Kép forrása: gsplus.hu

Ha az Age of Empirest szereted, ez a társas is magával ragadhat [gsplus.hu]

Lényegesen egyszerűbb, még csak direkt harc sincs benne, városépítésből viszont annál több - kipróbáltuk a Középkor nevű társast.

Több szempontból is praktikus egy társasjáték témájaként a középkort választani: lehet a városépítésre kihegyezni az egészet, vagy lehet a harcokra; a művészek gyönyörű rajzokat alkothatnak, amikhez korabeli festmények, rajzok bőven adhatnak ihletet. Lehet egyszerűre venni, mint a Carcassonne-nál, ahol egy tájat kell építenünk együtt, de egymással versenyezve, vagy történeteket írni köré, mint az Oltréé esetében - és ha valaki valami extrát szeretne, vagy még nagyobb kreatív szabadságot, onnan már csak egy lépés a fantasy.

A rettentő egyszerűen elnevezett Középkor, a Splendorról ismert Marc André új játéka azonban mentes sárkányoktól és mágusoktól. Tök egyszerű középkori városokat kell építenünk benne, lehetőleg úgy, hogy azok jobbak legyenek, több pénzt hozzanak nekünk, mint riválisaink települései nekik.

A játék kezdetén minden játékos (2-5) kiterít maga elé egy vékony táblát, ennek fölső részéhez illeszkednek majd az épületek. Nyolc típus van (szántó, malom, falu, erődítmény, piac, barakk, templom, palota), mindegyik valamilyen más hatást aktivál, máshogy ad pontot. Ha lehelyezünk egy új épületlapkát, végre kell hajtanunk a típusának megfelelő hatásokat: pénzt mindig szerzünk, ezen felül pedig vagy kiszúrunk a többiekkel egy kicsit, vagy fejlesztjük magunkat, amitől gyorsabban gazdagodhatunk. Bár pénzt költeni nem tudunk, a végén az dönti el, ki a győztes, hogy ki mennyit gyűjtött.

A lapkaválasztás hasonló a Kingdominóban látotthoz, annyi különbséggel, hogy mindig a játékosszámnál eggyel több lehetőség közül választhatunk, valamint hogy 4 sornyi lapkát kell képpel felfelé elhelyeznünk, így már jó előre látjuk, mi lesz majd a választék (és az egyik akcióval befoglalhatunk magunknak egy lapkát jóval azelőtt, hogy annak köre következne). Az első körben a játékosok véletlenszerű sorrendben választanak egyet az épp elérhető lapkákból, és az lép először a következő sor valamely neki tetsző lapkájára, aki a legkevésbé értékesnek számító bal szélső mezőn áll (az alábbi képen például a zöld játékos). Miután továbblépett, elveszi az épp elhagyott lapkát, beilleszti a városába, és végrehajtja annak hatását, majd a sorban következő játékos cselekszik ugyanígy. Minden 4. kör után aktiválódik egy eseménykártya, ami vagy bónuszt, vagy szívatást jelent minden játékosnak, 16 kör után pedig a pontok ellenőrzésével zárul a menet. Mindez játékosszámtól és töprengéshossztól függően 30-60 percig tarhat.

[Cikk folytatása]

Ha az Age of Empirest szereted, ez a társas is magával ragadhat

Lényegesen egyszerűbb, még csak direkt harc sincs benne, városépítésből viszont annál több - kipróbáltuk a Középkor nevű társast.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.gsplus.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

13Aug

Ezt a játékot akkor is érdemes kipróbálnod, ha eleged van a természet ihlette társasból [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.08.13. 14:00:00

Az Amazónia jóformán egy felturbózott Cascadia vadvilága, mégis elég egyedi - és egészen szép.

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.


Kommentek

  • babinszkijano

    2024-08-03 11:05:31

    Egy normális társasjáték az Age of Empires 2-ből nagyon jó ötlet lenne és nagyon kelendő lenne. Bár tudom, hogy vannak társasok a sorozatból, csak épp nem a játékról szólnak, hanem inkább csak a nevet használják ki.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Középkor