Vidámpark
Vidámpark
Vidámpark
Vidámpark
Videó beküldése

Vidámpark társasjáték

társasjáték, 2020
Értékelem!

A Vidámpark egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, az útépítés és a market mechanizmusokra. Ki ne álmodott volna már...

A Vidámpark egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a kollekció gyűjtés, a moduláris tábla, az útépítés és a market mechanizmusokra.

A Gémklub leírása:

Ki ne álmodott volna már arról, hogy egyszer saját vidámparkja legyen, ahol soha nem kell sorban állni, és megtalálható minden, a dodzsemtől az óriáskerékig? Most itt a lehetőség: építs izgalmas és minél sokszínűbb attrakciókat, és szolgáld ki az összes látogatói igényt, hogy tiéd lehessen minden idők legnépszerűbb vidámparkja!

Forrás: Gémklub
Az üzletekben most 18% kedvezménnyel kaphatod meg ezt a játékot!
  • 7 000 Ft-tól
  • 30 ajánlat

Kategória: Közgazdaság, Rejtvény / Kirakós, Városépítő
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Kollekció gyűjtés, Moduláris tábla, Útépítés, Market, ECO-05 Income, Auction: Turn Order Until Pass, Négyszög-rács

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Vidámpark társasjáték vásárlása, árak és üzletek

A felhasználók ajánlatai

Vidámparkkosinaz, Balmazújváros, Debrecen, Hajdúszoboszló

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Balmazújváros, Debrecen, Hajdúszoboszló! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

További eladó bontatlan játékaim: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1xyS5mjw0_4VZ04g7UcTEQ5eOmMfJmk3BFtRtbL77fyI/edit?usp=sharing

2 érdeklődő


VidámparkHensel, Kispest és környéke.

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Kispest és környéke.! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Csere érdekel: Szupercsapat!, Erdő, Ticket to Ride (Europe, Germany, Nordic)

0 érdeklődő


VidámparkPixelDrake, Budapest

Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Budapest! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Újszerű állapotban, a doboz polckopás mentes. A pontozó lapokból csak pár darabot használtunk fel.

2 érdeklődő


Vidámparkmanchester85, Bodajk

Csak személyesen itt: Bodajk!

Párszor játszott, hibátlan, hiánytalan.

0 érdeklődő


VidámparkKellernita, Kelenföld

Akár cserélném is! Csomagküldéssel, vagy személyesen itt: Kelenföld! Az ár NEM tartalmazza a csomagküldés árát!

Nem nagyon kerül elő nálunk, ezért adnám el, hibátlan állapotban van. Csomagküldés lehetséges Foxposttal a vevő terhére, személyes átvétel Kelenföldön. Csere érdekel az alábbi játékok egyikére: Stella, Álmodj velem, Óceán

1 érdeklődő




Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Vidámpark társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

  • gazsif

    2023-10-28 10:22:17

    Csúnya félrefordítást találatam a magyar szabályban a kezdőjátékosra vonatkozóan, ennek köszönhetően mi eddig mindig rosszul játszottuk.

    "The player with the least money becomes the first player. They place the Park Tickets token in front of them. In the case of a tie, the player who is closest to the current first player moving clockwise becomes the first player. In the case of a tie, the current first player cannot be first player again."

    "Az aktuálisan legkevesebb pénzzel rendelkező játékos lesz az új kezdőjátékos, aki magához veszi a vidám-parkbelépőt. Döntetlen esetén a jelenlegi kezdőjátékoshoz közelebb ülőre esik a választás (az óramutató járása szerint). Az aktuális kezdőjátékos soha nem lehet a következő fordulóban is kezdőjátékos."

    A kiemelt rész egyszerűen kimaradt, pedig nem mindegy, hogy soha nem lehet újra kezdőjátékos az aki aktuálisan is az volt vagy csak döntetlen esetén. Más kérdés, hogy az angol szabályban az utolsó mondatnak nincs túl sok értelme, mert az azt megelőző is pontosan definiálja, hogy az óramutat járás szerinti következő jön, aki értelemszerűen nem lehet az aktuális kezdő.

  • gazsif

    2023-09-20 09:50:45

    Házi szabály az egyenlőtlenül felbukkanó attrakciók okozta szerencsefaktor csökkentésére:
    Pontozás során minden megépített attrakció (legfeljebb 12: 6 nagy, 5 kicsi, 1 szökőkút) számít, de az egyformákért -1 pont jár.

    Példa:
    Megépített attrakciók:
    - Nagy: 2 óriáskerék, 2 nagy hullámvasút, 1 vízi csúszda, 1 cirkuszi sátor
    - Kicsi: 3 dodzsem, 2 lánchinta, 1 körhinta, 1 kis hullámvasút
    - 2 szökőkút

    Pontszámítás az eredeti szabály szerint: A 9 különböző attrakció miatt -> 10 pont.
    Pontszámítás a módosított szabállyal: A 6 nagy attrakció (amiből mind a 6 számít), 7 kis attrakció (amiből csak 5 számít), 2 szökőkút (amiből 1 számít) összesen 12 darab -> 25 pont. Ebből levonásra kerül 4x1 pont (óriáskerék, nagy hullámvasút, lánchinta, szökőkút) és 1x2 pont (dodzsem) az egyformákért, így az eredmény 25-6 azaz 19 pont.

    Hatás:
    - Fennmarad, de csökken a különböző attrakciókból származó előny.
    - Nem szorulnak be a lapák a piacra, mert látogatói helyek vagy a kezdvező útvonalak miatt megéri megvásárolni az egyformákat is.
    - Jelentősen nagyobb hangsúlyt kap a látogatók számának növelése, ahogyan egy igazi vidámpark esetén is várható lenne.
    - Könnyebb buszválasztás. Nem korlátozódik a játékos az egyedi attrakciók által meghatározott látogatói helyekre.
    - Kedvezőtlenné teszi az egyforma attrakciók (pl: szökőkút) felhalmozását vagy a taktikai felvásárlását.
    - Összességében rugalmasabb játékmenet, nagyobb döntési szabadság a rövidebb és hosszabb távú előnyök és hátrányok figyelembe vételével.
    - Szorosabb végeredmény.

  • gazsif

    2023-09-20 09:47:55

    Az utóbbi időben belefutottunk néhány olyan játszmába, ahol valaki csúnyán alulmaradt. Nem azért mert annyival rosszabbul játszott volna, hanem csak egyszerűen nem volt szerencséje. Igen, a piacon lévő lapkák közül nem jöttek azok, amikre szükség lett volna. Korábban írtam, hogy nem tartom problémának ha nem lesz tökéletes a vidámpark és ezt bizonyos keretek között továbbra is így gondolom. Az igazi gond akkor van, ha ez a tökéletlenség csak egyik vagy másik játékost érinti, mert a különböző fajtájú attrakciókért kapott pontok annyival fajsúlyosabban számítanak az eredményben, hogy azt gyakorlatilag lehetetlen több látogatóval vagy ügyesebb elrendezéssel behozni.
    Visszanéztem az eddigi játékainkat és látogatókból szerzett pontoknál többségében legfeljebb 5 pontos különbségek voltak a játékosok között, amíg az attrakciók akár 10-15 pontos előnyhöz is juttathatják a szerencsést.
    Konkrétan megtörtént eset volt egyszer, hogy a játék közepétől a végéig a választható 5 kis attrakcióból 4 úgy volt azonos fajtájú úgy, hogy az (3-ból) 2 játékosnál már meg volt építve és egyikük egy duplát is bevállalt belőle. Egy ilyen helyzetben nem nagyon lehet okosnak lenni, aki az elején a még változatosabb kis attrakciók kínálatból vásárol be az nyer és kész. Ha viszont ugyanez a nagy attrakciókkal fordult volna elő, akkor a másik nyert volna.
    A szerencse mint befolyásoló általában nem zavar, de ezekben az esetekben konkrétan eldönti a végkimenetelt. Eljutottam oda, hogy már nem szívesen játszottam vele különösen 2 játékos módban ahol ez a hatás jóval erősebben jelentkezik, annak ellenére, hogy a játékmenet és a hangulat továbbra is nagyon tetszett.
    Kitaláltam hát egy szabálymódosítást, ami ezt a gyengeségét kiküszöböli. Jelenleg még tesztelés alatt, de eddig úgy tűnik rendben lesz. Ismét megjött a kedvem a játékhoz. 🙂
    Ha valaki járt már hasonló cipőben és kipróbálná írja meg a véleményét róla.
    (egyben nem fér ki, így a következő kommentben fejtem ki részletesen)

  • gazsif

    2023-04-08 14:06:45

    Egy ideje gondolkozom azon vajon mennyi lehet a maximum a pontszerzésben, ezért megpróbáltam kiválogatni a legjobb lapokat és összeállítani a legkedvezőbb elrendezést. Nem állítom, hogy teljes mértékben sikerült, de közelítésnek biztosan jó.
    Kiegészítő területlapka nélkül minden egyedi attrakció elfér ugyan, de a legtöbb pontot adókat nem sikerült megszakított útvonal nélkül leraknom, így összesen 79 pontot (25+12+46-4) tudtam összehozni, 4 szökőkúttal és 4 szolgáltatáslapkával. Valószínűleg létezik ennél jobb elrendezés is amivel ki lehet küszöbölni a megszakított utat esetleg az egyik szolgáltatáslapkát ki lehet váltani egy szökőkúttal, ezért akár 85-re is emelkedhet a pontok száma. Kiegészítő területlapkával már jóval egyszerűbb a lehelyezés, így 95 pontot sikerült elérnem (25+12+58-0) 8 szökőkúttal és plusz egy kis attrakcióval. Minden bizonnyal itt is ki lehetett volna facsarni még egy keveset belőle, így szerintem az elméleti maximum nagyjából 100 pont lehet.

    Nekünk rendes játékban eddig egyszer sikerült 60 fölé emelkedni picivel (61) és ha nincs nagyon kedvezőtlen leosztás, akkor általában sikerül 50-60 pont között végezni, akár egy játékon belül többeknek is.
    Kíváncsi vagyok mások milyen eredménnyel szoktak zárni, ha gondoljátok írjátok meg.

    Fun fact: A játékszabály végén fel van tüntetve melyik attrakcióból mennyi van a játékban, de igazából mindkét hullámvasútból (rakétás nagy, hernyós kicsi) egyel több van. A nagy esetében két lapka teljesen megegyezik, habár minden egyéb attrakció eltérő (még az ugyanolyan színű és mennyiségű látogatót adó lapok is ritkák, de útvonal tekintetében mind különbözik), a kicsinél viszont nincs ilyen egyezőség.

  • gazsif

    2023-03-12 18:58:56

    Én nem tekintem az új bejáratot büntetésnek, csak egy lehetőségnek. Nem csak akkor lehet vásárolni, ha már körbezártad magad, és a körbezárás is lehet tudatos, ráadásul körbezárás után sem feltétetlenül kell élni vele.
    Való igaz eddig én is csak többnyire akaratlan körbezárás esetén vásároltam, és ha lehet igyekszem elkerülni.

    Ha az általad említett területbővítés szabály értelmezését kicsit tovább csavarjuk, akkor azt is mondhatjuk hogy a főbejáratra nézve is felesleges a mondás, mert ott a műanyag kapu és ott is látszik, hogy oda nem lehet letenni. :)

    Én továbbra is úgy vélem a főbejárat sem belül van, mert akkor nem lehetne rá építeni. Az a pici út csak jelzés, hogy hova kell tenni a műanyag kaput.

    Teljes biztonsággal viszont úgysem lehet egyiket sem állítani, és ebben az helyzetben az a legjobb döntés, amit írtál. Meg kell beszélni játék előtt.

  • Kooczka

    2023-03-12 12:50:09

    Jó, hogy így összeszedted ezeket a kérdésköröket. :)

    Az új bejárattal kapcsolatban nekem két dolog miatt jutott eszembe, hogy inkább a területre helyezendő:

    - Egyrészt, én úgy tekintek rá, hogy ez kissé „büntetés” jellegű elem: nem terveztem jól a lehetőségeimet, és ugyan a játék egyszer lehetőséget ad menteni a helyzetet, de ezért egy területkockámat fel kell áldoznom.

    - A másik, hogy a Területbővítés leírása úgy szól: „Ez a bővítménylapka a park bármelyik oldalára lehelyezhető, egészen addig, amíg nem zárja el egyik bejáratot sem.” Ha az új kapu kívül lenne, akkor erre a megfogalmazásra szerintem nem lenne szükség, mert külső kapu esetén fel sem merülne, hogy elzárható a bejárat, hiszen ha tényleg a bejárat elé próbálná tenni valaki, akkor az egyből látszana, hogy nem érintkezik/érintkezhet a park oldalával - mert az új kapu távolabb tartja. Ez a mondat erősítette bennem inkább azt, hogy inkább területre kell helyezni.

    /- plusz ez már lehet, hogy nagyon eretnek gondolat: szerintem az eredeti bejárat is a területen van (az első lehelyezett attrakció vagy szolgáltatás lapka egyben a bejárat is), és az a " 3D kapu" elem inkább csak egy segítő jelölő: a későbbiekre jelzi, hol van a főbejárat (amit ne zárjak el egy esetleg lehelyezett területkiegészítéssel) - mert a kezdéskor rárakott lapka eltakarja a táblán levő bejáratjelölő útkezdeményt. Ezen kívül egyéb funkciója nincs, akár el is lehetne rakni a játék alatt./

    De logikus a te értelmezésed is.

    Ezzel együtt, ha a játékosok még játék előtt megbeszélik, hogy hova kell majd lehelyezni az új bejáratot, akkor aszerint játszanak majd, és nem lesz belőle vita. Szerencsére ez a kérdés viszonylag könnyen eldönthető már az elején. :)

  • gazsif

    2023-03-12 09:42:43

    Kérdéses szabályok, értelmezésük és magyarázatuk (szubjektív vélemény, de remélem hasznos lesz valakinek):
    1. Új bejárat
    Pontos szabály: "A bejárat, a kezdő terület vagy a területbővítés lapkák egyik oldalára kerül."
    Értelmezés: A jelölő lapka a külső oldalra kerül.
    Magyarázat: A bejárat nem területi egység, csak a belépési pontot jelzi a park külső kerületén (adott kis négyzet oldala) ezért nem foglalhat le a parkon belül területet és nem helyezkedhet el a kerületen belül. Ugyan a kezdő bejárat is jelezve van a kezdő területlapkán, mégis rá kell építeni, a jelölő pedig szintén kívül helyezkedik el. Az elhelyezésre vonatkozó megfogalmazás hasonló mint a területbővítésnél, ahol egyértelmű az értelmezés. Az angol szabályban szinte szó szerint ugyanaz: "This is placed on one side of their park..." (területbővítés); "This is placed on one of the sides of their park or extension." (új bejárat)
    2. Látogatók elhelyezésének sorrendisége
    Pontos szabály: "A vidámpark látogatóit szabadon mozgathatjátok a játék során, még akkor is, ha éppen egy másik játékoson van a sor. Bármilyen változtatást eszközölhettek egészen addig, ameddig betartjátok a Látogatók fogadása bekezdés alatt leírt szabályokat."
    Értelmezés: Bármely látogató bárhova lehelyezhető. (szín-, és szolgáltatás korlátozást szem előtt tartva)
    Magyarázat: Nincs szabály a sorrendiségre, ezért szabályos bármilyen lehelyezés.
    3. Több hely azonos szolgáltatással ugyanazon az attrakción
    Pontos szabály: "A különleges igényekkel ellátott látogatói helyek csak akkor szabadulnak fel, ha a megfelelő szolgáltatáslapka közvetlenül összeköttetésben áll az attrakcióval."
    Értelmezés: Egy attrakció mellé adott típusú szolgáltatásból elegendő egyetlen egyet építeni. (a helyek számának megfelelő szolgáltatás építése alkalmazható házi szabályként a játék nehezítésére)
    Magyarázat: Nincs megkötés a számosságra a szabályban, ezért szükségtelen több egyforma szolgáltatás építése adott attrakcióhoz.

  • Kooczka

    2023-03-11 22:26:26

    Abszolút kedvelhető. :) A doboz mondjuk erősen félrevezetheti a vásárlót, mert az sokkal gyerekesebb, mint amilyen a valós tartalom. (A férjem emiatt erős kétségekkel ült le mellé.) Néztem róla videót, illetve olvastam itt is a véleményeket, úgyhogy számítottam rá, hogy lesznek szabályértelmezési bizonytalanságok, de nagyon szerettem volna kedvelni...

    Ketten játszottunk vele néhány menetet, és mindent figyelembe véve egyértelműen pozitív a véleményünk.

    Egyszerű a szabálya, de gondolkodós a megoldás, mert több dologra kell figyelni, és szükség van tervezésre, amit persze a feljövő lapka-kínálat erősen befolyásolhat, de nekem ez inkább izgalmas: hogy' lehet egy nem ideális helyzetből kihozni a legjobbat.

    A szabálykönyvvel kapcsolatban nekünk is voltak fenntartásaink; és talán épp azért kár érte, mert pár mondat vagy kép hiányzik csak ahhoz, hogy minden egyértelmű legyen. (Még ha esetleg szájbarágósnak is tűnik, hogy mindent (is) leírnak.)

    Pl. nálunk is többek között a plusz kapu elhelyezése merült fel kérdésként: a területre vagy a főbejárathoz hasonlóan a tábla mellé tegyük? A plusz terület lehelyezési lehetőségénél írtak alapján nekem erősen gyanús, hogy a ráadás bejáratot a park területére kell helyezni, de azért a viták elkerülése miatt szerencsés lett volna ezt egyértelművé tenni.

    Összességében számunkra nagyon szórakoztató játék, és sokszor elő fog még kerülni.

  • gazsif

    2023-01-02 10:26:07

    Csodálkozom, hogy a BGG-n ennyire hátul szerepel (1914-dik jelenleg). Csak néhány játékon vagyunk túl, de próbáltuk már 2, 3 és 4 személlyel is és minden felállásban hasonlóan jól szórakoztat. Fantasztikus a hátrányban lévő játékosok folyamatos kompenzációja (aki nem lesz kezdőjátékos az elején, annak plusz pénz jár; aki a legkevesebb pénzzel rendelkezik ő lehet a következő fordulókban a kezdő; akinek kevés pénze van az valószínűleg hamar el is költi, így elsőként passzolhat és választhat buszt), ami miatt rendkívül kiegyensúlyozottá válik a játék. A legutolsó lépésig ténylegesen versenyben van mindenki, mert egészen apró dolgokon is sok múlhat, a végeredményben a különbség pedig legtöbbször csak néhány pontos.
    Többen hiányolják a piacon lévő lapkák cseréjének lehetőségét és valóban bosszantó, ha nem akar jönni az az ajándékbolt, vagy előtted viszi el valaki az óriáskereket amire körök óta készülsz, de szerintem nem a tökéletes park megépítése a cél, hanem az adott körülményekhez való legjobb alkalmazkodás és ehhez néha át kell alakítanunk az eredeti elképzeléseinket. A szerencse faktort valószínűleg lehetne csökkenteni, ha a 3/5 lapka helyett 4/6-ot vagy többet teszünk ki, de én eddig nem éreztem szükségét.
    Mivel a játékosoknál forgó pénz mennyisége ritkán haladja meg a 20 dollárt, ezért azok a gyerekek már 8 év alatt is bevonhatók a játékba, akik eddig el tudnak számolni és képesek végigülni a játékidőt. Ebből a szempontból jó, hogy nem bonyolították az összegeket magasabb nagyságrendekkel. A szabályok egyébként egyszerűek, könnyen tanulhatóak.
    A komponensek minősége és kidolgozottsága kiváló, egyedül a műanyag bejárati kaput tartom feleslegesnek (nem is használjuk), praktikusabb lenne egy új bejárathoz hasonló lapka. A vékonyabb terület lapok és busz kártyák elsőre szokatlannak tűnnek, de játék közben egyáltalán nem zavaróak.
    Hátrányként legfeljebb a szabály leírás apró pontatlanságait, hiányosságait említeném, de ezek is inkább csak a betanulást nehezítik kissé.

  • hadhaz.sandor

    2022-11-07 19:49:18

    Kösz a válaszokat, de szemmel láthatóan te sem a szabályban találtál ezekre választ. Lehet én vagyok túl szőrszálhasogató, de egy elfogadható szabály ezeket egyértelműsítené.

  • batik.balazs

    2022-11-07 18:52:46

    Köszi szépen a jótanácsot, a játék doboza mellé tettem, hogy ha kinyitjuk végre, akkor alkalmazni fogjuk.

    --

    umfuhrerrichard - nak pedig köszi az ajánlást, az ő posztja győzött meg, hogy vegyem meg, mikor Gémklub akcióban volt.

  • VR46

    2022-11-07 18:13:32

    Az új bejáratot szerintem kívülre kell tenni. A belső terület csak az attrakcióknak és a szolgáltatásoknak van fenntartva. Ahogy írtad is az első bejárat is kívül van. Bennem ez fel sem merült, hogy esteleg belülre kéne tenni, számomra valahogy ez egyértelmű, hogy kívül van. De ebben megerősített a Watch it played és d3meeples videói is.

    Nem írja a szabály, hogy sorba kéne tenni a látogatókat, (persze azt sem, hogy nem) csak annyit, hogy akkor teheted oda a látogatót ha összeköttetésben van egy szolgáltatással. Azért is gondolom, hogy bárhová tehető, hiszen az embereket szabadon mozgathatod át akár a köröndön kívül is. Lehet, hogy van egy embered egy szimpla helyen de te épp építettel egy plusz pénzt hozó szolgáltatást, így bármikor oda helyezheted az embered. Én ezt úgy tudom elképzelni, hogy emberünk megunta a körhintát így átsétál az ajándékboltba.😁

  • hadhaz.sandor

    2022-11-07 13:23:07

    Persze, házi szabályokkal orvosolható a beragadó piac, de ha egy játékot háziszabályozni kell, akkor én félkésznek vagy hibásnak tekintem.

    Felmerülő kérdések:

    - Az új bejáratot a területed oldalára kell rakni, de belülre vagy kívülre? Videókban rendre belülre rakják, talán így is logikus ha már lapka, de a szabályban ez nem egyértelmű, egyszer sincs lerajzolva. És az első bejáratunk is a területen kívül van.

    - Ha beülre kell rakni az új bejáratot, akkor lehet forgatni? Rakhatom úgy hogy oldalra induljon? Saroknál merre kell forgatni? Egyszer sincs lerajzolva a szabályban egy új bejárat.

    - vannak lapkák, ahol pl 4 rózsaszín emberke jöhet, az utolsó kettő csak ajándékbolt mellé, de cserébe plusz pénzt hoz. Ha nekem megvan az ajándékbolt, de csak 2 emberem van, azt rakhatom a plusz pénzt hozó helyre, vagy felülről lefelé kell feltölteni? A szabályban még vannak is ilyen lapkák a végső pontozás rajzon, de sosem ajándékbolt mellett.

  • VR46

    2022-11-06 09:33:45

    Ha nálunk előkerül akkor mi mind a 3 típusú lapkát duplán rakjuk le és mindenki maga dönti el melyikből tölti fel a megvásárolható lapkák közé. Így talán valamivel több esély van, hogy különböző attrakciók jönnek. Az viszont érdekelne, hogy milyen kérdések maradtak megválaszolatlanul.

  • hadhaz.sandor

    2022-11-06 00:28:24

    Lehet hogy túl negatívnak fog tűnni a kommentem, de nem annak szánom. Engem leköt ez a játék, kifejezetten tetszik a témája és szeretek útvonalakat tervezni.

    De! Olvasom itt a kommentek között, hogy "mély" és "taktikai" a játék. Háát nálunk ez nem így csapódott le. Taktikázhatsz akárhogy, ha egyszer nem jön fel egy bizonyos típusú attrakció, akkor nem fogod kimaxolni a pontokat belőlük. Ugyanígy az emberekkel, ha nem jönnek a zöld emberes buszok, akkor nem tudsz zöld embereket hozni a parkodba. Utóbbit egy kicsit kompenzálja a népszerűsítés akció, az előbbit viszont semmi. Nincs a játékban olyan szabály, amivel pörgetni/lecserélni lehetne a piacot és körök között se mennek ki a rossz lapkák. 3 fővel ragadtak be csúnyán lapkák, 2 fővel nem is merem kipróbálni. Azt nem nevezném mély taktikának, hogy "ne zárd magad be". Sokszor tényleg agyolvasztó tud lenni a játék, de itt csak a sok opciódat kell végiszámolnod, nem kifejezetten mélynek mondanám. Máskor viszont túlzottan korlátoz és szivat a játék.

    A szabálykönyv botrányos lett, legalább 3 olyan kérdés maradt bennünk, amire nem kaptunk választ belőle. Az attrakciókat szokni kell, mert nagyon hasonlítanak egymásra, sokáig kellett keresgélnünk őket a jelölőlapon mert mindegyik kék-piros-sárga.

  • umfuhrerrichard

    2022-03-15 13:40:24

    Bekerült a 2021-es év Magyar Társasjátékdíj ajánlott játékai közé, így került a látómezőmbe. Azt írtál róla, hogy "A Vidámpark egy kiváló, szórakoztató, és helyenként gamer játékokat is megidéző döntési lehetőségekkel fűszerezett, de mégis könnyed családi játék, melyet bátran ajánlunk minden korosztálynak."
    Megvettük a társasjáték klubunkba és teszteltük is. Meg kell erősítenem az előttem szólok azon vélmenyét, hogy a doboz grafika ellenére nem egy gyerekjáték. Vagyis 8 éves kortól játsztható és élvezhető lesz, de azért vannak taktikai mélységei is, amik jó eséllyel, csak nagyon kortól jön elő.
    Mindenki egy nagy üres zöld területtel indul és körről körre, egyre több látványoságot igyekszel megépíteni, figyelembe véve a látogatók kívánságait, pénzügyi korlátaidat, milyen buszok érkeznek milyen látogatókkal, kik az értékesebb látogatók, hol húzódnak a gyalog utak, a vége felé pedig szűk lesz majd a fejlesztési tér is, de közben legyen változatos a kínálatod is, mert az nagyon sokat ér. Közben érdemes figyelni a többieket, mert könnyen keresztül húzhatják a jól felépített terveket: elviszik a kiszemelt buszt a látogatokkal, elviszik a kínálatból azt amit kiszemeltél.
    A fentiekből talán kitűnik, hogy ha a maximumot akarod kihozni a játékból, akkor lesz mire figyelned, de azért még megmarad a családi játék szintjén.
    A mini meeple figurák, meg nagyon szerehetőek, ahogy gyülekeznek a buszokon és ott toporognak a bejáratod előtt, hogy végre bejuthassanak :)
    A lényeg, hogy kisebb (8-9 éves) gyerekkel is játszható, úgy hogy közben egy felnőttnek is tartogat kihívást és szórakoztató marad!

  • mvik19

    2021-12-26 09:15:28

    Ez tipikusan az a játék, amit az ember meglát és azt gondolja: Biztos valami gyerekes hülyeség... Ennél nagyobbat nem is tévedhetne. A doboz inkább azt mutatja, hogy egy gyerek játékról van szó. Kipróbáltuk, bár láttam róla videót és tudtam, hogy nem annyira kicsiknek való, bár nyilván a fiatalabbak is élvezhetik. Könnyű játszani, de nagyon nem könnyű jól játszani. Durván mély játék. Agyzsibbasztó dolog úgy építeni, hogy sok pontot is hozzon, de mégse zárd magad körbe. Sok tényező van ami nehezíti a helyzetet. Valamennyi szerepe a szerencsének is van, mert biztos nem azok a lapok jönnek fel, amire neked szükséged lenne. Tervezni és elengedni. Ez a lényege. Hiába tervezed meg előre, hogy mi lenne jó neked, ha vagy a szerencse miatt, vagy a többi játékos lépései miatt ez meghiúsul. A hangulata vidám, a grafikái jók, a tempója épp megfelelő. Nekem nagyon tetszett.

  • Hobiorsi

    2021-03-27 21:36:06

    Videót láttam róla, de szerintem listára kerül.
    Az alapötletből szerintem kihozták, amit lehetett, fantasztikusan összetett, hihetetlen színes, aprólékos, részletes... A grafikája nagyon aranyos, illetszkedik a vidámparkok hangulatához.
    Az alkatrészek is felkeltik az érdeklődést a játék irán, sok kis apróbb lapkák, korongok, emberkék, lapok alkotják.
    Alapvetően 2 opció közül választhatsz a saját körödben, a passz vagy a vásárlás. Ugyanakkor a vásárlással rengeteg lehetőséged van építeni, módosítani az éppen alakulóban lévő, épülő vidámparkodat.
    Összetett, több mindenre oda kell figyelni, hogy a játék végén megfelelően pontokat érjenek, például az utak, hogy ne kapj a "sehovasem vezetőkért" mínuszt. (Persze, ha éppen nincs annyi pénzed, nem tudsz vásárolni, csak passzolni.)
    Érdekesnek tűnik, hogy mennyi-mennyi kombinációlehetőség van, amiből arra következtetek, hogy az újrajátszhatóság értékét növeli.

  • gavlak82

    2021-03-24 09:40:58

    A Vidámpark egy színes-szagos, jó hangulatú családbarát társasjáték! A saját játékostáblánkra kell felhelyezni lapkákat, amolyan Carcassone módra, hogy az utak kompatibilisek legyenek egymással. Kicsit gondolkodós, menedzsment jellegű társas ez, amiben némi kalkuláció is igényeltetik, hogy a végén minél több pontot szerezhessünk attrakciókkal, látogatókkal. Van egy kis bkv buszos körítés is. Gyerekekkel való játszás esetén ügyelni kell arra, hogy nyomatékosítsuk bennük, hogy ha már egyszer lehelyeztek lapkát, azt onnan nem mozdíthatják el, vagy ne zárják körül magukat, persze ha ilyen történik, ennyi engedményt tehetünk a hiszti elkerülése végett. Emlékszem gyerekként én is sokat hisztiztem, ha valami nem úgy volt, ahogy én akartam, de hát melyikünk nem? :) Némileg tanító jellegű, tehát gyerekeknek erősen ajánlott, de felnőtteknek is szórakoztató, minimálisan agyalós. Részemről ajánlott kategória.

Részletes adatok

Részletek

  • Játékidő:  45 perc
  • Játékosok:  2 - 4
  • Ajánlott életkor:  8+
  • Komplexitás:  Egyszerű
  • Tervező:  Frédéric Guérard, Cyrille Allard
  • Illusztrátor:  Tomasz Larek
  • Kiadók:  Blue Orange Games, Arclight, Blue Orange (EU), Gém Klub Kft., DiceTree Games, Maldito Games, Mar Ludico
  • Elérhető nyelvek:  holland, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, portugál, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

  • English edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: angol
  • German edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: német
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8.5 cm
    • Súly: 1.3 kg
  • Hungarian edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: magyar
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
  • Multilingual edition
    • Kiadás éve: 2020
    • Nyelv: holland
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 8.7 cm
    • Súly: 1.7 kg
  • Korean edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: Korean
  • Spanish/Portuguese edition
    • Kiadás éve: 2021
    • Nyelv: portugál
  • Japanese edition
    • Nyelv: japán
    • Méretek: 30 cm x 30 cm x 9 cm
    • Súly: 1.5 kg
  • Mar Lúdico Spanish edition
    • Nyelv: spanyol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Vidámpark társasjátékhoz