Takenoko
Takenoko
Takenoko
Takenoko
Videó beküldése

Takenoko társasjáték

társasjáték, 2016
Értékelem!

A Takenoko egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játék több, összesen 3 díjat és jelölést is kapott 2012-ben. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris...

A Takenoko egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játék több, összesen 3 díjat és jelölést is kapott 2012-ben. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít az akció pontok, a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla és a hatszög-rács mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Egy zabálnivalóan cuki kombináció: éhes panda menni bambuszkert!
A Takenoko egy komoly újrajátszási lehetőséget képviselő társasjáték. A játék célja, hogy a játékosok a különböző (kert, kertész, panda) célkártyák feladatait megoldva minél több pontot gyűjtsenek. A játéknak akkor van vége, ha az egyik játékos sikeresen végrehajt adott számú célkártyát.

A játékosok a körüket – az első kör kivételével – azzal kezdik, hogy dobnak az időjárás kockával, különböző bonuszokért; a játékos kaphat plusz egy akciót a körében, növeszthet egy bambuszt egy öntözött mezőn, elvégezhet két egyforma akciót, mozgathatja a pandát, és ehet vele bambuszt, választhat egy fejlesztést (forrás, trágya, kerítés) amit bármikor kijátszhat, vagy ha ügyesen dob, választhat az előbbiek közül.

Miután az időjárás viszontagságai elvonultak, a játékosok két, különböző akciót hajthatnak végre:

  • Felhúzhatnak három, hatoldalú mezőt a pakli tetejéről, és egyet a szabályoknak megfelelően elhelyezhetnek, csatlakoztatva az a kezdő tó mezőhöz, vagy az ahhoz csatlakoztatott, korábban lerakott mezőkhöz. Amennyiben a mező öntözött, egyből nő rajta a színének megfelelő bambusz.
  • Vásárolhatnak egy öntözőcsatornát, amelyet felhasználhatnak egyből, vagy később, hogy olyan mezőket tegyenek öntözötté, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a kezdő tó mezőhöz, vagy nincs rajtuk forrás. Az öntözőcsatorna elhelyezése nem minősül akciónak.
  • Húzhatnak egy új célkártyát; a kert kártyák akkor teljesülnek, ha az ábrán lévő, megfelelő színű öntözött mezőket rakja le a játékos. A kertészkártyák akkor, ha a megfelelő színű mezőn, vagy mezőkön a megadott magasságú bambusz nő. A panda kártyák pedig akkor, ha a panda a megfelelő színű bambuszokat ette meg.
  • A játékosok akcióként mozgathatják a kertészt is, egyenes vonalban, bármennyi mező távolságban, de csak a mezőkön keresztül, vagy azok élein, Két mező közti üres területen nem mozoghat a kertész. Azon a mezőn ahol megáll, és minden azonos színű, öntözött szomszédos mezőn növeszt egy bambuszt. A bambuszok maximum magassága 4 egység.

A pandát is lehet akcióként mozgatni, ugyanazon szabályok szerint, mint a kertészt. Ahol megáll, ott megeszik egy egységnyi bambuszt, amit a játékosok megtartanak, mert azokkal tudják majd teljesíteni a panda célkártyákat. A célkártyák teljesítése nem számít akciónak; mihelyst teljesülnek a rajta lévő feltételek, a játékos képpel felfelé maga elé teszi azokat.

Amikor az egyik játékos adott számú célkártyát teljesít, megkapja a császár kártyáját, ami kettő pontot ér, majd elkezdődik az utolsó kör. Az összes többi játékos is lejátszik még egy kört, amelyben még lehetséges további célkártyákat teljesíteni. Ezután minden játékos összeadja a teljesített célkártyákon lévő pontokat (a kézben lévők nem számítanak), és aki a legtöbb pontot gyűjtötte, az nyeri a játékot.

Mivel a játéknak nincs táblája, hanem a játékosok építik a mezőkből fel a kertet, ezért minden egyes játék új kihívást jelent, új stratégiákkal és lehetőségekkel. A játékosok megpróbálhatnak sok pontot érő célkártyákat teljesíteni, vagy gyorsan elérni a kellő számú célkártyát, így szerezve előnyt.

Magyar nyelvű játékszabály
Letöltés

Magyar nyelvű ismertető

Forrás: Szellemlovas
Az üzletekben most 14% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 7 000 Ft-tól
  • 36 ajánlat

Kategória: Gyűjtögetés, Környezet, Építés / Terjeszkedés, Állat
Mechanizmus: Akció pontok, Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Hatszög-rács, Minták, Kockadobás, Útépítés, Rács mozgás, Játék végi bónuszok, Contracts

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Takenoko társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Takenokoszgb94, Budapest

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Személyes átvétel Budapesten vagy csomagküldés a vevő terhére.

0 érdeklődő


Takenokomanchester85, Bodajk

Csak személyesen itt: Bodajk!

A kezdő lapka hiányzik, de van a dobozban alternatív megoldás rá, pl a panda 6szöglapka használható helyette. Egyébként hibátlan, párszor játszott.

1 érdeklődő


Takenokofufususi, XIII, XXII

Csak személyesen itt: XIII, XXII!

Évek óta nem játszottunk vele, nincs kihasználva. Szép állapotú, vigyázva volt rá.

2 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Takenoko társasjáték videók (10)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

nyertes, Golden Geek Awards, 2012

Legjobb családi játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2012

Kommentek

Kommentek

  • halaszkiraly

    2024-04-19 19:39:32

    Érdekes, hogy többen kiemelik a minőségi alkatrészeket, mások pedig pont ennek ellenkezőjét róják fel a játéknak. Sajnos én is az utóbbi csoportba tartozom: a bambuszelemek 2/3-a lötyög, 1/3-a egyáltalán nem megy bele a lyukba. Gyakorlatilag játszhatatlan. Lenne esetleg valakinek valamilyen megoldási javaslata a normális összeillesztésre? Én már azon gondolkodom, hogy legyártatom 3D nyomtatással ezeket a kis vackokat, mert lehetetlenné teszik a játékot... Help, pls! :)

  • szinayotpbankar

    2023-02-14 13:53:28

    Láttam egy szuper bemutatót a játékhoz, és egyből megtetszett. Szeretem az állatos, épitkezős, látványos játékokat, és ez mindhármat elegyíti. Tudom, hogy sokan taktikázni szeretnek, de én a kockadobás híve vagyok, igenis jó szimulálni a szerencsét, úgyhogy ezt nekem találták ki, de bárkinek szívesen javaslom, akik egyébként szeretnek kikapcsolódni, nevetni, bohóckodni. Pároknak és családi játéknak is ideális! A grafikája külön tetszik, ötletes, el tudunk mélyülni a világában. Egyszerű a játékmenet, még én is oda tudtam fókuszálni, pedig én kifejezetten szeretem ha minél bonyibb, de egyáltalán nem éreztem bugyutának, faéknek. Ééés van kiegészítő, úgyhogy kiváncsian várom, hogy a lány pandával mit hoznak össze. Szeretem, ha egy játék fejlődik, továbbgondolkozik, úgyhogy minden tiszteletem a fejlesztőknek, úgyhogy ez most ütött!

  • szrigoevi

    2023-02-13 20:36:05

    A 11 éves nagylányommal játszottuk mai beszerzés után. Mindkettőnknek nagyon tetszik. Csodás a küllem! A szabályok egyszerűek, könnyen érthetőek. A játék gyors, ami kisebb tesó mellett nekünk hasznos, mert ő még nem tud játszani. Nagyon szépek a parcellák és a feladatokat is kiegyensúlyozottnak érzem. A pandás küldik többnyire könnyebbek, de kevesebbet hoznak a konyhára pl. Nálunk nem volt gond a bambuszokkal, de még csak egy játékon vagyunk túl. :)

    Biztos sokszor elővesszük még és már erősen szemezünk a kiegészítővel. 😀

  • anonika987

    2023-02-03 09:42:29

    Boardgamen találkoztam vele először és ki nem állhattam, mert nem vettem a fáradtságot a megértésére azt hiszem és nem sikerült nyernem se benne, szóval kudarc volt kudarc hátán.

    Évekkel később, azaz tavaly szem elé került a doboza egy társasjátékos rendezvényen. A tulajdonosa oda meg vissza volt érte, nem is értettem miért, de akkor adtam neki még egy esélyt, újra átrágtam a szabályokat, értelmeztem és szerelem lett. :D Azóta megvettem a játékot és többször nyerek, mint vesztek a Boardgamen.

    Na,de a játékról. A szín világa eléggé egyedi, nekem például bejön, de egy ismerősömnek nagyon nem tetszik, ízlés kérdése. Maga a játék (most ellentmondok régi önmagamnak) végtelenül egyszerű és kis bonyolult magyarázás után könnyen elsajátítható játék közben.

    Nagyon szeretem, hogy két akciót is teljesíthetek egyszerre, ha szerencsés az ember hármat is. Továbbá azt, hogy lehet logikázni mikor játszod ki a célkártyákat és hogyan. Nyilván érdemes a nagy pontot érő célkártyákra rámenni és azokból minél többet teljesíteni, de néha kompromisszumot kell kötni magunkkal és muszáj egy két alacsonyabb pontszámú kártyát is kijátszani, hogy legyen hely az esetleges magasabb pontértékűeknek.

    A figurák véleményem szerint nagyon cukik, főleg a panda, a bambusz építgetést én felettébb mód élvezem,de még bele kell jönni a kézi öntözésbe és kertészkedésbe,a gépi kényelmes játékok után.

    Aki hezitál a beszerzésén és szereti a cuki, de egyszerű, mégis kell benne gondolkodni (nyilván ész nélküli cél teljesítéssel is működik, első játszók ezt élvezik :D) játékokat, azoknak ajánlom.

  • halasz.brigi25

    2023-01-28 13:19:42

    Egyik legkedvesebb családi játékunk. Nagyon könnyen tanulható, éppúgy élvezi a 7 éves, mint mi 30-as, 40-es korosztály; lehet, hogy még a nagyit is lekötné, de vele ezt a játékot még nem próbáltuk. :) Szerintem nagyon szép a grafikája és az alkatrészek is minőségiek.

  • Ritu86

    2023-01-04 10:50:08

    Első társasok között vettük kb 2.5 éve. Azóta is előkerül, ha többen játszunk levezetőnek, mert oltári cuki :D Könnyen tanítható, minőségi elemekkel kellemes fél óra a családdal vagy barátokkal :)

  • wyzzloarn

    2022-11-26 08:29:15

    Ahogy az előttem hozzászólók írják, egyszerű, de nagyszerű játék. Gyors, könnyen tanulható, csodaszép és az alkatrészek minősége is kifogásolhatatlan. Már többször előkerült családi körökben, a kártyák és lapkák szuperül bírják és a bambuszok sem kallódtak még el. 8)

  • lapisdori

    2022-11-26 08:27:14

    Kedvenc játék lett egyből! Kicsiknek, nagyoknak az egész családnak 😍

  • marisrozsa

    2022-08-22 21:50:50

    Nagyon szerethető társasjáték :) A cél az volt vele, hogy együtt tudjon játszani a család apraja-nagyja, ami meg is valósult. Ajánlom a könnyed kikapcsolódásra vágyóknak, a gyerekkel játszóknak és azoknak, akik szeretik az esztétikus, szép és cuki dolgokat :)

  • hamu80

    2022-07-15 20:37:49

    A játék pozitívuma az aranyos sztori. Kiemelném még az érdekes mechanizmust, amellyel a pandát a játékosok mindegyike mozgathatja. Tetszik a játékosok közötti interakció is. Ettől eltekintve számomra egy érdektelen kollekciógyűjtésről szól az egész, némi random elemmel megfűszerezve. Szerintem vannak jobb családi játékok. Vajon, ha a pandás mázat leszednénk, még mindig ennyire nagy rajongás övezné?

  • pappgina

    2022-03-14 09:12:13

    Ez a befektetés is nagyon megérte. Első játék után óriási szerelem lett. Nagyon cukik a figurák, gyönyörűek a parcella lapkák, jó érzés a dobozba nyúlni:)

    Nem ez legpörgősebb játékunk, de pontosan ezt vártam tőle: egy jó kis csendes, nyugodt partit, agyalást, tervezést.

  • sandor6

    2021-12-26 21:32:52

    Hihetetlen édes játék egyszerű szabályokkal. Imádnivaló benne a panda és a kertész is. A mechanikája nagyon szuper és logikusan követik egymást a dolgok.

    Az insert itt hasznos és valóban el is férnek benne a komponensek.

    Egyetlen negatívum, talán a bambuszok minősége számomra. Sok nem igazán illeszkedik, míg másikokat nem lehet szétválasztani, miután össze lettek illesztve.

  • hierroo

    2021-10-24 15:20:11

    Ez a játék biztos hogy nagyon jó kis ajándék lehet egy családnak, vagy egy gyerkőcnek! Én is csak ajánlani tudom! Aranyos benne a panda, a kertész, és az a kis tervezés is jól ki van találva. Nincs túlbonyolítva, és bár egymás ellen megy a játék, és egy győztes lesz a végén, mégis, szerintem mindenki jó érezheti magát ebben a játékban! Van egy kis szerencse is benne, a dobókocka és kártyák ( illetve lapkák ) miatt, de emiatt semmiképpen nem lesznek hasonló partik. Szóval így jó ez ahogy van. 👍

  • porcine

    2021-10-23 21:12:25

    Röviden: csak az előttem szólókat tudom ismételni! Zseniális! Könnyed, gyors, okos, jól tanítható, van mélysége, szép asztalkép, jó minőségű anyagok, bájos sztori, magas újrajátszhatóság, stb. Minden megvan benne, ami egy kiváló játékhoz kell! Bauza mester, gratulálok!

  • Robby

    2021-10-19 23:40:57

    Nálam azért annyira nem szuper minőségű a bambusz. Sajnos van ami nem megy egymásba, van ami meg jobban lötyög. De amúgy én is csak ajánlani tudom, nagyon cuki, aranyos játék. Talán a küldetéseknél ha matematikailag nézem akkor egy kicsivel könnyebb a panda etetés, de a többi meg kicsit jobban jövedelmez.

  • kucsatax

    2021-10-19 22:13:26

    Egyik kedvenc. Jó a story, aranyosak a panda és a kertész figurák. Szuper minőségű fa bambuszelemek. Az insert 5-öst érdemel, mindennek is meg van a helye. Talán pici negatívum, hogy a kártyák védőzve nem férnek el a nekik kialakított helyen.
    A játék közben ahogy épül a bambuszerdő az asztalkép látványa is csodás. Egyszerű szabályok, minőségi játékelemek, szuper játékélmény. Csak ajánlani tudom!

  • Csiracsirke

    2021-08-21 00:51:54

    Most hogy visszajöttünk melozni strasbourgba minden alkalommal bemegyünk a Philibertbe egy helyi társasjátékboltba, de csak nyelvfüggetlen játékokat veszünk, a kollégám a Cóatl mellett a Takenokot vásárolta meg amit ma ki is próbáltunk 3-an. Elsőre ami szemet szúrt az a szabálykönyv, és az elején az aranyos kis sztori. Az alkatrészek szépek, fából vannak a bambuszok és a játékos korong meg a dobókocka, a játéktábla kissé vékonyka karton ezért ovatosan kell vele bánni, a hatszögletü korongok is kartonból vannak, ezen kívül van 3 féle feladat pakli és 3 fejlesztés token. A játék menete: először is megvizsgáljuk az időjárást egy kockával és a szerint cselekszünk a táblánkon rajta van hogy a kidobott szimbólum mit jelent, utána két akció áll rendelkezésünkre amit 5 féle akcióra használhatunk fel, parcella húzása 3-at húzol 2-t a többi aljára teszed 1-et leraksz a játékterületre, öntözőcsatornával a középen lévő központi parcelláról tudjuk a vizet elvezetni egy másikra, főkertész csak egyenesen haladva bármelyik parcellára léphet és mindegyik szomszédos egyforma színű parcelára ültet egy bambuszt, panda is csak egyenesen haladhat és felfal egy bambuszt, húzol egy feladat kártyát. Három féle feladatot lehet teljesíteni a játék során.

    1. a parcelláknak a kártyán lévő módon kell elhelyezkedniük a kertben és mindegyiknek öntözöttnek kell lenniük,

    2. a bambuszok növesztése, 4 részből álló bambusz fejlesztéssel vagy azok nélkül vagy négy három részből álló bambuszrúd fejlesztéssel vagy azok nélkül

    3. a panda etetése a megfelelő színű és mennyiségű bambusszal.

    Akkor ér véget a játék ha a játékos számtól függő mennyiségű feladatot teljesítettük a mi esetünkben ez 8 feladat volt, ez után pontszámolás. A legtöbb pontot gyűjtő játékos nyer.

    A Takenoko egy csodás családi társasjáték.Könnyen érthető és szórakoztató, szép asztalképpel. Ami feltünt még hogy a külföldi és a magyar változat között van eltérés mind a játékos tábla mind a szimbolumok ábrázolása terén.Ott a helye a polcon.

  • Hobiorsi

    2021-03-20 11:27:07

    A boardgamearena weboldalon találkoztam vele először, és nagyon hamar megkedveltem. Rögtön fanatikussá váltam általa, még akkor is, ha eleinte csak vesztettem. Kell benne taktikázni, de az újrajátszhatóságot a személyek teszik lehetővé. Ahányan és amennyifélék vagyunk, mindenkinek más jön be, amivel próbálja megnyerni a játékot. így ugyanaz a módszer, taktika, más összetételű társaságban nem valószínű, hogy ugyanúgy sikerre visz.
    Néztem, hogy hol és mennyiért lehet beszerezni, és nagyon nagy meglepetés nem ért. Szerintem határozottan jó ár/érték aránya van, számomra mindenképp visszatérülne.
    Sajnos egyelőre még csak a listámon szerepel, de mindenképp beszerzendő játék!
    Nagyon kíváncsi vagyok, hogy fizikálisan milyen lehet vele, mert ahogyan az elején írtam, eddig csak online játszottam.
    Úgy gondolom, az értékéből és az élvezeti faktorból cseppet sem veszítene, sőt!

  • gellerlivia

    2021-01-21 14:10:56

    Rendkívül aranyos családi játék, bár a cukiságfaktor ehhez elég erősen hozzájárul. Ha 2 sima bábu lenne a dobozban és a parcellák is egyszínűek lennének, talán nem lenne ennyire sikeres. De mivel nem így van, az. Nagyon könnyen elsajátítható szabályok,gyors játékmenet-általában két játszma nálunk az adag.

    Az egész nagyon megnyugtató és kedves,a legnagyobb izgalmat a panda riadalma okozza, amikor jön a mennydörgés. De aztán hamm és minden rendben. Háziszabályként bevezettük,hogy minimum 3 parcellás feladatot is el kell végezni a nyeréshez,így a terep is egyre nagyobb lesz, amire még több bambusz kerülhet és ez igazán szemet gyönyörködtető. Szerintem a parcellák színeit is nagyon eltalálták,ahogy a bambuszokét is.

    A két pandás parcella okára egyelőre nem jöttünk rá,mi a pakliba szoktuk bekeverni,így a 3 választhatóból olykor csak 2 lesz. Letenni persze nem szoktuk,hiába dobna még a látványon.

    Nagyon örülök, hogy a kisjézus becsempészte a fa alá.

  • edboyww

    2021-01-19 01:12:29

    Kirobbanthatatlan klasszikus lesz ez a játék életemben. Könnyű tanítani és tanulni, aranyos, érthető, gyönyörű asztalképe van, nem túl hosszú. Eddig nem találkoztam oylan társasággal, akit ne tudtam volna elé sikerrel leültetni. Elképesztő lélek van ebben a dobozban.

  • PlayHoo_95

    2020-04-16 10:19:00

    Absolute kedvenc, bármikor szívesen elővesszük játsszani! :)

  • renii96renii96

    2020-04-16 08:27:27

    A Takenoko az egyik kedvenc társasjátékom. Egyike annak a háromnak, melyek beszippantottak a társasjátékozás varázslatos világába.

    Eredetileg gyerekjáték, de annyira aranyos kis figurákkal, játékmenettel, hogy szinte azonnal beszereztem otthonra is. A játékot, a gyorsan növő bambuszra való tekintettel, a legmagasabb játékos kezdi.

    A japán császár kapott ajándékba egy pandát a kínai császártól. Elhelyezte őt a királyi kertjébe és megbízta a kertészét, hogy viselje gondját. Itt kezdődik a játék. Különlegessége, hogy nem egy, hanem az összes figurával vagyunk, mozgatjuk azokat, belebújunk a bőrükbe. Háromféle küldetéstípus van, azoknak kell megfelelni. Az egyik fajta, mikor a kertet kell bővíteni zöld, sárga és rózsaszín bambuszágyásokkal. A kertész ezekre különböző magasságú és színű bambuszokat ültet. A panda pedig járkál a kertben és ahol megáll, egy bambuszt megeszik.

    Először a külsőségek. Két színes figura van a játékhoz, egy Panda és egy Kertész. Táblarész pedig hatszögletű lapocskákból áll, kiindulópontként egy kerti tóval, ami vízzel látja el a szomszédos bambuszágyásokat, ezekhez lehet hozzácsatolni a többi ágyást. Azon a táblán, ami nem szomszédos a tóval, nem nő bambusz, oda csatornát kell építeni, hogy öntözött legyen.

    A második körtől már az időjárás is beleszól a játékunkba. Ez egy dobókocka, különböző elemekkel, (szél, felhő, eső, stb.) amivel minden lépésünk előtt dobunk. Ez után két féle fő akciót választhatunk, amivel előrébb haladunk küldetéseink teljesítésével.

    A játék akkor ér véget, ha valaki kilenc küldetés végrehajtott. Ekkor még körbe megy a kör, a többiek is léphetnek, de a császár csak a legelső játékost tiszteli meg két pontot érő látogatásával.

    Érdemes vegyes küldetéseket csinálni, hisz bónusz három pont jár minden egyes kert-kertész-panda küldetéshármas után.

    Részemről nagyon szeretem a játékot, szívből remélem, hogy másoknak is sikerült kedvet csinálnom hozzá, hogy minél többen részesülhessenek a fantasztikus játék élményből.

  • k.jonathan6

    2020-04-08 11:12:47

    Első játszásra szerelem! :D Nem rég ismertem meg, de nagyon tetszik ^^ Lehet kicsit taktikázni és a szerencsefaktor pont annyira van jelen amennyire kell :)

  • mvotir

    2020-02-03 13:39:04

    A Takenoko az egyik legjobb családi társasjáték, amivel kicsiket és nagyokat is bevonhatunk ebbe a szép és élménydús hobbiba.

    Már kezdő játékosok is bátran nekiállhatnak, de mégis azt javaslom, hogy ne ez legyen az első modern társasjáték, amivel találkoznak. Maga a hatszög alakú pályaelemek (parcellák), a sok játékelem és hosszú szabálylista megijesztheti ránézésre azokat, akik még nem próbáltak mást a dob-lép-végrehajt típusú játékokon kívül. Úgy vettem észre, hogy érdemes kisebb kártyajátékokkal kezdeni és minél kevesebb alkatrészű és szabályú játékot választani, amivel bevonzzuk a kezdőket a játékok világába. Tehát építkezzünk fokozatosan, a Takenoko elsőre mélyvíznek tűnhet ( a cukisága ellenére), úgyhogy 3-4 másik játék ismerete után javasolnám csak a kipróbálását.

    A játék szabálya egyébként egyszerű, de sok elemből áll. Nagyon megkönnyíti viszont az értelmezést a játékszabály, ami kellően "szellős", rengeteg példa segít ábrákkal. A szerkesztői tényleg kitettek magukért. Külön extra, hogy a játék sztoriját, célját egy szép és igényes keresztrejtvényben mesélik el, nagyon tetszett ez az egyedi megvalósítás (érdemes ránézni a letölthető szabályra).

    A játékban egy pandát kell gondoznunk, aminek etetése, a kert rendbentartása és bővítése, illetve a bambuszok növesztése a mi feladatunk. Ennek megfelelően három különböző feladatkártyánk van, amik elvégzéséért különböző pontokat kapunk. Aki a játék végén (amikor valamelyik játékos teljesíti a játékosszámnak megfelelő feladatot) a legtöbb ponttal rendelkezik, az nyert.

    Az egyediségét a játéknak a parcellák lehelyezése (a játékosok alakítják a pályát) és a térbeli bambusznövelés adja. Ettől minden játék új lesz, új lehetőségekkel, egészen más játéktérrel, amitől óriási lesz a játék újrajátszhatósága.

    A Takenoko egyetlen hibája, hogy a feladatkártyák pontozása nem balanszolt, nincs összhangban. Hamar rájön az ember, hogy a parcellás feladatokat nem érdemes választani, mert sok munkáért (és akciópontért) cserébe alig ad pontot. A nyerő stratégia, ha a pandaetetés feladatot választjuk, ez kevés akcióért sok ponttal jutalmaz minket.

    Ezt sokan háziszabállyal ellensúlyozzák, de megoldást jelent a kiegészítője, a Takenoko Chibis, amiben új szabályokat, parcellákat, pandalányt és pandabébiket kapunk. Ezzel már nincs kifejezetten nyerő stratégia, ezért mi már nem is játszunk az alapjátékkal önmagában. Ha nem szeretnétek kiegészítővel játszani, akkor érdemes a feladatkártyákra házi szabályt kitalálni.

    A játék grafikája gyönyörű, minőségi elemekkel, cuki panda- és kertészfigurával, jól átlátható játékostáblával. Nagy öröm számomra, hogy a doboz belsejében igényes inzert is van, jól elkülöníthető és könnyen felismerhető rekeszekkel, így az elő- és elpakolás nagyon gyorsan megvan (ráadásul a Chibis-szel együtt is elfér az alapdobozban).

    Teljesen nyelvfüggetlen a játék, a szabàlyt el lehet érni interneten (az egyetlen nyelvfüggő elemet).

    Már két játékossal is játszható, de igazán 4 fővel jó játszani, amikor jobban kijön, hogy egymást is segítik az akciók.

    Összességében rendkívül bájos játékról van szó, aminél nincs direkt egymással kiszúrás, tudunk békésen egymással versenyezni. A játékélményhez pedig rengeteget ad a gyönyörű kivitelezés, ár-érték arányban szerintem igazán jó a játék, megéri az árát.

  • saxomusic

    2020-02-02 15:51:14

    Nagyon szeretjük! Olyan társaságnak is bejött, akik nem jártasak annyira a társasjátékok világában;) A téma magával ragadó;)

  • osztheimertamas1

    2019-09-02 14:22:51

    Hát mi egyszerűen imádtuk, párom nagy kedvence volt, tényleg cuki egy idő után kicsit monoton de ennek ellenére szerethető és a kiegészítővel kicsit feldobható. :)

  • gabibacsi.kulcsar

    2019-06-04 00:24:39

    Évekig szemeztünk, akarom nem akarom. Aztán megvettem és a top3ban landolt. Zseniális játék. Én picit csak azt hiányolom, hogy a feladatkártyák nem elég változatosak. Lehetne pl a panda egyen 2 zöld1rózsaszínt. Többször előjött, hogy 2 kártya 2sárga megevésre váró bambusz a feladat. Lehetne mind más különböző kombókban és lehetne jóval több kártya. De persze Imádjuk így is, a kieg nagyon kell hozzá

  • ARduel

    2019-04-17 15:16:42

    Az egyik legcukibb játék amivel valaha játszottam.Gyönyörű grafika és a kis minik még hangulatosabbá teszik a játékot. Antoine Bauza eléggé Japán fanatikus, az utóbbi években mindig kijött valami Japán témára épülő játékkal. A Hanabi nekünk nem volt egy nagy durranás a Tokaidó sokkal inkább.A Takenoko ebből a szempontból azért is érdekes, hogy míg az óriás panda Kínában őshonos, a tervező megtalálta a módját hogy Japánban játszódjon a sztori.

    Különösen tetszik a kis "képregény" melléklet a játékhoz, a sztorival lesz igazán kerek a játék. Különösen tetszik a játékban hogy az időjárás kockák randomitása befolyásolja az adott lépésünket igy mindig az éppen aktuális időjáráshoz tudunk taktikázni, ugyanakkor még is lehet egy hoszabbtávú stratégiával neki állni a játéknak. A bambusz növekedése méginkább hozzátesz a külcsínyhez a pálya 3D-sé változik. Külön öröm hogy ezt is műanyag alkotóelemekkel oldották meg nem valami papírlapkákkal, ezzel is mutatva hogy a tervezők nem spóroltak a kivitelezésen (meg is látszik a játék kereskedelmi árán).

    A mechanizmus érdekes, nem olyan egyszerű megnyerni a játékot kell bnne azért gondolkodni mégsem egy vérremenő játék, családoknak abszolút ideális nem csak a téma miatt. 2 fővel is jól játszható, azonban több fővel sokkal inkább előjön az egymással való kiszúrások. Nem feltétlen tervezett az egymás alá ásás viszont minél többen vagyunk a játéktáblára annál inkáb "útba vagyunk" egymásnak. Öszességében egy nagyon jó kis játék, (ár/érték arányban kicsit drágának tartom),de gyerekekkel is jól működik (ha nem hajlamosak a hisztire :D ). A doboz pedig szép éke lehet a gyűjteménynek.

  • sz-tomy

    2019-04-12 10:58:07

    Ajánlom ezt a játékot családosoknak. A grafikája gyönyörű, a panda és a kertész 3d-s minik, a fa bambusz alkatrészek, mind-mind lenyügöző. A játékban van szerencsefaktor, ugye amikor célkártyákat húzunk, de stratégiai döntéseket is hozunk. A játék insert-je szuper, mindennek megvan a helye. Ha a Takenoko már megvan, akkor ajánlom hozzá a kiegészítőjét a Chibist is.

A Takenoko társasjáték és kiegészítői (2)

  • Takenoko: Apróságok társasjáték Kiegészítő

    Gratulálunk, főkertész! Olyan jól végezted a munkádat, hogy egy másik pandát is a gondjaidra bízunk! Ja... igen, nőstény, de... nos ha esetleg születne néhány apróság, velük is elbírsz, nem igaz? A Takenoko: Apróságok doboza sok újdonságot rejt, mellyel még több lehetőséged nyílik majd elnyerni a császár elismerését. A játék egy pandahölgy-figurával...

    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 2/5

    Takenoko: Apróságok társasjáték Kiegészítő 6490 Ft-tól! - 1 felhasználó és 17 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Takenoko: Big Box társasjáték

    A long time ago at the Japanese Imperial court, the Chinese Emperor offered a giant panda bear as a symbol of peace to the Japanese Emperor. Since then, the Japanese Emperor has entrusted his court members (the players) with the difficult task of caring for the animal by tending to his bamboo garden. In Takenoko, the players will cultivate land plots...

    • Játékidő: 45 perc
    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékidő: 45 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 8+ éves

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  45 perc
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  8+
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Antoine Bauza
  • Illusztrátor:  Nicolas Fructus, Yuio, Picksel
  • Kiadók:  Pegasus Spiele, Asmodee, Hobby Japan, Matagot, Filosofia Éditions, Kaissa Chess & Games, Bergsala Enigma, REBEL.pl, Gém Klub Kft., Lifestyle Boardgames Ltd, Galápagos Jogos, Asterion Press, Hobby World, FoxMind Israel, Bombyx, REXhry, Lex Games, Bureau De Juegos, Fractal Juegos (Fractal Games), Surfin' Meeple, Tower Tactic Games, Geekach Games, Mostafil Games, Salta da Caixa
  • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, görög, héber, magyar, olasz, japán, norvég, lengyel, portugál, román, orosz, spanyol, svéd, szlovák, ukrán, bolgár, thai, Persian

Alternatív nevei


Kiadások

  • English first edition
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 22.9 cm x 33.5 cm x 7.9 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Multilingual edition 2011-1
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 22.9 cm x 33.7 cm x 7.6 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Takenoko
    • Kiadás éve: 2011
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 23 cm x 33.5 cm x 8 cm
    • Súly: 0.6 kg
  • Chinese edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: kínai
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Czech/Dutch/English/French/German/Spanish edition 2012-1
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 22.9 cm x 33.5 cm x 7.6 cm
    • Súly: 0.6 kg
  • Dutch/English/French/German/Spanish edition 2012-1
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 23 cm x 33.5 cm x 7.8 cm
  • Dutch/English/French/Italian edition 2012-1
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 23 cm x 33.5 cm x 7.8 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • English second edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 8.3 cm
  • Italian first edition
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 22.9 cm x 33.4 cm x 8 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Multilingual edition 2012-2
    • Kiadás éve: 2012
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 22.9 cm x 33.5 cm x 7.8 cm
    • Súly: 1.1 kg
  • English collector's edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 30 cm x 31.5 cm x 26 cm
    • Súly: 6.7 kg
  • English third edition
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 8.3 cm
  • Multilingual edition 2013-1 with Italian
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 22.9 cm x 33.5 cm x 7.6 cm
  • Multilingual edition 2013-1 with Spanish
    • Kiadás éve: 2013
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 22.9 cm x 33.5 cm x 7.6 cm
  • English fourth edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 8.3 cm
    • Súly: 1 kg
  • German first edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: német
    • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 8.3 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Italian edition 2014
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 0.9 kg
  • Multilingual collector's edition 2014
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 28.6 cm x 29.8 cm x 22.9 cm
    • Súly: 6 kg
  • Multilingual edition 2014-1
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Polish edition
    • Kiadás éve: 2014
    • Nyelv: lengyel
    • Méretek: 28.1 cm x 28.1 cm x 7.5 cm
    • Súly: 1 kg
  • Czech/Slovak edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English fifth edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 8.3 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • French-only first edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Italian second edition
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 27.9 cm x 27.9 cm x 8.3 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Multilingual edition 2015-01 with Dutch/Spanish/Czech
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: cseh
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 7.5 cm
  • Multilingual edition 2015-1 with Romanian/Greek/Bulgarian
    • Kiadás éve: 2015
    • Nyelv: angol
  • Dutch/French edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English sixth edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French/English first edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French-only second edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 7.6 cm
  • German second edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: német
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Greek edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: görög
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Nordic second edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: dán
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 7.8 cm
  • Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: portugál
  • Romanian edition
    • Kiadás éve: 2016
    • Nyelv: román
  • Dutch-only edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English edition 2017
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English edition 2017 2017-034
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French-only edition 2017
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: francia
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 7.9 cm
  • Italian third edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: olasz
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Spanish-only edition
    • Kiadás éve: 2017
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 7.5 cm
  • English edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28.2 cm x 28.2 cm x 7.9 cm
  • Hebrew edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: héber
  • Russian edition
    • Kiadás éve: 2018
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 2.9 cm x 2.9 cm x 1 cm
  • Bureau de Juegos Spanish edition
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 10 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • English edition 2019
    • Kiadás éve: 2019
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • English edition 2020
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 8 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • English giant edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.2 cm x 29.8 cm x 22.2 cm
  • Dutch/French edition 2021
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Fractal Juegos Spanish edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: spanyol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • French edition 2021
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: francia
  • Persian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: Persian
  • Salta da Caixa Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: portugál
  • Ukrainian edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: ukrán
  • English edition 2022
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Thai/English edition
    • Kiadás éve: 2022
    • Nyelv: angol
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 8 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Russian edition 2023
    • Kiadás éve: 2023
    • Nyelv: orosz
    • Méretek: 28 cm x 28 cm x 8 cm
    • Súly: 1.2 kg
  • Nordic edition with 8 award marks
    • Nyelv: dán
    • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Takenoko társasjátékhoz