Twilight Struggle
Twilight Struggle
Twilight Struggle
Twilight Struggle
Videó beküldése

Twilight Struggle

Társasjáték, 2005
Értékelem!

A Twilight Struggle egy összetett társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 3 óra is lehet. A játék 2006-ban megnyerte a Golden Geek Awards díját Legjobb harci játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben megnyerte a Golden Geek Awards díját is Legjobb két személyes játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt...

A Twilight Struggle egy összetett társasjáték, 2 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 3 óra is lehet. A játék 2006-ban megnyerte a Golden Geek Awards díját Legjobb harci játék kategóriában, illetve szintén ebben az évben megnyerte a Golden Geek Awards díját is Legjobb két személyes játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kampány/harci kártya vezérelt, az egyidejű akciók, a pakli tervezés, a szimuláció és a kockadobás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

A Twilight Struggle legendás hírnévvel rendelkezik. Az Ananda Gupta és Jason Matthews által tervezett játék ugyanis már évek óta az első helyen terpeszkedik a társasjátékok nagy listáján, vagyis a Boardgame Geek listán. Ez a megtörhetetlen uralom nem kis érdem, olvass tovább, hogy mitől milyen jó ez a hidegháborús társasjáték!

Melegen ajánlott hidegháború

A játék a világháborúk után beálló hidegháború idején játszódnak, a szemben álló felek pedig természetesen Amerika és a Szovjetunió. Ennek megfelelően a játéktábla lényegében egy világtérkép, amin minden fontos játékinformáció megtalálható. A korszakot három játékfázison keresztül lehet átélni, melyekhez rendre tartozik egy-egy pakli kártya. Ezekből a paklikból kap a két versengő fél kártyákat, amiket a játék során felhasználhat a győzelem elérésének érdekében. A játék mechanizmusa lényegében ennyi, ami pofon egyszerűvé és gyorsan tanulhatóvá teszi a társast.

Az igazi nyomást az jelenti a játékban, hogy minden kártya más képességgel rendelkezik. Egy lap adhat például rengeteg befolyást az országodnak, miközben a képessége éppen az ellenfélnek kedvez. A rengeteg eltérő lap miatt nagyon változatos és nehéz döntéseket kell hozni a játékban, ami rendkívül jól bemutatja a korszakra jellemző feszült légkört. Mivel egy-egy körben általában sok olyan kártyát kapsz kézbe, amit nem is igazán szeretnél kijátszani (mert például az ellenfélnek kedvez), valahogy meg kell szabadulnod ezektől.

Itt jönnek képbe a korszak történelmi eseményei. A játékban megjelenő eseménykártyák mellett (mint amilyen például az Arab-Izraeli konfliktus) lehetőségetek van űrkutatásban versenyezni egymással. Az űrkutatás legnagyobb előnye, hogy kártyát kell kézből eldobni ahhoz, hogy fejlődhessetek e téren, így a fölösleges lapoktól limitált számban ugyan, de meg lehet szabadulni.

Osszátok fel a világot

A játék fő célja, hogy országod minél több támogató szövetségest szerezzen kártyák kijátszásával, felhasználva azok befolyás értékét. Az ellenfelednek azonban számtalan lehetősége van arra is, hogy a téged támogató országokat rávegye, hogy ne támogassanak többé, megszüntetve ezzel a befolyásod, sőt akár maga mellé is állíthatja az addigi szövetségeseidet. Ezek a szövetségesek bizonyos lapok kijátszásakor vagy más eseményeknél győzelmi pontot jelentenek. Ezeket a pontokat azonban nem külön gyűjtitek, ami neked plusz pontot jelent, az az ellenfélnek mínusz ponttal jár. Aki hamarabb szerzi meg a győzelemmhez szükséges 20 pontot, az lesz a játék győztese.

Összegzés, ajánlás

Ha valaki szereti a tematikus és történelmi játékokat, valamint érdekli a hidegháború, akkor ez a társas a tökéletes választás. A játék minden mozzanata teljesen átadja a tematikát és a hidegháborús hangulatot. A játékmechanizmus alapjai egyszerűek, gyorsan tanulhatóak. A komplexitást a kártyák sokfélesége viszi a játékba, illetve az, hogy a játékosoknak ki kell gazdálkodniuk, hogy úgy játsszák ki lapjaikat, hogy az ellenfélnek az a legkevésbé legyen kedvező. A játék néhány apró hibája közül kettőt fontos említeni. Az első, hogy a rengeteg féle kártya miatt, az aki már játszott a társassal hatalmas előnybe kerül az újoncokkal szemben, csupán azért, mert tudja mire lehet számítani a játék során.

A másik eset pedig az, hogy gyakran kerül elő egy meccs alatt a dobókocka. Ezzel egyébként nem is lenne semmi baj, de sok esetben a kockadobások katasztrófával vagy valami óriási előnnyel járnak, attól függően, hogy mit sikerül dobni. A dobásokat nincs lehetőség manipulálni, így pusztán a szerencsére van bízva néha egy-egy nagy dolog kimenetele. Ezeket szem előtt tartva a játékot olyanoknak ajánljuk akik kedvelik ezt a témát és meg tudnak békélni a kockák szeszélyeivel.

Mi van a dobozban?

1 szabálykönyv
1 játéktábla
103 kártya
2 dobókocka
rengeteg token

A magyar nyelvű szabályáttekintőt itt találod meg!

Forrás: Szellemlovas
Egy felhasználó és 5 üzlet árulja ezt a játékot!
 • 19 000 Ft-tól
 • 6 ajánlat

Kategória: Politika, Háború, Modern hadviselés
Mechanizmus: Kampány/Harci kártya vezérelt, Egyidejű akciók, Pakli tervezés, Szimuláció, Kockadobás, Terület befolyásolás/irányítás, Akció/Esemény, Advantage Token, Események, VIC-15 Circuit Breaker / Sudden Death, VIC-19 Tug of War

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Twilight Strugglesarkozyandras, Szeged

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Szeged! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Eladó a játék legújabb, deluxe kiadású egyszer kipróbált példánya.

2 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (9)

Twilight Struggle társasjáték videók (12)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb két személyes játék

nyertes, Golden Geek Awards, 2006

Kommentek

Kommentek

 • nagysandor.mc

  2019-07-19 15:23:31

  A Twilight Struggle mint ahogy a doboz borítója is sugallja, a hidegháborúba kalauzol el minket. Minimál grafikájának hála, az ember tényleg úgy érzi mintha a frontvonal mögött ülve rángatná a politikai szálakat. Meglepő volt a hogy a játékhoz van dobókocka, de a játék során mégse éreztem úgy hogy a szerencsének köze lenne az események alakulásához. (Na jó talán amikor nem sikerült politikai puccsut végrehajtani… ) A játék szabálya komplex, nehéz. Játék idő szerintem a dobozra írt többszöröse.

 • benczikakos

  2019-04-18 11:54:06

  Amikor először találkoztam vele, akkor még nem igazán fogott meg sem a doboza, sem a tematikája. Majd a méltán híres BGG lista 1. helyére tört, és nem is tudta senki letaszítani onnan évekig. Szóval, amikor már egy ideje a trónon csücsült, elmerengtem; mi lehet ez a játék, ami ekkora elismerést szerez ennyi lelkes amatőr és szakértő között? Beszereztem egyet, és jónéhány partit lejátszottam - a végére már helyesen, szabályoknak megfelelően is sikerült - és el voltam kápráztatva. Ez tényleg olyan fantasztikus, amilyennek tartják!

  A játékot két játékos játssza. Egyikük az Amerikai Egyesült Államokat, másikuk a Szovjetuniót irányítja. Az nyer, akinek a legtöbb győzelmi pontja van a játék végén, először ér el 20 győzelmi pontot, elkerül egy atomháborút vagy bizonyos kártyákon szereplő célokat teljesít. A játékmenet kártyákon alapszik. Mindkét játékos kártyákat kap a kezébe a játék legelején, és ezeket játszák ki a parti folyamán. A kártyák vagy pontozást indítanak be, vagy semleges események, illetve lehetnek USA vagy USSR specifikus események.

  A játékot egy világtérképen játsszák, ahol a játékosok megpróbálnak minél több országot befolyásuk alá vonni, hogy több győzelmi pont üthesse a markukat, ha pontozásra kerül a sor. A többi kártyát kijátszhatjuk műveleti pontokért, amik a befolyásunkat növelhetik, vagy magáért az eseményért. Ha az esemény jellege semleges, vagy az országodhoz illő, akkor valószínűleg az eseményért játszol ki egy lapot, mert azok többnyire értékesek számodra. Ha viszont az ellenfeled kártyája van nálad, akkor azt a pontokért játszod ki. Viszont itt jön a csavar! Még ha így is teszel, az esemény ettől függetlenül bekövetkezik. Szóval a játék veleje az ilyen kártyák jó időben való kijátszása, hogy a negatív hatásaikat minimalizáld.

  A kártyák 3 részre vannak osztva; korai, középső és késő. Az utóbbiban lévő kártyákat fokozatosan adjuk az előbbiekhez a játék folyamán. Ha nagyjából tisztában vagy a hidegháborúval, akkor fel fogod fedezni, hogy a játékban is, úgy ahogy anno a valóságban, a kezdetekkor Európa a legnagyobb prioritás, de az idő múlásával más területek is a figyelmed középpontjába kerülnek a más jellegű kártyáknak köszönhetően. Sokszor "tűzoltásról" szól a játék, hirtelen jött problémák gyors megoldásáról, annak érdekében, hogy szoros maradjon a verseny, és szemmel kell tartani Európát és a többi értékes területet.

  A csak ketten játszható játékok egyrészt áldás, másrészt átok. Átok, mert ha van időm játszani, akkor általában nagyobb csoporttal játszom, így ez a játék nem opció. Viszont egyre jobban értékelm őket, mert sokkal kiélezetebbek a játékok, és nagyobb a befolyásod a játékra.

A Twilight Struggle társasjáték és kiegészítői (11)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 - 3 óra
 • Játékosok:  2
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Ananda Gupta, Jason Matthews
 • Illusztrátor:  Rodger B. MacGowan, Mark Simonitch, Guillaume Ries, Chechu Nieto, Viktor Csete
 • Kiadók:  (Self-Published), GMT Games LLC, Udo Grebe Gamedesign, Devir, MINDOK, Wargames Club Publishing, Bard Centrum Gier, Asterion Press, DiceTree Games, Chrononauts Games, GaGa Games, PHALANX
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English standard edition, first printing
  • Kiadás éve: 2005
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • English standard edition, second printing
  • Kiadás éve: 2006
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • English standard edition, third printing
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.4 kg
 • English deluxe edition, first printing
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Twilight Struggle
  • Kiadás éve: 2009
  • Nyelv: kínai
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.5 kg
 • Bard Centrum Gier Polish deluxe edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: lengyel
 • Bard Centrum Gier Polish standard edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: lengyel
 • English deluxe edition, second printing
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.6 cm x 31.5 cm x 5.8 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Italian deluxe edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 58.9 cm x 79.2 cm x 13.5 cm
 • Bard Centrum Gier Polish second edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 31 cm x 23.2 cm x 5.2 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • English deluxe edition, third printing
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • French first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: francia
 • German deluxe edition, first printing
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: német
 • Spanish first edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
 • Bard Centrum Gier Polish third edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
 • Spanish second edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 23.5 cm x 31.5 cm x 5.5 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • Bard Centrum Gier Polish fourth edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • English deluxe edition, fourth printing
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.8 kg
 • German deluxe edition, second printing
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23.9 cm x 32 cm x 7 cm
 • English deluxe edition, fifth printing
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.7 kg
 • English collector's edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 33 cm x 25.4 cm x 10.2 cm
  • Súly: 3.6 kg
 • English deluxe edition, sixth printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.1 cm x 30.5 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • French second edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • German deluxe edition, third printing
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: német
  • Méretek: 23.9 cm x 32 cm x 7 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: Korean
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 23.1 cm x 30.5 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 23.1 cm x 30.5 cm x 5.3 cm
  • Súly: 1.6 kg
 • English deluxe edition, seventh printing
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.4 cm x 31 cm x 5.3 cm
 • Phalanx Polish first edition
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Korean second deluxe edition
  • Kiadás éve: 2020
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 31 cm x 23 cm x 5 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Twilight Struggle társasjátékhoz