Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Bang! kockajáték: Élve vagy élőholtan - Vadnyugati zombiapokalipszis

Immár harmadik alkalommal tehetjük kockára az életünket a vadnyugat egyik poros kis városában. A rend éber őrei sosem nyugodhatnak, hiszen mindig jönnek újabb törvényen kívüliek. Meglepő módon most nem ők a nyugalom legnagyobb ellenségei. Az utóbbi időben néha fura hangok hallatszanak a temető felől.

Az Élve vagy élőholtan a Bang! kockajáték legújabb kiegészítője, mely öt, külön-külön is beépíthető modullal bővíti a játékot. Fontos megjegyezni, hogy ez a kiegészítő kizárólag az alapjátékkal együtt játszható. A vén csehó azonban nem szükséges hozzá, nem épít annak egy elemére sem.

Amennyiben még nem találkoztál az alapjátékkal, vagy a Vén csehó kiegészítővel, érdemes elolvasni a róluk írt bemutatókat is: előbbit itt, utóbbit itt találod.

Miért állnak ki kezek a sírokból?

A játékmenet teljes egészében a Bang! kockajáték működésére épít, azt átalakítja vagy kiegészíti az egyes modulokkal. Lássuk, milyen újdonságokat kínál a puskaporral teli doboz!

Szemtől szemben

Nem jöhet kiegészítő új kockák nélkül, és most sem hagytak minket cserben a tervezők: ebben a modulban kicserélünk két alapkockát az új párbajkockákra. Árulkodó a nevük, végre minden nézeteltérésünket lerendezhetjük egy az egyben, párbajjal. Amennyiben párbaj szimbólumot dobtunk, kihívhatunk egy játékost, és vele kezdve addig váltogatjuk egymást a dobásokkal, amíg valaki párbajtól eltérő ikont nem dob. Ilyenkor a vesztes a szégyenérzet mellett veszít egy életerőpontot, és húz egy párbajsérülés-jelzőt.

A párbajsérülés-jelző a következő körünkben hatástalanítja valamelyik általunk dobott hatást. Egy típusból legfeljebb egy darab lehet nálunk egyszerre, és a körünk végén eldobjuk az összeset.

Nem csak párbajozásra van lehetőségünk a vadonatúj fekete kockákkal: ihatunk whiskyt is, ha szerencsések vagyunk. Ekkor kapunk egy életpontot, és eldobhatunk egy párbajsérülés-jelzőt, vagy húzhatunk egy dühkártyát. Emiatt a szimbólum miatt ehhez a modulhoz szükségünk lesz a Két töltény bőven elég nevűre is.

Két töltény bőven elég

Vannak szituációk, mikor igazán hamar dühbe gurulunk: például amikor szitává lőnek minket, vagy szimplán túltoljuk a whiskyzést. Ezzel a modullal értelmet nyernek a fékezhetetlen indulataink, ugyanis minden esetben húzhatunk egy dühkártyát, amikor egy körben legalább két sérülést szenvedtünk el, vagy whiskyztünk egy jót - azaz whisky szimbólumot dobtunk egy párbajkockával.

A dühkártyáknak a következő körünk végén vehetjük hasznát, ugyanis a kockákról jól ismert szimbólumok némelyikét találjuk rajtuk, melyek hozzáadódnak a dobásunkhoz.

Az új banda

Új lakói vannak a bűntől hemzsegő porfészeknek. Ez a modul újabb karakterekkel bővíti a játékot, melyek túlnyomó többségének a képességei a kiegészítő új elemeihez kapcsolódnak.

Élve vagy élőholtan?

A zombiapokalipszis a vadnyugatot sem kerülhette el. Manapság a társasjátékok világában szinte elkerülhetetlen ez a téma, így ebben a sorozatban sem maradhatott ki. Talán ez volt a játék leginkább várt újítása. Vajon beváltotta a hozzá fűzött reményeket?

A Vén csehó kiegészítő is igyekezett orvosolni a gyors kiesés problémáját, azonban a szellem játékos nem volt annyira eredményes újítás, amennyire annak tűnt.

Az Élve vagy élőholtan? modulban a játék során a kiesett pisztolyforgatók mindig húznak egy temetőkártyát, amikor az eredeti körsorrend szerint ők következnének. Ezeken a lapokon nulla, egy vagy kettő kéz szerepelhet. Amikor a húzott lapokon található kezek száma meghaladja a kiesett játékosok számát, zombijárvány tör ki. Ilyenkor a renegát zombimester, a többi koporsótöltelék pedig mezei zombi lesz.

A járvány igazi izgalma abban rejlik, hogy megváltoznak a nyerési feltételek, és innentől fogva az élők küzdenek az élőholtak ellen. Utóbbiak nem gyógyulhatnak, kevesebb kockával játszhatnak, és nem szerezhetnek párbajsérülés-jelölőket, illetve dühkártyákat. Aki ebben a fázisban meghal, az végleg kiesik a játékból.

A menetet az a csapat nyeri, aki ki tudja irtani az ellenfél összes tagját. De vajon az élők képesek lesznek szemet hunyni a személyes sérelmeik felett, és összefogni a temető serege ellen?

A vadnyugat öröksége

A Bang! kockajáték belépett a legacy játékok körébe - legalábbis ez marketingszövegnek tökéletes. Ha több fordulót játszunk egymás után, akkor alkalmazhatjuk az alábbi szabályokat:

  • Az lesz az új seriff, aki kinyírta az előzőt.
  • Ha a seriff túlélte a fordulót, akkor ő nevezheti ki az utódját. Amennyiben nem magát választja, a következő forduló elején egy plusz életponttal is gazdagodik.
  • Ha valakit örök nyugalomba helyeztek, akkor kiválaszthatja a következő körre a karakterkártyáját. Ha pedig valaki túlélte néhány bolhacsípéssel, akkor dönthet úgy, hogy megtartja a karakterét, vagy véletlenszerűen húzhat másikat.

Inkább élőholtan

Már a Vén csehó is kifejezetten érdekes kiegészítője volt az alapjátéknak, de az Élve vagy élőholtan köröket ver rá. Ügyesen építenek a kockák okozta viszonylag magas szerencsefaktorra, és izgalmas fordulatokat tud hozni a játékmenet. Párbajozni egyszerűen élmény, hiszen dobásról dobásra izgulhatunk, hogy végül ki fog alulmaradni. A párbajsérülés-jelzők és a dühkártyák jól működő kompenzációs elemek a véletlen ellensúlyozására. A zombijárvány pedig zseniális orvosság a játék egyik legtöbbet kritizált problémájára: a korai kiesésre és az amiatti hosszú várakozásra. Folyamatosan izgulhat mindenki, hogy vajon eljön-e az apokalipszis, és ha igen, mikor.

Az eddig megjelent két kiegészítő tetszőlegesen kombinálható, így akár az általuk kínált tíz modul mindegyikét beépíthetjük a játékba. Lehet szemezgetni is közülük, de a legteljesebb élményért mindkettőt érdemes beszerezni és beépíteni.

Kifejezetten ajánlom a Bang! kockajáték: Élve vagy élőholtan beszerzését az alap mellé, mert rengeteget csiszol a játékmenetén, és ezáltal az élményfaktorán.

A(z) Bang! Kockajáték: Élve vagy élőholtan társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

Ti írtátok! - Bang! A Kockajáték

Ismertető, 2020.05.30. 08:00:00

A Bang! A Kockajáték a vadnyugati tematikájú játékok sorát erősíti, lássuk mivel másabb, mint a méltán híres elődje a Bang!.

Ti írtátok! - Bang! A Kockajáték: A vén csehó

Ismertető, 2020.05.31. 08:00:00

A vén csehó a BANG! kockajáték első kiegészítője, mely csak az alapjátékkal együtt játszható. A doboza feleakkora, mint az alapjátéké, de így is sok újdonság elfért benne. Lássuk, hogy milyen izgalmakat tartogat az öreg kocsma.

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • BANG! A kockajáték
  • BANG! Kockajáték: A vén csehó
  • Bang! Kockajáték: Élve vagy élőholtan