Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Kitchen Rush - Offline konyhaszimulátor

Gyerekként sokan találkoztunk olyan online játékokkal, melyekben pincérnek csaphattunk fel, és a vendégek idegrendszerével versenyt futva próbáltuk teljesíteni minden óhajukat több-kevesebb sikerrel. Ez a világ kerülhet most a játékasztalunkra.

A Kitchen Rush segítségével végigjárhatjuk az új vállalkozások fellendítésének rögös útját. Ehhez végigmehetünk a szabálykönyvben meghatározott forgatókönyveken, így folyamatosan újabb és újabb játékelemekkel és nehézségekkel találkozhatunk. A barátaink talán nem annyira szólnak le, ha hibázunk, lassan készül el az étel, esetleg nem tökéletes a fűszerezés, de belőlük nem fogunk meggazdagodni, és ha nem lépünk tovább, egy idő után senki sem fog emlékezni ránk.

Érkeznek a vendégek

Az étteremnyitás pontos menete attól függ, hogy melyik forgatókönyvet szeretnénk sikeresen teljesíteni. A táblát, néhány vendégkártyát, hozzávalókat, tányérokat mindenképpen elő kell készíteni, de lehet, hogy fűszerekre is szükségünk lesz, esetleg a piacot kell előkészíteni, vagy számolnunk kell az irodában a napi bevételt.

Az első menetben megismerkedünk néhány alapvető működéssel: vendégek fogadása a recepción, rendelés felvétele, hozzávalók összeszedése egy raktárból, illetve sütés/főzés. Ha ezekkel boldogulunk, akkor a következő részben kicsit komplexebbé válik a játék, ugyanis elérhetővé válnak újabb játékelemek, akciólehetőségek. Ez így megy tovább egészen a nyolcadik forgatókönyvig, vagy akár még azon túl is.

Maga a felépítés nagyon egyszerű: minden tevékenységhez tartozik egy vagy több akciómező, a munkásaink pedig homokórák. Ha valamit csinálni szeretnénk, lehelyezzük a megfelelő mezőre az egyik időmérőt, végrehajtjuk az akciót, majd amint lepergett minden szem, jöhet a következő tevékenység. Ezt addig csináljuk, amíg el nem készülünk minél több étellel (természetesen a hibáknak megfizetjük az árát), végül felkészülünk a következő műszakra, vagy lezárjuk és kiértékeljük a napot. Más és más győzelmi feltételek vannak szinttől függően (pl. elkészült ételek, bevétel, hírnév), és ha az alapszintet kirázzuk a kisujjunkból, akkor próbálkozhatunk a kihívás móddal is - ekkor még hatékonyabban kell konyhatündérkedni.

Láthatjuk tehát, hogy jellemzően nem ér véget a parti egy játék után, hiszen folyton bennünk lesz a "jöjjenek az újabb kihívások" érzés. Mivel idővel több műszak is lesz, ezért a kezdeti 4-5 perces menetek könnyen felkúszhatnak 40 perc környékére.

Az étel másodperceken belül elkészül

Nagyon megszerettük a Kitchen Rusht, könnyen beszippant a működése és a felépítése miatt. A valós idejű játékok közül kiemelkedik, hiszen kooperatív lévén együtt nyerünk vagy veszítünk - ezzel szemben a kompetitív gyorsaságiakban (pl. Blue Banana, Cica, pizza, taco, gida, sajt) akkora különbségek jöhetnek ki a játékosok között, mint szinte semelyik másik kategória esetén.

A forgatókönyveket tekintve hasonlít a Magic Maze-re, mindkettő inkrementális felépítésű, tehát szintenként megismerkedhetünk néhány újabb játékelemmel. Emiatt könnyebb belerázódni azoknak, akik még sosem játszottak vele, valamint izgalomban is tart, hogy vajon tudunk-e a következő kihíváshoz is alkalmazkodni, és sikeres napot teljesíteni az éttermünkben.

Az alkatrészek jó minőségűek, és némelyikük egészen különleges. A fa hozzávalók az általuk szimbolizált ételek formáját és színét kapták (természetesen egyszínű festésről van szó), ami kifejezetten üdítő élmény, ezzel szemben a fűszerek sima színes fakockák - persze ez még mindig jobb, mintha egy sószemet kéne kihalásznunk a zsákból. A grafika sokkal minőségibb, mint a korábbi kickstarteres verzióé (ugyanis a bemutatott példány már újabb kiadású), a tábla puzzle-szerű megoldása pedig kifejezetten ötletes és praktikus (ez is újdonság a korábbiakhoz képest). Természetesen emiatt nagyon számít a sík felület, különben össze-vissza fognak állni az éttermünk helyiségei. A bábukat helyettesítő homokórák alkalmazása okos megoldás volt, nagyon jól működik - amíg fel nem borítjuk valakiét a nagy kapkodásban.

Az egyetlen hiányosság a vásárlásnál jelentkezik, ugyanis nincs a dobozban semmiféle tárolóeszköz a piacon lévő áruknak. Tehetjük azokat az asztalra, aminek egyenes következménye a káosz és a kavarodás, hagyhatjuk őket a simítózáras tasakokban, ami az elvételüket teszi nehézkessé, vagy alkalmazhatunk kis tálkákat, például szilikon muffinformákat. Mi a legutóbbi mellett döntöttünk, és nagyon jól működik, sőt, a témához is kifejezetten passzol.

A játék a közös tábla és a játékostáblák, valamint a szükséges egyéb alkatrészek miatt kifejezetten nagy helyigényű, ezzel érdemes számolni. A játékosszám tekintetében mindenhogy nagyon jól működik, minden létszámnak megvan a maga nehézsége (ketten néha kevésnek érződik a konyhai alkalmazottak száma, négyen pedig időnként egymást akadályozva tudjuk csak végrehajtani a megfelelő akciót).

Az áfonyás vaddisznóburger már tálalható

Bátran merem ajánlani a Kitchen Rusht a valós idejű játékok szerelmeseinek, akiktől esetleg a konyhai sürgés-forgás sem áll olyan távol (nálunk volt olyan játékos, akit pont ez fogott meg igazán). Nagyon élethűen adja vissza a téma hangulatát, és a története is gyönyörűen illeszkedik a működéséhez, kifejezetten érdekes sztorikkal fűszerezték az egyes forgatókönyveket. Nagyon könnyű új embereket bevonni, és az elején gyorsan lemegy egy-egy menet. Ha belerázódunk, Gordon Ramsay konyhája semmi lesz a miénkhez képest.

A játék részben magyar agyból pattant ki Turczi Dávidnak köszönhetően, és már a Hozhatok desszertet? kiegészítő is megérkezett magyarul, mely nagyon ígéretesnek tűnik, és izgalmas új elemekkel bővíti az amúgy is páratlan élményt nyújtó alapjátékot.

Társasjáték adatlap

írta -- gyd

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

01Ápr

Marvel United - Szuperhősök, munkára!

Ismertető | 2024.04.01. 14:00:00

Bújj kedvenc Marvel hőseid bőrébe, és állítsd meg a főgonoszt!

27Feb

Támad a Kraken! - Kooperatív tengeri csata

Ismertető | 2024.02.27. 14:00:00

Ahoy, kalózok! Hajózzatok el velünk a hét tenger hullámaira és segítsetek legyőzni a Kétszín Krakent!


Kommentek

  • gyd

    2021-12-01 07:31:00

    Valóban kapkodós, mivel mindig szűkös az idő. A magasabb szinteken inkább fejben érdemes optimalizálni, még hatékonyabb módszereket kell kitalálni, nem pedig még jobban kapkodni, mert egy idő után egyszerűen nem tudsz gyorsabban csinálni dolgokat. Az optimalizálásba az olyan dolgok is beletartoznak, hogy minél kevesebbszer kelljen átnyúlni egymáson (pl. a hozzád közelebbi mezőket használod stb.).

    Aztán a játékosszámtól is függ, hogy mennyire akadályozzuk egymást: ketten szinte alig, négyen azért már kaotikusabb.

    De a lényeg, hogy ez egy kooperatív játék, és az a célunk, hogy nyerjünk, ehhez pedig segítség, ha minél kevésbé akadályozzuk egymást. Egy ember önmagában kevés a cél teljesítéséhez, mert van annyira magasan a léc, ami jót tesz a csapatmunkának.

    Konklúzióként azt mondanám, hogy jó esetben kapkodós, de nem agresszívan. Arra ott vannak a kompetitív gyorsasági játékok. Ha a játékosok képesek csapatként dolgozni, akkor nagy élmény lehet a Kitchen rush. De ha van rá lehetőség, vásárlás előtt érdemes kipróbálni, mert nyilván nem egy kétezer forintos játékról beszélünk, és a gyorsasági mivolta miatt megosztó lehet. Ez az én tapasztalatom/véleményem. :)

  • godzsakattila

    2021-12-01 00:12:53

    Egymás karján átnyúlva időre elkapkodni ezt azt, matatni a táblán. Ebből adódóan kevésbé kedves vagy erősen győzelemorientált játékosok esetében akár odébb is lökve a másik "útban levő" kezét. És az előttem megjelenő képhez képest most finoman fogalmaztam 😅 De mint írtam, csak vagy két ilyen véleménybe is belefutottam és én nem ez a tipus vagyok. 😊 Arról meggyőzhetsz (és a többi olvasót kifejezetten érdemes is lehet), hogy erről azért nincs szó, de valahogy a gyorsasági műfaj alapjaiban számomra "félagresszív"ként jelenik meg.

  • gyd

    2021-11-30 23:29:51

    Mit értünk az agresszívan kapkodós alatt?

  • veerzoltan80

    2021-11-30 17:31:01

    ez a része bizonytalanít el, a Naruto Ninja Arena és a Sütisuli során szerzett tapasztalatok azt mutatják hogy a család jobban kedveli azt ha tud gondolkodni a lépéseken és nem csapkodni, kapkodni kell. de mivel részben magyar fejlesztés és Compaya is régi haver még a Trónok Harca kártya magyar verziójának idejéből, lehet kap majd egy esélyt.

  • armin.d.ivan

    2021-11-30 17:11:58

    Igen, ez nagyon kevés játéknak áll jól szerintem. Pont az Overcooked is ilyen, kb gondolkodni nincs idő egyes szinteken. Egy ilyen agresszív kapkodós játékot nyomtunk régen, a méltán híres Dobblet, de nekem az se jött be túlzottan.

  • godzsakattila

    2021-11-30 16:54:12

    Én is így voltam vele, de nagyon agresszívan kapkodósnak mondták, ezért letettem róla végül.

  • veerzoltan80

    2021-11-30 16:27:16

    nagyon régóta szemezek már ezzel a játékkal. valószínűleg jövőre kipróbáljuk, mert a csajoknak biztosan bejönne ez a főzőcske téma.

  • gyd

    2021-11-25 09:48:40

    Nem véletlenül jut eszébe valakinek az overcooked a kitchen rush láttán. Hasonló felépítésűek, aki az asztalra átvinné az élményt, érdemes egy próbát tennie a társassal. :)

  • armin.d.ivan

    2021-11-24 14:12:00

    Akkor már csak az elsőt kell beszereznem, remélem lesz hasonló akciójuk még.

  • tomi.fehervari

    2021-11-24 13:42:03

    Igen, én is ezt írtam, mindkettő volt ott ingyen. :)

  • armin.d.ivan

    2021-11-24 08:04:52

    Ott napi szinten kapom már az értesítést, milyen játék free, de igen ritka, hogy érdekelnek is. Mindenestre megszoktam nézni, hátha jön valami jó. Egyébként úgy rémlik pont ott volt ingyenes az Overcooked 2

  • soetigabor

    2021-11-23 20:52:00

    Az Epic nagyon kikerült a látókörömből, pedig tényleg vannak nagyon jó ingyenes akcióik. Köszi az infót! 😊

  • tomi.fehervari

    2021-11-23 20:22:13

    Az 1 és 2 volt epicen ingyenes, az 1 2x is. Érdemes figyelni, hátha lesz még. :)

  • armin.d.ivan

    2021-11-23 09:19:10

    Az első nem tudom, de a második amikor felkerült Steamre, egyből ingyenesen került.

  • soetigabor

    2021-11-23 08:20:42

    A 2. rész már egy ideje kint van. Vagy az all you can eat-re gondolsz? Mert az az idei. 🤔 Ingyenes??? Voltak ezek valaha ingyenesek? 😮 Erről jól lecsúszhattam.

  • armin.d.ivan

    2021-11-23 07:59:25

    Pont nemrég jött ki egyébként a 2. rész, lehet még mindig ingyenes, majd nézd meg! 😋

  • soetigabor

    2021-11-22 19:00:13

    Tényleg olyan! 😀 Köszi, hogy eszembe juttattad, már rég megérett az is a vételre! 😁

  • armin.d.ivan

    2021-11-22 18:23:39

    Nem tudom kinek van meg, de nekem egyből az Overcooked jutott eszembe róla 😅 Igaz, az coop számítógépes játék, de ha valamihez le kell ülni gép elé, akkor nekem az lesz az.

  • soetigabor

    2021-11-19 13:09:45

    Többször szembe jött már ez a játék, de a doboz grafikája miatt eddig tévesen beskatulyáztam gyerekjátéknak. A cikket elolvasva viszont felkeltette az érdeklődésemet. Nagyon tetszik a homokórás, valós idejű játékmenet, nem találkoztam még ilyen mechanikával és a moduláris tábla is tetszik. Olyan játéknak tűnik, ami a pörgős játékmenet ellenére szerintem ki tudna kapcsolni az egyszerű és kedves tematika miatt.

    A rengeteg, változatos alkatrész és az igényes grafika miatt értem az árazását, de mégsem merném próba nélkül megvenni ennyiért.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Kitchen Rush: Legyél Sztárséf!