Cthulhu Gloom
Videó beküldése

Cthulhu Gloom

Társasjáték, 2011
Értékelem!

A Cthulhu Gloom egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a történetmesélés, a pakli tervezés és a vedd el mechanizmusokra. Dunwich, Innsmouth, a Miskatonic Egyetem, Arkham… a levegőben...

A Cthulhu Gloom egy könnyen tanulható társasjáték, 2 - 5 játékos részére, az átlagos játékidő rövidebb, csak 1 óra. A társast, a könnyebb tanulhatósága ellenére, csak 13 éves kortól ajánljuk kipróbálni. A játékmenet erősen épít a történetmesélés, a pakli tervezés és a vedd el mechanizmusokra.

A Szellemlovas leírása:

Dunwich, Innsmouth, a Miskatonic Egyetem, Arkham… a levegőben veszély érződik. A csillagok állása hamarosan tökéletes lesz ahhoz, hogy a rémségek a világra törjenek a távoli űrből. Ha Cthulhu magához tér, a világnak vége – de vajon mennyire lesz szörnyű a vég?

A Mítosz új életre kelt

A Cthulhu Gloom az alapjáték újragondolása, feldolgozása, amely egy ismerős világba kalauzolja el játékosait. Lovecraft rémvilágánál nem is találhattak volna jobbat a készítők!
A játék célja a saját „családod” elpusztítása úgy, hogy a legnagyobb szenvedést és rémületet éljék át haláluk előtt. Ahhoz, hogy elérd célodat és nyomorúságot hozz családodra, kártyákat kell kijátszanod rájuk. Akkor ér véget a játék, ha valamelyik család összes tagja elhunyt.
A játék kezdetén ki kell helyezni két történetet az asztalra. Ezek a történetek elég erős lapok, amiknek a megszerzésével nagy előnyre lehet szert tenni.
Ezt követően mindenkinek ki kell választania a családját. A négy család mind-mind a lovecrafti világ fontos területeiről származnak. A Miskatonic Egyetem munkatársai, az arkhami elmegyógyintézet betegei, Innsmouth mélységlakói és a dunwich-i Whatleleys család áll a játékosok rendelkezésére.

Az első kört az kezdi, akinek a legrosszabb napja volt.
Mindenki öt lapot kap. Az aktív játékos a körében összesen két akciót hajthat végre. Az akciók a következők lehetnek:
Módosító kijátszása: ezek olyan lapok, amiket élő karakterekre kell helyezni. Ezek megváltoztathatják a karakter pontértékét, új történetikont adhatnak a szereplőnek vagy valamilyen egyéb hatást fejtenek ki. Ilyen lap például az „Érdekes Színre Lelt”, a „Szanatóriumban Rekedt” vagy a „Túl Sok Csápja Van”.
Esemény kijátszása: ezeknek a hatása egyszer érvényesül, majd kikerülnek a játékból. A „Tömeghisztéria”, a „Csupán Egy Álom” vagy a „Dolog a Küszöbön” ilyen lapok.
Időelőtti halál kijátszása: első akciódként kijátszhatsz egy ilyen kártyát, amivel megölhetsz egy karaktert. Csak olyan karaktert tehetsz el láb alól, akinek van negatív Pátoszpontja. Ezek a pontok döntik el, hogy ki nyerte a játszmát. Az „Elveszett a Sötétben”, az „Élve Eltemetve”, illetve a „Háromszor Kiejtette Hogy Hastur” tökéletes példák erre a laptípusra.
Történet megszerzése: ha sikerül valamelyik történet követelményeit teljesíteni, elveheted az asztalról vagy egy másik játékostól a lapot és megkapod az előnyeit. A „Necronomicon” vagy a „Cthulhu Hívása” is ilyen történetkártyák.
Lapok eldobása: eldobod a kezedben lévő lapokat. Csak a köröd végén kapsz újakat.
Passz: nem kötelező cselekedned. Passzolhatsz, így a köröd véget ér.
A kör utolsó lépéseként fel kell húznod annyi lapot, amennyi a laplimited. Ez alapesetben öt kártyát jelent.
A játék végét jelzi valamelyik család teljes elpusztulása. Ilyenkor mindenkinek össze kell adnia a halott karaktereinek Pátoszpontjait. Akinek a legkevesebb pontja van, az nyerte a játékot!

Mik szerepelnek a kártyákon?

A Pátoszpont a játék egyik leglényegesebb eleme. Minden kártyán három helyen szerepelhet Pátoszpont. Lehet negatív és pozitív is. A cél a karakterek gyötrése, így a negatív pontok a kedvezőek. A pozitív lapokat érdemes az ellenfelek családjára helyezni, így hátráltatva őket. Az egymásra helyezett lapok közül mindig a látható pontok számítanak, tehát érdemes átgondoltan, várva a megfelelő pillanatra és akkor kijátszani a lapokat.
A jobb sarokban a történetikonok vannak. Ezeknek önmagukban nincs hatásuk, de más kártyákkal, történetekkel, karakterekkel együtt jelentős szerephez jutnak. Hét ikon szerepel a játékban a mágiától kezdve a rémségen át a románcig.
A színesítő szöveg értelemszerűen nincs hatással a játékra, ám ezek nélkül nem lenne igazi a Gloom-hangulat!
A legtöbb kártya egyedi hatással is rendelkezik. Ezek lehetnek azonnali hatások, amik rögtön érvényesülnek, majd el is múlnak; lehetnek reakciók, amikkel más játékosok körében lehet cselekedni; a folytonos hatások a kijátszásuktól kezdve addig működnek, míg játékban vannak; valamint a maradandó hatások érvényessége állandó, nem megszüntethetőek.

A doboz tartalma

110 átlátszó kártyalap (5 történet, 11 esemény, 20 időelőtti halál, 54 módosító és 20 karakter), valamint a szabálykönyv.

Rémséges játék?

Kétségkívül igen, de nem rossz értelemben! A Cthulhu Gloom bizonyára nagyszerű órákat fog okozni azoknak, akik ismerik Lovecraft történeteit. A gótikus és horrorisztikus világa tökéletesen illik a Gloomhoz. Tovább fokozza az élvezetet a színesítő szövegek jelenléte, amiket érdemes mindig felolvasnotok, hisz’ ez adja meg igazán a hangulatot! Csakis úgy érdemes játszani ezt a játékot, ha elmesélitek, elképzelitek az eseményeket, így garantált a szórakozás!
A Cthulhu Gloom nem csak önmagában játszható. Mivel a szabályok azonosak az eredeti játékkal, így bátran használhatjátok bármelyik Gloomot kiegészítőként.
A Mítosz lényei újra eljöttek… vajon mekkora kínt okoznak majd az emberiségnek?

Angol nyelvű szabálykönyv
Kártyalista
Ismerd meg a családokat
Tervezői jegyzetek, stratégiák, variánsok

Forrás: Szellemlovas
Egy üzlet árulja ezt a játékot!
 • 7 990 Ft-tól
 • 1 ajánlat

Kategória: Kártyajáték, Fantasy, Horror
Mechanizmus: Történetmesélés, Pakli tervezés, Vedd el

Szabálykönyv

Ehhez a társasjátékhoz elérhető magyar szabálykönyv, amit ide kattintva le is tudsz tölteni!

Videók

A társasjátékhoz oktató és bemutató videók nyújtanak segítséget! Nézd meg őket és nem lesz gond a szabályokkal!

Üzletek

Ez a társasjáték kapható a boltokban! Nézd meg partnereink ajánlatát, vagy próbáld ki az árkalkulátort!


Árkalkulátor

Egyszerre több játékot vásárolnál? Próbáld ki az Árkalkulátort és kiszámoljuk neked a legoptimálisabb feltételeket, hogy a legjobb árat kapd meg!

Szabálykönyvek (1)

Cthulhu Gloom társasjáték videók (3)

Kommentek

A Cthulhu Gloom társasjáték és kiegészítői (7)

 • Cthulhu Gloom: Unpleasant Dreams társasjáték kiegészítő

  Az Álomföldek kapuja megnyílik előttetek. Odaát a rémségek rémsége vár rátok. Vajon túlélitek Nyarlathotep szörnyeit vagy Azathoth szörnyű látványát? Nem túl valószínű… de nem...

 • Gloom társasjáték

  Sok szenvedés után tényleg a megérdemelt másvilág jön? A Gloom játék új megvilágításba helyezi a megszokott világképünket. Az alapkoncepció szerint minél többet szenved egy...

 • Munchkin Gloom társasjáték

  A borzalmakkal teli Gloom és a 'fántáziparódia' Munchkin találkoztak.

 • Fairytale Gloom társasjáték

  Gloom új köntösben: tündérmesés környezetben játszhatjátok a már jól ismert kártyajátékot. Békává változott hercegek, Aranyhaj, a Jó tündér és a többi híres szereplő, akiket a...

 • Gloom in Space társasjáték

  Leírás Az űr az tök vacak. Hideg, kissé levegőtlen, és tele van mindenféle ilyen életveszélyes sugárzással meg űrlénnyel. Nem túl kellemes mit ne mondjak... De hát néhány...

 • Gloom of Thrones társasjáték

  From the frozen lands of the Snark to the torrid intrigues of the Bannisters, there is one truth that echoes through the Umpteen Kingdoms: Gloom is coming... Gloom of Thrones, a...

 • Gloomier társasjáték

  There’s mystery and murder afoot at Hemlock Hall. But this isn’t a story about the dashing detective—it’s the tale of the unfortunate victims. Compete to tell the most tragic...

Részletes adatok

Részletek

 • Játékidő:  1 óra
 • Játékosok:  2 - 5
 • Ajánlott életkor:  13+
 • Nyelvfüggőség:  Nyelvfüggő
 • Komplexitás:  Egyszerű
 • Tervező:  Keith Baker
 • Illusztrátor:  Keith Baker, Todd Remick
 • Kiadók:  Atlas Games, Edge Entertainment
 • Elérhető nyelvek:  angol, francia, spanyol

Kiadások

 • English edition
  • Kiadás éve: 2011
  • Nyelv: angol
  • Méretek: 9.7 cm x 14 cm x 2 cm
  • Súly: 0.3 kg
 • French edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: francia
  • Méretek: 19.8 cm x 19.8 cm x 3.2 cm
  • Súly: 0.4 kg
 • Spanish edition
  • Kiadás éve: 2018
  • Nyelv: spanyol
  • Méretek: 19.8 cm x 19.8 cm x 3.2 cm
  • Súly: 0.4 kg

Hasonló játékok

Az alábbi játékok a hasonlítanak leginkább a(z) Cthulhu Gloom társasjátékhoz