Kép forrása: diceanddecks.hu

Radar alatt – Rajas of the Ganges [diceanddecks.hu]

Témáját tekintve a Rajas of Ganges a Mogul Birodalom virágzó időszakába kalauzol el bennünket időben a 16-18. század környékére, helyszínünk pedig az indiai szubkontinens. Ebben az időben ez a térség hatalmas fejlődésen ment keresztül. Virágzott a tea, selyem és a fűszer kereskedelem, megépült a Taj Mahal és a Vörös Erőd, csodálatos kerteket és birtokokat hoztak létre az itt élő emberek. Játékosként ebben a korszakban egy uralkodót fogunk alakítani, célunk az lesz, hogy miénk legyen a legprosperálóbb és legnagyobb befolyással rendelkező tartományokból álló birodalom a térségben.

A játék képi megvalósítása és anyagminősége nekem tetszik. Színes, vibráló, minden pontján találunk valami hangulatosat a játéktáblán. Ilyennek kell lennie egy indiai témát feldolgozó játéknak! Nekem az ikonok beszédesek, egyértelműek a jelölések. Ugyanakkor el tudom fogadni azt is, hogy van, akinek ez már zsúfolt vagy átláthatatlan, ebben szerintem megosztó a játék. Az alkatrészek minősége megfelelő, rendben van minden karton és jelölő, a dobozban insertet is kapunk, mindennek megvan a megfelelő helye. Úgy látszik 2017-ben még jobban figyeltek ezekre az „apróságokra” a kedves kiadók.

Nézzük, milyen fő mechanikákkal találkozunk a játékban. Négy fő elemből építkezik a játék, ez a munkáslehelyezés, kockamenedzsment, lapkalehelyezés valamint az a megoldás, hogy a játék végét két eltérő pontozósávon elhelyezett jelölőnk találkozása váltja ki, hasonlóan az Ark Novához. (Ez a játék volt előbb!) Körünkben meghatározó döntésünk, hogy munkásainkon keresztül melyik lehetőséget választjuk. Ezek között vannak olyan elemek, amik csak egy munkásnak adnak helyet, és van olyan akcióhely mely ugyan elérhető marad a többi játékos számára, viszont drágábban. A kockamenedzsment egy napjainkban népszerű mechanika euró játékokban. Négy különböző színű kocka adja egyik fő erőforrásunkat a bevétel mellett. A kockákat amikor megszerezzük valamilyen bónusz vagy munkás segítségével dobnunk kell, hogy megnézzük milyen értékben fog rendelkezésünkre állni. Kockadobás egy euróban? Igen, de egyáltalán nem éreztem ezt zavarónak, mert mind a kisebb, mind a nagyobb értékkel tudunk és kell is kezdenünk valamint a körünkben. Nekem ez egy nagyon szép taktikai gondolkodást hoz be a játékba. A kockák értékein ugyan nem változtathatunk olyan szabadon, mint például a Faművesekben, arra viszont lehetőséget ad a játék, hogy az ellentétes oldalukra átfordítsuk a kockát, tehát lehet például egyesből hatost képezni. A lapkalehelyezést úgy gondolom elsőosztályúan oldották meg a készítők. Ezen a mechanizmuson keresztül építjük a birodalmunkat, a megadott értékű lapkákért kockákkal fizetünk, majd ezen lapkák segítségével felépül egy termelő motorunk, vagy hozzásegít ahhoz, hogy lehelyezéskor haladjunk a hírnév sávon. A lapkákon eltérő úttípusokat találunk (kereszteződés, egyenes, kanyar) melyet érdemes okosan lehelyezni, hiszen palotánkkal összekötött úthálózat egy ponton egyszeri igen bőséges bónuszhoz is hozzásegít minket. Úgy gondolom egy nagyon kis komplex, többrétegű minijátékot kapunk ezzel az egy mechanizmussal a játékon belül. A kerek egészet pedig az adja meg, hogy végtére is mindent azért csinálunk (munkást és lapkát helyezünk le, kockát menedzselünk) hogy a két jelölőnk minél gyorsabban haladjon egymással szembe a pontozósávon, és lehetőleg nekünk érjen össze a pont jó pillanatban. A hírnév sáv csak egy irányba halad, és hasonlóan az Ark Nova projektsávjához kissé lassabban halad, a másik sávunk pedig a pénzsáv. Ez dinamikusan mozog, és ha elértünk egy szintet benne, akkor ebből fizetünk és csökken is, ezért nagyon fontos, hogy pénztermelő motorunkat minél hatékonyabban és gyorsabban munkára bírjuk. Ez a mechanika felel lényegében a játék teljes hangulatáért: végig feszültségben tart, hogyan haladunk egymás mellett és hogyan közelítjük őket, ezáltal egy nagyon versengő hangulatot kapunk az egész játék során. A két sávon egyébként jóval könnyebb és gyorsabb haladni, mint az Ark Novában, ezt fontosnak tartom megemlíteni. Tapasztalatim szerint, aki kiváltja a játék végét nagy eséllyel meg is nyeri, főleg, ha túl is tudja tolni az egyik sávon a jelölőt.

[Cikk folytatása]

Radar alatt - Rajas of the Ganges

Témáját tekintve a Rajas of Ganges a Mogul Birodalom virágzó időszakába kalauzol el bennünket időben a 16-18. század környékére, helyszínünk pedig az indiai szubkontinens. Ebben az időben ez a térség hatalmas fejlődésen ment keresztül. Virágzott a tea, selyem és a fűszer kereskedelem, megépült a Taj Mahal és a Vörös Erőd, csodálatos kerteket és birtokokat hoztak létre az itt élő emberek.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

09Ápr

Szívesen megidéznéd Cthulhu cuki mását? [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.09. 14:06:00

Ebben a játékban pont ez a cél: a Kozmopolipban szektásokként versenghetünk azért, hogy minél hamarabb átsegítsük a címszereplő összes csápját a mi világunkba.

15Ápr

A legjobb cicás társasjátékok, amiket nem csak a témájuk miatt lehet szeretni [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.15. 20:40:00

Macskával ugye mindent el lehet adni, de a cuki dizájn önmagában nem elég. Ezeknél a társasoknál szerencsére élvezetes játékmenet is társul mellé.


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Rajas of the Ganges