Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Cica, pizza, taco, gida, sajt - Cicák, pizzák, tacók, gidák és sajtok

„Én ezt akarom!” – tört ki belőlem a felkiáltás, amint megláttam a játék dobozát. Akkor még nem tudtam, hogy milyen játékról is van szó, de egyszerűen éreztem, hogy nekem írnom kell róla. Azóta a táskámban hordom magammal és alig várom, hogy megmutathassam minél több embernek. Bár a keményvonalas gamer énem tiltakozik az ellen, hogy leírjam, van valami ebben az ötperces firkajátékban, amitől az egész pokolian szórakoztató lesz.

Sajnos azt nem mondhatom, hogy a Cica, pizza, taco, gida, sajt megérdemli a leghülyébb című társasjátéknak járó díjat, mert azt az „Egy játék, amiben többek közt egy zárkózott, alacsony fiatal hölgy, egy tökéletes osztályképviselő, egy kicsit öreg, ízléses szobalány, és egy hörcsögszagú, átlagos iskoláslány próbálnak megnyerni maguknak egy szerencsétlen kinézetű, lányos arcú komornyikot, akinek nagyjából 160 millió jen tartozása van. Van egyébként cross-dressing is” már tizenhárom éve elvitte és valószínűleg soha nem is fogja elegedni.

Cica

Amint az a címéből is kiderül, a Cica, pizza, taco, gida, sajt egy kifejezetten összetett wargame, amit elsősorban haladó játékosoknak és a hosszú, akár 3 órás játékmenetet kedvelőknek tudok csak ajánlani...

...vicceltem. A CPTGS partijáték, azok közül is a Dobble-féle gyorsasági-csapkodós fajtába tartozik.

Mindenki kap játékosszámtól függően 8 vagy 12 lapot. Ezeken 1-1 szó szerepel, illetve néhány egyszerű rajz, amik meglepő módon egy cicát, egy pizzát, egy gidát, egy tacót és egy sajtot ábrázolnak, néhány extra állat mellett. Ezek egyszerű firkálmányok csupán, mégis van valami bája a mosolygós tacónak, meg az egyszerű kecskének.

Pizza

Az első játékos felfordítja a saját paklijából a legfelső kártyát és középre teszi. Közben hangosan kimondja a játék címének egyötödét: „cica”. A következő játékos is középre rak egy lapot és tovább folytatja a címet: „pizza”. Majd jön a következő játékos: „taco”, és így tovább, egészen addig, amíg a kártyán lévő ábra és a kimondott szó megegyezik. Ekkor mindenki gidát-sajtot eldobva megpróbál rácsapni a középen gyarapodó paklira. Akinek a keze a rakás legtetejére kerül, az ugyan megúszott pár véraláfutást, de el kell vennie az összes addig lerakott lapot. A kör ezután folytatódik: cica, pizza, taco, gida, sajt, cica, pizza, taco...

Aki először kifogy a kártyákból, még nem nyerte meg a játékot. A kör ugyanúgy folytatódik és neki is ki kell mondnaia a rá eső szót, de nem kell leraknia semmit. A következő egyezésnél még prezentálnia kell egy tökéletes lecsapást – vagyis az ő keze kell, hogy legalul legyen és akkor nyerte meg a játékot.

Taco

Tehát az a feladat, hogy meg kell tudni mondani, hogy mikor egyezik a kép a kimondott szóval. Ez komolyan egy élvezhető játék?” – gondolod most magadban. A válasz pedig az, hogy nagyon is – de nem lesz annyira könnyű dolgod, mint ahogy azt most elképzeled.

Ha sikerült megtanulni a játék címét, az csak fél siker. Az igazi nehézség az összes szabály betartása. A CPTGS büntet, méghozzá nem is akárhogy. Ha elrontod a következő szót, buktad a kört. Ha csak lendül a kezed, amikor nem kéne, buktad a kört. Ha kiesel a ritmusból, buktad a kört. Ha már nincs nálad lap és elfelejtetted, hogy még játékban vagy, buktad a kört. Ennyi szabály mellett nehéz kettőnél több teljes kört menni. Viszont, ha belejön a csapat, egyre dinamikusabbá válik majd a játék és az egész egyfajta démonidézős kántálássá fajul – amíg valaki hangos anyázás közepette el nem rontja a sorozatot.

Gida

A pakilban van még három speciális lap. Ezekre mindig rá kell csapni, de előtte még el kell végezni valamilyen különleges feladatot. A gorillát látva meg kell ütögetni a mellünket. A narválnál a fejünk fölé kell emelni a két kezünket, szarvat formálva. A mormotánál kopogni kell az asztalon. Mondani sem kell, hogy ha rossz mozdulatot teszel, vagy előbb ütsz a paklira, akkor szintén buktad a kört.

"Észrevettétek egyébként, hogy a narválok egyre népszerűbbek a popkultúrában?"

Mi először ezeket nem is használtuk, csak miután belemelegedett a csapat a játékba. Ezek a plusz lapok még egy kicsit csavarnak a játékmenten – ami egyébként továbbra sem egyszerű, mert a gorillázás-narválozás közben is ugyanúgy kántálni kell a cicát, a pizzát, a gidát, a tacót és a sajtot.

Sajt

A CPTGS-ot akkor ajánlom, ha

  • jót röhögtél magadban a címet olvasva,
  • még nem játszottál a Dobbléval,
  • játszottál már a Dobbléval, és imádod a gyorsasági játékokat, de már szívesen kipróbálnál valami újat,
  • szeretnél egy gyerekcsapatot lekötni pár órára,
  • nem tartod magad hardcore gémernek,
  • hardcore gémernek tartod magad, de titokban vágysz valami pokolian vicces, bűnös élvezetre.

A(z) Cica, pizza, taco, gida, sajt társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

20Jún

Sárkányok völgye - Csodás lények kavalkádja

Ismertető | 2024.06.20. 14:00:00

Hetven csodálatos lény csak arra vár, hogy csatlakozzon hozzád a Sárkányok völgyében! Szelídítsd meg őket, gyűjts varázsköveket és járulj a fenséges Örökkévaló színe elé!


Kommentek

  • gyd

    2020-05-31 23:23:29

    Engem is megfogott ez a stratégikus, szétagyalós, nagyon gondolkodós oldala a játéknak, tényleg élvezetes lehet egy egész estét ennek egy körével eltölteni, és ádáz csatákat vívni. :)

    Ötletes játék, és ötletesen megírt cikk is. ;)

    Először nem tudtam hova tenni ezzel a névvel a játékot, de aztán néztem róla videókat, és olvastam róla pár írást, és máris más megvilágításba került a játék a szememben. Nagyon érdekesnek tűnik, és mi is játszottunk gyerekkoromban olyan játékot francia kártyával, amiben többek között csapkodni is kellett. Igazából még csak gyereknek sem kell lenni szerintem ahhoz, hogy élvezzünk egy ilyen jellegű játékot, mert ez pont az agykikapcsolós fajta, aminek bárki életében megvan a helye és az ideje.

    Tetszik, hogy ilyen könnyen tanulható még az extra elemekkel együtt is.

    Amitől én tartanék kicsit, hogy a csapkodás miatt a kártyák elég könnyen sérülnek. Valahogy úgy csapunk, hogy meghajlik, vagy bármi egyéb történik, és máris megnyekkent valamelyik lap. Esetleg ezzel kapcsolatban van tapasztalat, hogy az ilyen jellegű állandó fizikai kontaktusok mennyire pusztítják a játékot idővel? Mert azért csak nem jó párezer forintot kiadni úgy, hogy aztán kis idő múlva használhatatlan legyen a játék. :)
    Ha pedig gyorsan romlik a minősége, akkor van valami mód, hogy jobban megóvjuk? Persze azon kívül, hogy nem játszunk vele. :D
    Köszi! :)

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Cica, pizza, taco, gida, sajt