Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A hétvégén játékot választottunk

A kicsiny hazánkat elárasztó kiadási dömping szükségszerűen vonta maga után a különböző társasjátékos rendezvények elszaporodását. A Vágó Erika által alapított Okosjáték szervezésében, a hétvégén immáron harmadik éve tartották meg a Játékválasztót. Az oldalunkon korábban megjelent interjúból megtudhattuk, hogy Okosjáték profiljába a gyerek, családi és partijátékok tartoznak, és ez alapvetően határozta meg a rendezvény célcsoportját, arculatát és hangulatát.

Bár személy szerint a közepes, de inkább nehéz euro típusú játékokat preferálom, kisgyerekes apaként (és hosszú távú stratégiát követve) magától értetődően jött, hogy nyitni kezdtem a fejlesztő és gyerekjátékok irányába. Amikor tehát lehetőség adódott, hogy rendezvényt megnézzem és beszámoljak róla, kapva-kaptam az alkalmon. 

A kapun belül vár a szórakozás

Indián vénasszonyok nyara

Csodálatos meleg napsütéses őszi vasárnap volt, a természet összeesküdött a Játékválasztó ellen. Ki az, aki ilyen időben a kirándulás helyett a társasjátékokat választja? Mint később kiderült, szerencsére elég sokan. Nyitás előtt húsz perccel érkeztem meg a Szentmihályi Kulturális Központba, amely otthont adott a rendezvénynek. Ekkorra már minden készen várta a látogatókat. A bejáratnál volt a büfé (ez a legfontosabb!), az árusító pult és egy-két játék amely már nem fért el a többi mellett. A két nagy és egy kis teremben több, mint ötven asztalnál a játékmesterek készen álltak, hogy a több, mint kétszáz játékot elmagyarázhassák az érdeklődőknek. A játékok után kapható pecsétek begyűjtésével pedig ajándékot is lehetett szerezni.

A nyitás után szépen lassan elkezdtek érkezni a vendégek, és egy-két órával később már teltház volt. Viszont az a fajta zsúfoltság és hangzavar, amelyet a Társasjátékok Ünnepén rendszeresen tapasztalhatunk, itt nem volt jellemző. Inkább a családias hangulatú nyüzsgés, hiszen jellemzően családok jöttek ki kisebb-nagyobb gyerekekkel.

Fontosak a képzett játékmesterek

A felhozatal

Klasszikus társasjátékok mellett igazi érdekességeket is lehetett találni. Természetesen a Spiel des Jahres játékok sem maradhattak ki, ezek közül a Kuruzslók Quedlinburgbant, a Csak egyet, és a Tal der Wikingert láttam az asztalokon. A nagy kiadók (úgy mint a Gémklub, Reflexshop, Piatnik és Compaya) tételei tették ki a kínálat nagy részét, de készségfejlesztő és oktató játék fronton sem lehetett ok panaszra, sőt igazi különlegességekre is bukkanhattunk. Ezek közül is kiemelném a magyar fejlesztésű Bagolytanodát és a Pozitivityt amelyeket a szerzőik mutattak be az érdeklődőknek. Az előbbi játék Komzák Adrienn munkája, a játszva tanulás iskolapéldája. Csupa jót hallottam róla, ezért remélem, hogy hamarosan lehetőségem lesz kipróbálni. A Pozitivity pedig az érzelmi intelligenciát és a pozitív gondolkodást tanítja játékos formában.

Gondoltak az igazán kicsikre (3+) is. Ők például megfigyelő- és motorikus készségeket fejlesztő játékok közül tudtak választani. És hát be kell valljam, itt kicsit elgyengültem, a fogadalmam (ti. csak megfigyelő leszek) ellenére vettem valamit a gyereknek.

És hát vannak kortalan játékok is. Az egyik asztal dugig volt pakolva műanyag építőelemekkel. Aki az átkosban volt gyerek, az biztosan ismeri a Jáva építőjátékot, a kék csöveket és a sárga rögzítőelemeket, amelyekből annyi szép és vicces dolgot építhettünk - Lego híján. Nos, jelentem a retrojáték újra elérhető. Ugyanazzal az alapkoncepcióval, de sokkal többféle és fajta elemmel. Kisgyerekek és középkorúak önfeledten építkeztek és szereltek az asztal körül, akárhányszor is jártam arra a délután folyamán.

Vikingek völgye - a Kinderspiel des Jahres 2019 nyertese

Végszó

Igyekeztem végigfotózni a rendezvényt (a képgaléria a cikk alján található), és megnézni, megfigyelni mindent, mindenkit. Játszani ezért nem nagyon tudtam, de a hangulat így is magával ragadott. Néhány ismerőssel is volt szerencsém összefutni, ezek a találkozások ilyenkor mindig hosszas beszélgetésbe torkollnak.

Összességében tehát elmondható, hogy az Okosjáték rendezvényén sokkal tágabban értelmezték a társasjáték fogalmát, mint ahogy azt megszoktuk, de figyelembe véve a fő célcsoportot (gyerekek és gyerekes családok), ez tökéletesen érthető. Ilyen koncentráltan ritkán láthatók a gyerekek a természetes működésük - az önfeledt játszás - közben. Okos, ugyanakkor figyelmes dolog volt, hogy az árusító pultnál gyakorlatilag minden, a rendezvényen játszható játék kedvezménnyel megvásárolható volt (Mea culpa!). 

Gyerekekkel egyértelműen ez a legjobb választás a társasjátékos rendezvények közül, hiszen ez rájuk lett szabva, nagy szakértelemmel és sok-sok lelkesedéssel. Az is nyilvánvaló, hogy növekvő igény van rá, hiszen a korábbi helyszínt le kellett cserélni nagyobbra. Szóval hacsak nem szerveznek előtte még egyet, akkor jövő októberben ugyanitt, de akkor már a fiammal együtt jövök.

írta -- Kanalasgém

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Márc

Waterfall Park – „Én azt neked oda nem adom…”

Ismertető | 2024.03.27. 14:00:00

"-Add nekem 3 pénzért! -Áhh annyiért oda nem adom, adj érte 6-ot! -Én 3-at adok érte, meg két bárt, és nem kell Józsinak eladnod!" Ilyen és ehhez hasonló párbeszédekre számíthattok a Waterfall Park játék közben!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!


Népszerű

Friss

Címkék