Nagyfeszültség
Nagyfeszültség
Nagyfeszültség
Nagyfeszültség
Videó beküldése

Nagyfeszültség társasjáték

társasjáték, 2016
Értékelem!

A Nagyfeszültség egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az aukció/licit, az útépítés, a trn-02 stat turn order, a catch the leader és a market mechanizmusokra. A Power Grid egy olyan...

A Nagyfeszültség egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az aukció/licit, az útépítés, a trn-02 stat turn order, a catch the leader és a market mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Power Grid egy olyan gazdasági társasjáték, amiben a játékosok egy-egy áramszolgáltató élén igyekeznek városokat elektromossággal ellátni.
A játék során a résztvevők különböző erőműveket szereznek aukciókon és erőforrásokat vásárolnak, hogy áramot tudjanak termelni. Városokat kötnek ne az elektromos hálózatukba, hogy azok áramhoz jussanak az erőműveikből. A végén az a játékos nyer, aki a legtöbb várost látja el sikeresen.

Mi van a dobozban ?

- 1 kétoldalas játéktábla (Németország/USA), erőforráspiaccal, és pontszám és játékos sorrend követésére való résszel
- 132 fa házikó 6 színben – 22 házikó/játékos
- 84 fa erőforrás jelölő – 24 szén (barna), 24 olaj (fekete), 24 szemét (sárga) és 12 uránium (vörös)
- játékpénz (Elektró néven)
- 6 játéksegédlet a körsorrenddel
- 43 erőműkártya – sorszámozás szerint : 03-40, 42, 44, 46 és 50
- 1 „3. lépés” kártya
- szabályfüzet (angol)

A játék menete és célja

Menet közben a játékosok többféle tevékenységben fognak részt venni: egymást túllicitálva próbálnak majd erőművekhez jutni, a változékony erőforráspiacon fognak beszerzéseket intézni, és hálózatot fognak építeni több és több várost bekötve és ellátva a játék során. Minden kör végén a játékosok üzembe helyezik az erőműveiket, és pénzt kapnak az ellátott városok után, amiből aztán újra erőforrásokat és erőműveket vesznek.
A játék 3 szakaszból áll, amik leginkább abban különböznek egymástól, hogy mennyire építkezhetnek egymás területére a játékosok.
Mindez egészen addig folytatódik, amíg az egyik játékos nem lesz képes 17 várost bekötni a hálózatába. Ekkor az, aki a legtöbb várost tudja ellátni árammal, az nyer.

Előkészületek

Az előkészület lépései a következők:
- A játékosok eldöntik melyik térképet használják, és hogy a térkép melyik zónáit. Természetesen ezeknek összefüggő területet kell alkotniuk. A javasolt 1 terület/fő
- Minden játékos elvesz egy készlet faházikót, 50 Elektrót, és 1 játéksegédletet
- Minden játékos elhelyez egyet a faházikói közül a játékos sorrend és a pontszám jelölőkön
- Aztán elő kell készíteni az erőforráspiacot a kezdeti nyersanyagmennyiségekkel. A nyersanyagok ára a játék folyamán a keresletnek és kínálatnak megfelelően dinamikusan változik. A megmaradt nyersanyagjelölőket félrerakjuk a tábla mellé, később még kelleni fognak
- Előkészítésre kerül az erőműpiac a szabályok szerint. A piacra nem kikerült erőművek egy részt véletlenszerűen kivesszük, a többit összekeverve pedig paklit képzünk, ami elhelyezünk a piac mellett

Ezután megkezdődik az első forduló.

A forduló felépítése

Egy forduló öt lépésből áll :

1. Játékos sorrend eldöntése

Az a játékos kezd, aki a legtöbb várost kötötte már be. Döntetlen esetén a legdrágább erőmű dönt. (az első körben véletlenszerűen választjuk ki, hogy ki kezd)

2. Erőművek aukciója

Minden játékosnak joga van egy a piacon fellelhető erőműre kezdőlicitet tenni, aminek a minimális összege az erőmű sorszáma. A licit addig folytatódik amíg már egy kivételével mindenki passzolt, és a licit nyertese magához veszi az erőmű lapját. Ezután a piacot feltöltjük egy új lappal.
2 fontos szabály : Körönként 1 játékos csak 1 erőműt vehet, illetve ha passzolt akkor abba a licitbe már nem szállhat vissza.

3. Erőforrások vásárlása

A játékosok fordított játékos sorrendben nyersanyagokat vásárolnak az erőforráspiacról. Azaz elvileg a legkisebb hálózattal rendelkező tud majd legolcsóbban vásárolni.
A megvett erőforrásokat az erőműveken kell eltárolni. minden erőmű csak olyan erőforrást tárolhat amilyet használ, és maximum a fogyasztásának a kétszeresét. Magyarul, ha olcsó valamelyik nyersanyag akkor lehet hogy érdemes betárolni.

4. Építkezés

A játékosok újabb városokat köthetnek be a hálózatukba. Ennek ára két dologtól függ : attól hogy az adott útvonal használata mennyibe kerül, valamint attól hányadiknak telepedtünk le a városban.
Az hogy a játék melyik szakaszában tartunk, meghatározza hogy hány játékos cége telepedhet meg 1-1 városban.

5. Bürokrácia

Ebben a fázisban a játékosok üzembe helyezhetik az erőműveiket, és pénzt kapnak az ellátott városok után. A túltermelés ilyenkor elveszik, mint ahogy a bekötött, de el nem látott városok se érnek semmit. Természetesen a bekapcsolt erőművekről el kell költeni a szükséges nyersanyagokat.
Ezután frissítjük az erőműpiacot és kezdődhet a következő forduló.

Negatívumok

Célszerű figyelni arra, főleg sok játékos esetén hogy ne szoruljunk be, képesek legyünk terjeszkedni. Szerencsére az hogy három szakasza van a játéknak némileg megkönnyíti a dolgunkat. Na és persze sokat kell számolni, de ez egy gazdasági játékban természetes.

Pozitívumok

A játék szerintem látszólagos egyszerűsége ellenére hozza a megfelelő hangulatot. Nekem ezen a téren a piac a kedvencem, mivel tényleg a kereslet határozza meg az árat. (azaz minél többen vesznek valamit annál drágább).

A magyar szabályt Dundának köszönhetően ide kattintva megtekintheted!

Az angol nyelvű szabályokat pedig itt olvashatod!

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 5 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 13 990 Ft-tól
 • 6 ajánlat

Kategória: Közgazdaság, Gyár / Manufaktúra
Mechanizmus: Aukció/Licit, Útépítés, TRN-02 Stat Turn Order, Catch the Leader, Market, ECO-05 Income, Auction: Turn Order Until Pass

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

NagyfeszültségJasper

Akár cserélném is! Csak személyesen!

Egyszer játszott (nem jött be) Átvétel személyesen megoldható: Munkaidőben 6-14-ig Sóskúton 16 órától Maglódon.

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (4)

Nagyfeszültség társasjáték videók (14)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • kiralypirosanna

  2021-10-08 15:30:45

  Kedves komment olvasó!
  Engem a játék külső és név alapján nem vonzott be. Azért ültem le vele játszani, mert a párom rábeszélt és ezt nem bántam meg. Egy közepes játékidejű licitálós, termelős játékról van szó. Előszőrre nem jöttem rá a megfelelő stratégiára. Azonban játékról-játékra jobb lettem benne és összeált a kép, hogy mikre kell odafigyelni. E miatt rövididőn belül rengeteget játszottunkvele. Két fővel és maximális játékosszámmal is élvezetes volt. Tetszett, hogy lehet benne tanulni. Nem is zavart, ha veszítettem, mert e mellett is kielégítő volt és játék végén levontam a következtetést, hogy mit kellett volna okosabban csinálni. Viszont egy pár hónap alatt (tényleg heti többször játszptunk vele) úgy éreztem, hogy mostmár kitanultam a játékot. Ismerem a nyerő stratégiát. Persze így is szívesen leülnék vele újra játszani.

  Kedves kommentemet olvasó, ha próbáltad az egyik kiegésszítőt kérlek oszd meg a személyes vélemeényedet róla nekem. Megéri beruházni rájuk?

 • harnas1207

  2021-05-06 16:17:33

  A Nagyfeszültség azért került fel a listánkra, mert eléggé kifutó darab és nem akartuk az egyébként 10 000 forintnál többet nem érő játékot 30 000-ért megvenni pár hónap múlva. (Illetve persze a jó kritikái és előkelő BGG helyezése miatt mindenképp kíváncsiak voltunk rá.) Számunkra az új kiadás jutott, ami bár még mindig elég csúnya, viszont több olyan szabálymódosítást tartalmaz, ami növeli a játékélményt. Első perctől érződik, hogy ez egy könnyedebb családias euro, mely taktikázással operál, de szem előtt tartja az újrajátszhatóság fenntartását. Egy este akár 2-3 party is lenyomható egy lelkes társasággal. (Catan rajongóknak lehetséges következő szint) A játék tele van interakcióval, így sértődékenyeknek nem ajánlott. Folyamatosan figyelni kell a többiek lépéseit és ez alapján taktikát választani, a licitekből a legtöbbet kihozni, másokat hátráltatni, terjeszkedésél szintúgy. A játék végét okosan kell meghatározni, hogy az utolsó pillanatban nagyot lehessen robbantani, vagy különben kimaradunk a buliból. Mivel mi az újragondolt kiadással játszottunk, egyáltalán nem éreztük, hogy a játék balanszába hiba lenne. A játékmenet egyszerű, könnyen tanulható és könnyen beszippant olyanokat, akik ritkán kóstolnak bele ebbe a hobbyba. Alapvetően a Nagyfeszültség nem több, mint amit mutat a doboza alapján, de...

  De számomra érthetetlenül nagy hype övezi. Ez nem feltétlen hiba, csak mi vártunk tőle többet. Már a második játéknál kiderült, hogy alapvetően ez egy "lapszámlálós játék", színtiszta matek. Figyeled meddig mehetsz a licitben, mekkora költség éri meg. Mennyi pénze van a másiknak, mennyi házat tud építeni stb. AP betegségbe szenvedők könnyen tönkretehetik az egész partyt. Amit még kiemelnék, hogy nagyon keveslem az erőművek számát, illetve a térképek is hamar kitanulhatóak, így állandó játékhoz szükséges lesz pár kiegészítő.

 • harnas1207

  2021-05-06 11:24:51

  Talán már megkésett, de hátha nem:

  1. Igen, ki kell venni véletlenszerűen x db erőművet. Ez játékoszámtól függ. pl 2 főnél 1 "kezdeti" és 5 db egyéb erőművet. (Recharged szabály)

  2. Kézből nem lehet eladni. Licitálni az asztalon lévőkre lehet.

  3. A Recharged verzió viszonylag sok szabályt módosít az élvezhetőség kedvéért. Pl 1-es árú erőmű bevezetése.

 • renii96renii96

  2020-04-15 07:50:35

  A Nagyfeszültség 12+os társasjáték, de 10 éves kortól jól játszható és élvezhető. A játék mechanizmusa segíti a hátrányban levő játékost és hátráltatja a legtöbb várossal rendelkező játékost (sorrend meghatározása: ami segít olcsóbb erőforrásokhoz jutni a gyengébben állóknak és drágítja a terjeszkedést a legtöbb várossal rendelkezőnek). Nagyon tetszik az, hogy keresleti piac esetén (erőforrások), ahogyan szűkül a kínálat, úgy emelkednek az árak.

  Néhány parti után az a meglátásom, hogy az aukciókon nagyon sok múlik: Nem szabad könnyen elengedni a hatékony erőműveket, mert ezek birtokában valóban vissza lehet venni az elsőbbséget az élen állótól.

  Kicsit mesterkélt és hirtelen, ahogy 17 városnál véget ér a játék (még egyszer sem jutottunk el a 3. fázisig, mert eddig minden esetben már a 2. szakaszban meglett a 17 városos hálózat.)

  Kérdéseim a tapasztaltabbaktól:

  1.) A szabálykönyvben van utalás arra, hogy véletlenszerűen ki kell venni erőműkártyákat a húzópakliból, de ez nincs explite a szabálykönyvben. Most akkor kell kivenni, vagy sem?

  2.) Már "kézben" levő erőművet is fel lehet ajánlani aukcióra? Ha igen, akkor mi történik, ha nem viszi el senki?

  3.) Van-e esetleg olyan "privát" szabálykiegészítés, ami tovább egyensúlyozza a játékot, és nehezíti az élen álló dolgát?

 • Valezius

  2019-09-05 15:27:45

  Régi klasszikus, nagyon agyalós játék. Erőforrás menedzsment mellett területfoglalós is.

  A játék logikája:

  Erőművekre licitálunk, meglévő erőműveinkhez nyersanyagot veszünk, új mezőket kötünk a halázatba, majd a mezőket ellátjuk energiával a megvett nyersanyagokat felhazsnálva ezáltal pénzhez jutunk, amiből újabb erőművet-nyersanyagot-mezőt szerzünk, amiből újabb pénzhez jutunk.

  A játék elején egy mezőn csak egy játékos lehet később már kettő vagy akár 3 is. Így könnyen blokkolhatják ellenfeleink a nekünk fontos mezőket átmenetileg vagy végleg, vagy mi szerezhetjük meg előlük ezeket.

  Vélemény:

  A licitrendszere nekem nem igazán tetszik, nagyon lassúvá teszi a játékot, a nyersanyag váráslás/visszatermelődés szerintem jól ki van találva.

  Jól ki kell számolni, hogy melyik erőművet vegyük meg, hogy minél több körön keresztül ki tudjuk használni, meg kell találni a megfelelő pillanatot az erőmű cseréjéhez.

  Emellett erőműveinkre alapozva kell döntenünk, hogy az egyes körökben mennyit és merre terjeszkedjünk.

  A különböző térképek adnak némi változatosságot a játéknak, a térképpel együtt megváltozik az erőforrások mennyisége is. Egyik térképnél a szén az olcsó a másiknál mondjuk az atomenergia.

  Jó játék, de én a licitrendszert kicsit elavultnak tartom. A többi eleme a játéknak időtálló, de az erőművekre licitálás a játék központi eleme, így ez náloam lehúzza az összeképet.

 • nagysandor.mc

  2019-07-05 06:25:32

  Kicsit komolyabb hangvételű társasjáték, kevés szerencse faktorral, amit a kiegészítők még jobban csökkentenek.

A Nagyfeszültség társasjáték és kiegészítői (31)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 óra
 • Játékosok:  2 - 6
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Friedemann Friese
 • Illusztrátor:  Harald Lieske, Antonio Dessi, Lars-Arne "Maura" Kalusky, Domonkos Bence, Prapach Lapamnuaysap
 • Kiadók:  Rio Grande Games, 2F-Spiele, 999 Games, Edge Entertainment, Lautapelit.fi, Arclight, Stratelibri, Albi, Giochi Uniti, Lacerta, Kaissa Chess & Games, Brain Games, Runadrake, Korea Boardgames co., Ltd., Smart Ltd, Gém Klub Kft., Ideal Board Games, Swan Panasia Co., Ltd., Galápagos Jogos, Hobby World, Siam Board Games
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, észt, finn, francia, német, görög, héber, magyar, olasz, japán, Korean, lett, litván, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, szlovák, thai

Alternatív nevei


Kiadások

 • English first edition
  • Kiadás éve: 2004
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 25.4 cm x 35.6 cm x 5.1 cm
  • Súly: 0.9 kg
 • German first edition
  • Kiadás éve: 2004
  • Nyelv: német
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Polish first edition
  • Kiadás éve: 2006
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Czech/Slovak edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • Power Grid
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Italian first edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Spanish first edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Chinese first edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Dutch first edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • English third edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: román
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
  • Súly: 0.5 kg
 • Japanese first edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Portuguese first edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • German second edition, first printing
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: német
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Italian second edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Nordic/Baltic first edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • English fourth edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • German second edition, second printing
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: német
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Italian third edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 27.2 cm x 37.2 cm x 5.6 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Greek-only edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Portuguese second edition
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Greek & Hebrew edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Thai first edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Dutch second "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • English fifth "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • German third 'recharged' edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: német
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Italian fourth "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Japanese second "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Nordic/Baltic second "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Polish third "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Portuguese third "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Spanish second "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
  • Súly: 1.3 kg
 • Thai second "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: thai
  • Méretek: 27.2 cm x 37.1 cm x 5.6 cm
 • Chinese edition 2020
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: kínai
 • Russian "Recharged" edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 27.1 cm x 37.1 cm x 5.9 cm
 • Korean "recharged" edition
  • Kiadás éve: 2021
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 27.2 cm x 37.2 cm x 5.3 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Nagyfeszültség társasjátékhoz