Fotó: Nádori Gergely

Az üzlet nem játék – de ha mégis, akkor elég jó [Telex.hu]

Ha azt mondjuk, gazdasági társasjáték, a nagy többségnek valószínűleg a Gazdálkodj okosan vagy a Monopoly ugrik be. Két olyan játék, ami már-már szitokszónak számít a társasjátékos ínyencek között, tulajdonképpen joggal.

A Gazdálkodj okosan tulajdonképpen egy egyszerű kockajáték és a Monopolyban (aminek a keletkezéstörténete egyébként kifejezetten izgalmas, az első változatát Lizzie Maggie oktatójátéknak készítette, hogy mindenki láthassa, milyen káros dolog a föld magántulajdona, aztán Charles Darrow tulajdonképpen ellopta a játékot és eladta a Parker Brothers cégnek) is szinte minden a kockadobásokon múlik. Gyakran csak körbe-körbe megy mindenki a táblán, anélkül, hogy bármi izgalmas történne és túl komoly stratégia sem kell a győzelemhez. Ma már nagyon sok olyan társasjáték létezik, ami túlnő ezen a szinten, és amiben ilyen vagy olyan módon, de a gazdaság, az üzlet elemei köszönnek vissza. Ezek közül mutatunk most be ötöt, a témájuk időrendjének sorrendjében.

[Cikk folytatása]

Az üzlet nem játék - de ha mégis, akkor elég jó

Ha azt mondjuk, gazdasági társasjáték, a nagy többségnek valószínűleg a Gazdálkodj okosan vagy a Monopoly ugrik be. Két olyan játék, ami már-már szitokszónak számít a társasjátékos ínyencek között, tulajdonképpen joggal.

Társasjáték adatlap -akciós árak-

Brass Birmingham – Ipari forradalom az asztalon

Ismertető, 2020.11.21. 10:00:00

Van az az eset, amikor egy társasjáték úgy jó, ahogy kikerült a tervezői asztalról, és van, hogy megjelenését követően fejlesztett kiadásai látnak napvilágot. A világranglistán a jelenleg harmadik helyen trónoló Brass Birmingham ilyen utat járt be...

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

04Ápr

Végre egy egyedi képregény-adaptáció: egy társasjáték [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.04. 17:10:00

Amikor egy filmből, könyvből, képregényből készül társasjáték, akkor rendszerint azok keresik, akik ismerik és szeretik az eredeti művet. Erre is számítanak a kiadók, amikor megjelenik a Star Wars-os Monopoly vagy A Gyűrűk Urá-s Rizikó...


Kommentek

  • harnas1207

    2021-03-20 23:37:56

    A Food Chain Magnate nagyon adná magyarul, mert a nyelvfüggőség miatt sajnos régóta halogatom a megvásárlását.

  • nemi92

    2021-03-20 22:41:58

    Na igen..monopoly..kicsit úgy érzem, hogy mindennel kapcsolatosan IS készül már egy monopoly játék. Ugyan azt a bőrt huzzák le a játékról csak mindig egy picit más köntösben. Persze ettől függetlenül lehet ez is egy jó kikapcsolódás, de nem biztos, hogy ezt a játékot választanám ha szórakozni szeretnék.

    Ezzel ellentétben a gazdálkodj okosan valahogy más helyet foglal el a szívemben. Biztosan köthető első gyerekkori társasjáték élményeimhez! Éppen ezért nosztalgiából még most is szívesen ülök le mellé lassan 29 évesen is!

    Nagyon jól sikerült írás lett ez, meg is hozta a kedvemet a felsorolt 5 játékból 3-hoz.

    Concordia - val szemeztem már korábban is, mindig picit viszakoztam a kevésbé szép kinézet miatt, viszont az olvasott cikk meggyőzött arról, hogy bizony ezt illene beszerezni, nagyon jónak ígérkezik.

    A következő a Brass lenne! Igen ám, bár ehhez még egy picit zöldfülünek érzem magam, nagyon összetettnek ígérkezik. Lehet túl nagy fába vágnám a fejszémet?! Még lehet nem ugrok fejest ebbe a játékba, nem szeretnék csalódni csak azért mert még nem állok készen valamire, ami egyébként biztosan egy szuper szórakozás lehetne.

    Utolsó sorban pedig a viticulture ami felkeltette az érdeklődésemet. Tudom, hogy nem egy mai darab, de nekem még csak most tetszett meg igazán!

    Köszönöm a cikk írójának! Szuper munka! :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Concordia: Sestertiussal kikövezett utak
  • Brass: Birmingham
  • Viticulture: Esszenciális kiadás
  • Gugong (magyar kiadás)
  • Food Chain Magnate