Kép forrása: diceanddecks.hu

Nagyfeszültség - old but gold 2 [diceanddecks.hu]

Egy bennfentes információ a szerkesztőségünk életéből: rendszeresen szóba jön köztünk a játékok időtállósága. Mely darabok öregszenek jól, és melyek kevésbé? Az évtizedekig friss, élvezetes játékélményt nyújtani tudó társas titkát még nem találtuk meg, de vannak olyan darabok, amelyekről egyetértésben gondoljuk azt, hogy kiállták az idő próbáját. Balázs Race for the Galaxy bemutatója után, ma elővesszük a társasjátékok Chokitoját.

A „ronda és finom” szlogenből sokan kitalálhatták, hogy a Nagyfeszültség című játékról lesz szó. Divat rondának nevezni, de szeretnénk ettől az értékítéletet sejtető kifejezéstől tartózkodni. A dizájn egyedi mert lenni, ami működött is, mert sokan felkapták rá a fejüket. Átütötte az emberek ingerküszöbét. Egy időben jelent meg a Ticket to Ride-dal, a War of the Ring első kiadásával, a Twilight Struggle-lel, az Amun-Re-vel és a Trónok Harca társasjáték első kiadásával. Licit, hálózat építés, térképes játéktábla, ezek lettek volna a korai 2000-res évek menő dolgai a társasjátéktervezésben?

Power Grid-ben erőműveket veszünk és villamosenergia hálózatot építünk. Az alapdobozban az USA és Németország térképét találjuk meg. Az ottani városok közt kell majd kiépíteni a hálózatunkat és input anyagokkal ellátni az erőműveinket, hogy jókora villanyszámlát szedhessünk be. A téma hasonlóan a külső megjelenéshez, nem túl hívogató. Ez egy meglehetősen kis szerencsefaktorral dolgozó, vonzó döntési lehetőségeket kínáló euro játék. A doboz azt állítja, hogy 2-6 játékos részére készült, de inkább 4-6 fővel élvezetes. Már meg is érkeztünk a játék egyik nagy érdeméhez: 6 fő részére az egyik legkiválóbb választás.

Eredetileg a Rio Grande Games adta ki 2004-ben, Magyarországra a Gémklub gondozásában jutott el 2016-ban. A szerző Friedemann Friese, akit általában a zöldre festett hajáról szokott beazonosítani a társasjátékos közösség, de a munkájával is maradandót alkot.

A játékosinterakció kiemelkedően magas, a térképen elfoglalt helyekért, az erőművekért és a nyersanyagokért is csatázni fogunk. Hosszútávú tervezhetőség nem jellemző a játékmenetre, a játékosok egymásra hatása miatt. Szinte minden körben frissen kell megterveznünk a lépésünket. Nem lehet több fordulót előre kitalálni és nem számíthatunk békés egymás mellett építkezésre. (Esetleg csak 2 játékos esetén).

[Cikk folytatása]

Nagyfeszültség - old but gold 2

Egy bennfentes információ a szerkesztőségünk életéből: rendszeresen szóba jön köztünk a játékok időtállósága. Mely darabok öregszenek jól, és melyek kevésbé? Az évtizedekig friss, élvezetes játékélményt nyújtani tudó társas titkát még nem találtuk meg, de vannak olyan darabok, amelyekről egyetértésben gondoljuk azt, hogy kiállták az idő próbáját.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

17Jún

Iszonyú bájos ez a játék, amiben patkányok akarják meghódítani a Holda.. vagyis a Sajtot [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.17. 14:00:00

A Sajtra szállásban mind patkányokat irányítunk, akik a szemétből guberálva gyűjtenek alkatrészeket az űrhajójukhoz.

01Jún

Megjelent a JEM magazin 134. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.01. 14:00:00

JEM 2024 MÁJUS


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Nagyfeszültség