Kép forrása: gamestar.hu

Ez lesz az új kedvenc kétfős játékod [Gamestar]

A kétfős társasjátékok nagy szakértője, Bruno Cathala közreműködésével készült el a Splendor Párbaj, és megint sikerült neki, ami már számtalanszor.

Újságíróként az ember igyekszik nem elfogult lenni, de nincs könnyű dolga, ha van egy olyan társasjáték-tervező, aki sorra szállítja a jobbnál jobb játékokat. Bruno Cathala közel húszéves pályafutása alatt olyan kiemelkedő játékokkal ajándékozott meg minket, mint a Kingdomino, a 7 Csoda: Párbaj, a Kanagawa, vagy a Five Tribes - voltak neki is kevésbé jól sikerült alkotásai, de ezek annyira kiemelkedők, hogy teljes joggal vált legendává az iparban.

Nem véletlenül állt épp ő össze Marc Andréval, a 2014-es, szintén nagy sikerű Splendor atyjával, hogy elkészítse a játék kétfős változatát, ami egy kicsit eltérő, kicsit összetettebb, de nagyon izgalmas játékmenetet kínál.

Drága kövek!

Az aránylag kicsi doboz minőségi komponenseket rejt, a széthajtható játéktábla mellett kártyákat, három műanyag tekercsjelzőt, és a játék középpontjában álló kövek zsetonjait, továbbá a hozzájuk tartozó húzózsákot találjuk. A táblát a játéktér közepére kell helyeznünk, majd véletlenszerűen feltölteni az összes drágakővel és gyönggyel, fölé pedig a különféle kártyákat rakjuk, amiket meg kell vásárolnunk az összeszedett kincsekből. Vannak továbbá nemesek is, akiket magunkhoz csábíthatunk, és képességeikkel segítenek minket győzelemhez.

A játékosok felváltva cselekszenek, két opcionális és három kötelező akció valamelyikét végrehajtva. A cél, hogy elsőként teljesítsük a három győzelmi feltétel egyikét: vagy 20 pontot gyűjtünk, vagy 10 koronát, vagy 10 pontot ugyanolyan színű lapokkal.

A körünk során eldönthetjük, hogy elveszünk legfeljebb három, egymás mellett lévő korongot (kivéve a dzsókernek számító aranyat), elveszünk egy aranyat és elrakunk egy ékszerkártyát a tartalékunkba, vagy megvásárolunk egy ékszerkártyát, azaz kijátsszuk, hogy ezzel pontot szerezzünk, képességet aktiváljunk, és csökkentsük a következő ékszerkártyák vásárlási költségét. Valahogy úgy működik ez, mint a 7 Csoda: Párbajban: ha már van előttünk egy zöld drágaköves lap, eggyel kevesebb zöld zsetont kell fizetnünk olyan kártyákért, amik megvásárlásához erre van szükség. Ez azért is fontos, mert kevesebb zseton van, mint amennyi némelyik kártyához kell, de hamar eljuthatunk oda, hogy ezt nem érezzük majd problémának. A befizetett zsetonok húzózsákba kerülnek, így a tábla egyre üresebb lesz, egyre kevesebb lehetőséggel, mígnem valaki rákényszerül az újratöltésére és egy tekercs feláldozására.

[Cikk folytatása]

Ez lesz az új kedvenc kétfős játékod

A kétfős társasjátékok nagy szakértője, Bruno Cathala közreműködésével készült el a Splendor Párbaj, és megint sikerült neki, ami már számtalanszor.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...

11Júl

Trio [tarsasjatszunk.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.11. 14:00:00

Huszonakárhány évvel ezelőtt minden péntek este arról szólt, hogy a bővebb baráti kör összegyűlt a helyi pub-ba. Szólt a zene, kibeszéltük magunkból a hét történéseit, dartsoztunk, biliárdoztunk, és ha mindezt már meguntuk, akkor előkerült a kártya..


Kommentek

  • Dzsuzsi

    2023-10-04 16:38:47

    Igen, az a legjobb, ha tudja az ember személyesen tesztelni. Volt már olyan játék, ami nagyon szimpatikus volt, de a kipróbálás során derült ki, hogy egyáltalán nem nekünk való, így bármennyire is jónak tartottam, nem vettem meg, mert tudtam, hogy sajnos nem fog elő kerülni. Ez sikeres volt, mind a klubbos próba során, majd az itthoni játékalkalommal is. Ha teheted, próbáld ki!

  • pnehandi87

    2023-10-04 13:31:14

    A cikk alapján nekem különösen nem keltette fel az érdeklődésemet a játék, de gondolom te már kipróbáltad és a saját tapasztalataid alapján találtad érdekesnek!?

    Személyes élmények alapján mindig jobb eldönteni, hogy megéri-e beszerezni egy játékot, vásárlás előtt ha van rá lehetőség szeretem kipróbálni a társasokat és ha valóban jó élményt nyújtott, akkor kerül be a gyűjteményembe.

  • tomi.fehervari

    2023-09-29 07:46:10

    Szerintem szirom.niki ezzel a szintén kizárólag 2 fős párbajjal hasonlította össze a Sör és kenyeret, úgyhogy az állításod erre is áll. :)

  • qgtanton

    2023-09-29 06:26:09

    A Sör és kenyér nagyon jó játék ám, hátránya, hogy csak két fővel lehet játszani. :)

  • ryuk669

    2023-09-28 00:34:12

    Pont a hétvégén volt tervben kipróbálni a 2 fős játékos napunkon...és nem be kell jöjjek túlórázni? 😤 Minden esetre én ezek után még kíváncsibb vagyok rá.

  • szirom.niki

    2023-09-25 16:26:38

    Örülök, hogy a Splendor Párbaj, nem a Marveles külsőt kapta, hanem az eredetinek mondható dizájnal jelent meg a piacon. Az alapjáték is nagyon tetszett mégsem győzött meg annyira, hogy helyet keressek neki a polcomon, ennél hasonló érzéseim vannak.
    Ez egyéni preferencie, de ha magyar 2023-as megjelenésekre gondolok, akkor számomra a sör és kenyér csábítóbb kétfős darab, mint ez. Ettől függetlenül a dobogóra felkerül.

  • MaRo

    2023-09-19 16:29:39

    :D

    Az őszintét megvallva elég fáradt voltam mikor olvastam így nem minden volt tiszta. Ha valóban nagyon hajaz a 7 csoda párbajra akkor én is minden bizonnyal el fogom engedni. Jelenleg egyáltalán nem égető a beszerzése, olyan Pató Pálosan állok hozzá. Addig meg úgyis lesz bőven vélemény és videó is róla mire szembejön egy olyan ajánlat ami tényleg megfontolásra lesz érdemes.

    Nos igen, a te módosításoddal sokkal inkább életszerű és igaz a tönkretsz mondat, szóval csak ismételni tudlak, értem és érzem!

    Ma viszont belefutottam egy olyan videóba amit mindjárt közzé is teszek ami azért valamelyest megnyugtatott ezzel a tönkretevő világgal kapcsolatban. :D

  • kok_o

    2023-09-19 09:31:40

    Nekem a cikk olvasása előtt is óhatatlanul a 7 Csoda: Párbaj ugrott be, nem vagyok biztos benne, hogy amellé megvenném, legalábbis látatlanban, kipróbálás nélkül biztosan nem. A "sima" Splendor helyett valószínűleg előbb megvenném, bár azt eddig csak BGA-n próbáltam, nem volt rossz, de nem fogott meg. A leírások alapján nekem valahogy a marveles verzió talán jobban bejönnne, de igazából azt is ki kellene próbálni, de nem igazán vagyok benne túl motivált. :) Szóval szerencsére most ebben a "problémában" nem vagyok érintett, sok más játék esetében abszolút értem és érzem az első mondatodat, főleg némi módosítással:
    Ez a társasjátékos világ egyszer még tönkre tesz! :D :D

    Az utóbbi időben, főleg a nyáron sikerült leállni a beszerzésekkel, csak 1-2 KS játék van folyamatban, bár azok még jórészt korábban indultak. Egylőre a Splendor semmilyen formában nincs a tervek között.

  • MaRo

    2023-09-18 23:01:35

    Ez a Splendor világ egyszer még tönkre tesz! :D

    Mióta BGA-n kipróbáltam úgy gondolom, hogy lenne helye a polcon. A marveles kiadást sokáig figyelemre se méltattam mert úgy gondoltam, hogy csak a marvel címet kapta meg mígnem erről is volt itt kommentelgetés. Ezen a ponton kezdett elbizonytalanodni bennem, hogy akkor most melyiket is kellene... és egyúttal húzni a marvel válttozat felé.

    Erre most itt van a párbaj amiről a cikk előtt csak annyit tudtam, hogy megjelent első nekifutásra úgy voltam vele, mint a marveles változattal: még egy bőr a szériáról. Most pedig nagyon úgy néz ki, hogy ez az előítélet megint megdőlhet és egyúttal vissza is fogok kerülni a dilemmához ezúttal viszont már nem csak 2 de egyenesen három változat között. Hát nem tönkretesz?!

    Minden esetre, ahogy a nyári időszakban is igyekeztem magam korlátozni úgy ezt még az ősz végéig mindenképp tartani fogom az új beszerzéseket illetően azonban az év végi akciók talán még valamelyik splendort is meghozhatják ajándékba.

    Most, hogy egyre több lesz a szabadidő lassan döntésre kell vinni a splendor kérdést és lezárni a vívódást.

    Szerencsére addig még elég sok vélemény érkezhet és mivel Splendorról van szó no meg Brunó bácsiról szerintem érkezni is fog. :)

  • Dzsuzsi

    2023-09-18 22:35:56

    Teljesen egyetértek a cikk írójával, nálam is betalált! Az alap Splendor egyáltalán nem vett le a lábamról, egyenesen unalmasnak éreztem. Ellenben itt nagyon magával ragadott a 3 féle győzelmi feltétel, a szűkös drágakő választási lehetőség a tábláról, az ellenfél fürkészése, hogy vajon mire gyűjt, a tekercsek általi előnyhöz jutás/juttatás... és még sorolhatnám. Váó, tök jó játék lett! Bekerült a kedvenc 2 személyes társasjátékaim közé. Másnak is azt javaslom, tegyen egy próbát vele, még ha az eredeti Splendor nem is lopta be magát a szívébe.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Splendor: Párbaj