Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Tokyo Train - Rögtönzött nyelvlecke turistáknak

Tokió közkedvelt turistacélpont. A japán nehezen tanulható nyelv. Meg amúgy is, egy hét miatt ki tanulná meg? Ettől függetlenül helyi kalauzként az a feladatunk, hogy az értetlen turisták között csendet, rendet és fegyelmet teremtsünk - vagy legalábbis valami hasonló. Ehhez bármilyen nemzetközileg elismert módszert alkalmazhatunk: beszéljünk japánul, ta-gol-va, netán HANGOSABBAN! Hátha megértik végre ezek a félkegyelműek.

A Tokyo Train egy könnyen tanulható, pörgős, vicces gyorsasági játék négy, hat vagy nyolc fő számára. Vajon kinek sikerül elsőként a helyére ültetni minden turistát?

Kokuzeichou

Az előkészületek során először is kétfős csapatokat alkotunk: a pár egyik tagja a kalauz, a másik a turisták csoportja (igen, egy egész csoportot kell képviselni, nem könnyű feladat). Mindegyik páros (lehetőleg) szembeül egymással. Ezután az egyik fülkekártya alapján lehelyezi minden csapat a hat turistakártyát az asztalra, és magukhoz vesznek két-két vezénylőkártyát. Végül a kalauzok húznak egy újabb fülkekártyát - ez határozza meg a céljukat, mindenki ugyanazt fogja nézni. Ha készen áll a tömeg, kezdődhet a káosz - mármint a kedves idelátogatók barátságos útbaigazítása.

A játék egy köre úgy néz ki, hogy a kalauz mindig kimond egy japán szót annak megfelelően, hogy milyen színű turistát szeretne mozgattatni, majd egyezményes kézjelek segítségével megmutatja, hogy hova küldené (természetesen azon túl, hogy melegebb éghajlatra). Ennek hatására a turistákat játszó fél megpróbálja a megfelelő kártyákat felcserélni. Ezt addig ismétlik, amíg el nem érik az aktuális fülkekártya által meghatározott elrendezést.

Ez így elég egyszerűnek tűnik. A turpisság abban van, hogy szimultán ezt teszi az összes csapat (tehát valós időben zajlik minden). Aki a leggyorsabb, az nyeri a kört, és szerzi a pontot - egy erőteljes TOKYO TRAIN felkiáltás után. Mivel itt a vonat és nagy a tömeg, ezért a körülményekhez alkalmazkodva, HANGOSAN kell megnyilvánulni, hogy megértsék a turisták, mit akarunk. A játék hét fordulóból áll, melyből hármat az egyik, négyet a másik fél fog kalauzként végigordibálni. Akik a legtöbb kört nyerték, azok vehetik be elsőként a nyugtatójukat - meg amúgy ők lesznek a győztesek is, de ez mellékes.

Chwichimsigan

Vessünk egy pillantást a játék fontosabb alkatrészeire, hogy könnyebben érthető legyen, mi is történik pontosan. A turistakártyák mindegyike egy-egy turistát szimbolizál, ezeknek a lapoknak van színük - ez azonosítja őket. A fülkekártyákon hat (vagy kilenc) turista látható valamilyen elrendezésben - ezek határozzák meg az adott forduló kezdőállását vagy célját. A vezénylőkártyákon különféle japán szavak vannak, mindegyik az egyik turistának megfelelő színben, illetve egy feketével írva. Ezek segítségével tudjuk megkérni a társunkat, hogy a megfelelő színű turistát mozgassa - a feketével pedig visszavonhatunk egy elrontott cselekvést. A kártyák hátoldalán egyéb nyelvek is találhatóak, mint például olasz, orosz, lengyel.

És honnan tudja a csapattárs, hogy az adott kártyát hova mozgassa? Nos, a csodálatos szavakat megfelelő karmozdulatokkal is megspékeljük: háromféle módon kalimpálhatunk a karjainkkal, hogy megadjuk a mozgatás módját.

Ha kezdene unalmassá válni a játék, felturbózhatjuk különböző módosításokkal: használhatunk kilenc turistát tartalmazó fülkekártyát (ekkor színek ismétlődésére is számítsunk), japán helyett egyéb nyelvet tartalmazó vezénylőkártyákat (akár magyart is, de ez sem olyan egyszerű, mint gondolnánk), illetve a karjelzések helyett irányíthatunk tapssal, grimaszolással, hangmagassággal, vagy bármi egyéb kreatív kifejezésmóddal. A lehetőségek tárháza végtelen.

Osveshcheniye

A Tokyo Train ötletes játék, a nevetés és a káosz szinte garantált. Ha eléggé túl akarjuk kiabálni a többieket, akkor még a jószomszédi (v)iszony is.

A japán szavak megadják az alaphangulatot, főleg, ha minél gyorsabban ki akarjuk azokat olvasni. Sőt, a nemzetközi változat (amikor japán helyett egyéb nyelveken kommunikálunk) is plusz ízt ad. Ebben a játékmódban azonban készüljünk fel kisebb-nagyobb igazságtalanságokra, hiszen valószínűleg nehezebb lesz kibogozni egy kínai szót, mint egy olaszt.

Mivel csak a vezérlőkártyákon megadott szavakkal lehet kommunikálni, ezért mondhatjuk nyelvfüggetlennek a játékot - tehát akár nemzetközi társaságok is mindenféle probléma nélkül tudják játszani.

A párhuzamosított működés miatt ugyanúgy működik négy, hat és nyolc fővel is. Az egyetlen nehézséget legfeljebb az okozhatja, hogy az összes kalauz lássa a fülkekártyát, illetve, hogy mindenki kényelmesen elférjen az asztalnál - bár semmi sem szab gátat annak, hogy például a földön/szőnyegen játsszunk adott esetben. Ha mind a hét kört végig akarjuk csinálni, akkor lehet, hogy kicsit unalmassá/vontatottá fog válni némelyek számára, ezért ebben lehet szabadságunk, hogy kevesebbel is megelégedjünk.

Mivel kalauzként kellően bolondot csinálunk magunkból, ezért valószínűleg sokaknak nem tetszene ez a szerep. Ez rendben van, de érdemes odafigyelni rá vásárlás előtt.

Appiccicaticcio

Ha egy őrült játékot keresel, aminek segítségével örömkönnyeket csalhatsz mindenki szemébe a sok kalimpálással és hadoválással, akkor a Tokyo Train jó választás lehet. Gyorsan tanulható és tanítható, annyit lehet játszani vele, amennyi csak jól esik, és rengeteg módon tudunk új színt vinni az élménybe. A szomszédokkal meg majd másnap megbeszéljük, hogy mi volt az a japán hangoskodás az előző napon.

Nektek mi volt a legviccesebb élményetek turistaként, vagy turistákkal kapcsolatban?

A(z) Tokyo Train társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • henriettahosek

    2022-02-27 17:25:03

    Egyszer egy társasos kávézóban tudtam kipróbálni, és annyira megtetszett, hogy otthonra is be kellett szereznem 😍 Nagyon mókás játék, bulikon tökéletes, de csak az erre nyitott társaságoknál

    (A játéksziget oldalán egyébként gyakran akciós szokott lenni és már 1700 körül meg lehet szerezni)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Tokyo Train