Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Egy szép új világ kiegészítők - Mégsem olyan szép az az új világ?

Korábban az a hír járta, hogy a háborúktól hemzsegő időszak lezárult, és végre elérkezett a szép új, békés világ. A színfalak mögött azonban továbbra is öldöklő küzdelem folyt a legnagyobb hatalomért és befolyásért, melynek olyan súlyos következményei lettek, mint a korrupció, vagy az újabb háború kitörésének lehetősége.

Egy szép új háború

Az Egy szép új világ egy futurisztikus körítésű draftolós játék, melynek megérkezett két kiegészítője magyarul: A Romlottság & Megdicsőülés, illetve a Háború vagy Béke. Ez a bemutató a kiegészítőkre fókuszál, így amennyiben még nem ismered az alapjátékot, az azt bemutató ismertetőt itt tudod elolvasni. Természetesen spoilermentesen mutatjuk be a kampány kiegészítőt.

Romlottság & Megdicsőülés

A Romlottság & Megdicsőülés kiegészítő nagy örömünkre hétfősre bővíti az alapjátékot, így a doboz tartalmaz két új birodalomkártyát, valamint további erőforráskockákat és karakterjelölőket, hogy biztosan ne fogyjunk ki belőlük. Ezen felül nagy újítás még az új fejlesztéskártya-pakli (ötletesen romlottság & megdicsőülés, röviden R&M paklinak elnevezve). Mivel így még nagyobb pontsalátát kaptunk, jár hozzá egy bővített, letörölhető pontozótábla, valamint egy filctoll. És ha valaki már az összes szóló küldetést végigvitte az alapjátékból, akkor nagy örömére hat újabb kihívás is van a szabálykönyvben.

Az R&M egy különálló pakliként funkcionál a játék közben, azonban szintén fejlesztéskártya-paklinak számít. Az eddigiekhez képest az a változás, hogy a kártyaválasztás fázis elején hét alappaklikártya helyett játékosszámtól függően mindenki kap öt-nyolc régi, illetve kettő-négy új lapot. Továbbra is hetet veszünk magunkhoz draftolással, a maradékot pedig eldobjuk.

A lapokon két újdonsággal találkozhatunk. A korrupció a termelést befolyásolja, méghozzá csökkenti kapott mennyiséget egy adott erőforrástípusból a termelés fázis során. A párok pontozása pedig a játék végén fontos: vannak kártyák, melyek az egymás után megépített fejlesztéskártyák típusait veszik figyelembe (tehát a sorrend számít), és a megfelelőekre sokszor igen kellemes mennyiségű pontot biztosítanak.

A hat- és hétszemélyes játékok esetén még a fennhatósági bónusz kapcsán van jelentősebb változás: nem csak az első, hanem az első két helyezett kap minden erőforrástípus esetén bónusz karakterjelölőt.

Háború vagy Béke

A Háború vagy Béke hat jelentből álló kampányjátékká alakítja az alapjátékot, mely során ötöt fogunk lejátszani. Minden jelenetnek vannak különleges szabályai, és mindnek van valamiféle következménye a kimeneteltől függően: ez általában egy-egy narancssárga kampánykártyát jelent, melyeket az utolsó jelenet végéig megtarthatunk. A végső győztes az utolsó menet nyertese lesz.

A kampány játszható akár szóló módban is, melynek négy nehézségi szintje van, és hasonlóan működik, mint az alap szólója: amennyiben az önjelölt világuralkodó eléri az adott pontszámot, megnyeri az adott jelenetet. A folyamat során kétszer veszíthet maximum, a harmadik vereség után kezdheti elölről az egészet.

A Háború vagy Béke a Romlottság & Megdicsőülés kiegészítővel is kombinálható, de sajnos ekkor is maximum öt résztvevő lehet - hiszen a R&M egy későbbi kickstarter kampány során volt beszerezhető.

Válaszút háború és béke között

Számomra nagyon örömteli dolog, hogy akár hét fővel is lehet játszani az Egy szép új világot, hiszen többször is előfordul, hogy ötnél nagyobb társaság jön össze. Ezen felül így már sokkal egyértelműbben a 7 Csoda vetélytársává vált a széria.

A R&M pakli új színt hoz a játékba. Némelyik kártya elég nagy dilemmát tud okozni, hogy vajon megéri-e beáldozni valamelyik teremlésünk egy részét egy másik oltárán, mások pedig rengeteg erőforrást igényelnek, de cserébe óriási jutalommal kecsegtetnek.

A párok pontozása újabb mód rengeteg pont szerzésére - persze ha időben kerül a kezünk ügyébe egy megfelelő fejlesztéskártya, majd nagyjából a teljes stratégiánkat arra építjük a továbbiakban. Az az igazság, hogy az új pakli (és főleg a páros pontozós lapok) még jobban kiemeli a játék egyik gyengeségét: kevés lehetőségünk van a játék során, és nincsenek csoportosítva a lapok, mint például a 7 Csodában (I., II. és III. kor). Így lehet, hogy pont jókor jönnek a lapok, és elképesztő kombókat tudunk összehozni, máskor pedig csak küzdünk, mint malac a jégen.

A kampány nagyon érdekes történeti szálat hozott be a játékba, de sajnálatos, hogy ez csak egy-egy pár perces átvezetőt takar a jelenetek között. Az idő zömét még mindig maga a játék teszi ki - az alapjáték tapasztalatai alapján eközben nem igazán tudjuk beleélni magunkat a sztoriba. Persze valószínűleg semelyik játékos nem mesedélutánt szeretne, aki ezzel a játékkal ül le játszani, de így az egyik lényeges kampányelem elég jelentéktelenné válik.

A kampány során kapott szürke-, illetve narancssárga kártyák véleményem szerint nem túl jól balanszoltak. Van, hogy szinte semmivel sem kap többet az adott jelenet győztese, mint a többiek, és olyan is előfordul, hogy a győztes látványosan OP(=overpowered) kártyát nyer. Ez könnyen rossz érzéseket válthat ki egy-egy győztesből, de eközben érthető is, hiszen az sem megoldás, ha valaki akkora előnyre tesz szert, hogy az első egy-két jelenet után is ki lehetne őt kiáltani győztesnek. Emellett szeretném kiemelni, hogy nagyon is érdekes fűszert adnak az alapjátékhoz ezek a kártyák.

Ami pedig az egyik legnagyobb öröm (számomra), hogy a doboz tartalmaz egy örökségcsomagot, mellyel megfűszerezhetjük az alapjáték menetét is - nem árulok el nagy titkot, hogy tizenöt új fejlesztéskártyáról van szó, hiszen ez már a KS kampány része is volt.

Egy uralkodó mind felett

Kettős érzések vannak bennem a kiegészítőkkel kapcsolatban, hiszen remek dolgokkal dobják fel az Egy szép új világot, de eközben ráerősítettek már meglévő problémákra is egy kicsit, és nem próbálták azokat kijavítani. Talán az a megfontolás emögött, hogy ettől a felépítéstől lesz igazán egyedi a vetélytársakkal szemben. Az áraik elég borsosnak tűnhetnek, de a játék rajongóinak mindenképpen ajánlom a megvásárlásukat.

Ti már próbáltátok valamelyik kiegészítőt? Mi a véleményetek róluk? (A kampányról természetesen spoilermentesen!)

A(z) Egy szép új világ - Romlottság és Megdicsőülés kiegészítő társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT

A(z) Egy szép új világ: Háború vagy béke társasjátékot a Reflexshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

29Máj

Kib@szodt dilemma - Kínos szituk, elcseszett döntések

Ismertető | 2024.05.29. 14:00:00

Te bevállalnád, hogy ..., de...?


Kommentek

  • gevanda

    2022-02-25 16:24:48

    A kampány csalódás volt. 😞 Számomra nem adott túl sok plusszt a játékhoz, menetenként egy mondatos körítés és három új lap... Igazságtalan, hogy csak a legutolsó menet eredménye alapján hirdetünk győztest, szerintem valami súlyozott átlaggal sokkal jobb lenne ez. Az egyes győzelmekért járó nyeremények nem azonos erősségűek, volt, amit kb nem is használtunk, és volt, ami brutálisan op volt. (És ezt mint Szép új világ könyv-sorozat-társasjáték rajongóként és a kampány győzteseként írom..)

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Egy szép új világ
  • Egy szép új világ - Romlottság és Megdicsőülés kiegészítő
  • Egy szép új világ: Háború vagy béke