Catan telepesei: Lovagok és Városok
Catan telepesei: Lovagok és Városok
Catan telepesei: Lovagok és Városok
Catan telepesei: Lovagok és Városok
Videó beküldése

Catan telepesei: Lovagok és Városok

Kiegészítő, 2011
Értékelem!

Ez a játék a Catan: Telepesei kiegészítője.

A Catan telepesei: Lovagok és Városok egy közepesen összetett kiegészítő a Catan: Telepesei társasjátékhoz, 3 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. Az alapjáték 1995-ben megnyerte a Spiel des Jahres díját Az Év Játéka kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kereskedés...

A Catan telepesei: Lovagok és Városok egy közepesen összetett kiegészítő a Catan: Telepesei társasjátékhoz, 3 - 4 játékos részére, az átlagos játékidő 1.5 óra. Az alapjáték 1995-ben megnyerte a Spiel des Jahres díját Az Év Játéka kategóriában. A társast, a bonyolultsága miatt, csak 12 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a kereskedés, a moduláris tábla, a pakli tervezés, a memória és a kockadobás mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Magyar, műanyagfigurás kiegészítő a Catan telepesei 2. kiadású alapjátékhoz, 3-4 főre.
Az első és második kiadású magyar alapjátékkal is kombinálható.

A sziget veszélyben van. Egy barbár flotta halad Catan felé azzal a céllal, hogy romba döntse a városokat és kifossza a lakosságot. Egyedül a lovagok képesek megállítani a hadat, ám nekik is össze kell fogniuk a győzelemért. Képes leszel félretenni az ellenségeskedést és mások segítségére sietni a túlélésért? Vagy csak magaddal fogsz törődni és megpróbálsz egyedül az élre törni? Most minden kiderül!

Éljen a lovagság!

A Lovagok és városok kiegészítő egy teljesen más élményt nyújt, mint a korábban megszokott Catan. Mind a városok, mind a fejlesztések, mind a csapatmunka máshogy működik, mint korábban. A barbárok támadása miatt a megszerzett pozíciók sokkal könnyebben elveszhetnek, mint eddig bármikor. Az egyszerű stratégiai játékból egy igazán komoly és gondolkodásra késztető játék vált. No de lássuk részleteiben a változásokat!

Régi sziget, új távlatok

Számos újdonságot hoz a kiegészítő, már az alapokat is megbolygatja.
Az alapítási szakasz során egy kis települést, egy várost és két utat helyez le mindenki. Fontos változtatás, hogy a hegységgel, legelővel vagy erdővel szomszédos városok nem csak nyersanyagot, hanem kereskedelmi árut is adnak, ha sikerül kidobni a megfelelő számot. A kereskedelmi árukkal kiépíthetőek a városok, de erről majd később.

A dobások
A Lovagok és városokban három különböző kockával kell dobni minden kör elején. Az egyik a hagyományos fehér számkocka, a második egy piros kocka, a harmadik pedig a szimbólumkocka.
A piros kockán is számok szerepelnek. A két számkocka összege adja meg, hogy melyik mező termelt nyersanyagot.
Ha a szimbólumkockán „hajó” szerepel, a barbárok egy mezőt közelítenek a partokhoz. A barbárok mozgását egy kis kartontáblán követitek. Ezt a térkép mellé kell helyezni, az első mezőn a hajó figurájával. Idővel elérik a partot a vademberek és meg kell ütközni velük.
Amennyiben „városkaput” mutat a kocka, esély van egy fejlesztéskártya felhúzására. Erről majd bővebben később.

Az építés
Az alapjáték út-település-város hármasa megmaradt, valamint kapunk még városfalat és lovagokat.
A városfal két téglába kerül, és egy városra kell lehelyezni. Minden egyes városfal kettővel növeli a kézben tartható lapok számát a rabló lépésénél. Egy fallal kilenc kártya, míg két falnál akár tizenegy lap is biztonságban van.
A lovagért egy ércet és egy gyapjút kell fizetni. Ilyenkor egy egyszerű, sisak nélküli lovagot helyezhetsz fel a táblára az egyik útkereszteződésedre.
A lovagoknak három szintje van: egyszerű, erősebb és hatalmas lovag. Szintén egy ércet és egy gyapjút kell kifizetni fejlesztésenként. Minél nagyobb a lovag, annál erősebb.
A lovag aktiválásáért egy gabonát kell feláldoznod, amiért cserébe kap egy sisakot. A következő körben már végre is hajthat egy akciót a figura.

A lovag-akciók
A dobásod után az aktív lovagjaiddal végrehajthatsz egy-egy akciót, ami után le kell venni a sisakot. Később egy gabonáért ismét aktivizálhatóak a lovagok.
Áthelyezés: a lovag a saját út mentén haladva áthelyezhető egy másik kereszteződésre.
Lovag elűzése: egy gyengébb, ellenséges lovag helyét átveheted a kereszteződésben. Az ellenfél áthelyezi a saját lovagját egy másik útjához.
Rabló elűzése: a kereszteződést érintő három tájmezőről a rablót elűzi a lovag.

A városok kiépítése
Ehhez minden esetben kereskedelmi árukra lesz szükség. Három irányba lehet a kiépíteni: kereskedelem, politika és tudomány. Mindháromhoz különböző színű kereskedelmi kártyákra lesz szükség.
Az irányoknak öt szintje van, amit az előttetek lévő „városépítési táblázatban” tudtok nyomon követni. A fejlesztési jelzők a játék kezdetén mind le vannak fordítva. Ha megvásároljátok az adott fejlesztési szintet, a jelzőt meg kell fordítani.
Az első szintű fejlesztések egy kereskedelmi áruba kerülnek, a továbbiak drágábbak. Mindegyik jelzőn szerepel a piros kocka valamelyik oldala. Ha sikerül a kör elején a piros kockán ezt az oldalt kidobni, valamint a szimbólumkockán a megfelelő színű városkapu szerepel, kapsz egy fejlesztéskártyát.
A harmadik szintű fejlesztés nagyobb előnyöket biztosít. Például a vízvezetékkel minden körben kapsz nyersanyagot dobástól függetlenül, vagy éppen az ipartestület a kereskedelmi áruk csereberéjét könnyíti meg számodra.
Aki elsőként megszerez egy negyedik szintű fejlesztést, egyik városa nagyvárossá válik. Ez plusz két pontot jelent, ami sokat számít pontozáskor. A nagyváros pozícióját az ötödik szintű fejlesztéssel lehet bebiztosítani.

Az új fejlesztéskártyák
A fejlesztéskártyák elég változatosak. Vannak egyszerű pontot érő lapok és olyanok is, amiket különböző előnyökért, eseményekre reagálva tudtok kijátszani.
A tudomány oldaláról itt az épületdaru (kevesebb áru kell a kiépítéshez) vagy a feltaláló (felcserélhetsz két számot a játéktáblán); a politika felhasználhatja a hadvezért (minden lovagod aktiválhatod) vagy a kémet (elvehetsz egy másik játékostól egy fejlesztéskártyát); a kereskedelem a monopóliumot (minden játékosnak át kell adnia egy meghatározott nyersanyagot) és a kereskedőmestert (egy játékostól elvehetsz két nyersanyagot) alkalmazza. Ez csak néhány példa volt a számos lap közül.

A harc
Amint a barbárok partra szálltak, megkezdődik a küzdelem Catanért. A felépített városok száma lesz a barbárok támadóereje, míg az aktív lovagok összesített ereje a védelmi értéke a szigetnek.
A barbár sereg nyer, ha erősebb a lovagoknál. Ilyenkor a leggyengébb lovagcsapattal rendelkező játékos egyik városa egyszerű településsé lesz.
Amennyiben a lovagok legalább olyan erősek, mind a vademberek, a játékosok megnyerték a csatát. A legerősebb lovagcsapatot hadba vivő játékos kap egy „Catan megmentője” jelzőt, ami egy pontot ér.
A lovagok minden esetben elveszítik a sisakokat, majd a barbár flotta visszakerül az első mezőre, ahonnan újra harcba indulnak.

A játék vége
A játék akkor ér véget, ha valaki összegyűjtött tizenhárom pontot. Ez a települések, a városok, a nagyvárosok, a fejlesztések és a „Catan megmentője” jelzőkből gyűjthető össze.

A doboz tartalma

Három stancolt kartontábla (4 városépítési tábla, 60 kiépítés jelző, 1 karton a barbár flotta mezőivel, 4 építési költségek kártya), egy kártyakészlet (36 kereskedelmi áru, 6 pontértékű, 54 fejlesztés), négy figurakészlet (mindegyikben 6 lovag, 6 sisak, 3 városfal, 3 nagyváros jelző), egy kereskedő, egy piros számkocka, egy szimbólumkocka és egy barbár flotta.

Értékelés

Minden bizonnyal ez a legegyedibb Catan kiegészítő. A játékmenet rengeteg dologban különbözik az alapjátéktól.
Sokkal több taktikát, előrelátást és tervezést igényel. Igaz, a szerencse talán még nagyobb szerepet kap, mint az alapjátékban, ugyanis három kockával is dobnotok kell és nem csupán a nyersanyag múlik az eredményen, hanem a fejlesztések is.
A fejlesztések megoldása jól működik, a kártyák ötletesek. Mindenképpen jót tett ez a frissítés a játéknak.
A műanyagfigurák jól néznek ki, főleg a lovagok. Remekül illenek a többi műanyag-kiadásos Catanhoz.
Amennyiben eleget játszottatok már a Catannal és szeretnétek továbblépni egy komolyabb, harciasabb játék felé, ez a kiegészítő valószínűleg tetszeni fog nektek. Próbáljátok ki!
Jó játékot!

Magyar nyelvű szabálykönyv megtekintéséhez kattints ide!

További kiegészítők:

Ha még több változatosságra vágysz, akkor variálhatod a játékot a különböző kiegészítőkkel.
Ha tengerre szállnál: Catan telepesei: Tengeri utazó - második kiadás
Ha kereskednél: Catan telepesei: Kereskedők és barbárok - második kiadás

Hogyan játszhatjuk ketten? Egyik lehetőség, hogy az alapjáték mellé beszerzed a 3. kiegészítőt, Kereskedők és barbárokat, ezzel már ketten is játszhatjátok.

Ha kompletten szeretnél 2 fő részére egy teljes Catan játékot, amihez nem kellenek kiegészítők, akkor ajánljuk neked a Catan telepesei kártyajátékot 2 játékos részére.

A kártyajátéknak van egy másik, felújított, angol kiadása - The Rivals for Catan - mely a magyar változathoz képest könnyebben tanulható, kiegyensúlyozottabb lett és kiegészítők is kaphatóak hozzá. Részleteket itt találod.

Forrás: Szellemlovas
Ez társasjáték akciósan elérhető!
 • 7 490 Ft-tól
 • -16%-1 423 Ft

Beágyazás már oldalra


A fenti modul beágyazásához, csak be kell szúrdnod az alábbi kódot az oldalra:

<a href="https://tarsasjatekok.com/tarsasjatek/catan-telepesei-1995/kiegeszito/catan-telepesei-lovagok-es-varosok-1998" target="_blank" data-bgapp="boardgame">
  Catan telepesei: Lovagok és Városok társasjáték kiegészítő<br>
  Tarsasjatekok.com - Magyarország társasjáték keresője! A társasjáték érték!
  <script>
    (function(i,s,o,g,r,a,m){
      ((g in o)&&('init' in o[g])&&o[g].init())||(a=i.createElement(s),a.src=r,
        a.async=1,m=i.getElementsByTagName(s)[0]);a&&m.parentNode.insertBefore(a,m);
    })(document,'script',window,'BGapp_module','https://tarsasjatekok.com/lib/bg.min.js');
  </script>
</a>
Mielőtt a használod a fenti kódot, kérlek olvasd és fogadd el az ÁSZF-ben leírtakat!

Kategória: Alkudozás, Középkori, Kiegészítő
Mechanizmus: Kereskedés, Moduláris tábla, Pakli tervezés, Memória, Kockadobás, Útépítés

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézzed meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézzed meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!

Árak és üzletekÁrkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (2)

Catan telepesei: Lovagok és Városok társasjáték videók (2)

Kapcsolódó cikkek

Kommentek

Kommentek

 • harnos.szilvi

  2020-05-01 16:08:51

  A Catan egy nagyon élvezetes játék, igazi családi társas, kicsi statégia, kicsi szerencse is van benne, lehet alkudozni, cserélgetni, kicsit szívózni a többiekkel.

  Amikor kezd unalmas lenni az alapjáték, jöhetnek a kiegészítők!

  Mindegyik nagyon jó igazából, ez a lovagok és városok is változatosabbá és szórakoztatóbbá teszi a játékot, mi nagyon szeretjük.

 • poccer

  2019-06-12 15:24:22

  Az előttem szólókhoz hasonlatosan nyilatkozok én is: az alap Catan évekkel ezelőtt szuper volt, de azt hiszem mind ráuntunk kicsit. Helyenkét túl egyszerű volt, és a szerencse bizony a legfőbb ellenfél volt. A kiegészítő (pláne együtt a tengeri utazóval) újra vonzóvá tette a Catan világát. Gyakorlatilag mióta megvan, ha játszunk is Catan-t, csak ezzel (vagy további mással együtt) játszunk.

  Az újítások szuperek (városok fejlesztése, a városromboló kalózok, a lovagok, akik már számtalan szempontból jelentős tényezők, nem csak pontot érnek), már más módon is lehet fejlesztésekhez jutni, mint korábban (és a fejlesztések is jóval többet adnak). A szerencse azonban - ha kissé kevésbé is, de - továbbra is nagyon jelentős faktor.

 • sz-tomy

  2019-04-11 09:55:34

  Ajánlom ezt a kiegészítőt az alapjátékhoz.

 • benczikakos

  2019-04-10 18:56:15

  Ez a kiegészítő vonzott vissza a Catan világába, megér egy próbát, olyanoknak is akik az alapjátékot annyira nem szeretik

 • ARduel

  2019-04-10 08:03:34

  Tulajdonképpen én csak kiegészítővel vagyok hajlandó Catant játszani! :D, na jó nem mindig... Az biztos, hogy a kiegészítők közül ez az egyik!

 • kchpank1.kv

  2019-04-08 09:11:22

  Remek kiegészítője a Catan telepeseinek. A több kártyalappal, városfejlesztéssel és lovagokkal kalózcsapattal sokkal izgalmasabbá teszi az alapjáték hangulatát. A szerencsefaktorral még így is jócskán kell számolnunk, de szerintem sokkal élvezhetőbb így.

A Catan: Telepesei társasjáték és kiegészítői (97)

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1.5 óra
 • Játékosok:  3 - 4
 • Ajánlott életkor:  12+
 • Nyelvfüggőség:  Közepesen nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Közepesen összetett
 • Tervező:  Klaus Teuber
 • Illusztrátor:  Klaus Teuber, Harald Lieske, Jason Hawkins, Michael Menzel, Franz Vohwinkel, Volkan Baga, Stephen Graham Walsh, Tanja Donner
 • Kiadók:  Mayfair Games, Piatnik, KOSMOS, Tilsit, Asmodee, 999 Games, danspil, Devir, Lautapelit.fi, Albi, Galakta, Ísöld ehf., Giochi Uniti, Laser plus, Filosofia Éditions, Kaissa Chess & Games, Brain Games, Korea Boardgames co., Ltd., Smart Ltd, Swan Panasia Co., Ltd., TRY SOFT, Hobby World, GP Games, HaKubia, Catan Studio
 • Elérhető nyelvek:  cseh, kínai, dán, holland, angol, észt, francia, német, görög, héber, magyar, olasz, japán, Korean, lett, litván, norvég, lengyel, román, orosz, spanyol, svég, szolvén, izlandi

Alternatív nevei


Kiadások

 • Danish edition
  • Kiadás éve: 1998
  • Nyelv: dán
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German first edition
  • Kiadás éve: 1998
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German second edition
  • Kiadás éve: 1998
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English first edition
  • Kiadás éve: 2000
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.5 cm x 29.2 cm x 5.1 cm
 • Dutch first edition
  • Kiadás éve: 2001
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Icelandic edition
  • Kiadás éve: 2001
  • Nyelv: izlandi
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Norwegian edition
  • Kiadás éve: 2001
  • Nyelv: norvég
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • German edition 2002
  • Kiadás éve: 2002
  • Nyelv: német
  • Méretek: 30 cm x 30 cm x 7.5 cm
 • German third edition
  • Kiadás éve: 2002
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.2 cm x 29.2 cm x 7 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2002
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Romanian edition
  • Kiadás éve: 2002
  • Nyelv: román
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish first edition
  • Kiadás éve: 2002
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Tilsit French first edition
  • Kiadás éve: 2002
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English first edition 2003
  • Kiadás éve: 2003
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.5 cm x 29.2 cm x 5.1 cm
 • Catan: Cities & Knights
  • Kiadás éve: 2005
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Lithuanian edition
  • Kiadás éve: 2005
  • Nyelv: litván
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2006
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition
  • Kiadás éve: 2006
  • Nyelv: olasz
 • English second edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.8 cm x 29.5 cm x 7.8 cm
  • Súly: 0.7 kg
 • German edition 2007
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: német
 • Polish first edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 1.1 kg
 • Slovenian second edition
  • Kiadás éve: 2007
  • Nyelv: szolvén
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Czech edition
  • Kiadás éve: 2008
  • Nyelv: cseh
 • German third edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Norwegian 2010 edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: norvég
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish third edition
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Swedish edition 2010
  • Kiadás éve: 2010
  • Nyelv: svég
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.3 cm
 • Hungarian second edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: magyar
 • Korean edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: Korean
 • Korean first edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: Korean
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Catan: Cities & Knights
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • English second edition 2012
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.9 cm x 29.5 cm x 7.9 cm
 • Polish second edition
  • Kiadás éve: 2012
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 0.8 kg
 • Hebrew edition
  • Kiadás éve: 2013
  • Nyelv: héber
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Chinese edition
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: kínai
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Japanese edition 2014
  • Kiadás éve: 2014
  • Nyelv: japán
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 6 cm
  • Súly: 1 kg
 • English edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 23.8 cm x 29.5 cm x 7.9 cm
  • Súly: 0.8 kg
 • German edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: német
  • Méretek: 29.8 cm x 29.8 cm x 7.3 cm
 • Polish edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: lengyel
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
  • Súly: 0.8 kg
 • Russian edition 2015
  • Kiadás éve: 2015
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Baltic edition
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: észt
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Dutch edition 2016
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: holland
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Italian edition 2016
  • Kiadás éve: 2016
  • Nyelv: olasz
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • French edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
 • Russian edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: orosz
  • Méretek: 298 cm x 298 cm x 71 cm
 • English edition 2019
  • Kiadás éve: 2019
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 29.5 cm x 24 cm x 8 cm
  • Súly: 0.8 kg
 • Estonian edition
  • Nyelv: észt
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Greek second edition
  • Nyelv: görög
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Hungarian edition
  • Nyelv: magyar
 • Latvian edition
  • Nyelv: lett
  • Méretek: 29.7 cm x 29.7 cm x 7.1 cm
 • Spanish second edition
  • Nyelv: spanyol

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Catan telepesei: Lovagok és Városok társasjátékhoz