Kép forrása: diceanddecks.hu

5 társasjáték gémer szülőknek csecsemő mellé [diceanddecks.hu]

Ebben a cikkben hoztam nektek 5 olyan játékot, melyek mostanában gyakran asztalra kerülnek nálunk. Természetesen más játékokkal is játszunk, de az előzetesen megfogalmazott szempontrendszerünknek most éppen ezek a játékok felelnek meg a legjobban.

Mutatom is, mik voltak számunkra a fő szempontok. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a játékok működjenek két fővel mivel ketten vagyunk itthon. Nem, a gyerek még sajnos kicsi ezekhez a játékokhoz. 😊 Ez mellett igyekszünk olyan játékokkal játszani, amik időben beleférnek az 1 órás keretbe, lehetőleg ki és elpakolással együtt. Van olyan játék ami végül azért került le a listámról mert ugyan több parti után viszonylag gyorsan pörgetjük, de a setupja megfelelő rendező híján igen hosszadalmas sajnos. (Faművesek) A játékokkal szembeni további elvárásunk az volt hogy kellően legyenek komplexek, értésétek jól: nem kell Lacerda magasságokba emelkedni, de érezzünk benne kihívást, dolgozzanak azok az agytekervények!

Első tétel és egyben egyik személyes kedvencem a listán az: Aquatica

Az Aquatica tematikáját tekintve egy víz alatti fantasy világba kalauzol el bennünket, ahol minden játékos egy királyságot vezetve próbál felülkerekedni a többieknek. Céljaink elérése érdekében hősöket és különleges rájákat bérelhetünk fel. A játék nem fix körökre osztott, a végső győzelemhez feltételeket kell kiváltani, és itt jön a játék egyik érdekessége, hogy ezek a célok állítható nehézségűek. Az alapbeállítás általában lemegy fél óra alatt, de nehezebb célokkal a játékidő akár egy óra is lehet. Engedjétek meg, hogy kiemeljem a számomra zseniális játékmechanikát. A játékban egy kötelező főakciónk mellett számos mellékakciót végrehajthatunk, ez utóbbi leginkább a játékostáblánkba behelyezett kártyák feltologatását jelenti – mely igen sajátos flow élménnyel szolgál. Nem mellesleg a játék nagyon kék és nagyon jól néz ki az asztalon. Egyetlen hátránya hogy jelenleg nem érhető el itthon kereskedelmi forgalomban. Olykor 1-1 példány felbukkan használt csoportokban, mindenképpen csapjatok le rá!

[Cikk folytatása]

5 társasjáték gémer szülőknek csecsemő mellé

Mutatom is, mik voltak számunkra a fő szempontok. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a játékok működjenek két fővel mivel ketten vagyunk itthon. Nem, a gyerek még sajnos kicsi ezekhez a játékokhoz. Ez mellett igyekszünk olyan játékokkal játszani, amik időben beleférnek az 1 órás keretbe, lehetőleg ki és elpakolással együtt.

Hol vásárolhatom meg?

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Jún

Megjelent a JEM magazin 135. száma!

Kedvcsináló | 2024.06.12. 19:08:00

JEM 2024 JÚNIUS

16Júl

A társasjátékban is lehet a kevesebb több [telex.hu]

Kedvcsináló | 2024.07.16. 14:00:00

Az utóbbi években sorra dőlnek meg a legnagyobb, legnehezebb, legtöbb alkatrésszel bíró társasjátékok rekordjai. Nem ritka, hogy egy-egy játék egy teljes rekeszt elfoglal a társasjátékosok által etalonnak tartott IKEA-s Kallax-polcon...


Kommentek

  • pnehandi87

    2023-03-19 07:58:34

    Nàlunk ezek a jàtékok kerülnek elő 2 személyre:

    - Patchwork

    - Atlantica

    - Tiltott sziget

    - Calavera

    - Kartogràfusok

    - Labirintus

    - Schotten Totten

    - Torpedó

    - Mesterlogika

    Ebből az Atlantica ahol kicsit több időbe kerül elrendezni a kiinduló àllàst, sok a kàrtyalap, de annyira nem vészes, pàr perc alatt megvan és lehet játszani. Mi nagyon szeretjük.

    A vasútvonalat, Fungit, Fűszerkertet màr én is próbáltam, ezek is nagyon jó jàtékok!

    Még a Mandala Kövek és Cascadia is nagyon jó, bàr ezek is sok apró darabos jàtékok, de azért beleférhet gyerekek mellett is.

  • Dzsuzsi

    2023-03-18 20:43:38

    A csendes elmélkedés utáni vágyat teljes mértékben meg tudom érteni :)

    Megnézem, azt a játékot nem ismerem. Köszi a tippet!

    Ajánlom nekik esetleg a Vasútvonalat, Fűszerkertet, Fungit, Metró x-et, Jaipurt... Mind-mind pont olyan filler, ami kellemes gyerekek mellett, egy hosszú nap után. De azt hiszem még sokáig lehetne sorolni a hasonló játékokat :)

  • ryuk669

    2023-03-17 16:19:15

    Nálunk is előkerült a Kartografusok, mert barátnőmék inkább csak a csendes elmelkedésre vágytak gyerek mellett xD De szerintem egy jó Shards of infinity is teljesen jó, és az csak kártyából és karaktertáblából all. Plusz 2 fővel az igazán akciódús.

  • kvarclovag

    2023-03-17 12:18:06

    Ó, nagyon szívesen adok tippeket kis kedvenceimről 😃

    Amik most a mobilomon vannak:

    Dissembler - nagyon nagy kedvenc, és a mozgatás miatt asztalon nem megvalósítható
    Find a Way
    Puzzle Retreat - csak párszáz feladvány, de nagyon szép és hangulatos, annyira, hogy pár év után újra lejátszom
    Soko++ a legjobb sokoban androidra, elég hülye neve van, azért kevesen találják meg
    ZHED
    0h h1
    0h n0
    Quento
    Number Mazes: Rikudo Puzzles

    És amik voltak, csak már végig játszottam őket:

    Quell+
    Quell Reflect+
    Quell Memento+
    Quell Zen
    A legszebb, leghangulatosabb, legmeditatívabb játék. Nagyon nagy élmény végigjátszani. Vannak belső játékok, van egy mese, ami közben bontakozik ki. Csodálatos játék. Mechanikáját tekintve csúszó sokoban, emiatt asztalon szintén kivitelezhetetlen. Ha csak egyet ajánlhatnék, ez a sorozat lenne az.
    Ishido Genius HD - a másik csoda; sajnos a végén a ponttábla kitakarja a játéktáblát, pedig jó lenne benne gyönyörködni; számítógépre is van, sőt, én is írtam egy verziót
    Greedy Spiders - szintén mozgós, a második része is jó, de abban vannak hibás pályák
    Grandpa's Table
    Krumit's Tale - ez egy kártyás dungeon crawler, messze a legjobb, fantasztikus grafikával, remek játékmenettel, izgalmas csatákkal, amik persze csak kártyalejátszások, de a szokásosnál sokkal ötletesebb módon, a szerencsét eléggé visszaszorítva
    Miracle Merchant - varázsitalkeverős passziánsz
    Onirim - nagyon meglepődtem, hogy ez egy asztali játék, mert nagyon nem oda való, ott nehézkesen játszható, az appban viszont remekül
    Talán elsőre ennyit. És a játékok melletti ajánlókból is lehet találni sok jót. Sajnos a Google a fizetőseket reklámozza, és az ajánlatai meg a keresője elég pocsék.

  • Dzsuzsi

    2023-03-17 10:45:58

    Igen, erre nyilván figyelni kell. De erre más esetben is, nem csak a társasoknál, hiszen egy idő után mindent elérnek és mindenre is kíváncsiak 😁

    Nekem egyelőre nem érik fel az étkezőasztalt és ha nagyon fáradt vagyok, akkor elő se veszek semmit.

  • Dzsuzsi

    2023-03-17 10:40:57

    Köszi, szívesen fogadok tippeket logikai játékokra. 🙂

    Nekem annyi csak a problémám a mobilos játékokkal, hogy így is eleget van a telefon a kezemben... 😅

    Illetve azért más a hangulata, nem kézzelfogható, nem csörög a kocka, nem tudom a szép alkatrészekeket megfogni, stb... Az azért teljesen más érzés. 😊 Viszont nyilván sokkal egyszerűbb online, pl. az előkészület kb. 0, a végén a pontszámítást azonnal megkapod, így gyorsabban is lepörög egy-egy játék.

    Egyik kedvencem a Kartográfusok, annak is van mobilos verziója, de pont azért nem töltöttem le, mert akkor tartok tőle, hogy akkor a dobozos már elő sem kerülne.

  • porcine

    2023-03-17 09:15:38

    Jogos félelem. Ezért választanék kártyajátékot. Azt maximum csak összenyálazni tudja a pici. Ajánlom a Piepmatz-et. Csodálatosan okos kis játék.

  • ryuk669

    2023-03-17 08:49:31

    Én azt nem tudom mernék e csecsemő mellett dobókockás játékot elővenni. 😅 Amekkora mákom van, fáradtan biztos akkor hagynék el pár könnyen lenyelhető alkatrészt, amikor a legkevésbé kellene.

  • kvarclovag

    2023-03-17 08:44:15

    Bár már rég nem vagyok érintett a témában, de szerintem baba és kisgyerek mellett igencsak szóba jönnek a mobilos játékok. Főleg nagy kedvenceim, a logikai játékok. Ebben a műfajban amúgy is messze verik az asztali szóló játékokat, egyszerűen sokkal több lehetőségük van. Mire gondolok:

    • hibátlan lejátszás ellenőrzése (ez nekem nagyon fontos)
    • ranglisták, amin összevetheted a teljesítményedet a világgal
    • napi kihívások; ez remek dolog nagyon szeretem, általában napi 5-6 feladvány, változó nehézséggel
    • vannak mozgó feladványok is, pl. fizikai modellek, ahol egy golyó leesését kell úgy megoldani, hogy végül a célba pottyanjon; ilyeneket asztaliban nem lehet megvalósítani
    • bármikor elővehető és félbehagyható
    • este lámpaoltás után is játszható, teljesen csendes, senkit nem zavar, babát nem ébreszti föl

    Nagy részük ingyenes, vagy ingyenesen kipróbálható, és csak akkor kell fizetni 1-2 dollárt, ha megtetszik, és sokszor akkor se, ha hajlandóak vagyunk a reklámokat megnézni (én nem vagyok hajlandó, semmi reklámosta nem tűrök meg a mobilomon). Vannak táblás játékoknak is appjaik, ezek drágábbak, olyan 10 dollár körüliek, de némelyik egészen brilliáns. Például a cikkben is említett Sagrada, vagy a 7 csoda párbaj és a Patchwork, és még jó pár. Érdemes kipróbálni. Szívesen adok tippeket is a logikai játékokhoz, jó sokat kipróbáltam, végig játszottam, vagy épp játszom is.

  • Dzsuzsi

    2023-03-16 20:02:43

    Nagyon jó téma, két 1 evéssel vagyok itthon... Nem egyszerű 😅

    Mostanában a szóló játékokkal mulatom az időt, ha épp belefér a napba és van energiám.

    A felsoroltak közül a Papírkazamatákat és a Sagradát próbáltam, utóbbi saját példány. Mindkettőt élveztem. 🙂

    A többinek ideje utána néznem! 🧐

  • narg.apo

    2023-03-16 19:33:53

    Nekünk a Marvel Dice Throne vált be nagyon. Gyors előszedni, és max fél óra egy parti elrakással együtt, az pont egy alvási fázis. :)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Faművesek
  • Brazil Birodalom
  • Sagrada
  • Papírkazamaták
  • Aquatica