Kép forrása: telex.hu

Kiosztották a társasjátékok idei Oscar-díjait, ki is próbáltuk a nyertest [telex.hu]

A német Spiel des Jahres díjat szokták a társasjátékok Oscarjának is nevezni, teljes joggal, hiszen nincs ennél nagyobb presztízsű cím, amit egy társasjáték elnyerhet. Először 1979-ben adták ki (akkor a Nyúl és teknős című játék nyerte, ami 1986-ban autósra átalakítva Skála Rally címen jelent meg magyarul), és azóta is lehet tudni, hogy nem csak a dicsőség jár vele, hanem az eladások is megsokszorozódnak, ha valaki elnyeri. A díj hangsúlyozottan a könnyedebb, nagy közönségnek szóló, családi játékokat jutalmazza, de elismerik külön a legkisebbeknek való gyerekjátékokat is, és 2011 óta egy új kategóriát is bevezettek a kicsit összetettebb játékoknak, ez az Ínyencjáték-díj (Kennerspiel des Jahres). Mintha a Filmakadémia egy külön Oscar-díjat hozna létre a művészfilmeknek.

Idén a fő kategóriában a Cascadia vadvilága nyert, amit már korábban bemutattunk a karácsonyi ajánlónkban. A játék hasonlít egy kicsit a Calicóra, de nem vagyunk beszorítva, úgy rakosgatjuk le a lapkáinkat, ahogy csak akarjuk. A pontokat a lapokra helyezett állatokért kapjuk, ebben egy kicsit a Carcassonne-ra hajaz a játék. A végeredmény egy gyors, könnyen tanulható, de a változó pontozási feltételek miatt mégis nagyon változatos játék. Megérdemelten kapta az elismerést, bár a korábbi évek díjazottjainál egy fokkal összetettebb. (A jelöltek között volt még az igazi partijáték Top 10 is, amit szintén bemutattunk már korábban.)

[Cikk folytatása]

Kiosztották a társasjátékok idei Oscar-díjait, ki is próbáltuk a nyertest

A német Spiel des Jahres díjat szokták a társasjátékok Oscarjának is nevezni, teljes joggal, hiszen nincs ennél nagyobb presztízsű cím, amit egy társasjáték elnyerhet. Először 1979-ben adták ki (akkor a Nyúl és teknős című játék nyerte, ami 1986-ban autósra átalakítva Skála Rally címen jelent meg magyarul), és azóta is lehet tudni, hogy nem csak a dicsőség jár vele, hanem az eladások is megsokszorozódnak, ha valaki elnyeri.

Hol vásárolhatom meg?

forrás -- www.telex.hu

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

25Jan

Amikor a számítógépes játék jobb számítógép nélkül [telex.hu]

Kedvcsináló | 2023.01.25. 16:47:00

A számítógépes játékok megjelenésével sokan temették a klasszikus társasjátékokat, főként, amikor az internet már azt is lehetővé tette, hogy akár több százan, egymástól távolról játsszanak együtt.

18Jan

Megjelent a JEM magazin 115. száma!

Kedvcsináló | 2023.01.18. 16:24:00

JEM 2022 OKTÓBER


Kommentek

 • batik.balazs

  2022-08-11 15:17:04

  A Cascadia vadvilága azért tűnik 2020-as játéknak, mert azóta kering a köztudatban: abban az évben indult (és zárult le sikeresen) a Kickstarter kampány. Viszont a játék bolti dobozos megjelenése (és a támogatókhoz is ekkor került) 2021. tavasz/nyár.

  Mi tagadás, nálam is a polcon pihent bontatlanul az első utánnyomás húsvét óta, amíg nem jött a hír, hogy ez a játék nyert. Utána azonnal "muszáj" volt kipróbálni. Picit szkeptikusan álltam neki, talán flegmáztam is, hogy "lássuk, mi ér ezen a játékon egy Oscar-díjat!" Néhány játék után úgy gondolom, jól döntöttek: nálam is (az Acélmágnás mellett) a nyár másik nagy kedvence lett.

  Szinte biztos vagyok benne, hogy a Mensa tagok is győztesnek hozzák ki.

 • Klililoti

  2022-08-11 08:37:21

  Szinte 100% hogy a Cascadia 2020as játék. Biztos az évvégén jelent meg.

  Idén jol eltalálták a díjakat az "Oscarosok"!

 • hierroo

  2022-08-11 08:06:22

  Azért valóban érdekes, hogy mind a három játék pont a természet témájából valók, még akkor is, ha mások a mechanikák. Nem tudom, hogy mik voltak a plusz tényezők abban, hogy pont ezek a játékok lettek a díjazottak. Lehet hogy jogosak a díjazások, bár nekem például a műalkotások, filmek esetében az, hogy kinek tetszenek az viszonylag szubjektív kérdés. Láttam már olyan díjakat (más témában), ahol a szponzoroknak a szavazata számított. Ezt csak mellesleg jegyzem meg.
  Egyébként valóban régebbi játéknak tűnik nekem is a Cascadia. Lehet hogy azért tűnik réginek, mert olyan egyértelműek a szabályai. Mintha már régóta játszottuk volna.
  Az Ébredő edrő azon kicsit csodálkoztam, mert hozzám is került egy pédány és tanulmányoztam a működését. A működése érdekes, ötletes, de egyelőre nem gondoltam, hogy egetrengető lenne. Az is lehet, hogy nálam ez a játék még csak "ébredezik". 😀 Persze a kártyái nagyon szépek.
  Az Ark Novát nem véleményezem, mert nem próbáltam még.
  Azért jó hogy vannak ilyen díjak. Már csak azért is mert így van min csámcsogni! 😄

 • sitatom

  2022-08-11 07:27:31

  Sziasztok!

  Találó a párhuzam az Oscardíj és a német Spiel des Jahres díj között. Azt tudtam, hogy már régóta van ilyen díjkiosztás, azt nem gondoltam 1979-ben történt az első ilyen díjazás. A cikkben megemlítésre került a Skála Rally az gyerek koromban mekkora játék volt. Az egész utcában egy gyereknek volt és az sajnos nem én voltam… Azéret szerencsémre jóban voltam a sráccal.

  Az elmúlt években talán az Oscardíjas filmnek listája is közelebb került a fogyasztók, film nézők valós véleményéhez. Lehet velem volt a gond, de húszon évekkel ezelőtt ami Oscardíjas film volt az nekem személy szerint álltalában annyira pont nem jött be.

  Az idei évben a társasjáték ”Oscardíjai” szokás szerint egészen jók lettek. Nem tudom, hogy véletlen vagy valami tudatos háttérdöntés, de csupa természet közeli játékok kerültek díjazásra.

  Véleményem szerint mind a két játék megérdemelte a díjat. Mondjuk van még vagy 10 játék ami simán elvihette volna a fődíjat. És én mennyi játéknak a létezéséről sem tudok.

  • Fő kategóriában a Cascadia vadvilága (Nekem ez már olyan régi játéknak tűnik, azt hittem, hogy legalább 2020-as) .
  • Ínyenc kategória : Ébredő erdő

  Jó lett a cikk, szerintem jól leírta a társasokat. Nekem kedvem lenne velük játszani az olvasás után is.

Népszerű

Friss

 • The GiftForge kiegészítők a Mars terraformálásához - Pimp my Mars

  2023.02.03. 15:06:00 / Ismertető, 2022

  Ha már a kisujjadban van a Mars élhetővé alakítása, és úszol a megakreditben a rengeteg sikeresen végrehajtott projekt miatt, akkor ideje sokkal menőbbé varázsolni a játékot is, és újabb kalandokba belevágni a lézervágott fa illatával körülvéve.

 • Kulcskérdés - Az meg ki?

  2023.02.02. 15:12:00 / Ismertető, Bemutató

  Gondolkodtál már azon, hogy milyen lehet egyszerre profi nyomozónak és leleményes nyomravezetőnek lenni? Még én sem, de hadd adjak egy kis kontextust ennek a fura kérdésnek, hátha utána fontolóra veszed a lehetőséget.

 • Puzzle box - Ördögi lakatok

  2023.02.02. 09:00:00 / Kedvcsináló, Bemutató

  Sárkányok aranya, bankrablás, egyiptomi kincsvadászat – mindez elfér a tenyeredben! Tornáztasd az agyadat az Esc Welt teljes egészében fából készült logikai dobozaival!

 • Sabika [diceanddecks.hu]

  2023.02.01. 15:00:00 / Kedvcsináló, 2023

  A granadai Al-Sabika hegyén a Nasrid-dinasztia létrehozta a történelem egyik leglenyűgözőbb építményét, a Vörös Erőd néven is ismert Alhambrát.

Címkék

Kapcsolódó játékok

 • Cascadia vadvilága
 • Ark Nova
 • Ébredő erdő