Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Unmatched - Piroska vs Beowulf

Újabb két harcos mutatja be, hogy a csatatéren senki sem egyenlő!

Unmatched dióhéjban

Az Unmatched sorozat minden tagja erősen konfrontatív és nyelvfüggő játék, amelyek önállóan is játszhatóak, de a különböző fejezetek kombinálhatóak is egymással, akár két fős, akár csapatjáték módban. A szabályai könnyen megtanulhatóak, a játékmenet egyszerű, de nagy taktikázást kíván a győzelem. Egy menet átlagosan fél órát vesz igénybe.

Minden játékos egy hőst és egy segédet irányít saját kártyapaklin keresztül. Körönként pontosan két akció hajtható végre: a mozgás, tervezés és támadás akciótípusok közül választhatunk.

Mozgás során laphúzást követően léphetünk az összes karakterünkkel azok mozgási értékének megfelelően. Lehetőségünk van turbózásra, vagyis eldobni a kezünkből egy kártyát, hogy a rajta szereplő számmal növeljük a lépéseink számát. A laphúzásnak fontos szerepe van: nem hagyja elnyújtani a játékot, és fogócskává alakítani, ugyanis ha egy játékos húzópaklija elfogy, a hőse kimerül, és életerőt veszít.

Tervezés akciót választva villám szimbólummal ellátott kártyát játszhatunk ki, aminek a képessége azonnal aktiválódik.

A játék legizgalmasabb része a támadás, amiben mindig két szereplő vesz részt. A támadónak kötelező csillag szimbólummal ellátott kártyát kijátszania, a védekezés viszont opcionális, saját belátása szerint letehet pajzs ikonnal rendelkező lapot. A felfedésük szimultán történik. A kártyáknak lehet csata előtt, közben vagy után aktiválódó képessége, ezeket is figyelembe kell venni a támadó és védekező értékek összehasonlításakor, és ennek fényében kell kihirdetni a csata győztesét, és elszenvedni az életerő veszteséget.

Az a játékos nyer, akinek először sikerül az ellenfele hősének életerejét nullára csökkenteni.
(Bővebben az Unmatched sorozatról, ide kattintva olvashatsz.)

Hősök

A játék főszereplői a hősök. Mindegyikük egyedi: különleges képességekkel, saját segítővel, kártyapaklival, harcmodorral, életerővel és mozgásponttal rendelkezik. A hősöket gyermekkorunk történeteiből ismerhetjük. Magyar nyelven eddig Szinbád, Medúza, Alice Csodaországból, Artúr király Camelotból, Robin Hood, Bigfoot, Drakula, Dr. Jekyll és Mr. Hyde, a láthatatlan ember, Sherlock Holmes, Piroska és a Beowulf érkezett meg. Minden hőst egy részletesen kidolgozott mini reprezentál, és a kártyapakli lapjain izgalmas képeken köszön vissza. A történetükhöz hűen lettek kialakítva a sajátosságaik és képességeik, mindegyik hős új színt visz a játékba.

Piroska

2021-ben magyarul az egyik új hős Piroska személyében érkezett meg: „A kislány, aki letért az erdei ösvényről, és mióta újra felbukkant, farkasbundára emlékeztető, vérvörös "köténykét" visel, kosárkájában pedig megannyi kellemetlen meglepetést rejteget.” Segítője a vadász, aki képes távolsági támadásra is. Egyedi elemként Piroska kosárkája került játékba: a dobópaklija legfelső lapját hívjuk kosárnak, és a rajta látható szimbólumot tartalmazza (szőrmét, kést vagy farkasfüvet). Egyes lapok kijátszásakor erősebb hatást érhetünk el, ha a kosárban éppen az adott kellék szerepel - például farkasfű segítségével kettő helyett négyet gyógyulhat a hős.

Beowulf

A Piroska vs Beowulf másik főszereplője a hőseposzokból ismert dán hadkirály, aki még a sárkányokkal is sikeresen szállt szembe. Hősünk különlegessége, hogy dühbe tud gurulni: van három dühjelölője, amit sérülések elszenvedésekor szerez meg, majd bizonyos kijátszott kártyái erejének növelésére költhet el - például eldobva egy jelölőt kettővel növelheti a támadó vagy védekező értékét. Beowulf társa Wiglaf, aki képes a saját hősét is megsebezni, így juttatva őt dühjelölőhöz.

Térkép

A játéktábla az eddigiekkel ellentétben két oldalán azonos térképet tartalmaz, csak különböző ábrázolásmódot használ. Egyik oldalán a már megszokott színekkel kitöltött körök láthatóak, a másikon pedig a kevésbé átlátható, de annál stílusosabb gyűrűs jelölés kapott helyet.

Újdonságként kapunk három kartonból készült ajtót, amelyeket kinyitni és becsukni mozgás akció során lehet: szomszédos ajtót kinyitni egy mozgáspont elköltésével, bezárni pedig ingyen. A csukott ajtó megszakítja a zónát és a mezők szomszédságát is, igen hasznos távolsági támadások kivédésére.

Kellemesen más

Rob Daviaunak ismét sikerült egy kellemesen más Unmatched darabbal előállni. Üdítőek az újítások, a kapukkal megfűszerezhetjük a távolsági támadós harcosok küzdelmét - aki megteheti, annak ajánlunk egy Robin Hood vs Piroska meccset ezen a pályán. Izgalmasak a karakterek a különleges képességeikkel, kellően mások az eddigi hősökhöz képest ahhoz, hogy bővítsük a meglévő gyűjteményünket velük.
Piroskát és Beowulfot egymáshoz képest kiegyensúlyozottnak éreztük, nagyjából azonos taktikai mélységű gondolkodással tudtuk őket győzelemre vinni, így újoncoknak első Unmatched darabnak kiváló választás lehet - ellenben a Robin Hood vs Bigfoottal, ahol a nyers erőt képviselő Bigfoot jóval csekélyebb taktikázással sikeresen irányítható, mint Robin Hood.

A(z) Unmatched: Piroska vs Beowulf társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Kommentek

  • ildi73

    2022-03-29 06:52:08

    Szia! :)

    Nagyon szepen koszonom, nem tudom miert nem vettem eszre.... sajnalom.... lehet mert mar annyi fele kerestem. De most vegre meg van! Koszonom meg 1x. :)

  • gyd

    2022-03-26 07:18:51

    Én úgy látom, hogy az oldalon a játék adatlapján ott a szabálykönyv.

  • ildi73

    2022-03-26 03:24:37

    Sziasztok! Segitseget szeretnek kerni, ha van valaki aki letudna fotozni vagy scannelni az Unmatched Piroska vs Beowulf tarsjatek teljes magyar szabalykonyvet nagyon orulnenk, ajandekba kaptuk de sajnos a jatekszabaly nelkul. Online sehol nem talalom magyarul. Koszonom elore is.

  • banczadavid

    2022-03-02 21:10:17

    Karácsonyra kaptam a feleségemtől és örömmel konstatáltam, hogy már 12 hős közül tudunk választani. Vagy nagyon nem érzetem rá Beowulfra, vagy az asszony túl ütőképes Piroskával, de gyakorlat teszi a mestert. :D Nagy öröm, hogy ebben az évben elvileg jönni fog a legendák ligája második felvonás, ami elég érdekes és izgalmas karaktereket fog behozni. Már alig várom, hogy Drakula neki menjed Véres Máriának. A Jurassic Parkosat én is nagyon várom, mert mindig is dínós gyerek voltam, de jöhet Bruce Lee és a Hell's Kitchen is. (a félelem nélküli ember) :D

  • csongrady.p

    2022-02-28 15:07:50

    Személy szerint imádom a Jurassic Park-t, szóval csatlakozom. Viszont tuti extra fura lenne In Gen VS Artúr király 😋 ... de végül is ez az Unmatched lényege 😁

  • henriettahosek

    2022-02-28 09:59:06

    Na igeeen, a jurassic parkos téma nekem is nagyon tetszik, meg láttam hogy létezik deadpoolos kiegészítő is, az is jó lenne, ha megjelenne magyarul..

  • gevanda

    2022-02-27 21:42:29

    Nekunk is egyelore ez az egyetlen Unmatched darabunk, es meg nem untunk ra. Kb 50jatekbol all a gyujtemenyunk, igy nyilvan nem kerulo elo minden nap. En ugy vagyok vele, hogyha megjelenik magyarul olyan darab, aminek egyszeruen muszaj megszereznem legalabb egy karakteret, akkor jojjon - jelenleg a ket jurassic parkos Unmatchedrol almodozom😃 -, addig pedig tok jol kiszolgal minket ez az egy is.

  • csongrady.p

    2022-02-27 07:49:16

    Csatlakozni tudok porcine-hoz.

    Annyit tennék hozzá, hogy minél inkább ismered a hősöket annál inkább mélyül a taktika. Tudod mit tud a másik hős, de mi lehet nála, érdemes-e most kijátszani ezt a kártyát vagy lőjek el egy gyenge támadást, hogy az ellenfél eldobja a legjobb védő kártyákat, stb.

    Vannak Unmatched bajnokságok is ahol keményen megy a "metagame". Így szerintem nem kijátszani hanem inkább kiismerni lehet a karaktereket, ami pedig inkább előny.

  • porcine

    2022-02-26 22:40:33

    Ha egy megvan és bejön, akkor felkerül a polcodra a többi is. Tapasztalatból beszélek.:) Szerintem nehezen megunható, mondom mindezt annak ellenére, hogy nálunk mindenkinek megvan a személyes kedvenc hőse (én Medúza rajongó vagyok, de szeretem Sherlock-ot és Drakulát is, a nagyobbik fiam Artúr király, a kisebbik Bigfoot), de azért szoktuk váltogatni. Ráadásul a pakli is változatos harcokra ad lehetőséget, akárcsak a táblák. Kezdésként azért érdemes kipróbálni, mert van, akinek nem jött be annak ellenére, hogy szeret harci társasokkal játszani.

  • henriettahosek

    2022-02-26 21:37:05

    Nekem még nem volt alkalmam kipróbálni egyik darabját sem a sorozatnak, de mindigis ezzel szemezgettem. Megnyugtató volt olvasni hogy ajánljátok unmatched-kezdőknek 😊

    Azon gondolkoztam el, hogy ha csak egy van meg, mennyire lehet "kijátszható"? Tehát ha csak két hősünk van, nem lesz unalmas egy idő után? (Persze tudom, hogy lehet bőviteni más karakterekkel majd, csak érdekel)

  • csongrady.p

    2022-02-26 08:24:43

    Újabban egészen rákattantam az Unmatched játékokra, már megvan a legendák ligája (1) és az árny és köd is. Tartok tőle hogy polcon fog kikötni minden magyarul megjelenő darabja. 😋

    Jó volt olvasni, hogy ebben a kiadásban a karakterek taktikai mélysége közel azonosak érződik. Ez valahol probléma a legendák ligájában, hacsak Artúr királyra és Medúzára gondolok.

    Ami talán megosztó az az hogy eddig a tábla két oldala különböző volt, most viszont csak egy pálya érkezik. Való igaz, hogy több látszik a tábla grafikájából az egyik oldalon, ami talán jelen esetben működhet hiszen két játékosra van kihegyezve a pálya. Viszont ugyanez visszás lehet a legendák ligájának második felvonásban, ahol 4 karakterre jut kettő helyett egy pálya.

    Köszi a bemutatót! Megnyugodtam hogy bátran ajánlottam nemrégiben egyik barátomnak kezdő Unmatched darabnak. 🙂

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Unmatched: Legendák ligája - Első felvonás
  • Unmatched: Árny & Köd
  • Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot
  • Unmatched: Piroska vs Beowulf