Kép forrása: telex.hu

A Frostpunk a szó minden értelmében nagy falat, de megéri rászánni az időt [telex.hu]

Seymour Papert, az MIT Media Lab egyik alapítója és a klasszikus iskola kérlelhetetlen kritikusa mondta, hogy „minden játéktervező érti azt, amit a tantervek készítői közül egy sem: soha egy játékot sem hirdettek azzal, hogy könnyű”. A lengyel 11 Bit Studios biztosan megfelel ennek, hiszen a videójátékaik egyik közös tulajdonsága, hogy kifejezetten nehezek. A másik, hogy a megszokott játékmechanikákat erős történetekkel és ezekhez kapcsolódó morális dilemmákkal párosítják. Jellemző mindez a Frostpunkra is, aminek megjelent a társasjáték-változata is – mi most ezt próbáltuk ki.

Jégkorszakbeli városépítés morális dilemmákkal

A 11 Bit Studios első nagy dobása a This War of Mine volt, amiben egy ostromlott városban rekedt civilként kellett túlélni. A háború ebből az alulnézetből sokkal mocskosabb és rettenetesebb, mint a Call of Dutyban vagy a Counterstrike-ban, a romok között kell kutakodni élelem, tüzelő és gyógyszer után, és persze nem lehet megbízni senkiben. A játék tavaly bekerült a lengyel tantervbe is mint oktatási segédanyag.

A csapat második játéka a Frostpunk, ami a városépítős műfajt fűszerezi a komoly morális döntésekkel. A játék története szerint a 19. század közepén, amikor a gőzgépekre épített technika már hihetetlenül fejlett volt, főként Ada Byron gőzszámítógépének köszönhetően, hirtelen klimatikus katasztrófa következett be, egyik napról a másikra jött egy új jégkorszak. A Brit Birodalom az utolsó pillanatban megpróbált felkészülni az eseményre, és hatalmas, toronyszerű generátorokat helyezett el, amik körül lehetséges még az élet. A terv nem sikerült tökéletesen, nem minden generátor készült el, és nem is sikerült a teljes népességet időben eljuttatni ezekhez.

A játékosok egy szerencsés csapatot irányítanak, akik elértek egy ilyen gépezethez, és annak a tövében megpróbálnak túlélni. Természetesen gazdálkodni kell az erőforrásokkal (fa az egyszerű dolgok építéséhez, acél a bonyolultabbakhoz és szén a generátor fűtéséhez), amik hamar kifogynak a közelből, sátrakat és később házakat kell építeni, élelemről gondoskodni, de ez még csak a felszín. Ugyanúgy törődnünk kell az újonnan kialakuló társadalom szerkezetével is, és különféle dilemmákban kell döntést hozni, például abban, hogy engedélyezzük-e a gyermekmunkát vagy sem.

A játék sorra nyerte a díjakat, különféle kiegészítők jöttek hozzá, és még most, öt évvel a megjelenése után is sokan játszanak vele. Jövőre érkezik a Frostpunk 2, és tavaly elkészült a társasjáték-változata is, ami nemrég a Delta Vision gondozásában magyarul is megjelent.

[Cikk folytatása]

A Frostpunk a szó minden értelmében nagy falat, de megéri rászánni az időt

Csak legyen hozzá elég helyünk is! A népszerű videójáték társasjátékos változata olyan, mint egy Wagner-opera: megdolgoztat, de cserébe egészen kivételes élményt nyújt, és kitolja a társasjátékozás határait.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

19Jún

Összeeresztették az autóskártyát és a kockapókert, és megcsinálták vele az Év Játékát [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.19. 17:46:00

2023-ban a Szupercsapat! (Challengers!) című játék nyerte meg az Év Haladó Társasjátéka (Kennerspiel des Jahres) díjat, de ettől nem kell megijedni, ezzel a játékkal akár már alsós gyerekekkel együtt is játszhatunk, valójában annyira egyszerű...

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Frostpunk: A társasjáték