Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Társasjátékok strandra

A játékosok körében a strandon társasozni igazán megosztó kérdés. Sokan félnek a nedves kezektől és a fröcsköléstől, míg mások előszeretettel játszanak pokrócukon összegyűlve. Úgy vélem, hogy nem én vagyok a játékért, hanem az van értem, ezért én előszeretettel viszek magammal bizonyos darabokat a vízpartra is. A pancsolás közben tartott szünetekben jól esik egy-egy szórakoztató vagy agyat tornáztató parti. A kulcs a megfelelő játékok kiválasztása. Cikkünk ebben nyújt segítséget: bemutatunk pár kis dobozos, könnyen tanulható, gyorsan lejátszható, olcsóbb játékot, amely nem igényel sem nagy helyet, sem sok előkészítést.

Dedukció és nyomozás

Ha csak egy játékot ajánlhatnék strandra, az a Fekete történetek lenne. Nálunk ez a játék csak és kizárólag strandon szokott előkerülni, a tavalyi szezonban így játszottuk ki a Bizarr valóságot is. A Fekete történetek ötven kártyalapból álló modern barkochba. A lapok egyik oldalán egy képet és egy címet láthatunk, a másik oldalán pedig a teljes történetet olvashatjuk. A hátoldal információját csak egy játékos ismeri, a többieknek ezt a sztorit kell kitalálniuk eldöntendő kérdések feltevésével. Mivel a pakliból egy partihoz csupán egy lapra van szükség, így kényelmesen lejátszhatunk egy kört napozás vagy ebédre várakozás közben is. Egy-egy kör hossza igazán változó, a jó kérdéseket feltéve pár perc alatt megfejthetjük a sztorit, de fél óráig is elhúzódhat a játék - ilyen esetekben simán beiktatható egy fürdőzési szünet. A morbid történetek kedvelői rengeteg verzióból választhatnak: Fekete történetek 1, 2, 3, 4, Gyilkos spinék, Megtörténet esetek, Haláli halálok, Szex & vér, Orbitális bukták, Bizarr valóság, Végzetes szerelem, Horror & Rettegés, Fantasy klasszikusok, Sz@r ügy, valamint fiatalabbaknak szóló verziója a Piros történetek és a Szivárvány történetek címmel érhető el.

Gyorsasági játékok

A gyorsasági játékok hangulata nekem nagyon illik a nyüzsgő strandokhoz, és van is köztük bőven olyan darab, amely kis helyet foglal a táskában is és a játéktéren is, és alig kér előkészületet. Az alábbi társasokban a játékosok lapokat játszanak ki különböző módon, és bizonyos feltételek alapján kell minél előbb felismerniük mintákat. Az apró fém dobozos Dobble öt különböző játékmódot rejt magában, így biztosítva megunhatatlan szórakozást. A Burger Partyt a csipogós, gumiból készült hamburger miatt sose vigyük magunkkal kutyastrandra, vagy a kutyajátékra emlékeztető alkatrész nélkül játsszuk! A Cica, Pizza, Taco, Gida, Sajtban és a Süti, Sapi, Taco, Pizza, Ajcsiban a játékosok sorban csapják fel a kártyáikat, miközben kimondják a soron következő szót, így ezzel játszva gyakran felfigyelnek más strandolók is ránk.

Memóriajátékok

Akik szeretik a memóriajátékokat, azoknak remek választás lehet a kooperatív jellegű, történetmesélésre épülő Álmodj hát!. A játékosok az álmodás fázisban egymás után, körsorrend nélkül játszanak ki kártyákat: a lapon látható ábrát pár szóval, esetleg mondattal összekötik az eddigi történettel. Nagyon vicces, eszetlen sületlenségek születhetnek ebben a fázisban. Az emlékezés fázisban pedig a képek alapján vissza kell tudnunk mondani a közösen alkotott álmot.
Hogyha inkább a kompetitív játékokat részesíted előnyben, magaddal viheted az aranyos állatkás Fox’s Partyt, ahol a memóriádon túl a bátorságodra is szükséged lesz a győzelemhez.

Kollekciógyűjtés

Remek szettgyűjtős kártyajáték a Vírus!, ahol négy különböző egészséges szerv összegyűjtésével nyerhetsz. Ellenfeleid megfertőzhetik, elpusztíthatják, sőt el is lophatják testrészeidet. Első játékaink egyikeként került gyűjteményünkbe ez a konfrontatív filler, és a mai napig a legtöbbet asztalra kerülő, és legtöbb útra magunkkal vitt társasunk.
Az apró dobozos, eszméletlenül aranyos grafikájú Karibát és a Tucanot csak teljes szélcsendben szabad játszani. A Karibában állatok gyűlnek az itató köré: az aktív játékos letesz egy lapot a megfelelő számhoz. Ha a lerakottal együtt az ott lévő állatok száma eléri a hármat, elüldözik a legközelebbi, tőlük kisebb állatcsordát. Az nyer, aki a legtöbb állatot üldözte el.
A Tucanoban különböző pontozási feltételekkel rendelkező egzotikus gyümölcsöket gyűjtünk. Izgalmas csavarként hozza be a csipkelődést: lophatunk ellenfeleinktől, illetve ajándékozhatunk is nekik lapot – természetesen nem kedvességből, hanem hogy rontsuk az adott szettjének értékét.

Asszociáció

A következő két játék a legdrágább és a legnagyobb dobozú a listában, de alkatrészeik nagyja vízálló, így nagy bajuk nem eshet. A Match 5-ban öt kockával dobunk ki fogalmakat, majd ezek párosai között kell három perc alatt egy-egy kapcsolatot találnia minden játékosnak.
A kooperatív Imagine-ben az aktív játékosnak hatvan átlátszó plexi kártya segítségével kell kiraknia egy feladványt úgy, hogy játékostársai minél előbb felismerjék azt. Ennek a játéknak van helyigénye, és a mintás pokrócok nagyon rontják a láthatóságot, ezért mi ezt inkább csak akkor vesszük elő a strandon, ha beülünk egy hideg fröccsre.
A csak felnőtteknek szóló, pikáns kérdésekből álló 5 másodperc 3 válasz tabuk nélkül is szuper döntés: az aktív játékosnak felteszünk egy kérdést, amelyre öt másodperc alatt három helyes választ kell adnia.

Pároknak

Két főre további tipp a Nagy nyomás alatt!. Egy buborékfóliát tartalmaz a doboz, amelyen a játékosok felváltva lyukaszthatnak ki egy sorból tetszőleges számú szomszédos buborékot. Akinek a tábla legutolsó buborékja jut, az veszít.
A Kingdomino Duelben minden fordulóban kettő-kettő dobókockából kell egy-egy dominót építenünk, és azt a királyságlapkájára berajzolnunk. Felváltva dobunk a négy kockával. Aki dobott, az választja az első kockát, utána kettőt az ellenfél, majd az utolsó a kezdőjátékosnak marad.
A Hive egy sakkszerű, absztrakt, bogaras játék. A hatszög figurákkal célom az ellenfelem méhkirálynőjét bekeríteni. Bár ez a játék sem ötezer forint alatti, nincs papír alkatrésze, így strandon kár félteni. A Hive pocket az előbbi társas kisebb verziója, hogy még könnyebben beférjen a táskába.

Nektek vannak bevált strandolós játékaitok?😄

írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

26Júl

Vírus [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.26. 14:00:00

A barátaink tanították meg nekünk a Vírus című kártyajátékot, amikor legutóbb náluk voltunk. Megmondom őszintén, doboz alapján én biztosan nem vettem volna meg, de annyira mondták, hogy higgyük el, ez egy nagyon szórakoztató, és vicces játék...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • Klililoti

    2022-06-12 09:24:05

    Nálunk is kártyajárékok vannak a strandon.

    Solo és magyar, francia kártya.

    Römi, snapszer....

  • sitatom

    2022-06-09 11:36:21

    Ha strandra jutok és játék van a parton és az valahogy mindig van 😀 akkor az általában kártyajátékok szoktak lenni. Ilyenkor általában egyszerű és gyors rövid játékokat szeretünk. Illetve a nagy klasszikus is előszokott kerülni az pedig a sakk. ( szerintem a sakk is társasjáték)

    • Tavaly sokat játszottunk a tengerparton Color addict-tal ( erről írtam is egy rövid játék ismeretetőt, hátha másnak is megtetszik).

    Ezzel a kártyajátékkal tavaly találkoztam először. Mikor megnéztem a dobozát és végig futottam a játékszabályokat, erőteljesen voltak fenntartásaim. Aztán az első játék után megvett kilóra. Elképesztően egyszerű és mégis teljes agy elszívás.

    • Másik nagy kedvenc a parton a Babszüret. az is egy egyszerű kellemes játék.
    • Balatonon már többször nagy sikere volt az ökörkörnek azaz a Vigyaz(z)6. Ez már több mint 20 éve meg van kellett is már paklit cserélni, mert volt hogy elázott a parton...

  • ryuk669

    2022-06-08 21:10:11

    Én annyira nem vagyok strandpárti, hogy mondhatni tárgytalan a téma. De anno az ifitáborokban az UNO és a magyar kártya volt a sláger. Szerintem a vizes közeg ellenére még mindig a kártyajátékok a legkompatibilisebbek a stranddal.

  • godzsakattila

    2022-06-07 23:15:40

    Én az elmúlt években egyszer voltam strandon. Akkor a Robbanó Cicákat és a Rémes Ménest vittük magunkkal a kis méretük és a kicsi játszós helyigényük miatt. Viszont egyik se került elő, mert nem jöttünk ki a vízből egy 5 percnél tovább 😂 (igen enni se ettünk).

  • MaRo

    2022-06-07 22:39:15

    Volt a cikkben pár játék amit nem ismertem de figyelemfelkeltő lett.

    Sajnos idén nálunk kimarad a balaton és franc se tudja, hogy a strand ettől függetlenül befigyel-e.

    Végig is gondoltam, hogy legnagyobb eséllyel melyik játékaim élnék túl és úgy gondolom, hogy az abszolút győztes a kaméleon lenne. 1-1 körhöz minimális lap kell így a szél bekkelhető.

    A kártyák elég műanyagosak szerintem ahhoz, hogy a vizet is kibírja érzésem szerint.

    Emellett nagyobb társasággal kifejezetten jó játéknak tartom szóval aki fontolgatja a strandjátékot és a társaság is nagyobb ez az egyszerű és nagyszerű játék ideális lehet. :)

    Persze előttem is teljesen jó alternatívák lettek felsorolva.

    Amit még tudok ajánlani a ki-mikor-hol kivel-mit csinált.

    Ehhez tulajdonképp csak egy papír és toll kell ill. Kellő számú ember akik egymás tudta nélkül válaszolnak 1-1 kérdésre (sorban egymás után) és a végén összeolvasásra kerül a mondat ami igazán érdekes és vicces eredményeket szül.

    Összességében a kérdések szerintem bővíthetők és szűkíthetők létszámtól függően de egyértelműen a nagyobb létszám jobb eredményt hoz. :)

    Jaj az lemaradt, hogy a kérdőszavakra mindig egyel tolódik a kezdőjátékos.

  • kvarclovag

    2022-06-06 13:44:14

    A fűben Hive érdekes ötlet, valóban adja magát a hangulat. De ha már strand, és a cikkben is említve van a barkochba, nyilván azok a játékok, amikhez semmi nem kell a játékosokon kívül, tökéletesek strandon is, akár a vízben is. Barkochba, szóbridzs, szólánc (valamiért szópókernek mondtuk). Aztán a mastermind, a nem elázó és nem elfújható, nem felborítható elemeivel. És az összes klasszikus ütés vivős kártyajáték, lévén a lapok kézben, az ütéseket meg be lehet csúsztatni valami alá, ha fúj a szél. Én messze a legtöbbet rikikiztem a strandon, meg a kempingben. Már csak a létszám miatt is, mert simán megy 7-8-9 emeberrel is.

  • esze.gergo

    2022-06-06 10:33:28

    Strandos játékoknál nekünk mindig az volt a legnagyobb kihívás, hogy a szél ne vigye el a dolgokat. Azért azt reméltem, hogy kezet mosni meg megtörölközni mindenki meg tud, de a természet erejét nem tudom megzabolázni (még). Ezért nálunk pl. nagyon sokáig a Hive volt a nyerő a súlyos darabjaival, ráadásul azt külön poén fűben játszani, nagyon jól előhozza a játék témáját.

    Viszont ezek a pár lapot kézben tartó ajánlatok tök jónak tűnnek, lehet, hogy a következő alkalommal valamelyiket majd kipróbáljuk. A cica, pizza típusú játékokhoz viszont lehet én lennék túl szégyenlős, bár lehet annak a hülyülésnek meg van az az ereje, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy milyen jól lehet szórakozni társasozás közben.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cica, pizza, taco, gida, sajt
  • Imagine
  • Fekete történetek
  • Hive
  • Virus!
  • Kariba
  • Burger Party
  • Tucano
  • Dobble