Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Antoine Bauza: Takenoko

Idén negyven éves Antoine Bauza, az egyik legismertebb és legsikeresebb játéktervező. Kétszer is elnyerte a szakma legnagyobb elismerésének számító Spiel des Jahres díjat. Munkássága előtt azzal tisztelgünk, hogy egy hétig minden cikkben az ő játékaival foglalkozunk.

Antoine Bauza nagy rajongója a japán kultúrának. Több, sikeres játékát is megihlette már a csodálatos szigetország, ilyen például: a Hanabi, a Tokaido és a Takenoko. Cikkünkben a Takenokot - take no ko (竹の子 or 筍, ejtsd téékú-nóó-kéóó), melynek jelentése bambuszhajtás - mutatjuk be.

A kertész, a panda, és a bambusz

Történetünk a feudális Japánban játszódik, ahol is a kínai császár megajándékozta a japán császárt egy igazán különleges állattal, a pandával. Ugyanis a panda nem más, mint a tökéletes egyensúly, a jing és a jang földi megtestesítője. Azonban a panda érkezésével együtt a császár kertjét is át kellett formálni, hisz bambuszt eddig nem ültetek a japán kertbe. Így érkezik meg történetünkbe a császárság főkertésze...

És ez az a pont, ahol mi, a játékosok is megérkezünk a történetbe. A különböző bambusz ültetvények létrehozásával, megművelésével és a panda etetésével kell minnél több pontot szerezve megszereznünk a győzelmet és vele együtt a császár elismerését.

A játékmenetről

Elhanyagolhatatlan tényező, hogy ez a játék CUKI, egyszerűen nem lehet nem jó kedvel ránézni. Nagyon hangulatossá teszik a társasozás élményét a panda és a kertész figurája, valamint az egymásba építhető bambusz kockák. Megfelelő zenék hallgatás mellett, pedig rögtön Japánban találhatjuk magunkat.

A játék során 3 különböző feladattípus végrehajtásán keresztül szerezhetünk pontokat, ezek névszerint a parcella, a kertész és a panda feladatok. Azonban egyik játékos se elégedhet meg csak egy kártyatípus feladatainak végrehajtásával. Hisz a pandát bambusszal kell etetni, melyet a kertész képes előállítani és természetesen, ehhez bambuszültetvényekre is szükségünk lesz. Így, ahhoz, hogy minnél több pontot szerezzünk egyensúlyban kell tartanunk ezeket.

Bár a játék rendkívül szórakoztató, azt Antoine Bauza is elismerte, hogy kiadói nyomás hatására idő elött kellett befejeznie a játékot, így nem sikerült teljes mértékben kibalanszolni azt.

Több játék után a következő tapasztalatokkal gazdagodtunk:

 - a parcella feladatok építése sokszor túl sok időt vesz el, viszonylag nagy benne a szerencse faktor és kevés pontot ad

- a panda kártyák általában könnyen teljesíthetők és magas pontot adnak.

Így a játékaink során a legtöbbször nem próbálkoztunk a parcella kártyákkal, főleg a kertész és a panda feladatokból szereztünk pontot. 

Ezen hiányosságok kiküszöbölésére több variációt is bevezettek, melyek a 2015-ös Takenoko: Chibis kiegészítővel váltak hivatalossá.

Takenoko: Chibis - Hasznos kiegészítő?

A Chibis kiegészítővel egy pandalány figurát, új parcellákat (megszentelt domb, kamis kert, mennyei tavacska és kertészkunyhó), új feladatkártyát és pandababa jelölőkorongokat kapunk a játékhoz. A kiegészítővel új elemekkel gazdagodik a játékmenet, például bébi pandák születhetnek, melyek a játék végén 2 pontot érnék, illetve különböző bónuszokat adnak a játékosoknak.

A kiegészítő legfontosabb elemének tekinthetjük az eredeti alapjátékot is balanszoló és nehezítő szabályokat, melyet bármilyen variációban alkalmazhatunk:

- a panda nem eszi meg a bambusz legalsó részét, mindig legalább két szint magas bambuszból táplálkozik,

- a játékos mind három különböző típusú fekadatkártya, azaz szett ( parcella, kertész, panda feladatkártya) kijátszásáért 3 bónusz pontot kap szettenként

A Takenoko Chibis extra cukiság faktorral és némi csavarral szolgál a játékmenetben, de a legfontosabb változtatásokat a kiegészítő játékvariációk szolgáltatják, melyet nyugodtan használhatunk akkor is, ha csak az alapjátékkal rendelkezünk. Ennek ellenére, akik szeretik a Takenoko, azoknak érdemes beszerezni ezt is.

Kiknek és hányan?

A Takenoko, valamint a Takenoko: Chibis gyűjtői változata.

A dobozon található játékos szám 2-4 főnek ajánlott, mely abszolút fedi a valóságot. A BGG alapján 3 fővel a legélvezetesebb.

Bár az első kiadásokban még 13 éven felülieknek ajánlják a játékot, a komplexitása és a bonyolultsága alapján nyugodtan játszható már 8 éves kortól is (ez az újranyomásokban már így szerepel).

A Takenoko egy ízig-vérig családi társasjáték. Könnyen tanítható, gyors, nem túl komplex, de a különböző akciók variálásán keresztül képes kihívás elé állítani a szűlőket is, így a játék mindenkinek tartogat sikerélményt. Azonban ajánlom "csak felnőtt fogyasztásra" is, egy nehéz munka nap után, akár a haladó játékmenet is könnyen abszolválható.

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!

02Jún

Tension: A nagy kvízválasztó - 1 kérdés, 10 válasz

Ismertető | 2024.06.02. 14:00:00

Sorolj fel minél több helyes választ az adott témakörben a kérdéskártyán szereplő tíz lehetségesből!


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Takenoko
  • Takenoko: Apróságok