Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Az erdő - Zöldellő origami

Az erdő egy könnyen tanulható, egyórás családi taktikai kártyajáték 2 - 5 fő részére, ahol a játékosok fákat telepítenek, amik köré különböző növényeket, gombákat és állatokat költöztetnek úgy, hogy a lehető legjobban kiszolgálják az egyes élőlények igényeit. Az nyer, akinek sikerül a legtöbb pontot elnyerve megteremteni a növény- és állatvilág ökológiai egyensúlyát a saját erdejében.

"Az erdőt úgy uralják a fák, akár a mélytengeri lények az óceánok vizét." Murakami Haruki

Az erdő főszereplői a fák. A 180 lapos pakliból 66 kártyán szerepel fa, amely mind a négy oldalán helyet biztosít egy-egy erdőlakónak. Ezek az állatok, növények és gombák ketté osztott kártyákon szerepelnek: 44 kártya hosszában, 48 pedig vízszintesen van elfelezve. Minden élőlény bal felső sarkában található a kijátszás költsége, a jobb felsőben a kártya színe, az alján pedig a típus, a név, és hogy hányszor fordul elő a pakliban. Ezen kívül szerepelhet rajta egyszeri és álladó hatás, bónusz és pontérték.

"Fölemelt karral álltam az ég alatt és teli volt a rét csillaggal és katicabogárral!" Radnóti Miklós

Az aktív játékos a körében kártyát húzhat vagy játszhat ki. Előbbi esetén két kártyát húzhatunk – ügyelve a tízes kézlimitre -, minden húzás előtt eldöntve, hogy a pakli legfelső lapját vagy egy, a tisztáson képpel felfelé látható kártyát szeretnénk a kezünkbe venni. A pakli alsó harmadában három télkártya lappang, a harmadik felbukkanásával a játék azonnal véget ér. (Az első kettő csak a játék végének a közeledtét jósolja, és helyette új lapot húzhatunk.)

"A fák azt mondták "életet adunk neked"" Rupi Kaur

A másik lehetőségünk egy lap kijátszása a kezünkből. Először kifizetjük a költségét, vagyis lerakunk megfelelő számú kártyát a kezünkből képpel felfelé a tisztásra, fa kijátszásakor pedig további egyet felcsapunk a pakliból. A fákat egyszerűen csak letesszük magunk elé, kettéosztott kártyákhoz viszont szükség van egy fa egy üres oldalára. A felezett lapnak csak a használni kívánt oldalát vesszük figyelembe, a másik oldalát becsúsztatjuk a fa alá.

A lapok nyújthatnak egyszeri hatást és bónuszt. Az előbbit fixen megkapjuk, az utóbbit pedig elnyerhetjük, hogyha a fizetéshez használt kártyáink színe megegyezik a kijátszottéval. Ezután leellenőrizzük, hogy le kell-e takarítani a tisztást: hogyha 10 vagy több lap sorakozik, el kell távolítanunk mindet.

Minden kártyát kijátszhatunk fejjel lefelé is facsemeteként - a fákhoz hasonlóan négy élőlénynek adhat otthont, de nincs sem hatása, sem bónusza, és pontozásnál nem számít semmilyen fafajba sem bele.

"A természet kegyetlen tanító, és csak két osztályzatot ismer. Az egyik az élet, a másik a halál." Fekete István

Az erdőre rápillantva egyből a Zöldellő mezők jutott eszünkbe: a népszerű természet témán és a hasonló stílusú, gyönyörűszép kártyákon túl közös pont a lapok kombinálása és egymásra épülése. Viszont Az erdőnek rövidebbek az előkészületei, kisebb a helyigénye, a parti közben többet kell gondolkoznunk, és nehezebb döntéseket kell meghoznunk. A játék működéséről az Origami ugrik be: vagy lapokat húzunk a közös készletből, vagy kijátszunk egyet más kártyáink eldobásával - mivel az utóbbi filler, nem meglepő módon az rövidebb és egyszerűbb játék.

Az erdő szabályai egyszerűek, na de ez nem mondható el magáról a játékról, a parti igazán agyégetőssé tud válni. Minden élőlény különböző módon ad győzelmi pontot: rengeteg pontot lehet behúzni az európai őzre éhes hiúzokkal, vagy a denevérek társaságát kedvelő nagy pelékkel, de az árnyékot kedvelő mohák és a vadgesztenye csoportosulások is csodákra képesek. Nincsen haszontalan vagy gyenge lap, mindegyik köré remek stratégia építhető, de minél erősebb egy lap, annál drágább (vannak ingyen kijátszhatóak, egy, kettő és három költségűek). Mivel minden kártya kijátszásért lapjainkkal fizetünk, sok fájdalmas döntést kell meghoznunk egy parti során - ráadásul érdemes ellenfeleink erdejét is figyelni, nehogy számukra túl jó lapot dobjunk a tisztásra. Az erdőt nem csak természetbarátoknak és a szép játékok rajongóinak ajánlom, de azoknak is, akik élvezik az agyégetős kártyajátékokat és a lapok szuper kombinálhatóságát!

A(z) Az erdő társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gevanda

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

22Máj

Dűlőre jutunk - Magyar palackba magyar bort!

Ismertető | 2024.05.22. 20:20:00

Vörösbor, fehérbor, rozé… készíts annyi bort, amennyit csak tudsz, hogy te teljesíthesd a legjobb megrendeléseket! De vigyázz, a dűlők közösek, és ha nem figyelsz, valaki más fogja őket leszüretelni!


Kommentek

  • kok_o

    2023-12-18 11:11:36

    Tényleg egész jó a cikk, sikerült röviden jól összefoglalni a játékot. Részemről csak ajánlani tudom a játékot. Amúgy szerintem tök jó, hogy teljesen más képet mutat a játék 2 és 4-5 fővel. (3.aml még nem próbáltuk :D) 2 fővel egészen jól oda lehet figyelni a másikra, és ha hagyja/hagyjuk egész jól ki lehet maxolni a kombókat. Arra készülni kell, hogy az asztalon kell neki helyrendesen még 2 fővel is. Szinte ugyanannyi hely kell 2 főre mint 4-5 főre, mert sokkal több lapot lehet kijátszani 2 fővel. 5 fővel még az összes típusú fát összegyűjteni sem biztos, hogy sikerülni fog, bár legutóbb a feleségem szépen megakadályozta, és nem sok esélyen volt összegyűjteni mindet, így több fa is 0 pontot hozott.
    Ahhoz képes, hogy mindeki a saját talóját építgeti szerintem eglész tűrhető mennyiségű interakci van a játékban, főleg 2 fővel.

  • zaron2001

    2023-12-16 13:10:17

    Nagyon szépen és igényesen összerakott játékismertető. Nekem meghozta a kedvemet a játékhoz, magamtól lehet átsiklottam volna fölötte, de így már rá is került a listámra!

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Az erdő