Eldritch Horror
Eldritch Horror
Eldritch Horror
Eldritch Horror
Videó beküldése

Eldritch Horror

Társasjáték, 2017
Értékelem!

Az Eldritch Horror egy összetett társasjáték, 1 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 4 óra is lehet. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága...

Az Eldritch Horror egy összetett társasjáték, 1 - 8 játékos részére, az átlagos játékidő hosszú, akár 2 - 4 óra is lehet. A játékot 2013-ban jelölték a Golden Geek Awards díjára Legjobb grafika/prezentáció kategóriában, illetve szintén ebben az évben jelölték a Golden Geek Awards díjára is Legjobb tematikus játék kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 14 éves kortól ajánljuk kipróbálni. Kooperatív jellegű, a játékmenet erősen épít az akció pontok, a váltakozó képességek, a szerepjátszás, a kockadobás és a pontról pontra mozgás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Ismét egy H.P. Lovecraft világában helyet kapott játék, a Fantasy Flight jóvoltából. Jártunk már , elhagyatott , sőt, is megküzdhettünk a Mérhetetlen Vénekkel, a világ sorsáért. Hogyan lehet még ezt fokozni? Nos, ideje újra belebújni a rettenthetetlen nyomozók bőrébe, ezúttal az egész világ a játszóterünk!

Global Horror

A játék elején négy „főellenség”, azaz Mérhetetlen Vén közül választhatunk, akik jelentősen befolyásolják a játék menetét, illetve teendőinket. Célunk ugyan minden esetben azonos, megakadályozni ébredésüket, mielőtt az idő letelik, különben az ismert világunk végét hozzák el. Nem hangzik túl egyszerűnek és bizony, egyáltalán nem az!

Ahhoz, hogy sikerrel járhassunk, minden esetben eltérő feladatokat kell, hogy végrehajtsunk. Minden egyes Vén esetében négy-négy lap tartalmazza az esedékesen végrehajtandó feladatot, egyszerre mindig csak egyet ismerünk közülük. Lehet, hogy nyomokat kell gyűjtenünk a világ körül, varázslatokat elhasználnunk, hatalmas, földöntúli szörnyeket legyőznünk, és így tovább. Ha a négy feladatból hármat sikerrel végrehajtunk, megakadályoztuk az ébredést, megnyertük a játékot. Ha elbukunk, még lehet halovány esélyünk: ha a Vén felébred, még ugyan befejezhetjük a feladatainkat, ám a győzelemhez utána egy új, (a választott Véntől függő) végső feladatot is teljesítenünk kell, ami… maradjunk annyiban, hogy valahol a „piszok nehéz” és a „szinte lehetetlen” között mozog.

Nem sétagalopp

Ha pusztán a három feladat teljesítésével kellene boldogulnunk, még viszonylag könnyű dolgunk lenne. A játék azonban folyamatosan új kihívások elé állít minket: kapuk nyílnak más világokba, amiket ha nem zárunk be, szörnyeket ontanak magukból és az ébredést is mind közelebb hozzák. A játék minden egyes körét egy-egy új „mythos” kártya húzása zárja, ami jobb (és igencsak ritka) esetben kedvező számunkra, általában azonban meglehetősen rossz eseményeket idéz elő, új szörnyek, kapuk megjelenésétől kezdve speciális feladatok megjelenéséig, amiket ha nem tudunk teljesíteni, akár a játék végét is okozhatják.

Hajóval, vonattal és gyalog

Alaposan fel kell tehát kötnünk azt a bizonyos nadrágot, ha sikerrel akarunk járni. A világtérkép egyes helyszínein, a nagyobb és kisebb városok közözz hajóval, vonattal, illetve gyalogszerrel közlekedhetünk. Minden egyes helyszínen egy-egy esemény vár minket, van ahol akár több közül is választatunk. Meglátogathatjuk a nagyvárosokat, konkrét célok érdekében (pl. varázslatok megszerzése, illetve képességeink fejlesztése), gyűjthetünk nyomokat, melyek a fő feladatok teljesítésében játszanak szerepet, a kisebb, jelentéktelenebb helyszíneket is bejárhatjuk szerencsénket kísértve, meglátogathatjuk a rejtélyes idegen világokat, hogy bezárjuk az oda vezető kapukat, illetve akár még expedícióra is indulhatunk, értékes jutalmak, felszerelések reményében. Minél jobban fel kell szerelkeznünk a játék során, hiszen induló készletünk igencsak szegényes, önmagában igen kevés eséllyel szállunk szembe a földöntúli rémekkel.

A nyomok az őrületbe kergetnek

A játék elengedhetetlenül fontos részét képezik a felkutatandó nyomok, amiket főképp úgy szerezhetünk meg, ha teljesítünk egy-egy konkrét feladatot. Minden Vénhez tartozik egy-egy „nyom” pakli, ami az előbb említett feladatokat tartalmazza, és ezeken keresztül gyakorlatilag egyedi történeteket ismerhetünk meg. Shub-Niggurath esetében rejtélyes szektákkal találkozunk, Azatoth eljövetelét meteorzáporok előzik meg, míg Cthulhu előfutárai a tenger mélyéről érkeznek.

Sok eset előfordul, amikor, akár a nyomok megszerzése, akár más feladatok teljesítése közben alaposan pórul járunk. Megőrülünk, hallucinálni kezdünk, egy-egy csúnya zúzódást szedünk össze, sötét alkukat kötünk, vagy akár csak kölcsönhöz kell folyamodnunk. Ez mindössze néhány az előforduló állapotok közül, de mindegyikre igaz a következő: hatásukat nem ismerjük, csak amíg be nem következnek. Az állapot-kártyákból több példány is van, mindegyik hátulja eltérő. Lehet, hogy a pénzkölcsönt egyszerű „veréssel” megússzuk, de az is lehet, hogy sötétebb következményei lesznek. Ez a fajta bizonytalanság még színesebbé, változatosabbá teszi a játékot.

A városból a nagyvilágba

Az Eldritch Horrorral játszva, tapasztaltabb játékos óhatatlanul párhuzamot von az Arkham Horrorral, ami nem véletlen, hiszen utóbbi gyakorlatilag a játék elődjének tekinthető. Bár különálló játékkal van dolgunk, sok a hasonlóság, gyakorlatilag Arkham 2.0-nak is nevezhetjük. Ez viszont egyáltalán nem baj, a visszaköszönő mechanizmusok bár ismerősek, ezúttal egyszerűbbek, mégis sok esetben változatosabbak (a korábban említett nyomok, az egyes állapotok, illetve a győzelemhez szükséges feladatok többfélesége), sosem játsszuk le kétszer ugyanazt a játékot.

Csak kezdőknek, vagy megszállott kultistáknak

Az Eldritch Horror nem éppen családi játék, főleg tapasztaltabb, elkötelezettebb játékosoknak ajánlott. Igen nehéz, akit a játék élménye helyett a győzelem motivál, valószínűleg csalódni fog benne. Azonban ha felkészültnek érezzük magunkat, otthonosan mozgunk Lovecraft világában, vagy egyszerűen szeretjük az összetett, hangulatos és kemény kihívás elé állító kooperatív játékokat, akkor aligha van jobb választás az Eldritch Horrornál. Bár a kiegészítők még váratnak magukra, az eddigi jelek arra utalnak, hogy az Arkham Horrornak méltó örököse született.

Angol nyelvű szabály
Hibajavítás az alapjátékhoz
Itt egy ajánlót olvashattok Wosrty Ferenctől

Hivatalos játékbemutató:
Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 15 890 Ft-tól
 • -17%-3 236 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/eldritch-horror-2013" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Eldritch Horror társasjáték<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Fantasy, Kaland, Horror, Harc, Könyv alapú, Utazás
Mechanizmus: Akció pontok, Váltakozó képességek, Kooperatív, Szerepjátszás, Kockadobás, Pontról pontra mozgás, Solitaire, RES-02 Stat Check

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz MAGYAR bemutató videó is tartozik! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (6)

Eldritch Horror társasjáték videók (6)

Kapcsolódó cikkek

Díjak és jelölések

Legjobb grafika/prezentáció

jelölt, Golden Geek Awards, 2013

Legjobb tematikus játék

jelölt, Golden Geek Awards, 2013

Kommentek

Kommentek

 • marteen007

  2020-03-31 12:29:25

  Én rögtön ezzel a játékkal kezdtem és nem Arkham -al. Nekem nagyon bejött ez az Indiana Jones-os játék stílus. Valóban lassan lehet utazni de ez nem akkora gond mert így útközben is teljesítünk küldetéseket és nem csak szörnyekkel harcolunk. Érdemes időt szánni a nyomozók megismerésére mert egy jó csapat összeállítás nagyon sokat számít (pl: erős harcos + szivaros eszköz beszerző + gyógyító mágus ). Nagyon szép a grafika és szerintem a minőségre sem lehet panasz persze csak ha nem számítjuk, hogy inzert az nincs( ha nem találsz ki valamit minden ömlesztve lesz a dobozban)

  Hátrány a játéknak a nagyon hosszú ki és elpakolási idő valamint nehéz jól beállítani a játék nehézségét. Nekem hol durván nehéz, hol pedig túl könnyű lett játék. Persze ez függ attól is menyire van szerencsés napod mert nagyon szerencs függő a játék. Fel kell készűlni rá hogy gyakran elbukod a játékot.

  Hátrány a játéknak még hogy kötelező legalább 1db (a magyar) de jobb ha több kis dobozos kiegészítő is van hozzá mert ha többen játszunk elfogyhatnak a lapok (persze újra lehet keverni de az már nem olyan) (köszönhetően Balazs K-nak nagyon jó fodítás van minden kiegészítőhöz a BGG-n)

 • mvotir

  2020-02-08 19:20:25

  Egyszer sikerült csak eddig játszanom vele, de nekem nem hozta azt a wow-érzést, mint az Arkham Horror. Itt egyszerűen azt éreztem, hogy nincs elég időm semmit csinálni, iszonyatosan lassan mozgok. Sokkal nehezebbnek és büntetőbbnek tűnt, mint az elődje.

  Engem emiatt kevésbé szippantott be, de mindenképp szeretnék még esélyt adni neki, elvégre ehhez rengeteg kiegészítő is érkezett (most már magyarul is van), és biztos okkal szeretik többen sokkal inkább, mint az AH-t. Sajnos annál a 3.kiadás miatt már biztosan lemondhatok a magyar kiegészítőről, de az újabb angolokról is, ami eléggé elszomorít, nekem az az igazi lovecraftes játék.

  Kíváncsi vagyok rá, hogy többszöri nekifutásra megváltozik-e a véleményem és benyomásom róla.

 • realbandy

  2020-02-04 16:00:29

  Remekül hozza Lovecraft világát, miközben körbe utazod a világot, hogy nyomokat gyűjtsetek, portálokat zárjatok be és szörnyekkel küzdjetek meg, mindezt azért, hogy megakadályozzátok a “mérhetetlen vén” felébredését.

  + Ez egy kooperatív játék és mindannyian egy-egy nyomozót irányítotok. Mindegyiknek van erőssége és gyengesége, ezért úgy kell megosztanotok a munkát, hogy a lehető legjobban jöjjetek ki belőle.

  + remek hangulat és flow élmény

  + sok újrajátszási lehetőség a több mérhetetlen vén és nyomozó miatt, amely

  - akkor mutatkozik jobban, ha vásárolsz hozzá kiegészítőket is

  - kiegészítők nélkül bizonyos események és találkozás kártyák hamar ismétlődni fognak

  + / - Minden játék során egy történet rakódik össze, ugyanakkor ez elég absztrakt és sok mélysége nincs.

  + / - Nagy a szerencse faktor, ha mindent a lehető legjobban is csináltok, akkor is előfordulhat, hogy nem dobtok jól a kockával és vesztetek

 • Villany

  2020-01-15 22:55:22

  Legelső társasjátékunk (igen, sikerült beleválasztani a nehezébe) :D

  Alapvetően egy gonosz játékról van szó, nemcsak a szörnyek miatt, hanem amiatt is, mert majdnem minden mozdulatával azon van, hogy kiszúrjon veletek. Alaposan fel kell kötni a gatyát, mert nem lesz kegyelmes. Ennek ellenére újra és újra elővesszük, hiszen annyira magával tud ragadni, hogy lehetetlen utálni. Gyönyörű a világa, a karakterek is érdekesek. Érdemes egymáshoz igazítani a karakterválasztást, mert nem túl szerencsés, ha pl minden játékosnak kevés az ereje, majd hamar fejetekre nőnek a szörnyik.

  Ahogy már írták, a kártyák egy idő után repetatívak lehetnek, de engem ez annyira nem zavart, mert annyira koncentráltam minden kockára, hogy jól landoljon. Ugyanis a játék nagy részében fontos a szerencse, hiába terveztek előre, ha a kockák keresztbehúzzák a számításaitokat.

  Mindig egy élmény leemelni a polcról és ennek köszönhető, hogy még jobban belemélyedtünk Lovecraft világába. Érdemes jobban beleásni magatokat a fickó történeteibe, mert így még nagyobb a flow.

 • szabolcs90

  2019-11-14 12:50:40

  Az alapdoboz egy vicc. Olyan kevés kártya van benne, hogy a találkozás paklik legalább egyszer átfordulnak ami jelentősen rontja a játékélményt és nagyon elhúzódhat, volt példa, hogy 8 óra volt 1 játék.

  Ennek ellenére a kedvenc játékom lett. A kiegészítők nagyon feldobják a karakter képességek egyediek és kellően nehéz is.

 • c.gergo

  2019-05-03 12:55:39

  Nagyon jó játék! Izgalmas! Egy teljes történet bontakozik ki a játék alatt. Nem könnyű! legalább jó nehéz! :) Sokat fejlődött az AH-hoz képest. Egyedüli negatívum, hogy a Forsaken Lore kiegészítő igazán beleférhetett volna alap dobozba. Nagyon hiányoznak azok a lapok. Hamar ujra találkozhatunk egyes kártyákkal, ami a monotonitás érzését adhatja. Kötelező vétel az alap mellé az első kiegje. Úgy lesz teljes az alapjáték.

 • kistoka87

  2017-05-15 23:12:23

  Ez is nagyon jó mint az elődje, de impulzív pároknak nem ajánlom, annak ellenére, hogy kooperatív, a párommal sikerült jól összeveszni a szabályokon... :)

Az Eldritch Horror társasjáték és kiegészítői (8)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  2 - 4 óra
 • Játékosok:  1 - 8
 • Ajánlott életkor:  14+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Összetett
 • Tervező:  Corey Konieczka, Nikki Valens
 • Illusztrátor:  Patrick McEvoy, David Griffith, Anders Finér, Magali Villeneuve, Dallas Mehlhoff, Drew Whitmore, Emilio Rodriguez, Ed Mattinian
 • Kiadók:  Fantasy Flight Games, Heidelberger Spieleverlag, Edge Entertainment, Arclight, Galakta, Giochi Uniti, Delta Vision Publishing, Korea Boardgames co., Ltd., Wargames Club Publishing, Galápagos Jogos, Hobby World, ADC Blackfire Entertainment
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, angol, francia, német, magyar, olasz, japán, Korean, lengyel, portugál, orosz, spanyol

Alternatív nevei


Kiadások

 • English edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: kínai
 • French edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • German edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: japán
 • Polish edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Portuguese edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: portugál
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 2.2 kg
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: cseh
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: magyar
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2017
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 7 cm
  • Súly: 2230 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Eldritch Horror társasjátékhoz