Fotó: Nádori Gergely

Az üzlet nem játék – de ha mégis, akkor elég jó [Telex.hu]

Ha azt mondjuk, gazdasági társasjáték, a nagy többségnek valószínűleg a Gazdálkodj okosan vagy a Monopoly ugrik be. Két olyan játék, ami már-már szitokszónak számít a társasjátékos ínyencek között, tulajdonképpen joggal.

A Gazdálkodj okosan tulajdonképpen egy egyszerű kockajáték és a Monopolyban (aminek a keletkezéstörténete egyébként kifejezetten izgalmas, az első változatát Lizzie Maggie oktatójátéknak készítette, hogy mindenki láthassa, milyen káros dolog a föld magántulajdona, aztán Charles Darrow tulajdonképpen ellopta a játékot és eladta a Parker Brothers cégnek) is szinte minden a kockadobásokon múlik. Gyakran csak körbe-körbe megy mindenki a táblán, anélkül, hogy bármi izgalmas történne és túl komoly stratégia sem kell a győzelemhez. Ma már nagyon sok olyan társasjáték létezik, ami túlnő ezen a szinten, és amiben ilyen vagy olyan módon, de a gazdaság, az üzlet elemei köszönnek vissza. Ezek közül mutatunk most be ötöt, a témájuk időrendjének sorrendjében.

[Cikk folytatása]

Az üzlet nem játék - de ha mégis, akkor elég jó

Ha azt mondjuk, gazdasági társasjáték, a nagy többségnek valószínűleg a Gazdálkodj okosan vagy a Monopoly ugrik be. Két olyan játék, ami már-már szitokszónak számít a társasjátékos ínyencek között, tulajdonképpen joggal.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Brass Birmingham – Ipari forradalom az asztalon

Ismertető, 2020.11.21. 10:00:00

Van az az eset, amikor egy társasjáték úgy jó, ahogy kikerült a tervezői asztalról, és van, hogy megjelenését követően fejlesztett kiadásai látnak napvilágot. A világranglistán a jelenleg harmadik helyen trónoló Brass Birmingham ilyen utat járt be...

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jan

Amikor a számítógépes játék jobb számítógép nélkül [telex.hu]

Kedvcsináló | 2023.01.25. 16:47:00

A számítógépes játékok megjelenésével sokan temették a klasszikus társasjátékokat, főként, amikor az internet már azt is lehetővé tette, hogy akár több százan, egymástól távolról játsszanak együtt.

27Jan

Call of Madness – Ismered az őrület definícióját? [Társalgó]

Kedvcsináló | 2023.01.27. 15:18:00

A Call of Madness ötletesen alakítja az alapvetően egyjátékos tower defense alapokat egy számos lehetőséget rejtő kompetitív játékká.


Kommentek

 • harnas1207

  2021-03-20 23:37:56

  A Food Chain Magnate nagyon adná magyarul, mert a nyelvfüggőség miatt sajnos régóta halogatom a megvásárlását.

 • nemi92

  2021-03-20 22:41:58

  Na igen..monopoly..kicsit úgy érzem, hogy mindennel kapcsolatosan IS készül már egy monopoly játék. Ugyan azt a bőrt huzzák le a játékról csak mindig egy picit más köntösben. Persze ettől függetlenül lehet ez is egy jó kikapcsolódás, de nem biztos, hogy ezt a játékot választanám ha szórakozni szeretnék.

  Ezzel ellentétben a gazdálkodj okosan valahogy más helyet foglal el a szívemben. Biztosan köthető első gyerekkori társasjáték élményeimhez! Éppen ezért nosztalgiából még most is szívesen ülök le mellé lassan 29 évesen is!

  Nagyon jól sikerült írás lett ez, meg is hozta a kedvemet a felsorolt 5 játékból 3-hoz.

  Concordia - val szemeztem már korábban is, mindig picit viszakoztam a kevésbé szép kinézet miatt, viszont az olvasott cikk meggyőzött arról, hogy bizony ezt illene beszerezni, nagyon jónak ígérkezik.

  A következő a Brass lenne! Igen ám, bár ehhez még egy picit zöldfülünek érzem magam, nagyon összetettnek ígérkezik. Lehet túl nagy fába vágnám a fejszémet?! Még lehet nem ugrok fejest ebbe a játékba, nem szeretnék csalódni csak azért mert még nem állok készen valamire, ami egyébként biztosan egy szuper szórakozás lehetne.

  Utolsó sorban pedig a viticulture ami felkeltette az érdeklődésemet. Tudom, hogy nem egy mai darab, de nekem még csak most tetszett meg igazán!

  Köszönöm a cikk írójának! Szuper munka! :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Brass: Birmingham
 • Viticulture: Esszenciális kiadás
 • Concordia: Sestertiussal kikövezett utak
 • Gugong (magyar kiadás)
 • Food Chain Magnate