Kakaó
Kakaó
Kakaó
Kakaó
Videó beküldése

Kakaó társasjáték

társasjáték, 2016
Értékelem!

A Kakaó egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2017-ben jelölték a Magyar Társasjátékdíj díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve 2015-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb családi játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól...

A Kakaó egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 45 perc. A játékot 2017-ben jelölték a Magyar Társasjátékdíj díjára Az Év Játéka kategóriában, illetve 2015-ben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb családi játék kategóriában. A társast, a könnyebb tanulhatósága miatt, akár már 8 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a lapka-elhelyezés, a pakli tervezés, a terület befolyásolás/irányítás és a mov-16 map addition mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Ebben a játékban egy törzset kell irányítanod, akik kakaótermesztéssel foglalkoznak. Minél jobban gazdálkodsz, annál több pénzt tudsz keresni az ültetvényekkel, ami a játékban a győzelemhez vezető út elengedhetetlen feltétele. A játék lényegében egy lapka elhelyezős motorral operál, ami könnyen tanulható, de remek mélységet ad a társasnak.

Fedezd fel az őserdőt!

A játékot mindannyian egy "pakli" lapkával kezditek, amiből hármat húzhattok fel. Amikor sorra kerülsz, akkor ezek közül a lapkák közül kell kijátszanod egyet. Hogy melyiket játszod ki, az csakis a te stratégiádtól függ. A lapkák megegyeznek abban, hogy mindegyiken 4 munkás található, ami viszont eltérő, az nem más, mint a munkások megoszlása a lapkák szélein. Van olyan lapka, ahol szélenként egy munkás tartózkodik, de van olyan is, aminek egyik szélén kettő, két oldalon pedig egy-egy munkás található. A lapkák elhelyezése a semleges "térkép" lapkáktól függ. Minden ilyen semleges pályaelem más-más akciót enged végrehajtani. Van olyan lapka main kakaót kaphatsz, van olyan ahol kakaót adhatsz el, vagy aranybányából nyerhetsz ki pénzt, és hasonlók. A semleges lapkákra felrajzolt akciót annyiszor hajthatod végre, amennyi munkás van az azzal érintkező saját lapkád szélén. Így lényegében a játék arról szól, hogy a saját lapkáidat a számodra legoptimálisabb módon helyezd el az egyre növekvő semleges lapkák adta "térkép" darabjai között.

Nem csak kakaóból áll a világ

Bár a játék névadó eleme a kakaó, koránt sem csak ebből profitálhatsz. A semleges elemek között számos olyan akad amik a kakaótermelésen kívül más módon is győzelmi ponthoz tudnak juttatni, sőt olyan akciók is vannak, amivel már meglévő lapkáidat cserélheted le, így a stratégiai rész még mélyebbé válhat.

Összegzés, ajánlás

A Cacao egy igen jól sikerült filler euro játék. A szabályok egyenesek és könnyen megérthetőek, ezért családos társaságoknak is ajánljuk. A játék grafikája átlagosnak mondható, passzol a tematikához és az eurogémeknek megfelelő letisztultság jellemző rá. Mindenképp ajánljuk olyan euros társaságoknak akik két komoly agymunkát igénylő társas közé valami könnyedebbet is beiktatnának.

Mi van a dobozban?

szabálykönyv
72 lapka
4 falu térkép
jelölők, tokenek

A magyar nyelvű szabályáttekintőt itt találod meg!

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan érhető el az üzletekben!
  • 6 136 Ft-tól
  • -20%-1 534 Ft

Kategória: Gyűjtögetés, Közgazdaság, Építés / Terjeszkedés
Mechanizmus: Lapka-elhelyezés, Pakli tervezés, Terület befolyásolás/irányítás, MOV-16 Map Addition

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Szabálykönyvek (5)

Kakaó társasjáték videók (3)

Kapcsolódó cikkek

  • Ti írtátok! - Kakaó

    Ismertető2020.06.26. 14:00:00 / Ismertető, Bemutató

    A Kakaó nem máshova, mint a Gyümölcsök Paradicsomába ad meghívót, ahol az ott élő törzsek kakaótermesztéssel foglalkoznak, de nem elég leszüretelni, a piacra is el kell néhány emberünket küldeni, ugyanis a gazdagságot itt is pénzben mérik.

  • Hogyan válasszunk társasjátékot?

    Ismertető2018.02.25. 12:07:00 / Ismertető, Partijáték

    A kérdés hasonló ahhoz, mintha azt kérdeznénk, hogyan válasszunk édességet. Sok van, széles a skála, és valaki amint megkóstolja az egyiket, azonnal tudja, hogy ízlik-e neki vagy sem.

Díjak és jelölések

Kommentek

Kommentek

  • Bator

    2022-02-10 20:28:39

    Jókat hallottam a játékról, de igazából nem tudom megéri-e a pénzét. Nekem a Carcassone kicsit lapos volt, nem az, hogy nem élvezetes, hanem inkább csak kevés taktika van benne, viszont nem is olyan rövid (1 óránál mindig tovább tartott nálunk).

    Szóval az lenne a kérdésem, hogy azok szerint akik játszottak már vele, ajánlanák-e olyannak, akinek annyira nem jött be a Carcassone?

  • PlayHoo_95

    2021-03-16 20:55:47

    Mi már csak kiegészítővel játsszuk, nagyon sokat dob rajta. Egy idő után kicsit ellaposodik az alapjáték és kellenek a kiegek.. persze nem feltétlen kell mind a kettő, elég csak az egyik is :)

  • hierroo

    2021-03-16 18:41:39

    Ennek a játéknak tényleg van egy kis Carcassonne beütése, de nem baj. És úgy látom kiégészítők (vagy más verziók) is vannak. A kinézettel sincs semmi negatív. Ez a játék semmi más, mint ami. Esetleg a kiégészítők érnek annyit, hogy valaki beruházzon rá?

  • PlayHoo_95

    2021-03-16 18:14:01

    Nekünk a Kakaó (alapjáték) egy egyszerű kis lapka pakolgatós, pontszerzős játék, amit kikapcsolódásként veszünk elő egy hosszú nap után. (kicsit mint a Carcassonne) Van benne egy kis tervezés, ki lehet tolni a másikkal is, de alapvetően egyszerű az egész mind játékmenetben mind szabályban. A témája nekem kifejezett tetszik mert rettentően oda vagyok a kakaós, csokoládés dolgokért.

    Most nem is olyan régen beszereztük hozzá a kiegészítőit is, amik elég sokat hozzá adnak a játékhoz. Ez a két kiegészítő a Chocolatl és a Diamant. Sokkal taktikusabbá tették a játékot, sokkal többet lehet benne agyalni és jobban lehet tervezni is!

  • Robby

    2020-09-21 18:33:03

    Könnyen tanulható, viszonylag rövid játék, szép grafikával, ami azért némi stratégiát is megkíván. Sakktábla szerűen kell lehelyezni a munkás és dzsungel lapokat a legnagyobb nyereség elérésének a reményében. Előttem már leírták, hogy milyen lapok vannak, így azokra nem térek ki, de nagyon könnyen megszerethető játákról van szó, amit a kiegészítők még tovább tudnak fokozni. Szerencsére árban is elfogadható. Egy dolgot nem értettem, hogy az inzertben miért van kihagyva egy nagyobb hely, mert így ha állítva teszem a játékot akkor kihullanak az alkatrészek a helyükről.

  • Valezius

    2019-09-02 14:25:10

    Nagyon jó játék.

    Carcassone mintájú lapka lehelyezős mechanika, de sokkal kevésbé konfrontatívabb, mint a klasszikus Carcassone. Emiatt ez sokkal inkább családi játék. (Aki nem ismeri a Carcassone-t, az ne aggódjon nem fog számítani az előképzettség. )

    Munkásainkat el kell küldeni kakóbatot termelni, és aztán a termelt babot eladni. Emellett lehetőségünk van vizet hordani, templomokat feltárni vagy aranyat ásni. Ezekért pontokat kapunk.

    A játék végi eredményességhez napimádó korongokra is szükségünk lehet ezekkel a játék végén 1-2 jó helyen lévő lapkánkat újra használhatjuk ezzel jó kis extra pontratehetünk szert.

    A játék során a munkásaink lehelyezésénél minden körben döntést kell hoznunk, hogy a közvetlen pénzszerzést peferáljuk az adott pillanatban, vagy lemondunk az adott körben kapható bevételről és hosszú távú célunkat próbáljuk elérni, remélve, hogy megtérül majd a döntéls.

    A lakahúzásnál kap némi szerepet a szerencse is, így sokszor a játék végéig nyitott a küzdelem. (Ellentétben a nagy riválissal a Carcassone-nal.) 2-en és 4-en játszva is jól működik.

A Kakaó társasjáték és kiegészítői (12)

  • Brettspiel Adventskalender 2015 társasjáték Kiegészítő

    Brettspiel Adventskalender 2015 is pretty much what the name says it is: A board game advent calendar for 2015. It contains 24 small expansions for 24 different games, from 21 different publishers. The game rules are not included, but are posted separately on the publisher's web site, on each day from December 1st to 24th. Catan Scenarios: Santa Claus -...

    • Komplexitás: 2/5
  • Cacao: Volcanoes társasjáték Kiegészítő

    Cacao: Volcanoes contains three volcano tiles that replace the three gold mines. Each volcano tile has two edges that give a player 2 gold per attached worker and two edges that make a player pay 1 gold per attached worker. Thus, the placement of these volcanoes should be chosen carefully... Additionally, the punchboard works as an inlay for the box to...

    • Játékidő: 45 perc
    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékidő: 45 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 2/5
  • Cacao: Die Lichtung társasjáték Kiegészítő

    Small post card expansion for Cacao. This was first distributed to all Patreon supporters of the German Bretterwisser podcast. It's not made of thick cardboard like the tiles of cacao, it's just like a regular postcard. Rules: This move can be played by each player in the game once. Instead of placing a worker tile next to a jungle tile, a player has the...

    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Komplexitás: 2/5
  • Cacao: Big Market & Golden Temple társasjáték Kiegészítő

    • Játékidő: 45 perc
    • Min. játékidő: 45 perc
    • Max. játékidő: 45 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 2/5
  • Cacao: Chocolatl társasjáték Kiegészítő

    A Cacao: Chocolatl 4 kiegészítő modult tartalmaz, amelyek a Cacao alapjátékkal együtt használhatóak, külön-külön vagy akár az összeset felhasználva. A játékban az alapjáték szabályait kell követnünk pár eltéréssel.Angol:Cacao: Chocolatl features four modules for the Cacao base game, and these modules can be used individually or in any combination with the other modules. 1. The chocolate module...

    • Játékidő: 60 perc
    • Min. játékidő: 60 perc
    • Max. játékidő: 60 perc
    • Max. játékosszám: 4
    • Min. játékosszám: 2
    • Ajánlott életkor: 8+ éves
    • Komplexitás: 2/5

    Cacao: Chocolatl társasjáték Kiegészítő 5270 Ft-tól! - 4 üzlet árulja ezt a játékot!

  • Brettspiel Adventskalender 2016 társasjáték Kiegészítő

    Description from the publisher: Brettspiel Adventskalender 2016 is pretty much what the name says it is: A board game advent calendar for 2016 that contains 24 small expansions (2 of which are categorized as accessories on BGG: King of Tokyo/King of New York: Kookie (promo character) and Quadropolis: Christmas Tiles) for 24 different games, from different...

    • Cacao: Big Market társasjáték Kiegészítő

      • Játékidő: 45 perc
      • Min. játékidő: 8 perc
      • Max. játékidő: 45 perc
      • Max. játékosszám: 4
      • Min. játékosszám: 2
      • Ajánlott életkor: 8+ éves
      • Komplexitás: 2/5
    • Cacao: Golden Temple társasjáték Kiegészítő

      • Játékidő: 45 perc
      • Min. játékidő: 45 perc
      • Max. játékidő: 45 perc
      • Max. játékosszám: 4
      • Min. játékosszám: 2
      • Ajánlott életkor: 8+ éves
      • Komplexitás: 2/5
    • Cacao: Chocolatl – New Storage Spaces társasjáték Kiegészítő

      • Játékidő: 60 perc
      • Min. játékidő: 60 perc
      • Max. játékidő: 60 perc
      • Max. játékosszám: 4
      • Min. játékosszám: 2
      • Ajánlott életkor: 8+ éves
      • Komplexitás: 1/5
    • Cacao: Chocolatl – New Huts társasjáték Kiegészítő

      • Játékidő: 60 perc
      • Min. játékidő: 60 perc
      • Max. játékidő: 60 perc
      • Max. játékosszám: 4
      • Min. játékosszám: 2
      • Ajánlott életkor: 8+ éves
      • Komplexitás: 1/5
    • Cacao - Diamante társasjáték Kiegészítő

      A Cacao: Diamante nem csak azt teszi lehetővé a könnyed stratégiai játékok kedvelőinek, hogy a kakaótermelésen kívül drágaköveket is bányásszanak, vagy elnyerjék az uralkodó pártfogását, de megtalálhatják benne az Élet Fáját, és új munkáslapkáikkal újabb terveket építhetnek! A Kakaó második kiegészítő csomagja, amely csak az alapjátékkal játszható!

      • Játékidő: 60 perc
      • Min. játékidő: 60 perc
      • Max. játékidő: 60 perc
      • Max. játékosszám: 4
      • Min. játékosszám: 2
      • Ajánlott életkor: 8+ éves
      • Komplexitás: 2/5

      Cacao - Diamante társasjáték Kiegészítő 4800 Ft-tól! - 13 üzlet árulja ezt a játékot!

    • Cacao: Brettspiel Adventskalender 2017 Promo társasjáték Kiegészítő

      Contained in Brettspiel Adventskalender 2017 for Day 16. Adds 3 new huts. May only be played with Cacao and both Chocolatl and Diamante. SET-UP: The "New Huts" count as huts. They are placed as a supply near the bank together with the other huts as described in the "Cacao - Chocolatl" rules. Depending on the huts in play, you have to play with the Tree of...

      • Játékidő: 60 perc
      • Min. játékidő: 60 perc
      • Max. játékidő: 60 perc
      • Max. játékosszám: 4
      • Min. játékosszám: 2
      • Ajánlott életkor: 8+ éves
      • Komplexitás: 2/5

    Részletes adatok

    Részletek

    • Játékidő:  45 perc
    • Játékosok:  2 - 4
    • Ajánlott életkor:  8+
    • Komplexitás:  Egyszerű
    • Tervező:  Phil Walker-Harding
    • Illusztrátor:  Claus Stephan
    • Kiadók:  ABACUSSPIELE, 999 Games, Z-Man Games, Devir, Lautapelit.fi, Albi, White Goblin Games, Filosofia Éditions, Korea Boardgames co., Ltd., Gém Klub Kft., G3, Cranio Creations, uplay.it edizioni, Fantasmagoria, cutia.ro, GoKids 玩樂小子
    • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, finn, francia, német, magyar, olasz, Korean, norvég, lengyel, portugál, román, spanyol, svéd, bolgár

    Alternatív nevei


    Kiadások

    • Chinese edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: kínai
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 7 cm
    • Chinese edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: kínai
      • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
    • Czech edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: cseh
      • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
    • Dutch first edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: holland
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.7 cm
      • Súly: 0.8 kg
    • English/German first edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.7 cm
      • Súly: 0.9 kg
    • English-only first edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.7 cm
    • French first edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: francia
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.7 cm
    • German-only first edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: német
      • Méretek: 19 cm x 27.6 cm x 6.8 cm
      • Súly: 0.9 kg
    • Nordic first edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: dán
    • Polish edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: lengyel
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 7 cm
      • Súly: 0.8 kg
    • Romanian edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: román
      • Méretek: 19 cm x 27.6 cm x 6.8 cm
      • Súly: 0.9 kg
    • Spanish edition
      • Kiadás éve: 2015
      • Nyelv: spanyol
      • Méretek: 22.6 cm x 31.5 cm x 5.6 cm
    • English/French first edition
      • Kiadás éve: 2016
      • Nyelv: angol
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.7 cm
    • Hungarian edition
      • Kiadás éve: 2016
      • Nyelv: magyar
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.7 cm
      • Súly: 0.8 kg
    • Italian edition
      • Kiadás éve: 2016
      • Nyelv: olasz
    • Korean edition
      • Kiadás éve: 2016
      • Nyelv: Korean
    • Bulgarian edition
      • Kiadás éve: 2017
      • Nyelv: bolgár
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 7 cm
      • Súly: 0.8 kg
    • Portuguese edition
      • Kiadás éve: 2017
      • Nyelv: portugál
      • Méretek: 19 cm x 27.5 cm x 6.5 cm
      • Súly: 0.8 kg
    • Dutch second edition
      • Kiadás éve: 2018
      • Nyelv: holland
      • Méretek: 19.2 cm x 27.5 cm x 6.7 cm
      • Súly: 0.8 kg

    Hasonló játékok

    Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Kakaó társasjátékhoz