Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A Fele-más liga – Unmatched társasjáték bemutató

Régen ti is mindig arról vitatkoztatok, hogy melyik hős püfölné el a másikat? Eszetekbe jutott, hogy jó lenne összeereszteni a kedvenceiteket, hogy kiderüljön ki a királyabb? Ha gyakran merült fel nálatok ez a kérdés, akkor megérkezett a leendő kedvenc játékotok: az Unmatched: Legendák ligája!

Artúr király elverné Robin Hoodot? Nagyláb vagy Alice a keményebb? Az Unmatched erre keresi a választ! A Legendák ligája, Első felvonás egyidőben érkezett egy önmagában is játszható kiegésztővel: a Robin Hood vs Bigfootal. Az alapjáték kétfős, de 3-4 fővel is játszható kártyavezérelt társasjáték, melyben 1-1 fantasztikus hős bőrébe bújhatunk.

A szépirodalomtól a véres csatamezőkig

A játék lényege, hogy a legkülönbözőbb harcosokat ereszthetjük össze egymással, hogy összemérhessék erejüket. A hősök különleges képességekkel, egyedi kártyapaklikkal és segédekkel rendelkeznek. Eltér a mozgás értékük, az életerejük, a harcmodoruk, vannak távolsági és közelharcban jeleskedő karakterek is.

Az alapjátékban megtalálod Szinbádot, Medúzát, Alice-t Csodaországból és Artúr királyt Camelotból, a kiegészítőben pedig Robin Hoodot és Bigfootot. Mindegyikük mellé csapódtak “segédek” is, őket jelzik a korongok. Artúr mellé Merlin, Alice-hez Gruffacsór, Medúzához 3 hárpia csatlakozott, Szinbádnak pedig fegyverhordozója van. Ahogy hőseik életereje, úgy az övék is eltér.

A játékosok 1-1 hőst irányítanak felváltva, és igyekeznek az ellenfelük hősét úgy megcsapni, hogy annak az életereje nullára csökkenjen.

A játék során mozgás, tervezés, támadás akciókat hajthatunk végre, összesen két akciót bármilyen kombinációban, akár egyfélét kétszer is.

A mozgáskor először húzunk egy lapot, majd mozoghatunk a karakter kártyáján jelzett értéket. A tervezés akciónál a villám jelzésű kártyákat használhatjuk, ezek leginkább támadást megelőző mozzanatként működnek jól. A legizgalmasabb akció természetesen a támadás. A két megütköző fél 1-1 kártyát játszik ki egyszerre: a támadó sebző kártyát, a védekező pedig pajzsosat játszhat ki. Vannak olyan kártyák, amit mindkét esetben használhatunk, de oda kell figyelni, mert a kártyák egy részét csak a hős, másik részét pedig csak a segédek tudják használni. A támadó és védekező értékek összehasonlítása után végigmegyünk a kártyák hatásain, ami még növelheti a támadás értékét, laphúzásra vagy épp mozgásra utasíthatnak.

A játék érdekessége, hogy amikor a húzópaklink elfogy, nem keverjük újra a dobópaklit, hanem rögtön a csatában lévő, elfáradt hőseink 2-2 sebzést kapnak, majd kártya nélkül védtelenül, kiszolgáltatva menekülhetnek a további támadások elől, hátha ellenfelük hamarabb kimerül.

A játékot az a hős nyeri, aki a legvégén talpon marad. Ő dicsőségben tudhatja magát a következő csatáig.

Karddal az íj ellen

A kártyák elsőre nagyon hasonlónak tűntek, de játék közben kezdtünk ráérezni a karakterek különbözőségeire. Artúr nagyokat üt, de rosszul védekezik, Nagylábnak a védekezése is jó, Szinbád képessége hasonló, de ugyanazt a célt másképpen éri el. Medúza és Robin Hood ügyesen csipkedi az ellenfeleket messziről, és jó helyezkedéssel a képessége további sebzéseket okoz. Alice esetében fontos a jó időzítés, amivel extra támadó- vagy védekezőpontokat szerez. Számunkra érdekes Alice karaktere a nagy pallosával. Öt éreztük egy kicsit önmagától elütő karakternek.

Három-négyfős játékban két csapatra oszlanak a játékosok. Három főnél az egyik játékos két hőst irányít. A játék akkor ér véget, amikor az egyik csapat mindkét hőse elesik. Az elesett hőssel együtt az őt irányító játékos is kiesik a játékból, ami ettől függetlenül még tart tovább. Ez a kiesőknek jelentősebb holtidőt eredményez. Fontos, hogy 3-4 játékos csak az alapjáték tábláin tud játszani, a kiegészítők táblái csak 2 játékossal működnek.

A játék kártyái sok információt tartalmaznak, és az első pár játék során könnyű belekavarodni, hogy a kártyát a jó harcosunkkal használjuk, és a hatások végrehajtásának sorrendjét is könnyű elnézni. A minik kidolgozottsága nagyon részletgazdag, a kártyák grafikája nagyon művészi, kicsit képregény hatású, ami tökéletesen passzol a játék hangulatához. Ezek mellett a táblát kissé puritánnak találtuk, a sok színes karika nagyon elütött a játék többi elemétől.

A dobozban található inzertbe szépen passzolnak az alkatrészek, mindennek megvan a maga helye, viszont az állítva tárolást mellőzzük, hacsak nem akarunk minden partit kártyaválogatással kezdeni.

Az Unmatched tematikus, taktikai harci játék. A szerencsefaktor elsősorban a kártyahúzásból adódik, ami alapvetően a 3-4 pontos különbségű végjátékoknál lehet döntő tényező. Összességében egész jól számolható, hogy mikor melyik kártyát érdemes kijátszani, és egy kis intuícióval az ellenfelünk lépéseire is jól fel tudunk készülni.

Ami nekünk nem igazán tetszett, azok a bizonyos kártyahatások. Ezek legtöbbje nem akaratlagos, hanem kötelező. Ez legfőképp a mozgásnál, és Alice méretváltozásainál zavaróak. Ilyenkor ugyanis a játékos nem döntheti el, hogy egy csata után arrébb akar-e menni, vagy szeretné-e hogy Alice összemenjen.

Az utolsó kardcsapások

Az Unmatched karakterei nagyon eltérnek egymástól, mégsem éreztünk igazán egyensúlyproblémát. Erősen konfrontatív társasjáték, melynek a szerencsefaktorát még mi eurósók is jól tudjuk kezelni.

Igazából a 3, 4 játékos mód is nagyon jó, már ameddig tart. Itt pusztán a kiesés utáni unalom törheti el a játékélményt. De hát ez egy ilyen játék...!

Sokak kedvence lehet, mert nagyon jó a tematika/szerencse aránya, ami miatt az “ameri” és az “euró” stílusú társasokat kedvelő játékosoknak is egyaránt megfelelhet.

A(z) Unmatched: Legendák ligája - Első felvonás társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

24Feb

Újliget és Gyöngypatak, így bővül tovább Everdell univerzuma

Ismertető | 2024.02.24. 12:46:00

Az egyik legsikeresebb magyar nyelven is megjelent társasjáték az Everdell. 2023 év végén jelent meg két új kiegészítője az Újliget és a Gyöngypatak, melyek ismét megpróbálnak valami újat adni a 2018 óta töretlen sikert arató játékhoz.


Kommentek

  • detoksz

    2021-06-27 16:27:15

    Köszi a linket! Ez szuper oldal! Ha valakinek tetszik a játék, itt biztos talál jó pár karaktert amivel még lehet bővíteni az otthoni repertoárt! Nekem Yoda és Drizzt és a Zombi horda is nagyon bejött.

  • ubazsi

    2021-05-30 11:57:09

    Mi szeretjük 4-en is játszani, pont azért jó, mert teljesen más taktikát kíván mint 2-en. Engem spec nem zavar a kisebb hely ilyenkor. Talán annyi a hátránya, ha az egyik főhős meghal, akkor a másik csapat gyakorlatilag nyert is.

  • porcine

    2021-05-30 07:45:20

    Off: Megnéztem. De. 🤣

  • Csiracsirke

    2021-05-30 00:17:35

    Most nem tudom de csak nekem tűnt fel hogy ezek a játéktáblák úgy néznek ki mint valami LSD trip lenne 😂😂 bocsi az offért és köszi

  • Robby

    2021-05-30 00:08:38

    Itt találhatóak az eddig megjelent pályák, sajnos csak kicsiben. Illetve sok hasznos infó van az oldalon a játékról és az eddig meglejent részekről. Iletve csináltak több mint ezer különböző karaktert is, aminek a kártyáit letölthetjük és kipróbálhatjuk illetve mi is készíthetünk.

  • Csiracsirke

    2021-05-29 23:35:20

    Most néztem a Reflexshop oldalát hogy az Árny és Köd júliusban érkezik szóval sokat már nem kell várni rá.

  • porcine

    2021-05-28 23:19:27

    Szerintem sem könnyű új pályát alkotni hozzá úgy, hogy az egyensúly megmaradjon, de meg kell próbálni. Én vevő lennék rá, mert nekem sem tetszenek a pályák. Különösen a játék többi alkatrészéhez viszonyítva.

    Nálunk mindenki egy választott karakterrel játsza (enyém Medúza), így sokkal jobban megismertük a képességeiket és bár nem kerül gyakran elő, de jókat szoktunk velük csapatni.

  • Kisde

    2021-05-28 15:49:34

    Hát akinek van hozzá affinitása megpróbálkozhat vele, de azért szerintem ez sem olyan egyszerű. Az egyensúlyra ügyelni kell azért, figyelmbe véve, hogy a különböző karakterek hányat tudnak lépni és milyen képességeik vannak (pl. távolsági vagy közelharci támadás).

  • Csiracsirke

    2021-05-28 15:38:10

    A nagyobb pályát gondolom otthon is meg lehetne csinálni nem tűnik bonyolultnak, és akkor nem kéne várni egy esetleges hivatalos verzióra

  • Adney

    2021-05-28 15:27:31

    A tábla nekem se tetszik, de láttam már rosszabbat. A téma választás miértjét értem, de ettől még fantáziátlannak tartom, ha csak simán összedobálnak különböző karaktereket. Úgy értelmeztem ezt a cikket, hogy ennél a társasnál az a lényeg, hogy mindenki választ 1-1 karaktert, akik megküzdenek egymással, nincs sztori, csak a taktikázás a lényeg. A DOTA-ban is ez van: különböző karakterek, semmi sztori, a játék a lényeg, csak ott 2 csapat küzd meg egymással és mások a szabályok. A DOTA játékok és utánzatai nem tudtak lekötni pont emiatt, mert a karaktereket nézve nem látok egységet, inkább a játékra mentek rá, meg hogy minél különbözőbb karakterek küzdhessenek meg egymással. A görög mitológiát csak példának mondtam, szerintem is lerágott csont, ahogy ez a "összedobok több karaktert és alkotok újat" megoldás is egyre jobban kezd az lenni. Ettől függetlenül lehet, hogy jó játék, csak nem lesz a gyűjteményem darabja. :)

    Szerk.: igen, így értettem godzsakattila. :)

  • godzsakattila

    2021-05-28 15:22:44

    Szerintem félre értetted Adneyt szó se volt saját világ teremtése vs "kölcsönzés"-ről. A játék már létező karakterekkel apellál, Adney azt említette meg, hogy lehetne szűkebb a merítés ergo tematikusabb kicsit. Nekem a jelenlegi vegyesfelvágottal sincs bajom egy tematikussal se lenne és kétségtelen a kreativitásuk kiélése opció is jólhangzik új fantázialényekkel, de a játékban nincs erről szó.

  • Kisde

    2021-05-28 15:10:30

    Ugyanaz a helyzet, mint a Santorini-vel. Arra is rá van írva, hogy 2-4, de érdemben csak ketten játszható. Elvileg majd a Marvel-es kiadások, amikben 3 karakter lesz, rendelkeznek majd 3 személyes szabályokkal, ami még talán elfogadható lesz.

    Esetleg ha a jövőben kiadnak nagyobb pályákat, ott majd talán tud érvényesülni akár 4 játékos is, de egyelőre erről nincs hír. Két játékosnak viszont tökéletes és ha van pár szetted, akkor köszönhetően a ténynek, hogy bármelyik kiadás karaktereivel bármelyik pályán játszhattok egymás ellen, hosszútávú szórakozást tud nyújtani.

  • Waveshaper

    2021-05-28 15:02:39

    A meglévő mitológia adaptációja szerintem ugyanúgy limitálja is a potenciális vásárlókat. Engem például párom évfordulónkra meglepett egy Pantheon kiegészítővel a 7 Csoda: Párbajhoz, és pusztán ezért biztos hogy nem fog érdekelni egy játék aminek a tematikus vonzereje a görög / római / egyiptomi istenségekben keresendő, mint ahogy a Holtak Tele mellé sem vennék soha Tiny Epic: Zombi Vérfürdőt, és vica-versa. A görög mitológia már annyira lerágott csont szerintem, hogy a készítők több potenciált láttak a saját fantasy univerzumuk megteremtésében, ahol ráadásul nincs is viszonyítási alap, hogy "jó jó, de én X játékban jobban szeretem Zeusz ábrázolását" ami mellett alulmaradhatnának, és a saját kreativitásukat is jobban kiélhetik, ami alkotói szempontból igen fontos :). Bár a board grafikáján is kiélték volna.

  • Csiracsirke

    2021-05-28 14:58:55

    Nem játszottam még vele de érdekel a játék csak a cikk alapján írtam ezt de akkor megnyugodtam ha többen akarunk játszani nem ezt a játékot fogom elővenni mert ezekszerint nem működik többjátékos módban

  • Waveshaper

    2021-05-28 14:57:28

    Durva a kontraszt, hogy mennyire igényesek és szépen a minik, és mennyire otromba és igénytelen a board :O

  • Kisde

    2021-05-28 14:54:56

    Hogy érted azt, hogy valaki kiesik? Az Unmatched játékok gyakorlatilag kétszemélyesek, 1vs1. A tény, hogy 2-4 játékos van a dobozra írva tipikus marketingfogás, a pálya rettentő sűrű lenne 4 karakterrel, mindenki két lépéssel a másik arcában lenne és a taktikus mozgások elvesztenék jelentőségüket.

    Ha ketten akartok játszani vele, nagyon tudom ajánlani, minden karakter paklija és taktikája egyedi, ahogy egyre jobban kiismered őket annál jobban tudod élvezni a játékot. Ha pedig már mindketten kívülről tudjátok az ellenfél pakliját, akkor jönnek az igazán a jó kis mind-game-ek, mikor ki akarjátok találni vajon mi lehet a másik kezében :D

  • Csiracsirke

    2021-05-28 13:20:37

    Nagyon peregnek a kétfős játékok nálunk szóval esélyes hogy bepróbáljuk ezt a verziót mi is

  • rocky015

    2021-05-28 13:16:19

    Itthon a Reflexshop már egyszer készített róla videót, hogy idén érkezik hozzájuk valamikor.

  • Csiracsirke

    2021-05-28 13:12:53

    Ezt a verziót láttam valahol már lehet hogy kickstarteren amugy az Art-ja tetszik ennek is olyan noir-os

  • rocky015

    2021-05-28 13:05:47

    Mint írtam lentebb, átfogó képem nincs még a játékról, de a közeljövőben lehetséges, hogy beszerzem; az Árny és Köd változat nagyon is érdekel.

  • Csiracsirke

    2021-05-28 13:02:56

    Nem nagyon tudtam erről a játékról sokat de ez a Jurassic Park verzió marha jól néz ki imádtam a filmeket egyébként a játék nem rossz bár nem sok köze van a LoL-hoz meg a Dotához engem mondjuk az aggaszt hogyha valaki kiesik annak sokat kell várnia így kiesik a ritmusból az ember a telefonhoz nyúl meg ilyenekre gondolok

  • rocky015

    2021-05-28 12:27:07

    Sőt, van még Buffy the vampire slayer és Jurassic Park kiadás is amik egx konkrét téma körül mozognak.

  • Adney

    2021-05-28 12:19:41

    Erről nem hallottam még, köszi a tippet! :) Megnéztem és az Árny és Köd tényleg jobban tematizált, a témához pedig jobban illik a kártyák fekete-fehér háttere, mint a Legendák ligájánál.

  • rocky015

    2021-05-28 12:12:23

    Ennek a játéknak az Árny és Köd változata jobban tématizált, de nem tudom kapható-e. Itt az oldalon a partnereknél csak értesítés kérhető róla. Véleményt nem tudok mondani, mert még nem próbáltam, de szemezek vele egy ideje.

  • Adney

    2021-05-28 12:01:46

    A cikket elolvasva ez a társas a DOTA (vagy LOL) stílusú játékok kevelőinek lett kitalálva. Nekem valamiért nem jön be, ha ilyen szinten keverik a karaktereket, jobban tetszene, ha a kitalált lények/személyek téma helyett egy jóval kisebb témából vennék a karatereket, például görög mitológia, középkor, mese szereplők, stb. A kialakítása egyébként szép, a minik tényleg nagyon kidolgozottak, a kártyákon lévő képességhez kapcsolódó ábrákat/ikonokat valamiért mindig is szerettem. Lehet kipróbálom majd egyszer, de nem hiszem, hogy felkerül a listára. Köszi a cikket! :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Unmatched: Legendák ligája - Első felvonás
  • Unmatched: Robin Hood vs. Bigfoot