Kép forrása: diceanddecks.hu

Fesztáv vs. A Föld, vajon tényleg a Föld lesz a Fesztáv-Killer? [diceanddecks.hu]

Az A Föld társasjáték friss megjelenés, és joggal hasonlítható össze jelenleg a BGG családi toplistát vezető Fesztávval.

Keddi cikkünkben saját szubjektív értékelési rendszerünkön és szűrőnkön keresztül bemutatjuk mennyire is hasonlít a két játék. Fontos azonban, hogy a Fesztáv alapkiadását vetjük össze a Földdel, és igen, tudom, hogy rengeteg hiányosságot, problémát orvosol már a Fesztáv első kiegészítője is, de most úgy éreztem korrektnek, hogy alapjátékot hasonlítsunk össze alapjátékkal.

A Fesztávot lehet szeretni, és lassan divat nem kedvelni (főleg az alapjátékot), de elvitatni érdemét abban nem lehet, hogy nagyon sokat tett hozzá ahhoz, hogy a modern társasjátékok széles körben elterjedjenek. A Föld szerzője maga is kedveli a játékot, bevallottan sokat merített a Fesztávból, illetve javítva gyenge pontjait.

Azonban ne szaladjunk ennyire előre, lássuk mire mentek egymással az egyes kategóriákban!

Tehát a piros sarokban a súlycsoport jelenlegi uralkodója a Fesztáv, a kék sarokban pedig a friss trónkövetelő, a Föld!

Tematika
Fesztáv esetén madarak, Föld esetén a komplett természet és ökoszisztéma van fókuszban. Ez teljesen egyéni ízlés kérdése, de mivel  a madaras téma közelebb áll hozzám, így a győztes itt nálam  a Fesztáv. Azt fontos megjegyezni, hogy mindkét társasjátéknál van azért problémám a tematikával. A Fesztáv esetén nem értem a más madarak tojásából hogyan lesz új faj, míg a Föld esetében ki sem derül magának a játékosnak mi a szerepe ebben az egész dologban, minden csak úgy megtörténik. 😊

Fesztáv Vs. A Föld 1-0

Komplexitás
Mindkét játék a családi szegmenst támadja, a Föld inkább felső-családi, míg a Fesztávval úgy gondolom, jól elvannak a modern társasjátékkal ismerkedők is. Mindkét játék bőven jutalmazó típus, és mindkettőben a szerencse egy olyan faktor, amivel számolni kell. Hozzám komplexitásban a Föld közelebb áll, és jóval kiforrottabb játéknak érzem mechanikai téren is,  mint a Fesztávot.

Fesztáv Vs. A Föld 1-1

Mechanikák, balansz

Utolsó gondolatomat folytatva, sajnos a Fesztávval kapcsolatban pár gyengeség azért előkerül több játék után. Ilyen a kártyahúzásból adódó magas szerencsefaktor, amit a játék nem igazán kezel, a madárkártyák körüli balansz problémák, nem beszélve az utolsó forduló(k)ban nagy szerepet kapó harmadik sávnak, a tojásgyűjtésnek. Úgy gondolom, a Föld esetében ezekből a hibákból tanult a szerző. A sok munka a balansz kapcsán úgy tűnik megérte, ezen a téren jónak tűnik a játék. A kártyahúzásból adódó szerencsefaktor egy olyan dolog, amivel viszont számolj a Föld esetén is. Kijöhet úgy, hogy nem jön, aminek jönnie kellene. Ne feledd, még mindig a családi kategóriában vagyunk. 😊 Azonban úgy gondolom nem zavaró szinten van ez a szerencsefaktor! Mechanikai oldalról jóval több lehetőségünk van ezt orvosolni, a mélyebb és szélesebb ikonrendszer pedig szintén kedvez annak, hogy taktikát váltsunk játék közben. Mechanikai oldalról semmi újat nem mutat a Föld, viszont frissebb, modernebbnek hat a játék. A Föld kizárja a holtidőt, mert ugyanúgy mindenki végrehajtja az aktív játékos akcióját, csak kisebb erősségben. A képességek itt aktiválódnak (ugyanúgy mindenkinek) a körben, nagyobb a hangsúlya, mint a Fesztáv esetében.

[Cikk folytatása]

Fesztáv vs. A Föld, vajon tényleg a Föld lesz a Fesztáv-Killer?

Mindkét játék a családi szegmenst támadja, a Föld inkább felső-családi, míg a Fesztávval úgy gondolom, jól elvannak a modern társasjátékkal ismerkedők is. Mindkét játék bőven jutalmazó típus, és mindkettőben a szerencse egy olyan faktor, amivel számolni kell. Hozzám komplexitásban a Föld közelebb áll, és jóval kiforrottabb játéknak érzem mechanikai téren is, mint a Fesztávot.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

28Ápr

Végre jó magyar társasokból is kedvünkre válogathatunk [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.04.28. 15:52:00

Mi sem mutatja jobban, hogy micsoda virágkorát éli a társasjátékozás, mint hogy már a hazai tervezésű játékok közül is kedvére válogathat, aki összetettebb, modern társasjátékra vágyik...

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • Kondor

    2023-05-01 11:34:15

    A társasjátékos tartalom készítők is süllyednek a sajtóra általdnosságban jellemző bulvár szintre? Ma még csak a címben, holnap már a cikkben is? Kösz, de kösz nem. Ezentúl biztos, hogy kerülöm a diceanddecks.hu cikkeit.

  • Pcs

    2023-04-27 17:04:44

    Úgy érzem nálunk a Fesztáv "elkésett", amikor párom megvette, akkorra már legalább 20 játékunk volt itthon, a legtöbb eléggé összetett euro (pl. Mars Terrraformálása, Gaia Projekt, Korokon át) ezekhez képest nekem nem hozott semmi újat, hiába akartam szeretni, mert a téma nagyon tetszett, a játék nagyon szép, igényes, de valahogy nem hozta azt a hűha élményt. Lehet ebben közrejátszott az is, hogy gyorsan kiismerük a már említett tojásrakási kényszert az utolsó pár körben, illetve hogy szerintem nem igazán lehet taktikát kialakítani, váltani. Mindezek ellenére elismerem, hogy egy jó játék, de nem nekem való. Ha a Föld csak ezeket a hibákat javította, már akkor tetszeni fog, ha valamivel komplexebb, ahogy írod, az csak hab a tortán.

  • veerzoltan80

    2023-04-27 09:53:54

    Ha a fesztáv könnyű akkor érdemes a Föld felé fordulni. Én sokkal komplexebbnek érzem, haladó játékosoknak ajánlott, de semmiképpen sem kezdőknek.

  • veerzoltan80

    2023-04-27 09:51:35

    Igen, igazad van de a célját elérte a szerző, beszélünk róla.

  • Pcs

    2023-04-27 09:50:09

    Kicsit megnyugtattál, mert a cikk alapján úgy tűnt ez egy más tematikájú Fesztáv lesz. Nem mondom, hogy a Fesztáv rossz, viszont tapasztalt játékosként nekem egy kicsit egyszerű volt, ráadásul gyorsan kiismertük az "utolsó körben csak tojást rakok" problémáját. Azt a cikk is írja, hogy ezt a problémát a Föld kiküszöbölte, de örülök, hogy szerinted komplexebb is. Így már nagyon várom, hogy kipróbálhassam, remélem a héten megérkezik.

  • mr.zehy

    2023-04-27 09:43:46

    Rettenetesen erőltetett clickbait cím, nem értem az összehasonlítást, semmi értelme. Rengeteg másik játékkal össze lehetne még hasonlítani így, de pont ugyanennyire nem lenne értelme azoknak sem.

  • veerzoltan80

    2023-04-27 09:08:43

    nem venném egy kalap alá a két játékot. szerintem a fesztáv sokkal könnyedebb, játéktechnikailag is könnyebb játék, a Földnél jóval több mindenre kell figyelni és gyűjteni, a kártyák kapcsolatait folyamatosan csekkolni. nálam nem tartozik egy polcra a két játék, legalábbis egy nehézségi polcra. kivitelezése mindkettőnek kivételesen szép, témája is szuper, de összességében én úgy érzem, hogy a könnyebbsége miatt a Fesztáv szélesebb játékoskörhöz tud érdemben eljutni. de kétségtelen, hogy a Föld-el olyan játék jutott a kezembe amit érdemes volt a KS-en betámogatni, semmi szinten nem okozott csalódást. mivel jártam meg korábban KS projektekkel - hol szállításilag, hol minőségileg - ezért a Földnek nagy szerepe van abban hogy újra megjött a bizadalmam a KS felé.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fesztáv
  • A Föld