Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kickstarter körkép - 13. hét

A múlt héten még arról írtam, hogy a járvány csak a projektek szállítási idejére van egyelőre hatással. Azóta kiderült, hogy ez nem igaz. A statisztikákon már látszik, hogy az emberek adakozó kedve 30-50 százalékkal csökkent a Kickstarteren. Ez érthető is: ha ebben a pillanatban elmúlna minden veszély és beindulnának a gyárak, akkor is hónapos csúszásban lenne minden az eredeti tervekhez képest. Ilyen bizonytalan feltételek mellett pedig senki nem akar játékot támogatni.

Párizs megér ötven dollárt

A játék címe egy helységnév, a borítón egy híres épület van a háttérben, a győzelmi pontokat pedig fa korongokkal mérjük. Ennél euróbb élményt valószínűleg nem tudtak volna összehozni a Paris kiadói. Wolfgang Kramer és Michael Kiesling újabb közös játékában ingatlanbefektetőket alakítunk, akik az 1889-es, párizsi világkiállításból akarnak minél több hasznot húzni. Az épületek felhúzása és megvásárlása mellett bónuszlapkákkal tudják majd növelni a győzelmi pontjaik számát. Ez viszont nehéz döntések elé állítja őket: ha játék közben egy bónuszlapkát kihagytak, akkor azt már semmilyen módon nem fogják tudni mégis beszerezni. Az, hogy melyik kerület épületei érik majd a legtöbbet, a játék vége felé fog csak eldőlni, így senki sem lehet biztos a dolgában.

A Paris igazi, előre tervezős, számolgatós euro játék lesz, amit a stílus szerelmesei már most imádhatnak. Akárcsak a többi KS projekt, ez is két példányban érkezik, a deluxe változatban fa elemekkel, valamint egy menő, karton Diadalívvel.

Paris

Game Brewer is raising funds for Paris on Kickstarter! A unique medium-heavy eurogame by Wolfgang Kramer & Michael Kiesling

Szivárványforradalom

A Holi, avagy a színek fesztiválja az egyik legismertebb indiai népszokás. A tavaszváró ünnep a jó győzelmét ünnepli a gonosz felett. Ez a tréfálkozás, a szeretet, az öröm és a megbocsájtás ideje. Ilyenkor óriási máglyákat gyújtanak, amin démoni figurákat égetnek el, hogy ezzel űzzék el a rossz szellemeket. Az ünnep csúcspontjaként színes festékkel dobálják egymást a résztvevők. Előkerülnek ilyenkor a vizipisztolyok és a festékkel töltött lufik is, melyekből nem csak a helyiek, hanem az arra tévedő idegenek is kapnak bőséggel.

Ezt a színpompás kavalkádot ülteti játék formájába a  Holi: Festival of Colors. A méltán népszerű Sagrada alkotói a festékdobálást egészen új szintre emeleték (he-he): térbeli táblán szórhatjuk a színeket, akár több irányba is. A cél nem feltétlenül a többiek összepingálása, hanem a minél nagyobb terület elfoglalása. A helyezkedés mellett gravitációt is figyelembe kell venni: ha nincs alattuk semmi, a festékpacák a földszintre zuhannak. A Holi tehát nem egy egymást szí...nező wargame lesz, sokkal inkább egy színes köntösbe bújtatott, absztrakt területfoglalós stratégia.

A Holi természetesen rögtön két verzióban is érkezik. Az alapkiadás állatos meeple-ket és karton tokeneket használ, a deluxe verzióban viszont festhető minik és fa zsetonok érkeznek majd. Ha neked is felkeltette az érdeklődésedet, akkor siess, mert a kampány már az utolsó napjaiban jár!

Holi: Festival of Colors

Ben Harkins is raising funds for Holi: Festival of Colors on Kickstarter! A Game of Spreading Color and Joy

A szemnek láthatatlan

Nagyon szeretem a hidden movement játékokat. Úgyérzem, hogy ez a stílus sokkal többet érdemelne a Scotland YardDrakula dühe - Letters from Whitechapel triónál. Kellő app támogatással akár szólóban is tudná ugyanazt az élményt nyújtani, mint több fővel. Sajnos, úgy vettem észre, hogy az én lelkesedésemet nem osztják sokan. Eddig a Pandemic bioterroristás kiegészítőjére összesen egy alkalommal tudtam rávenni a társaságot...

Talán majd a MIND MGMT fölkelti az emberek érdeklődését! Itt a láthatatlan játékos, a titkos agyfürkésző szekta vezetője, Recruiter a többiek szeme elől rejtve mozog, de egy mezőre nem léphet rá kétszer. A célja, hogy a táblán szétszórt Halhatatlanokat megnyerje magának vagy elkerüle a letartóztatást. A többi játékos ügynököt alakít, akik két féle kérdéssel próbálják meg kikövetkeztetni a másik helyét. Megtudhatják, hogy a Recruiter járt-e már egy bizonyos típusú mezőn, és ha igen, akkor pontosan mikor. A kérdéseken kívül, a célpontjai lökdösésével próbálhatják meg a Recruitert a kívánt útra terelni. Ha sikerül egy mezőre kerülni vele és elfogni, akkor a játéknak vége.

A MIND MGMT a rendkívül idétlen címe mellett azzal tűnik ki a többi közül, hogy a vesztes fél minden játszma után kinyithat egy dobozkát, amiben egy rövid képregényt talál, valamint némi támogatást a következő partira. Így egy nyolc alkalmas mini kampányt is végig lehet vele játszani.

A deuxe változat ebben az esetben strapabíróbb komponensekkel, valamint praktikus inzerttel próbálja megnyerni a vásárlók pénzét.

MIND MGMT: The Psychic Espionage "Game"

Jay is raising funds for MIND MGMT: The Psychic Espionage "Game" on Kickstarter! A 2-5 player, hidden movement game of clever deduction and teamwork. This game also introduces the new SHIFT System.

írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Kickstarter körkép - 21. hét

Megjelenés | 2020.05.18. 12:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!

25Máj

Kickstarter körkép - 22. hét

Megjelenés | 2020.05.25. 10:00:00

Érdekelnek a jövő év társasjátékai? Támogatnál valami feltörekvő projektet? Kövesd a heti rendszerességgel jelentkező Kickstarter ajánlónkat és ne maradj le semmi érdekesről!


Kommentek

 • gyd

  2020-03-24 22:23:18

  Érdekesek ezek a hidden movement játékok. A cikkben is említésre került a Scotland Yard és a Pandemic: Pengeélen, és mindkettőhöz volt szerencsém - mindkettőben voltam titkosan mozgó szereplő. A titkosan mozgó ember szerepe nagyon izgalmas szerintem. Ki kell taktikáznod, hogy hogy nem fognak elkapni, bekeríteni, kicselezni, és sokszor érzed, hogy lihegnek a nyakadban.
  Viszont a másik oldalról nézve meg nem feltétlenül túl érdekes egy-egy ilyen játék. Sőt, inkább azt mondanám, hogy feltehetően elég szűk kör az, aki a kevésbé izgalmas szerepeket is nagyon át tudja élni, és meglátja a fantáziát abban, hogy kevés információmorzsával és sok emberismerettel, stratégikussággal, a lehetőségek latolgatásával megtalálja a sunnyogó játékost. Eddigi tapasztalataim alapján többnyire az van, hogy komoly erőfölényben vannak a látható játékosok, és kevés információt kapnak a nem láthatóról. Így a sötétben tapogatóznak, és nem tudják, hogy épphogy elsurrant az illető az imént, vagy netán a pályának tök más részén jár már, és ők kóvályognak ott, ahol rég nem kéne. Na mindegy, ez egy elég megosztó kategória, és szerintem nem véletlenül van így.

  Visszatérve a Pengeélen kiegészítőre: ott ugye nem annyira nagy szerepe van szerintem a hidden movementnek, mint általában a hasonló kategóriájú játékokban, mert nem az az elsődleges célja a többieknek, hogy elkapják a szemét bioterroristát, hiszen van sok egyéb dolguk is emellett. Ugye a Pandemic már az alapjátéktól kezdve kicsit egyensúlyozós játék, hiszen nem lehet túl sok kitörés, nem lehet túlfertőzés egyik kategóriából sem, nem fogyhatnak el a játékoskártyák stb. Így a bioterrorista egy plusz faktor ezek mellett - nem is annyira gyenge faktor, hiszen nem NPC, hanem valószínűleg taktikusan gondolkodó játékos.
  Ez kicsit egyébként el is veszi a Pandemic jól megszokott kooperatív élményét, hiszen egymás ellen fordítja az ellenszeren dolgozókat és a bioterroristát. Ízlések és pofonok, de tény, hogy kicsit meg tudja törni a megszokott élményt. Én is igazából próbáltam segíteni bioterroristaként a többieknek, mert így szoktam meg a Pandemic játszmák során.

  Egyébként ezek a kickstarter projektek számomra néha már annyira fancy-zős, csicsás, színes-szagos látványelemekkel ellátott játékok, aminek én nem feltétlenül érzem szükségét. Persze gamereknek ez szuper, de én valahogy nem vagyok az a minizős, festegetős ember.
  Nyilván ha egy projekt valami működésbeli újdonsággal rukkol elő, és nem látványbelivel, az már egészen más tészta...
  Jó, oké, a tematika még érdekes lehet kevés újítással is, hiszen az fontos faktor lehet abban, hogy valami leköt-e igazán vagy sem...

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

 • Nem így írunk újságot! Nem ezekkel a játékokkal játszunk!

  2020.04.20. 12:41:28 / játék, panasz, társasjáték, fail, érdekess

  Pár napja posztolták a Társasjáték Facebook csoportba az NLCafé egyik "friss" cikkét, amiben társasjátékokat ajánlanak karantén idejére. Jól gondolod, a listán nem a Scythe és a...

 • A nagy Ticket to Ride utazás

  2020.04.15. 12:59:54 / ajánló, játék, vonat, érdekesség, társasjáték, ticket_to_ride

  Az előző évtized egyik legfontosabb játéka kétségtelenül a Ticket to Ride volt. Kevés az olyan társas, ami gatewayként is megállja a helyét, de elég változatos tud lenni ahhoz...

 • "Ha az eredeti verziót kisgyerekkel játszanád, sírás lenne a vége" - Interjú a Grund készítőivel

  2020.04.07. 20:46:38 / ajánló, játék, interjú, magyar, verseny, díj, társasjáték

  A tavalyi (és az ország első) Board Game 12 versenyének legnagyobb győztese a Grund volt. A legjobb tíz játékötlet mellett a sajtó különdíját is elnyerte, így nem volt kérdéses...

 • Hogyan társasozzunk a koronavírus idején?

  2020.03.24. 14:36:15 / ajánló, játék, vírus, online, digitális, társasjáték

  A járvány ideje alatt kiváló ötlet társasjátékokkal múlatni az időt. Arról, hogy melyik játékot ajánlom a karantén idejére, nem fogok külön posztot írni, mert a válasz rém...

 • Hibrid játékok a múlt századból II. - Dungeons & Dragons Computer Labyrinth Game

  2020.03.17. 08:49:31 / ajánló, játék, hibrid, társasjáték, dungeons, dragons

  Zavar, hogy a videójátékok világa egyre jobban összefonódik a társasjátékokkal? Régen minden jobb volt, amikor még az asztali játékokat nem fertőzte meg a digitális kór? Rossz...

Friss

Címkék