Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Crime Zoom: Az utolsó kártyalap

1980-at írunk. A helyszín egy brooklyni lelakott bérház. A kanapén hever egy holttest. Mégis mi történhetett? Vajon milyen nyomokat találunk, és milyen szálat érdemes kibogozni? Ilyen és hasonló kérdések mentén kell megoldani a rejtélyes ügyet.

A Crime Zoom: Az utolsó kártyalap egy kooperatív, nyomozós játékcsalád első magyarul is megjelent része, melyben egy pakli kártya áll a rendelkezésünkre, és a megfelelő nyomokból kiindulva kell kitalálnunk, hogy pontosan mi és miért történt. Vajon mennyit lehet kihozni ennyi lapból?

Megnyugtatok mindenkit, a bemutató teljes mértékben spoilermentes!

Brooklyn: ahol a nyomozók törzsvendégek

A dobozban találunk egy lapot, melyen az előkészületekkel kapcsolatos instrukciókat, valamint a történet bevezetését olvashatjuk. Ezek alapján összeállítjuk az 55 kártya első tizenöt lapjából álló fő helyszínt. Ha ezzel megvagyunk, kezdhetjük is a nyomozást.

Innentől fogva rajtunk múlik, hogy mely nyomokat akarjuk alaposabban megvizsgálni, mit érzünk fontosnak az ügy szempontjából. Talán az asztalon látunk egy nagyítót. Esetleg a falon van egy papírfecni kézírással. Vagy a szőnyegre ejtett véres kés a legérdekesebb? Ha valaminek a részleteire kíváncsiak vagyunk, egyszerűen felfordítjuk a kártyát, hogy részletesebb információhoz jussunk, vagy adott esetben feltételes nyomról vagy másodlagos helyszínről szerezzünk tudomást.

Az információ egyértelmű, de mégis mi ez a feltételes nyom és a másodlagos helyszín? A feltételes nyomok olyan nyomok, melyeket más, már a birtokunkban lévő kártyával kombinálva újabb nyomra bukkanhatunk. Például ha találunk egy széfet, és már nálunk van a kulcs, akkor ki is nyithatjuk azt. A másodlagos helyszínek pedig a fő helyszínhez hasonlóan több lapból állnak, és azokat felfordítgatva is az eddigiekhez hasonló dolgokat fedezhetünk fel.

Jó, de mégis mi a játék nehézsége? Az, hogy minél kevesebb lap felhasználásával össze kell rakni a nagy képet, és meg kell tudni válaszolni a nyomozás végén a kérdéseket. Ha lövésünk sem lesz, hogy pontosan mi történhetett, ne is álmodozzunk semmiféle előléptetésről! Sőt, örüljünk, ha megtarthatjuk a nyomozói munkánkat! A játékvégi kérdésekre a számozott kártyák segítségével tudunk válaszolni, és a helyes megoldásaink, a megtalált bizonyítékok, valamint a megmaradt kártyák száma alapján kapunk egy pontszámot.

Valaki hozzon egy zseblámpát és egy nagyítót!

Őszintén bevallom, nem tudtam, mire számítsak a Crime Zoommal kapcsolatban. Kicsit féltem is tőle, hogy negatív tapasztalatokat fogok szerezni vele, talán a korábbi Szabadulópaklis élményeim miatt, hiszen ott is hasonló mennyiségű kártyával operált a játék. Az utóbbi nem igazán volt jó tapasztalat számomra, nagyon furcsa logika mentén kellett gondolkodni néha. Ez viszont egyáltalán nem mondható el a Crime Zoomról. Abszolút pozitív élmény volt. Természetesen vannak ennél komplexebb, bonyolultabb nyomozós játékok is, de az eszközkészletből kihozták a maximumot a készítők - legalábbis szerintem.

Valóban viszonylag sok szálon elindulhatunk, sok döntési lehetőségünk van. Érdemes kíváncsinak, de mégsem "pazarlónak" lenni, hiszen a játék díjazza, ha hamar elkapjuk a fonalat, és a megfelelő irányba szaglászunk, de kulcsfontosságú dolgokról lemaradunk, ha nem vagyunk kellően figyelmesek.

Ha már összehasonlítás, teszteltük korábban a Sherlock paklikat is, és talán inkább azzal érdemes összehasonlítani a Crime Zoomot, mint a Szabadulópaklikkal. Ezt megtéve még kontrasztosabbá válik, hogy mennyire jól dolgoztak a készítők, ugyanis a Sherlocktól elvárhatóak lettek volna a logikus szálak, mivel az egy nyomozós jellegű játék, nem pedig szabadulószobás.

A helyszíneken néha nagyítóval és zseblámpával lehet csak kitalálni, hogy pontosan mit is látunk, de ez nem biztos, hogy egyértelműen hátránynak mondható. Egy valódi nyomozás során sincsenek kitáblázva a fontos dolgok egy-egy helyszínen, szóval vehetjük úgy, hogy csak realisztikusabb detektívélményt kaptunk. Emellett a magyar kiadással hozzáköltött Nagyító alatt alcím is értelmet nyert.

Hivatalosan 1-6 kopó vehet részt a nyomozásban, de ez tulajdonképpen ezen felül is bármennyi lehet. Más kérdés, hogy sok fővel milyen élményt fog nyújtani, és valószínűtlennek tartom, hogy abban az esetben mindenki aktív résztvevő lesz. Mi négyen játszottuk, és ezt is tartom az ideális létszámnak: nem ütköztünk fizikai korlátokba, senki sem vált passzívvá, és kellően sokféle ötletet, gondolatmenetet, következtetést be tudtunk dobni a közösbe.

A szabálykönyv is kellemes meglepetés volt, hiszen úgy mutatja be a játék működését, hogy egy kitalált nyomozáson végigvisz, és az abban található példákkal magyaráz. Ez apróság, de szintén a minőségérzetet növeli.

Kesze-kusza szálak

A Crime Zoom egy szinte verhetetlen ár-érték aránnyal rendelkező nyomozós játék. Nem túl komplex, de kellően megdolgoztatja az agyunkat, és kellemesen eltölthetünk vele egy-két órát. Emellett nem is igényel túl nagy befektetést. Aki odavan a detektív szerepért, annak érdemes egy próbát tennie vele. Én kíváncsian várom a többi részt is - amennyiben azok is meg fognak jelenni magyarul.

Ti próbáltátok már a Crime Zoomot? Mit gondoltok, milyen volt más nyomozós játékokhoz viszonyítva?

A(z) Crime Zoom: Nagyító alatt – Az utolsó kártyalap társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • godzsakattila

    2022-05-01 23:00:23

    Egyenlőre nincs. Arról, hogy lesz-e pedig nincs információm, de remélem, hogy igen.

    Na, ilyen csapatversenyes módban is biztos nagyon izgalmas lehetett. Mi összesen hárman ültünk mellé 😊

  • sitatom

    2022-05-01 21:50:26

    Szia Attila!

    Tényleg jó volt a leírásod.

    Azt nem tudod, hogy van még másik rész is magyarul?

  • sitatom

    2022-05-01 21:44:09

    Sziasztok!

    Nekem is jobban tetszett a Crime zoom Nagyító alatt, mint a szabadulópaklik bármelyike (sajnos még mindegyikkel nem játszottunk) és tényleg nem szabad őket összehasonlítani max annyi a hasonlóság, hogy kártyalapokkal játsszuk mind a kettőt :).

    Meglepően egyszerűek és érthetőek a szabályok. Varázslatos maga a nyomozás. Mi a versengő játékváltozattal játszottunk. Igazi "parti" játékot varázsoltunk belőle. 5 db 2 fős csapattal játszottunk és élmény volt a csapatokon belüli "koperáció", egyezkedés. Tudjuk már, nem tudjuk. Minek nyomozzunk még, tudunk mindent... Aztán mikor az első nyomozók elolvasták a kérdéseket és jöttek a kötőszavak és az anyaiági felmenők emlegetése, hogy ezt honnan tudjuk... akkor váltunk mi többiek ovatosabbakká.

    Azt nem tudom, hogy 2 év múlva mennyire fogunk emlékezni a nyomozás menetére, a megoldásra. Valószínűleg lesznek emlék foszlányaink, így valószínűleg tényleg csak egyszer játszható. De egy nagyon kellemes, szórakoztató estét szerzet a társaságunknak. Ha vigyázol a lapokra akkor simán eltudod cserélni egy hasonló társasra.

    Én jószívvel ajánlom kipróbálásra.

    Ha megengedtek egy tanácsot, akkor jobb a több információ, mint az elhamarkodott következtetés:)

  • godzsakattila

    2022-04-19 16:34:19

    Köszönöm, ilyenkor gondolkodik az ember mindig, hová is írjon, de mivel elvileg ezek a cikkek "linkelve" lesznek a játék adatlapjára is, azért gondoltam itt is jó helye lesz és megtalálják mások is a későbbiekben is akár.

  • Cygnus

    2022-04-19 12:52:44

    Tök jó, hogy leírtad a tapasztalatodat! :) Szerintem nyugodtan írhatsz a játék adatlapjára is egy rövid összegzést, biztosan mások is hasznosnak találnák! :)

  • godzsakattila

    2022-04-18 12:50:05

    Örülök, hogy született bemutató róla, ugyanis én is akartam írni róla, de csak hozzászólást az adatlapján. Egy igen kellemes és tét nélküli estét szerzett nekünk a játék. Miért tét nélküli? A játék koop és gyakorlatilag lehetetlen elveszteni (kivéve talán ha túl hamar azt mondod, hogy kész és közben mindenben mellé lőttél). Így egymással nem versengünk és a játékkal is alig, hiszen ha az élvezet és a játék megismerése a tét, akkor számomra mindegy "mennyire nyerjük meg". Persze lehet versengősebb módban is játszani, de annak megvalósítását kicsit satnyábbnak éreztem a leírás alapján, tipikusan az együtt gondolkodás ami adja magát ennél a játéknál. Mi mikor már erősen sejtettük a megoldást, akkor is végig mentünk minden nyomon és helyszínen, ugyanis kíváncsiak voltunk. Mint egy pc játékban, mikor minden helyiségbe benyitsz vagy minden mellék küldetést elvállalsz. Talán a Time Stories kapcsán panaszkodott valaki, hogy zavarja, hogy mellékszálak kimaradtak neki és rossz, hogy a játék felét játszotta el, de mégse akarja újra kezdeni a pályát, mert a vége úgy is ugyanaz amit már tud. Emiatt a végén igazából mi nem is pontoztunk csak leellenőriztük a kérdéseket, hogy helyesen tudunk-e rájuk válaszolni az izgalmas nyomkeresés után. Meg amúgy is ha pontozunk, most kivel vetjük össze a pontjaink? Másik játék nem lesz vele, mert ismerjük, így magunkkal se tudjuk összevetni legközelebb, hogy hű javítottunk. Még így a félkoopba lehetett volna esetleg egymással versengeni, de mégegyszer mondomn, számomra valahogy az nem adta magát.

    Tulajdonképpen a formája tényleg adná a szabadulópaklis összehasonlítást, mint a cikkben is írják, de teljesen más mégis. Számunkra élvezetesebb volt. Egész jó hangulatot teremtett, de mint ismétlem tét nélküli szórakozást nyújtva. Mint megnézni egy filmet, csak itt mi dönthetünk dolgokról, de a végén úgyis oda lyukadunk aki ahová kell. Talán más nyomozósokkal is nehéz összevetni. Inkább azt írom: ár-érték arányban tökéletes szórakozás, várom a többit.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Crime Zoom: Nagyító alatt – Az utolsó kártyalap