Kép forrása: diceanddecks.hu

Gaia Projekt, Te csodás [diceanddecks.hu]

Még az életem társasjátékos időszakának kezdetén nagyon szemeztem a Gaia Projekttel. Ekkoriban főleg a BGG akkori top100-as listájából válogattam játékokat, és inkább kevés utánajárással, a doboz alapján. Így akadt meg a szemem ezen a játékon, és kezdett foglalkoztatni, mint az űrstratégiai játékok lehetséges képviselője. Aztán teltek a hónapok és egyszer csak megkaptam ajándékba.

Aztán teltek a hónapok és egyszer csak megkaptam ajándékba. Egy-két kipróbálás után úgy éreztem, nem túl különleges alkotás. Azt tudni kell, hogy akkoriban jött be a képbe a Twilight Imperium, így akaratlanul is hozzá hasonlítottam sok játékot, ha nem is egy az egyben, de annyira legalább, hogy ha űrstratégia, akkor köszönjön vissza a téma a játékban, így a szekrény hátuljába száműztem a GP-t, és ott is maradt sokáig. Aztán eltelt pár év, amikor anyagilag nem volt lehetőségem társasjátékot vásárolni, utána pedig kétszer meggondoltam, hogy mire adok ki pénzt. Volt pár játék, amik eléggé erős vonalat képviseltek a meglévők közül és szívesen játszottunk velük úgy, mint a Food Chain Magnate és persze az Arkham Horror harmadik kiadása, vagy épp a Holtak tele. Aztán elkezdtem rajta gondolkozni, hogy milyen jó lenne egy olyan játék, ami gyengébben tematizált, elővehető hétköznap egy néhány órás játékra és egy igazi gazdasági euró, amiben nyersanyagokat konvertálsz, egyiket a másikra, ugyanakkor vannak mélységei. Először főként középkori témájú játékokban gondolkoztam, de egyszer csak beugrott, hogy ki kéne próbálni ismét a Gaia Projektet. Kipróbáltuk egyszer, kipróbáltuk kétszer, kipróbáltuk sokszor és rájöttem, hogy (hasonlóan az Arkham Horrorhoz korábban) egy méltatlanul elhanyagolt, nagyszerű játék lapul a polcunkon, szimplán rosszul kategorizáltam fejben (gazdasági euro űrstratégia helyett), vagy szimplán csak meg kellett érnem rá fejben.

De miért is zseniális a játék?

Induljunk a kályhától. Aki nem ismerné, a Gaia projektben mindannyian egy-egy fajt alakítunk, akik épp elérték a technológiai fejlettség egy olyan pontját, ahol elkezdhetnek más bolygók felé terjeszkedni. A játék során ez lesz a feladatunk, miközben fejlesztjük a technológiánkat 6 különböző sávon, menedzseljük a nyersanyagainkat (érc - kredit - tudás - kvantum-tudatkocka - energia), épületeket építünk/fejlesztünk és új bolygókat hódítunk meg. Egy gyengén tematizált játékkal van dolgunk, a fajokról nem rendelkezünk háttérismeretekkel, a doboz nem tartalmaz leírást róluk, és a játékostáblák hátoldalán egy másik faj van, nem pedig a faj leírása, a szabálykönyv is csak a fajok egyedi képességeit írja le nekünk.

Ami igazán fantasztikussá teszi a játékot, szerintem:

Kellően komplex: Egyszer biztosan utánanézek, hogy BGG-n mi alapján kapják a játékok a komplexitásra vonatkozó pontjukat, de egyelőre érjük be azzal, hogy a játék komplexitása 4.39. Nem érzem vészesnek ennek ellenére, de igényel néhány játékot, míg tényleg azt érezheti az ember, hogy nyeregben van. Sok dologra kell figyelni, ami miatt sok lehetőség is rejtőzik a játékban, de úgy alkották meg, hogy átlátható marad, a készítők minden táblát elláttak vizuális segítséggel, és a sok lehetőség ellenére nem érzem azt, hogy túl lenne bonyolítva.

Aszimmetria: A Gaia Projektben a 14 frakció mindegyike különböző tulajdonságokkal bír. A frakciók bolygótípus szerint oszlanak meg, azaz például a jégbolygókon lakó Nevlák és Itarok közül egyszerre csak az egyik lesz játékban, mert az egyik a játékostábla egyik oldalán van, a másik a másikon, de különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, amik egy részről a táblán vannak jelölve, más részről a szabálykönyv részletesen leírja az egyedi tulajdonságokat. Vannak frakciók, ahol ezek az egyediségek kevésbé, más frakcióknál erősebben jelen vannak, ami nagyon sokat ad a játék újrajátszhatóságához is.

[Cikk folytatása]

Gaia Projekt, Te csodás

Még az életem társasjátékos időszakának kezdetén nagyon szemeztem a Gaia Projekttel. Ekkoriban főleg a BGG akkori top100-as listájából válogattam játékokat, és inkább kevés utánajárással, a doboz alapján. Így akadt meg a szemem ezen a játékon, és kezdett foglalkoztatni, mint az űrstratégiai játékok lehetséges képviselője. Aztán teltek a hónapok és egyszer csak megkaptam ajándékba.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

05Jún

Ha kis dobozos társasjátékot vennél, ezekkel nem lőhetsz most mellé [gsplus.hu]

Kedvcsináló | 2024.06.05. 19:43:00

18+-os partijáték, kétfős területfoglalás, vikingek harca - nem kell tízezreket költeni szuper élményekért.

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS


Kommentek

  • Pcs

    2023-06-10 22:59:28

    "...vagy szimplán csak meg kellett érnem rá fejben.": ez nagyon igaz erre a játékra, kell hozzá némi társasjátékos tapasztalat, hogy az ember igazán értékelni tudja. Nálunk is pont az volt a helyzet, amit a cikkben olvashatunk, talán a harmadik játék volt a gyűjteményben, de valahogy nem tudtam igazán értékelni, hiába tetszett alapvetően a játék, a párom pedig nem igazán szerette, egy-két alkalommal játszottunk vele, akkor is csak az én kedvemért. Aztán félretettük. Nemrég, pár év és jópár másik játék után vettük elő újra és teljesen más élményt adott, ráadásul a párom is megkedvelte, ha nem is lett a kedvenc játéka.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Terra Mystica: Gaia Project