséglet, kínálat, parazita, termékenység, fajok, terep, ragadozó... Néhány fogalom, amivel érdemes tisztában lenni, mielőtt elkezdünk játszani, ahogy azzal is, hogy mit mivel jelzünk a játékban (fakocka, fahenger, fakúpok, korongok, hexa-lapkák). A játék kivitelezése nagyon szép. A hatalmas táblán szinte minden helyet kapott - a Föld, tápláléklánc, pontozó tábla, pontozósáv, felfedezetlen terep és az akciótáblázat.

Alkalmazkodni, de hogyan?
Minden egyes osztálynak megvan a maga sajátossága, szükséglete, élőhelye - van ahol jobban megél, és van ahol egyenesen a kihalás fenyegeti. A játékban ezt elemekkel (fű, víz, lárva, hús, magok, napsütés) jelezzük. Az állatok a túléléshez, vagy megfelelő élőhelyet keresnek, vagy adaptálódnak az új környezethez. Minél jobban alkalmazkodnak a környezethez, annál nagyobb az esélyük a túlélésre egy adott helyen. Az az állat amelyik a legjobban alkalmazkodott, az lesz a domináns azon az adott területen. Ezt ún. elem-párosításokkal a játék során állandóan nyomon követjük és fakúpokkal jelezzük.

"Istent játszva..." = "Playing God..."
Az alkalmazkodáson kívül, nekünk, mint "irányítónak" lehetőségünk van a tájat módosítani állatcsoportunk igényeihez, egy területen sokasodni, versengeni a többi fajjal, vándorolni, eljegesíteni vagy épp tarlóvá tenni egy területet. Szándékunkat a tábla jobb oldalán található hatalmas akciótáblázatban jelezzük.

Az a játékos nyer, aki a legtöbb pontot gyűjti össze. Ezt többféleképp tehetjük meg.

Pontot szerezhetünk, ha:

 • új területet fedezünk fel
 • egy területen a mi állatunk van a legnagyobb számban jelen
 • egy területen a mi állatunk a domináns faj (akár 1 egyeddel is)
 • terjesztjük a tundrát (eljegesítjük a tájat)
 • a mi állatunknak él a legtöbb egyede a Tundrán
 • valamint Dominancia kártyák által

Gondolj a jövőre - Tervezz előre!
A játék a résztvevő játékosok számától függően, igen hosszúra is nyúlhat - addig tart, amíg valaki a "Jégkorszak" nevű Dominancia kártyát fel nem veszi. Körönként általában 2-5 lapot veszünk fel, így kb. 5-12 körből áll egy játék. A körök 3 fázisból állnak, melyek további lépésekre bomlanak. Ezek a következők:

I. fázis - Tervezés

A játékosok a tápláléklánc aljától kiinduló sorrendben 1-1 akciójelölőt (AP) tesznek le az akció táblázatban található szemekre, azon tevékenységek mellé, melyeket szeretnének a következő fázisban végrehajtani.

II. fázis - Végrehajtás

Az akciójelölőket fentről lefele és balról jobbra egyenként elvesszük és végrehajtjuk a hozzá tartozó akciót. Ezek a következők lehetnek:
1. Kezdés - A játékos-sorrend megváltoztatása.
2. Alkalmazkodás - Plusz elemek felvétele a tábláról és elhelyezése állatcsoportunk tábláján.
3. Visszafejlődés - Ha nem védjük meg, alkalmazkodott állatunk elveszthet egy saját elemet.
4. Bőség - A Földre 1 új elemet helyezhetünk fel a 4-ből.
5. Tarló - A Tundra melletti területek egy része tarlóvá válik, ezt tudjuk csökkenteni elemek elvételével.
6. Kimerülés - Egy elemet elvehetünk a Földről.
7. Eljegesedés - Körönként 1x eljegesíthetünk 1 területet, ami ettől kezdve Tundrának számít és pontot ér.
8. Sokasodás - Újabb egyedek jelennek meg a Földön.
9. Felfedezés - Újabb területeket és elemeket fedezhetünk fel - ez is pontot ér.
10. Vándorlás - Egyedeinket átcsoportosíthatjuk a szomszédos tájakra.
11. Versengés - Elpusztíthatunk 1-1 egyedet bizonyos tájakon.
12. Dominancia - Kijelölhetünk egy területet pontozásra és a dominancia érvényesítésére.

III. fázis - Visszaállítás

1. Kihalás - Megnézzük, van-e olyan faj, mely az adott területen kihal (nincs elem-párja).
2. Túlélés - Az az állat, akinek a legtöbb egyede él a Tundrán, megkapja a "Túlélő kártyát", mely körönként máshoz vándorolhat és pontot ér.
3. Feltöltés - A játék során felhasznált mezőket újratöltjük elemekkel, kártyákkal, tájlapkákkal.

Miután megjegyeztük melyik mezőn, milyen lehetőségeink vannak, a játék fel fog gyorsulni. Rengeteg stratégiai megfontolás, versengés és izgalom várható. Biztos lesz még rengeteg kérdésünk, de a részletes, példákkal illusztrált játékszabály segítségünkre lesz - sajnos egyenlőre csak angol nyelven. Első alkalommal érdemes jó pár órát rászánni a játék megismerésére.

A doboz tartalma:

 • 1 nagyméretű játéktábla
 • 6 tulajdonságtábla
 • a 6 osztálynak megfelelően
 • 26 Dominancia és 1 Túlélő kártya
 • 31 tájlapka
 • 12 tundralapka
 • 330 fakocka (6x55 a fajok jelzéséhez)
 • 60 akciójelölő (fahengerek)
 • 60 dominanciajelző (fakúpok)
 • 120 elem (karton korong)
 • 6 kis állatlapka (a játékos sorrend jelöléséhez)
 • 1 szövetzsák

Sokadik kiadás?
Bizony, ez a játék már a 6. kiadásnál tart. A játék lényege nem változott, csak a grafikája. Az első kiadásban még vékony lapkákból épült fel a játékterep, amit a második kiadással orvosoltak. A 3. és a 4. kiadás azonban teljesen új grafikával csalogatja a játékosokat. Így a kevésbé játékfanatikusok számára is vonzóvá vált, az eddig amúgy kevésbé díszes játék. A tájlapkák, az elem korongok és a kártyák is sokkal kellemesebb grafikát kaptak. A 4. kiadásnál néhány doboznál elrontották hátsó borító képet és így az első két kiadás dizájnja látható. Nem kell megijedni, a dobozban a 3. kiadásnál bevezetett újításokkal fogtok találkozni. A 6. kiadás megegyezik az 5. kiadással, csupán annyiban térnek el, hogy minden ismert hibát javítottak benne.

Negatívumok

 • Néhány apróság a fa összetevőkkel kapcsolatban (a hengerek sok helyen csiszolatlanok, a kúpok könnyen kicsúsznak a kezünkből).
 • Nagyon sokáig tart végigjátszani, főleg, ha kevesebb vagy új játékosokkal játszunk.
 • Sajnos nem éppen az olcsó játékok közé tartozik.

Pozitívumok

 • Hatalmas, gyönyörű, színes, áttekinthető játéktábla, minőségi összetevők.
 • Szép grafikájú, jól olvasható kártyák.
 • Kiválóan kivitelezett és megírt játékszabály - könnyen megtanulható, sok-sok példával.
 • Érdekes, különleges téma.

Kinek ajánljuk?
Időigényessége és hosszúsága miatt nem igazán állja meg a helyét a családi kategóriában. Azonban, aki kihívásra, összetett stratégiára és versengésre vágyik, mindenképp próbálja ki, mert fantasztikus játék - ha ez első ránézésre nem is látszik. A kártyáktól eltekintve nyelvfüggetlen, ha a szabályokat már ismerjük.

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Angol nyelvű játékszabály (korábbi kiadás)
Letöltés

Angol nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 19% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 24 000 Ft-tól
 • 8 ajánlat

Kategória: Prehisztórikus, Környezet, Állat
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Váltakozó képességek, Hatszög-rács, Kártya húzás, Terület befolyásolás/irányítás, Munkás-elhelyezés, Rács mozgás, Vedd el, Megtervezett körök/akcók, Turn Order: Claim Action, Játék végi bónuszok, MOV-16 Map Addition

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Dominant Species társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Dominant Specieszub77, Pécs

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Pécs! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Eladás oka társaság hiánya. Hibátlan, hiánytalan állapotú. Magyar játékszabály, kártya fordítás és minden más a neten megtalálható.

0 érdeklődő


Dominant Speciesdiamantchatte, Budapest, 14. kerület vagy munkaidőben a Nyugati pu. környéke

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest, 14. kerület vagy munkaidőben a Nyugati pu. környéke! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Ajándékba kaptuk, de nem a mi zsánerünk így nem került kipróbálásra. Bontatlan, fóliás, hibátlan példány.

1 érdeklődő


Dominant Speciesbeachboy, Budapest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Dominant Species (újszerű állapotban, angol nyelvű)

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (6)

Dominant Species társasjáték videók (2)

Díjak és jelölések

Legjobb stratégiai játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2011

Leginnovatívabb játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2011

Legjobb tematikus játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2011

Kommentek

Kommentek

 • kardostibor44

  2023-08-14 14:26:00

  Főleg az összetett eurókat kedveli a társaságunk, és nagy fejfájást okozott, hogy oszoljunk kisebb csapatokra, vagy érjük be valami könnyedebbel, ha 5-en vagy 6-an jöttünk össze. Egészen a Dominant Species érkezéséig.

  Előnyei:
  A legjobb akcióprogramozós játék, amihez eddig szerencsém volt. Lehet nagyon jó hosszú távú stratégiád, de néhány akciód végrehajtása során brutál taktikai lépéseket is meghozol majd, hiszen a játék képe folyamatosan változik. Akár az evolúcióban, az nyer, aki a legjobban tud alkalmazkodni. Érdekes fűszert adnak a különböző állatok speciális képességei. Tündököl 5-6 fővel, és nagyon érdekes döntések elé állít.

  Lehet előny és hátrány is:
  A játék szuperkonfrontatív. Verseny van az életterekért, az élelemért és egymást is fel lehet falni. Néhány jókor kijátszott kártya pedig lelkeket törhet össze. Én ezt ebben a játékban nagyon élveztem, de van olyan ismerősöm, aki azt mondta, hogy neki ez már sok. A megvalósítás szerintem letisztult, elegáns és átlátható, de szintén volt olyan vélemény is, hogy fapados. Nekem tetszett a dominancia mechaikája, de van, aki szerint pepecselős számolgatni minden akció után.

  Hátrány:
  Én keveslem a kártyák számát, jó lenne, ha nem minden játékban jönne elő az összes. Két és három fővel inkább mást játszanék.

  Összegezve:
  Szerintem ez egy olyan különleges játék, hogy az összetett játékok szerelmeseinek egyszer mindenképp ki kellene próbálnia. Nagyon okos, nagyon interaktív, hihetetlenül izgalmas és olyan játékosszámon nyújt kiemelkedőt, amit a többi hasonlóan összetett játék nem is kezel.

  Van egy újabb verzió: Dominant Species: Marine. Szebb, játékról játékra más speciális képességeket kapunk, több kártya van. Nekem jobban tetszik, hogy a sok pontot érő helyekre kevés kockát tudunk felpakolni, oda kell mozogni. Viszont sajnos "csak" mezei munkáslehelyezés van, bár érdekes csavarral. Jobb 2-3 fővel, cserébe 4 a max.

  Más, 6 fővel is jó összetett játék:
  Eclipse, Twilight Imperium IV, Dune, Scythe, Nagyfeszültség

  BGG értékelés: 10/9

 • maszlagadam27

  2022-08-09 07:42:05

  Pár hete sikerült kipróbálnunk a Dominant Speciest, hosszas utánajárást követően (én hamar elvetettem magát a játékot, de egy lelkes barátomat meggyőzte, így őt illeti a köszönet, hogy mégis rávett a dologra). A tematikája megnyerő számomra, az asztalkép miatt tettem le róla leginkább, de kellemes csalódás volt élőben. A táblája elég nagy, az illusztrációk szépek rajta (szokásos GMT, semmi giccs, de azért a minimalista stílusból inkább felfelé lóg ki). A hat állatcsoport a biológiai normákhoz hűen különböző speciális képességekkel rendelkezik, nagyjából meg is van köztük az egyensúly. A lapkaelhelyezés jól működik a játékban, a tundra lapkákkal szépen le lehet csökkenteni ellenfeleink mozgásterét. A tervezés fázis programozás jellegű lehelyezés mechanizmusa érdekes, sokszor a többi játékos úgy nyúl majd bele a terveinkbe, hogy nem igazán fogjuk tudni a forduló elején gondolt stratégiánkat végigvinni, persze ez akár kedvezően is alakulhat. A következő fázisban szépen sorban végrehajtjuk a választott akciókat. A dominancia (adott lapka esetében) és a túlélő kártya megszerzése folyamatos versenyt eredményez, mely izgalmassá teszi az akciók utáni adminisztravív fázist is (lesz számolgatás rendesen). A legjobb eleme a játéknak szerintem messze a kis élelem korongokkal való sáfárkodás. Jól ki tudod velük bővíteni az élőlénycsoportod táplálékformáit, ezáltal az élettér is bővül, több lapka fölött is átvehető így a dominancia (ez folyamatos interakcióra késztet). A dominancia kártyák nagyon erős részei a játékmenetnek, komoly előnyöket biztosíthatnak számunkra, de elég nagy károkat is okozhatnak az ellenfeleinknek. A fa elemeket (kúpok,hengerek,kockák) jó kézbe venni és pakolgatni. A tematika nem feltétlenül nyílik teljesen ki a játék során, de azért élvezhető. Több helyen oda lehet csapni az ellenfélnek, tehát nem igazán a nebáncsvirágok játéka. A játékidő hosszasra nyúlhat, de végig odafigyelésre és komoly agymunkára késztet minket a játék. Gémereknek mindenképp ajánlom!

 • godzsakattila

  2021-10-11 10:47:47

  Nagyon várom a beszámolót. Már talán máshol is említettem, hogy a honlap erősségének tartom, hogy ha valamiről nincs is hosszú kommetnbemutató, vagy cikk, azok a játékok is látótérbe tudnak kerülni, ha az ember figyeli a fórumot. Így van ez most is, hisz a játékot nemismertem (a hasonló Evolóciót igen, de azt se saját játéktapasztalat alapján), azonban felcsigázott az adatlapon levő leírás (ugye néha van alapból is hoszabb leírás, néha nincs) és a mellékelt kártyaképek, szabálykönyv is tetszik felületes átnézés után, szóval már most gondolkodóba ejtett a játék. Ha meg majd ti is meggyőztök, akkor előbb-utóbb a pénztárcám bizony ki fog nyílni, hiába tartanám vissza erővel is.

 • harnas1207

  2021-10-11 09:18:57

  Lehet beelőzől vele! Azon játékok, amikben nagyon bízok, hogy 10/10-sek lehetnek, mindig utoljára kerülnek kipróbálásra, mint a desszert....

 • porcine

  2021-10-11 05:49:17

  Én is régóta szemezek vele, ill. mindkettővel!:) Nagyon várós a beszámolód!!!!

 • robsteady

  2021-10-11 02:17:57

  Nem, semmi irónia nincs itt kérem. ✋ Számomra tökéletes játék az lent leirtak miatt. Majd írok róla bővebben a Feudumos beszámolód után. 😉 (nem várok rád... Megvettem, mert ott is érzem azt, hogy betalál nálam. Mondjuk, velem könnyű, kell egy kis okos area control, és én már boldog is vagyok) Irónia meg annyi lehet, hogy ez egy drága játék, de ennyiért Five Tribes -ot vesznek mások.

 • harnas1207

  2021-10-11 01:56:21

  Hajaj! Ironiát érzek a levegőben, de amúgy nagyon érdekelne a véleményed a játékról. Nekem a Marine változat van meg, és nagy reményeket fűzök hozzá.

 • robsteady

  2021-10-11 01:22:49

  Még senki nem kommentelt ide, a tökéletes, nagy betűs "A" társasjátékhoz? Egy egyszerűségében remek hibridhez, aminek könnyű szabályai nagy mélységet eredményeznek mégis? Ahol megvan minden, ami kell: tematikusság, magas interakció, mechanizmusok összefonódása, taktika és stratégia patikamérlegszerűen pontos keveréke? Hát mivel játszatok ti? 😀

A Dominant Species társasjáték és kiegészítői (1)

 • Dominant Species: Marine társasjáték

  Hatvanvalahány millió évvel ezelőtt véget ért egy nagy jégkorszak. A földgömb átformálódik a masszív felmelegedés hatására; a titáni harc a felsőbbségért akaratlanul is megkezdődik a különböző állatfajok között. A Dominant Species: Marine olyan játék, amely elvont módon eleveníti meg az ókori történelem egy kis részét: a kemény jégkorszak végét és azt...

  • Játékidő: 150 perc
  • Min. játékidő: 90 perc
  • Max. játékidő: 150 perc
  • Max. játékosszám: 4
  • Min. játékosszám: 2
  • Ajánlott játékosszám: 3
  • Max. ajánlott játékosszám: 4
  • Min. ajánlott játékosszám: 3
  • Ajánlott életkor: 14+ éves
  • Komplexitás: 4/5

  Dominant Species: Marine társasjáték 24990 Ft-tól! - 4 üzlet árulja ezt a játékot!

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 - 4 óra
 • Játékosok:  2 - 6
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Chad Jensen
 • Illusztrátor:  Rodger B. MacGowan, Chad Jensen, Eric Williams (I), Chechu Nieto, Tomek Zarucki, Bartłomiej Jędrzejewski
 • Kiadók:  GMT Games LLC, Asmodee, Udo Grebe Gamedesign, Filosofia Éditions, Korea Boardgames co., Ltd., Wargames Club Publishing, Asterion Press, PHALANX, Do it games
 • Elérhető nyelvek:  kínai, angol, francia, német, olasz, Korean, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition first printing
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2 kg
 • English first edition, second printing
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2 kg
 • English second edition, first printing
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: kínai
 • English second edition, second printing
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 7.6 cm
  • Súly: 2 kg
 • Italian first edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 7.6 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 7.6 cm
 • English second edition, third printing
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • Italian second edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • German second edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: német
 • Dominant Species
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 22.6 cm x 30.5 cm x 8.9 cm
 • PHALANX French edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: spanyol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Dominant Species társasjátékhoz