Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Origami – Megelevenedő művészet

A legnagyobb origamiművészek vetélkednek egymással. Kezükben megelevenedik a papír. Róka, bálna, oroszlán kel életre általuk. Ezek a kis hajtogatott figurák lesznek segítségükre. Teremtőjük vágya, hogy ő lehessen a legnagyobb művész mind közül!

Összehajtja, átfordítja, csillagot formáz, majd összenyomja. Felszáll egy pillangó.
Behajtja, kifordítja, újra behajtja, felfújja. Vízbe ugrott egy béka.
Meghajtja, összetolja, megfordítja, felhajtja, kifordítja, lehajtja. A kutya a csontját keresi.

Ezt a témát öltötte magára az Origami kártyajáték, amit 2-4 mesterre szabtak. Mechanikájában felfedezhetjük a kollekciógyűjtést, a kártyamenedzsmentet és a draftot. Emellett minden egyes állatfaj speciális képességgel rendelkezik.

Alapvető ismeretek

Az Origami játékosai állatokat hajtogatnak, hogy így nyerjék meg a mesterek közötti viadalt. Nem kell aggódni, valójában egyetlen kártyát sem kell összehajtanunk.

A parti előkészítésekor minden játékosnak legalább 10 hajtogatás-értéknyi kártyát osztunk, majd felcsapunk a húzópakli mellé 4 kártyát, ez lesz a kínálat. A játékosok körönként egy-egy akciót hajthatnak végre: laphúzást, hajtogatást, vagy egy különleges akciót.

A laphúzás során a kínálatból választhatunk origamikat, - akár többet is - de legfeljebb összesen négy hajtogatásértékben. A kártyákat felvesszük a kezünkbe és jöhet a következő játékos.

A játékosok a kezükben tartott lapokból „hajtogatnak origamit”, vagyis játszanak ki egy kártyát. Minden „meghajtogatott” origami árát ki kell fizetnünk a kezünkben tartott többi kártya hajtogatásértékével. Fontos, hogy mindig pontos összeggel kell hajtogatnunk, hogy a kész origamit magunk elé helyezhessük. Érdekes szabály, hogy a gyűjteményünk mindig két oszlopból áll, és a két oszlop közti különbség soha nem lehet nagyobb egynél. Ez a szimmetriára való törekvés az origami művészetére is jellemző, és talán akaratlanul, de szépen átültették a játék mechanikájába. A kijátszott origamikat, egymástól kissé eltolva rakjuk le, hogy a bal fölső sarokban látható adatok, mint az ár, hajtogatásérték, győzelmi pont vagy a család jelzései láthatók legyenek mindenki számára.

A meghajtogatott origamiknak vannak hatásai, ezek lehetnek azonnaliak, ami a kijátszás után rögtön aktiválódik, vagy pontozáskoriak, ami a játék végén ad extra pontokat, illetve lehet különleges akció.

A különleges akciót körönként egyszer, akcióként használhatjuk, amíg egy másik kártyával le nem takarjuk. Ezek általában plusz lapokat adnak, eltérő szabályok szerint, vagy valamilyen kedvezménnyel játszhatunk ki új kártyákat.

A húzópakli második újrakeverése után a kör még befejeződik, majd pontszámítás következik. Az a játékos válik a legdicsőbb origami mesterré, aki a legtöbb pontot gyűjtötte.

Hajtásvonal

Az Origami játékmenete békés és nagyon hangulatos, amiben az interakcióról 1-2 kártya képessége gondoskodik. Az ügyes lapszámlálók jól tudnak majd tervezni egy-egy figura előfordulásával, és kijátszásának lehetőségeivel, ettől függetlenül játékmenete, szabályai nagyon egyszerűek.

A grafikai megoldást és a jelöléseket elsőre kicsit szoknunk kellett, de a második játékra már szépnek és áláthatónak találtuk. A kártyák minősége közepes, szerintünk érdemes védőzni, mivel a lapok sokat járnak kézről kézre. Viszont az 56x87-es standard védővel szépen visszaférnek a dobozba.

Az interakciót növelő kártyák több fővel fejtik ki legjobban a hatásukat. A kártyacsaládok képességei csak a saját családjuk többi tagjára hatnak, más állatokra általában nincsenek hatással. A játék egyébként 5 fővel is játszható lehet, ha mind az öt kártyacsaládot bekeverjük.

A téma elég hiánypótló, de sajnos nem jön át. Viszont az állatok képességeit nagyon összerakták. A szarkával lapot lopunk az ellenfelektől, a kutyával a látható bárányok után kapunk extrákat, a tyúk a csibéket pontozza, a hangyából meg sokat kell gyűjteni, hogy értékesebb legyen. Ezek a fajspecifikus képességek a játékmenethez tökéletesen illeszkednek, és alapvetően a hangulatot is ezek határozzák meg.

Mi alapvetően nagyos szeretjük a játék stílusát és a mechanizmusait, azonban számunkra ezt a kellemes miliőt pár tényező árnyalta.

Az első szembetűnő dolog a szabályfüzet volt. Sajnos nagyon sok fontos elem fölött egyszerűen átsiklik, a képességek magyarázatánál pedig pont azon origamik hatását nem részletezi, melyek nem egyértelműek a kártya szövege alapján. Ez nem feltétlenül a magyar kiadó hibája, mert az eredeti szabály sem ír ezekről többet.

Mivel négy fővel is játszható, de még öt játékossal is megoldható, ezért ideális családi játék, viszont a nyelvfüggősége miatt 9 éves kor alatt nem igazán működik jól. Szerintünk három, négy játékossal a játékélményhez képest túl hosszú egy parti, viszont az interakciót növelő kártyaképességek két főnél már nem igazán érvényesülnek.

Utolsó simítások

Ami nekünk nagyon tetszett, az a lapok több irányú felhasználásának lehetősége. Kijátszhatunk egy lapot a magas pontértékéért, a képességéért, de már azért is érdemes felvenni, hogy később kifizessük egy másik origami kijátszási költségét. Ezek érdekes döntési mechanizmusokat mozgatnak meg, és mélyebb taktikai gondolkodásra ösztönöznek.

Úgy látjuk, hogy a szabály hiányosságai könnyen eltörhetik a játékélményt, és maga a játékmenet sem kifejezetten innovatív, de a hangulata erős, a döntési mechanizmusok pedig jól felépítettek. Összességében egy jópofa, könnyed kis belépő szintű családi játék, ami sajnos a tapasztaltabb játékosokat már nem igazán kötötte le.

A(z) Origami társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Origami