Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Társasjátékok strandra

A játékosok körében a strandon társasozni igazán megosztó kérdés. Sokan félnek a nedves kezektől és a fröcsköléstől, míg mások előszeretettel játszanak pokrócukon összegyűlve. Úgy vélem, hogy nem én vagyok a játékért, hanem az van értem, ezért én előszeretettel viszek magammal bizonyos darabokat a vízpartra is. A pancsolás közben tartott szünetekben jól esik egy-egy szórakoztató vagy agyat tornáztató parti. A kulcs a megfelelő játékok kiválasztása. Cikkünk ebben nyújt segítséget: bemutatunk pár kis dobozos, könnyen tanulható, gyorsan lejátszható, olcsóbb játékot, amely nem igényel sem nagy helyet, sem sok előkészítést.

Dedukció és nyomozás

Ha csak egy játékot ajánlhatnék strandra, az a Fekete történetek lenne. Nálunk ez a játék csak és kizárólag strandon szokott előkerülni, a tavalyi szezonban így játszottuk ki a Bizarr valóságot is. A Fekete történetek ötven kártyalapból álló modern barkochba. A lapok egyik oldalán egy képet és egy címet láthatunk, a másik oldalán pedig a teljes történetet olvashatjuk. A hátoldal információját csak egy játékos ismeri, a többieknek ezt a sztorit kell kitalálniuk eldöntendő kérdések feltevésével. Mivel a pakliból egy partihoz csupán egy lapra van szükség, így kényelmesen lejátszhatunk egy kört napozás vagy ebédre várakozás közben is. Egy-egy kör hossza igazán változó, a jó kérdéseket feltéve pár perc alatt megfejthetjük a sztorit, de fél óráig is elhúzódhat a játék - ilyen esetekben simán beiktatható egy fürdőzési szünet. A morbid történetek kedvelői rengeteg verzióból választhatnak: Fekete történetek 1, 2, 3, 4, Gyilkos spinék, Megtörténet esetek, Haláli halálok, Szex & vér, Orbitális bukták, Bizarr valóság, Végzetes szerelem, Horror & Rettegés, Fantasy klasszikusok, Sz@r ügy, valamint fiatalabbaknak szóló verziója a Piros történetek és a Szivárvány történetek címmel érhető el.

Gyorsasági játékok

A gyorsasági játékok hangulata nekem nagyon illik a nyüzsgő strandokhoz, és van is köztük bőven olyan darab, amely kis helyet foglal a táskában is és a játéktéren is, és alig kér előkészületet. Az alábbi társasokban a játékosok lapokat játszanak ki különböző módon, és bizonyos feltételek alapján kell minél előbb felismerniük mintákat. Az apró fém dobozos Dobble öt különböző játékmódot rejt magában, így biztosítva megunhatatlan szórakozást. A Burger Partyt a csipogós, gumiból készült hamburger miatt sose vigyük magunkkal kutyastrandra, vagy a kutyajátékra emlékeztető alkatrész nélkül játsszuk! A Cica, Pizza, Taco, Gida, Sajtban és a Süti, Sapi, Taco, Pizza, Ajcsiban a játékosok sorban csapják fel a kártyáikat, miközben kimondják a soron következő szót, így ezzel játszva gyakran felfigyelnek más strandolók is ránk.

Memóriajátékok

Akik szeretik a memóriajátékokat, azoknak remek választás lehet a kooperatív jellegű, történetmesélésre épülő Álmodj hát!. A játékosok az álmodás fázisban egymás után, körsorrend nélkül játszanak ki kártyákat: a lapon látható ábrát pár szóval, esetleg mondattal összekötik az eddigi történettel. Nagyon vicces, eszetlen sületlenségek születhetnek ebben a fázisban. Az emlékezés fázisban pedig a képek alapján vissza kell tudnunk mondani a közösen alkotott álmot.
Hogyha inkább a kompetitív játékokat részesíted előnyben, magaddal viheted az aranyos állatkás Fox’s Partyt, ahol a memóriádon túl a bátorságodra is szükséged lesz a győzelemhez.

Kollekciógyűjtés

Remek szettgyűjtős kártyajáték a Vírus!, ahol négy különböző egészséges szerv összegyűjtésével nyerhetsz. Ellenfeleid megfertőzhetik, elpusztíthatják, sőt el is lophatják testrészeidet. Első játékaink egyikeként került gyűjteményünkbe ez a konfrontatív filler, és a mai napig a legtöbbet asztalra kerülő, és legtöbb útra magunkkal vitt társasunk.
Az apró dobozos, eszméletlenül aranyos grafikájú Karibát és a Tucanot csak teljes szélcsendben szabad játszani. A Karibában állatok gyűlnek az itató köré: az aktív játékos letesz egy lapot a megfelelő számhoz. Ha a lerakottal együtt az ott lévő állatok száma eléri a hármat, elüldözik a legközelebbi, tőlük kisebb állatcsordát. Az nyer, aki a legtöbb állatot üldözte el.
A Tucanoban különböző pontozási feltételekkel rendelkező egzotikus gyümölcsöket gyűjtünk. Izgalmas csavarként hozza be a csipkelődést: lophatunk ellenfeleinktől, illetve ajándékozhatunk is nekik lapot – természetesen nem kedvességből, hanem hogy rontsuk az adott szettjének értékét.

Asszociáció

A következő két játék a legdrágább és a legnagyobb dobozú a listában, de alkatrészeik nagyja vízálló, így nagy bajuk nem eshet. A Match 5-ban öt kockával dobunk ki fogalmakat, majd ezek párosai között kell három perc alatt egy-egy kapcsolatot találnia minden játékosnak.
A kooperatív Imagine-ben az aktív játékosnak hatvan átlátszó plexi kártya segítségével kell kiraknia egy feladványt úgy, hogy játékostársai minél előbb felismerjék azt. Ennek a játéknak van helyigénye, és a mintás pokrócok nagyon rontják a láthatóságot, ezért mi ezt inkább csak akkor vesszük elő a strandon, ha beülünk egy hideg fröccsre.
A csak felnőtteknek szóló, pikáns kérdésekből álló 5 másodperc 3 válasz tabuk nélkül is szuper döntés: az aktív játékosnak felteszünk egy kérdést, amelyre öt másodperc alatt három helyes választ kell adnia.

Pároknak

Két főre további tipp a Nagy nyomás alatt!. Egy buborékfóliát tartalmaz a doboz, amelyen a játékosok felváltva lyukaszthatnak ki egy sorból tetszőleges számú szomszédos buborékot. Akinek a tábla legutolsó buborékja jut, az veszít.
A Kingdomino Duelben minden fordulóban kettő-kettő dobókockából kell egy-egy dominót építenünk, és azt a királyságlapkájára berajzolnunk. Felváltva dobunk a négy kockával. Aki dobott, az választja az első kockát, utána kettőt az ellenfél, majd az utolsó a kezdőjátékosnak marad.
A Hive egy sakkszerű, absztrakt, bogaras játék. A hatszög figurákkal célom az ellenfelem méhkirálynőjét bekeríteni. Bár ez a játék sem ötezer forint alatti, nincs papír alkatrésze, így strandon kár félteni. A Hive pocket az előbbi társas kisebb verziója, hogy még könnyebben beférjen a táskába.

Nektek vannak bevált strandolós játékaitok?😄

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

02Ápr

Megjelent a JEM magazin 131. száma!

Kedvcsináló | 2024.04.02. 20:09:00

JEM 2024 FEBRUÁR

07Máj

Két kiváló játéktervező összeállt egy kétfős A Gyűrűk Ura játék megalkotásához...[gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.05.07. 15:36:00

A Gyűrűk Ura: Párbaj Középföldéért ráadásul Vincent Dutrait rajzaival jelenik meg.


Kommentek

  • Klililoti

    2022-06-12 09:24:05

    Nálunk is kártyajárékok vannak a strandon.

    Solo és magyar, francia kártya.

    Römi, snapszer....

  • sitatom

    2022-06-09 11:36:21

    Ha strandra jutok és játék van a parton és az valahogy mindig van 😀 akkor az általában kártyajátékok szoktak lenni. Ilyenkor általában egyszerű és gyors rövid játékokat szeretünk. Illetve a nagy klasszikus is előszokott kerülni az pedig a sakk. ( szerintem a sakk is társasjáték)

    • Tavaly sokat játszottunk a tengerparton Color addict-tal ( erről írtam is egy rövid játék ismeretetőt, hátha másnak is megtetszik).

    Ezzel a kártyajátékkal tavaly találkoztam először. Mikor megnéztem a dobozát és végig futottam a játékszabályokat, erőteljesen voltak fenntartásaim. Aztán az első játék után megvett kilóra. Elképesztően egyszerű és mégis teljes agy elszívás.

    • Másik nagy kedvenc a parton a Babszüret. az is egy egyszerű kellemes játék.
    • Balatonon már többször nagy sikere volt az ökörkörnek azaz a Vigyaz(z)6. Ez már több mint 20 éve meg van kellett is már paklit cserélni, mert volt hogy elázott a parton...

  • ryuk669

    2022-06-08 21:10:11

    Én annyira nem vagyok strandpárti, hogy mondhatni tárgytalan a téma. De anno az ifitáborokban az UNO és a magyar kártya volt a sláger. Szerintem a vizes közeg ellenére még mindig a kártyajátékok a legkompatibilisebbek a stranddal.

  • godzsakattila

    2022-06-07 23:15:40

    Én az elmúlt években egyszer voltam strandon. Akkor a Robbanó Cicákat és a Rémes Ménest vittük magunkkal a kis méretük és a kicsi játszós helyigényük miatt. Viszont egyik se került elő, mert nem jöttünk ki a vízből egy 5 percnél tovább 😂 (igen enni se ettünk).

  • MaRo

    2022-06-07 22:39:15

    Volt a cikkben pár játék amit nem ismertem de figyelemfelkeltő lett.

    Sajnos idén nálunk kimarad a balaton és franc se tudja, hogy a strand ettől függetlenül befigyel-e.

    Végig is gondoltam, hogy legnagyobb eséllyel melyik játékaim élnék túl és úgy gondolom, hogy az abszolút győztes a kaméleon lenne. 1-1 körhöz minimális lap kell így a szél bekkelhető.

    A kártyák elég műanyagosak szerintem ahhoz, hogy a vizet is kibírja érzésem szerint.

    Emellett nagyobb társasággal kifejezetten jó játéknak tartom szóval aki fontolgatja a strandjátékot és a társaság is nagyobb ez az egyszerű és nagyszerű játék ideális lehet. :)

    Persze előttem is teljesen jó alternatívák lettek felsorolva.

    Amit még tudok ajánlani a ki-mikor-hol kivel-mit csinált.

    Ehhez tulajdonképp csak egy papír és toll kell ill. Kellő számú ember akik egymás tudta nélkül válaszolnak 1-1 kérdésre (sorban egymás után) és a végén összeolvasásra kerül a mondat ami igazán érdekes és vicces eredményeket szül.

    Összességében a kérdések szerintem bővíthetők és szűkíthetők létszámtól függően de egyértelműen a nagyobb létszám jobb eredményt hoz. :)

    Jaj az lemaradt, hogy a kérdőszavakra mindig egyel tolódik a kezdőjátékos.

  • kvarclovag

    2022-06-06 13:44:14

    A fűben Hive érdekes ötlet, valóban adja magát a hangulat. De ha már strand, és a cikkben is említve van a barkochba, nyilván azok a játékok, amikhez semmi nem kell a játékosokon kívül, tökéletesek strandon is, akár a vízben is. Barkochba, szóbridzs, szólánc (valamiért szópókernek mondtuk). Aztán a mastermind, a nem elázó és nem elfújható, nem felborítható elemeivel. És az összes klasszikus ütés vivős kártyajáték, lévén a lapok kézben, az ütéseket meg be lehet csúsztatni valami alá, ha fúj a szél. Én messze a legtöbbet rikikiztem a strandon, meg a kempingben. Már csak a létszám miatt is, mert simán megy 7-8-9 emeberrel is.

  • esze.gergo

    2022-06-06 10:33:28

    Strandos játékoknál nekünk mindig az volt a legnagyobb kihívás, hogy a szél ne vigye el a dolgokat. Azért azt reméltem, hogy kezet mosni meg megtörölközni mindenki meg tud, de a természet erejét nem tudom megzabolázni (még). Ezért nálunk pl. nagyon sokáig a Hive volt a nyerő a súlyos darabjaival, ráadásul azt külön poén fűben játszani, nagyon jól előhozza a játék témáját.

    Viszont ezek a pár lapot kézben tartó ajánlatok tök jónak tűnnek, lehet, hogy a következő alkalommal valamelyiket majd kipróbáljuk. A cica, pizza típusú játékokhoz viszont lehet én lennék túl szégyenlős, bár lehet annak a hülyülésnek meg van az az ereje, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy milyen jól lehet szórakozni társasozás közben.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Imagine
  • Cica, pizza, taco, gida, sajt
  • Fekete történetek
  • Hive
  • Virus!
  • Tucano
  • Kariba
  • Dobble
  • Álmodj hát!