Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Új megjelenés: Vidámpark - Meeple körhinták

A vidámpark építés hálás téma. A terep mindenkinek ismerős, és a komplexitást bárhova be lehet lőni a gyerekjátéktól kezdve egészen a gazdasági-erőforrásmenedzsmentes euróig.

"Tudom, mire gondolsz, és amúgy igen, VAN cthulhus-vidámparkos játék, a még fejlesztés alatt álló Cthulhu Island..."

A játék eredeti címe Meeple Land, mellyel kimondottan a Carcassonne előtt akartak tisztelegni. Ennek megfelően a Vidámpark az egyszerű bevezető társasok közé illik, színes, kellemes megjelenéssel. A komponensek nagy részét az attrakciókat ábrázoló karton lapkák adják, csupán a látogatókat szállító buszokat nyomtatták kártyákra. A hintáinkra cuki mini-meeple figurák fognak majd felülni. Én jobban örültem volna a nagyobb változatnak, de tisztában vagyok vele, hogy azok jelentősen megdobták volna a játék méretét – és árát.

Az inzert volt az, amivel egyáltalán nem tudtam kibékülni. A komponensek egy része remekül elfér benne, a többi meg kapott egy-egy elnagyolt gödröt. Nehéz eldönteni, hogy ez azért van, mert előre helyet hagytak még legalább három kiegészítőnek, vagy mert elkezdték ugyan megtervezni az inzertet, de félúton föladták.

A világ leggyorsabb hullámvasútja, az Abu Dhabiban található Formula Rossa 240 km/h sebességre képes.

Óriáskerék

Négy fordulón át tart a játék, mindegyik elején kapunk némi könyöradományt a park üzemeltetéséhez. Ez az összeg körről körre csökken, szóval ki kell építenünk a látogatóbázisunkat, ha nem akarunk szegények maradni. A játékos a körében vásárolhat a piacon lévő tizenhárom attrakció közül, bővítheti a park területét és nyithat hozzá új bejáratot, illetve reklámozhatja a helyet, hogy plusz látogatókat vonzzon be. Mindezt az asztalon heverő lapkák felvételével és megvásárlásával teheti meg.

Minden attrakciót azonnal be kell építenünk a parkunkba úgy, hogy a mellette futó útvonal kapcsolódjon egy már meglévő úthoz, esetleg a park egyik bejáratához. A lapkákat szabadon lehet forgatni, és akár zsákutcákat is kialakíthatunk – ez utóbbival azért érdemes csínján bánni, mert büntetőpont jár érte. Minden attrakció le tud kötni valamennyi látogatót, de csak egy meghatározott típusból. Ültethetünk rájuk még több embert is – extra bevételt termelve ezzel -, de ehhez rendszerint meg kell nyitnunk a zárolt helyeiket azzal, hogy a megfelelő szolgáltatást kapcsoljuk hozzájuk.

A szolgáltatások ugyanúgy lapkákon érhetők el és a parkunkba kell építenünk őket. Ezek azok a hasznos épületek, ahol a látogatók az idejüket töltik, amikor éppen nem egy hullámvasúton sikítoznak: büfé, szuvenír bolt és WC. Ha a hintalapkáink mellé (fontos, hogy csak közvetlenül mellé) megépítjük a hozzá tartozó szolgáltatást, több látogatót tudunk majd felültetni rájuk.

Ha nem tudunk, vagy nem akarunk több dolgot vásárolni, akkor passzolhatjuk a fordulót. Ekkor el kell vennünk egyet a parkolóban várakozó buszok közül és el kell helyeznünk az utasait a hintáinkon. Minden jól szórakozó ember plusz pénzt ér, akit meg nem tudunk lekötni, az a parkon kívül nyomkodja a telefonját, amíg nem teremtünk neki szórakozási lehetőséget. Büntetés ezért nem jár, csak a játék végén. Persze semmi nem garantálja, hogy pont olyanok fognak várakozni a parkolóban, akik a mi körhintáinkra akarnak felülni – ahogy azt sem, hogy a számunkra tökéletes csoportot nem happolja el valaki, aki hamarabb passzolt.

A játék végén pontokat kapunk a kiszolgált vendégekért és a változatos attrakciókért (melyeket a pontozófüzetünkben tudunk nyomon követni), valamint levonás jár a kint rekedt látogatókért és a megszakított útvonalakért. Furcsa, de a pénznek nincsen szerepe a játék végén, még a döntetleneket is a levonások összevetésével oldjuk fel.

A gyorsasági rekordot sokáig az amerikai Kingda Ka tartotta, ami még ma is a legmagasabb hullámvasút, 139 méterrel.

Lánchinta

A Vidámpark tehát egy klasszikus lapkalehelyezős játék, némi erőforrás menedzsmenttel fűszerezve. Ebből kifolyólag nagyon könnyen tanulható, és még négy játékossal sem tart tovább fél óránál. A fordulók viszonylag azonos sémát követnek: először szerzel pár jó attrakciót, amikhez megpróbálod begyűjteni a kellő szolgáltatásokat, amikhez próbálsz jó épületeket csatolni… A látogatókkal ugyanez a helyzet: megpróbálod föltölteni az épületeidet, aztán helyet keresel a maradék emberednek, majd ismét megpróbálod föltölteni az üres helyeket.

A parkbővítés és az új bejárat akciókat mi szinte egyáltalán nem használtuk. Egyszerűen túl drágák ahhoz képest, amennyi hasznot hajtanak. Inkább mindenki bezsúfolta a hintáit az alap parkba, aztán megpróbálta föltölteni a lyukakat. Ugyanígy voltunk a népszerűsítés akcióval is. Ha az elején jól használjuk, sok pénzt hozhat, de annyira esetleges, hogy szinte el is felejtettük. Tapasztalt játékosoknak hamar föl fog tűnni, hogy itt bizony csak két dolgunk van: vásárolni, amíg a pénzünk engedi, és megtalálni a legjobb alkalmat a passzolásra. Pont nekik lehetett volna még egy kicsit csavarni a játékmeneten, mondjuk egy opcionális eseménypaklival, vagy néhány kombózásra lehetőséget biztosító egyedi képességgel. A dobozban még bőven van hely kiegészítőknek, úgyhogy remélem, hogy a tervezők tesznek majd pár lépést ebbe az irányba.

Ahogy az lenni szokott, a Vidámpark a játékosok számának növekedésével nehezedik. Attrakcióból és látogatóból ugyan annyi van, de egyre többen vagyunk rájuk, ami azt jelenti, hogy néha fel kell adni a csili-vili szellemkastélyt, hogy a mi parkunkban is tudjanak vécére menni a látogatók. Ketten tehát egyszerűbb, viszont néha hajlamos beragadni a játék. Ha csak olyan lapkák vannak egy kupacban, ami nem kellenek senkinek, mindenki máshonnan fog vásárolni, így viszont nem frissül a kínálat, biztosan nem fognak olyan lapkák érkezni, amikre szükség van. Ilyenkor jól jött volna egy „söprés” opció, vagy a kínálat forodulónkénti kötelező frissítése.

A magassági rekordot egy darabig a japán Steel Dragon 2000 tartotta, ami jelenleg is a leghosszabb hullámvasút közel 2,5 kilométeres pályával és négy perces menetidővel.

Kalózhajó

Ezek mind csak ötletek egy esetleges későbbi kiegészítőhöz. A Vidámpark mindenféle csavar vagy bonyolítás nélkül is jól működik. A legtöbb szabály adja magát, és minden lényeges információ ott virít a lapkákon. A hinták jópofák (bár nem mindegyikről tudtam megmondani, hogy pontosan mit csinálhat), és jó érzés látni, ahogy a kezdetben kopár mező egyre jobban benépesül, a látogatók pedig rohannak át a mutatós – de amúgy teljesen felesleges - műanyag kapun.

Első, de még második játéknak is kiváló lehet, főleg, ha úgy adod elő, hogy „itt azok a kis emberkék a Carcassonne-ból vidámparkba mennek”. Sokadik játéknak viszont csak akkor ajánlom, ha a társaságnak néha igénye támad valami pörgős, habkönnyű, legfeljebb félórás társashoz, ami még nem parti, de nem is igazán megerőltető.

A(z) Vidámpark társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- Ludens

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

14Márc

Szellemtinta - Szűkszavú szellemek szerenádja

Ismertető | 2024.03.14. 14:00:00

Vajon milyen szóra gondolt a kísértet? Kérdezz tőle bátran, de vigyázz, hogy ne mondjon túl sokat, mert minden szavát hallja az ellenfél is!

22Márc

Cascadia vadvilága: Új tájakon

Ismertető | 2024.03.22. 14:00:00

2022 év játéka még nagyobb újrajátszhatósággal és mélységgel, akár hatan is!


Kommentek

  • wondervani

    2021-03-14 13:29:11

    Huuu azt hiszem ez megy a várólistámra... :D

  • hierroo

    2021-01-17 16:30:04

    Így már érthető! :)

  • Robby

    2021-01-17 16:00:52

    Elrontottam, a Rollercoaster Tycoon-t akartam írni, az a vidámparkos :) Ott is a vidámpark menedszelése a cél, különféle dolgokat építhetünk a vidámparkunkba, hogy növeljük a bevételünket.

  • hierroo

    2021-01-17 14:14:26

    A Railroad Tycoon-nal én is régen játszottam. Tulajdonképpem miből gondolod, hogy ez a számítógépes játék hasonlít a vidámparkos társasjátékra? A kinézet, vagy az út/sín építése miatt? (Nekem tetszik mindkettőben ez "a szép zöld gyep"!) :)

  • Robby

    2021-01-16 20:51:21

    Régen a Rollercoaster Tycon számítógépes játékkal sokat játszottunk, ez eléggé hasonlít hozzá, tutira kipróbálós lesz. :)

  • hierroo

    2021-01-16 17:25:31

    Nagyon ki kéne próbálni ezt a játékot is. Még jó, hogy nincs pénzem rá, mert akkor tele lennék jobbál jobb társasjátékokkal! Reggel pont ennek a társasnak a videóját néztem meg pont itt:

    https://www.youtube.com/watch?v=kjCcjcejTkE

Népszerű

Ludens Blog bejegyzései

  • Etherfields, a sötét mestermű

    2021.02.09. 19:56:21 / vélemény, játék, horror, figura, társasjáték, kickstarter

    Bontottál már ki úgy társast, hogy már az első pillanatban, egyetlen másodperc játék nélkül tudtad, hogy most aztán igazán jól döntöttél? Én pontosan így éreztem, amikor a...

  • Így ábrándultam ki a világ legjobb játékából

    2021.01.26. 16:24:39 / játék, fantasy, figura, szerepjáték, társasjáték, fail

    Sosem rejtettem véka alá, hogy engem bármilyen társasjáték meg tud venni kilóra, ha van benne legalább egy az alábbiak közül: Fantasy | Minik | Látvány Nem csoda hát, hogy úgy...

  • Age of Mythology - Matuzsálem a múltból

    2020.11.22. 18:54:53 / teszt, ajánló, játék, stratégia, ókor, videójáték, társasjáték

    A nullás évek eleje elég jó volt a videójáték felhozatalt tekintve, nem? Javában tombolt a Diablo láz, mindenki ezerrel nyomta a Warcraft 3-at, 2002 vége felé pedig megjelent egy...

  • Ez lenne a kiállítások jövője?

    2020.11.05. 17:31:38 / vélemény, játék, rendezvény, digitális, társasjáték, essen

    A koronavírus betett a társasjátékos közösségnek is. A fertőzésveszély miatt az összes rendezvényt le kellett mondani, köztük az Essen Spielt is. A szervezők és a kiadók ezt úgy...

  • Mit lépsz most, Kickstarter?

    2020.10.07. 08:35:25 / vélemény, játék, hír, társasjáték, kickstarter

    Az elmúlt években a közösségi finanszírozás-alapú társasjáték kiadás annyira összeforrt a Kickstraterrel, hogy az oldal mellett már magát a kampányokat és a jelenséget is...

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Vidámpark