Mosaic: A civilizáció története
Mosaic: A civilizáció története
Mosaic: A civilizáció története
Videó beküldése

Mosaic: A civilizáció története társasjáték

társasjáték, 2023
Értékelem!

A Mosaic: A civilizáció története egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Medium Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció...

A Mosaic: A civilizáció története egy közepesen összetett társasjáték, 2 - 6 játékos részére, az átlagos játékidő hosszabb, akár 2 óra is lehet. A játékot 2022-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára Medium Game of the Year kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kollekció gyűjtés, a váltakozó képességek, a pakli tervezés, a kártya húzás és a terület befolyásolás/irányítás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Legyen a tiéd a leggazdagabb földközi-tengeri civilizáció!
A Mosaic: A civilizáció története egy akcióválasztós civilizációépítő játék. A játékosok körről körre fejlesztik saját civilizációjukat, termelnek és használnak erőforrásokat és szereznek újabb területeket különböző régiókban.

Nagy volt a jövés-menés a Földközi-tenger környékén az utóbbi pár ezer évben. Birodalmak emelkedtek és tűntek el, volt amelyik alig néhányszáz, de volt, ami néhány ezer évig is húzta. Persze felépíteni egy civilizációt a nulláról nem kis vállalkozás: a Mosaic: A civilizáció történetében lehetőségetek lesz ezt testközelből megtapasztalni, méghozzá észbontó változatossággal!

Ahhoz, hogy egy nagy civilizáció létrejöhessen, stabil alapokra van szükség: olyanokra, mint a tudomány, a kormányzat, gazdaság, építészet, mezőgazdaság, harcászat, kultúra vagy a népegészség és városiasodás. A játékban ki-ki erre a kilenc pillérre építi a maga civilizációját, és hogy Te éppen melyik oszlopot teszed igazán erőssé, az csakis rajtad múlik, elvégre a te birodalmadról van szó.

Azért nem kell megijedni, szó sincs végtelenül bonyolult szabályokról vagy nehezen befogadható játékmenetről – ellenkezőleg! A Mosaic: A civilizáció története bár nem kezdő társasjáték, de azért igen jól átlátható és rendkívül gördülékeny, dacára annak, mennyi lehetőség kínálkozik, miközben az ember csodákat épít, városokat emel, újabb árukkal kezd kereskedni vagy különböző technológiákkal fejleszti az élet más-más területét a maga birodalmában.

Angol nyelvű játékszabály
Letöltés

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 11% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
 • 23 000 Ft-tól
 • 29 ajánlat

Kategória: Civilizáció, Közgazdaság, Ősi, Építés / Terjeszkedés
Mechanizmus: Kollekció gyűjtés, Váltakozó képességek, Pakli tervezés, Kártya húzás, Terület befolyásolás/irányítás, Megtervezett körök/akcók, Játék végi bónuszok, Változó setup, Tags

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

2

Párosan

Már ketten is játszható! Remek kikapcsolódás lehet pároknak is!

Mosaic: A civilizáció története társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Mosaic A Story of Civilization Colossus Pledge, kártyavédőzveMyrabell, Budapest, Keleti pu.

Csak személyesen itt: Budapest, Keleti pu.!

Néhányszor játszott, tökéletes állapotban, kártyavédőzve. Az eredeti ára 210 USD (pledge+szállítás+áfa) https://www.kickstarter.com/projects/954412004/mosaic-a-story-of-civilization/rewards#reward-UmV3YXJkLVVtVjNZWEprTFRneU5UWTROVGs9 Eladás oka: gyűjtemény racionalizálás A doboz kb. 10kg, így kizárólag személyes átvétellel adom.

0 érdeklődő


Mosaic: A civilizáció történetebittner.ede, Szeged, hétvégénként Budapest 13. kerület

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Szeged, hétvégénként Budapest 13. kerület! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

MTL kártyavédő az összes kártyán

1 érdeklődő


Mosaic: A civilizáció történetekiraly.zsombor, Újpest,Balassagyarmat

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Újpest,Balassagyarmat! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Kipróbáltam, nem tetszik Az érdeklődések ellenére még mindig elérhető 05.12. :)

3 érdeklődő


Mosaic: A civilizáció történetenouncsi, 13. kerület

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: 13. kerület! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Polckiürítés miatt eladó. Egyszer játszottunk vele, tökéletes állapotban eladó. Személyesen átvehető a 13. kerület Béke tér környékén, vagy utánvéttel Foxposttal is tudom küldeni. Ez esetben az ár nem tartalmazza a csomagküldés költségét.

0 érdeklődő


Mosaic: A civilizáció történetegthornreg, Budapest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Colossus edition. Played once, everything is in mint condition. Comes with Mosaic: Wars & Disasters – Colossus Edition expansion, still in shrink.

0 érdeklődő
Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Mosaic: A civilizáció története társasjáték videók (2)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Medium Game of the Year

jelölt, Golden Geek Awards, 2022

Kommentek

Kommentek

 • kiraly.zsombor

  2024-01-07 16:22:41

  Pár kevesbé rutin játékosnak segítenék saját tapasztaltből. Ha próbálod tanulni/tanítani mint én :)
  Részben a játékszabályt okolva ezen pontok hiányáért.

  A kezdő technológia kártyák:
  Ezeket korlátlanul kijáthaszhatod a játékban, így még a kezdet előtt (vezető oztáskor) érdemes lehet mind az 5-öt kijátszani.
  Azokat is kijáthszhatod aminek már valamilyen civilizációs alappillér az előkövetelménye. Ha ügyesen válogattál lehetséges (nem kell egy újabb kört várni rá.)

  A legnagybb fejtörést az építés fázis adta.
  Kártyával: vedd el a kártyát és magkapod érte az előnyöket. (Kikiötőváros,Város - kell fizetni (4kő, 2 népesség) még Falu(Födműves falu, Kézműves falu nem kell fizetni).
  Ha (szárazföldi várost) építesz 5 pénzt be kell tenni a kincstárba a készletből (nem saját pénzből). Még Kikötőváros építésekor 10 pénzt.
  (Nekem ebből nem derült ki, hogy szintén ez a teendő, ha kártya nélkül építek várost. De feltételezem igen.)

  Ezt követően ha eljutsz oda, hogy építkezz és letegyél egy települést típust tartsd észben, hogy az eredti szabály szerint csak a város köré építhetsz falut a mellette lévő (teljes)hexákba és nem hosszabbíthatod meg a kiterjedését hogy két falu van egymás melett! Azaz, max 6 falu lehet egy város melett.

  A Katonaság akció is zavart keltő.
  A katonaság során nincs letisztázva van-e bármi különség a lovasság és gyalogság között. (Egyébként nincs különbség, erősségben vagy mozgásban csak a technológiai kártyák különböztetik meg őket.) Ez első játékban biztosan felmerül mindenkiben.Főként ha Rizikóztál életedben :)
  Szintén fontos elem katonaságot csak olyan régióban játhatsz le ahol van városod. (Kivéve ha kártya nem ad rá felhatalmazást, hogy bárhova teheted.)
  Egy katona természetesen egy régiót tud mozogni max (kivéve ha egy kártya engedélyez mást.)

  (+Az Adó és Vám kártyáknál tartsd észben, hogy a kincstából is jár az összes bentlévő pénzt nem csak a lapka után.)

  Illetve legjobb szabálymagyarázatnak ezt ajánlom:
  Mosaic: A Story Of Civilization - How To Play (youtube.com)

 • veerzoltan80

  2024-01-04 10:25:48

  véleményt szeretnék kérni a játék magyar verziójáról, milyen lett, van e benne a ks-hez képest bármi módosulás. a TJÜ-n nagyon szemeztem vele de aztán elriasztott a kismillió lapka és alkatrész, kíváncsi lennék a véleményére annak aki már próbálta, hogy mennyire lett jó a cucc. köszönöm előre is.

 • Bazsix

  2023-02-07 19:00:46

  Nézzük kicsit a kiszereléseket. Colossus edition-re fizettem be. Véleményem az, hogy a játékélményhez nem szükséges ez a verzió, az alap is megteszi. A műanyag minik sztem látványilag rosszabbak, ameddig nincsenek kifestve, főleg a sötétebb tónusúak (csodákat leszámítva). A festett papír alapú tokenek sztem pont megteszik. A BGG-n persze vannak más vélemények is, ott a papír alapúra panaszkodtak többen, hogy elsőre nehezen látták át a különbséget (másoknak nehezebben tudták elmagyarázni a játékszabályok során, hogy mi mire való). A Colossus edition-ban mindkét verzió megtalálható. Kifestésük rengeteg idő, cirka 6x50db + csodák.

  A neoprene mat sztem inkább dob a játékon. Én valahogy jobban szeretem ezt a megoldást, mint a sérülékeny papír alapú táblákat. Van olyan ami megvan már 15+ éve és még most is hibátlan, egyben van, nem fakult ki, stb.

  Maga a játék:

  A szabálykönyv sztem érthető, logikus felépítésű. Talán a nyersanyagok nincsenek megnevezve így amire azt hittem, hogy réz, arról kiderült, hogy farönk... BGG-n van egy lista. Nem árt tudni, mert a játék viszont utal arra, hogy x bronzzal csinálj vmit.

  Nagyon keveset kell forgatni a BGG-t, amin főleg olyan kérdéseket tettek fel a játékkal kapcsolatban, ami benne van a szabálykönyvben. Ami miatt én magam is forgattam többször az Herobotus volt, az automata ellenfél.

  Játék mechanika, mivel CIV fan vagyok, így mindig is kerestem a táblajáték verzióit. Ha nem is egy CIV, de sok közös van bennük:

  - építés, fejlődés
  - csodák
  - "kereskedés"
  - aranykor
  - stb.

  A játék mechanikája sztem jó, könnyen megérthető. Nem egy hard core stratégia, de azért lehet benne előre tervezni, gondolkodni, taktikázni.

  A hadseregnek nincs jelentős szerepe, de mégis megvan a helye, szükség van a győzelemhez. Maga a játék nem is a harcra lett kiélezve.

  Kinézet. Amint szaporodnak a városok, farmok, kikötők, csodák, színessé válik a térkép. Ami alapból sem üres, hiszen kezdetben tele rakjuk nyersanyaggal.

  A játékot ajánlom CIV fanoknak, meg persze bárkinek!

A Mosaic: A civilizáció története társasjáték és kiegészítői (4)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 óra
 • Játékosok:  2 - 6
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Glenn Drover
 • Illusztrátor:  Jared Blando, Jacoby O'Connor, Grzegorz Pedrycz, Annie Stegg, Jessica Riola, Erica Rossi, Hendrik Noack
 • Kiadók:  Portal Games, Gém Klub Kft., Pendragon Game Studio, Arrakis Games, Sylex, Forbidden Games
 • Elérhető nyelvek:  angol, francia, német, magyar, olasz, lengyel, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English Colossus edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 34.3 cm x 41.9 cm x 17.1 cm
  • Súly: 6.9 kg
 • English edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
 • English retail edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 32 cm x 23.5 cm x 10 cm
  • Súly: 3.9 kg
 • German Colossus edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: német
  • Méretek: 42 cm x 34.5 cm x 19.5 cm
  • Súly: 11 kg
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: olasz
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: lengyel
 • Spanish Colossus edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 42 cm x 34.5 cm x 19.5 cm
  • Súly: 11 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: spanyol
 • Sphinx Kickstarter edition
  • Kiadás éve: 2022
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 34.3 cm x 41.9 cm x 11.4 cm
  • Súly: 7.7 kg
 • French Colossus edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 42 cm x 34.5 cm x 19.5 cm
  • Súly: 11 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 32 cm x 23 cm x 10 cm
  • Súly: 5 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: német
  • Méretek: 20.5 cm x 32 cm x 10.4 cm
  • Súly: 4 kg
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: magyar
 • Polish Colossus editon
  • Kiadás éve: 2023
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 42 cm x 34.5 cm x 19.5 cm
  • Súly: 11 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Mosaic: A civilizáció története társasjátékhoz