Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Fesztáv – Óceániai madarak kiegészítő

Az amerikai és az európai madarak után megérkeztek az ausztrálok is. Hosszú út áll mögöttük, rájuk fér a friss nektár. Ők már ismerik a virágok édes nedűjét, mely táplálékává válhat a világ minden madarának.

A kiegészítők mára meghatározó részeivé váltak a társasjáték-iparnak, és kiadásuk elengedhetetlen, ha egy kiadó a termékéből brendet akar létrehozni. Vannak kiegészítők, amik csak kis mértékben nyúlnak bele a játékmenetbe: behoznak pár új kártyát, esetleg beletesznek néhány választható modult. És vannak azok, amik a játékban strukturális változtatásokat eszközölnek: lecserélik a táblát (vagy annak egy részét), egyéni képességeket hoznak be, vagy épp különleges erőforrásokat tesznek a táblára. Persze a legtöbb jól idomul az alapjátékhoz – ez a szerencsés eset –, de egyre gyakoribb, hogy a kiegészítőn nem igazán érződik, hogy az a játékról, vagy a játékosokról szólna.

Várható volt, hogy a Fesztáv, (erről írtunk itt) sikere után kap még egy kiegészítőt az Európai madarak (erről pedig itt) mellé. Az Európai kiegészítő lényegében az alapjátékhoz szépen illeszkedő új kártyákat tartalmazott. Ezzel szemben az Óceániai madarak sokkal több új elemet hoz be, amik már erősen beleszólnak a játékmenetbe. A doboz tartalmaz új élelemforrást, új kockákat, játékos táblákat, 95 madarat, bónuszkártyákat, és persze új képességeket is.

Nektárt minden madárnak

Óceániába látogatunk el, ahol sok olyan madár él, akik virágok nektárjával is táplálkoznak. Ez lesz a kiegészítő fő motívuma. A többi kontinens madarának táplálkozásában dzsókerként szerepel a nektár, ami egy az egyben fogja helyettesíteni a kijátszáshoz hiányzó élelmet. E mellett új pontszerzési lehetőségként is megjelenik, a játék végén 5 pontot kap, aki a legtöbbet költötte belőle.

Nektárt az új élelemkockák által szerezhetünk, melyek kiegészültek két nektár ikonnal. Kockákat a szokásos módon a madáretetőből választhatunk.

Kapunk játékostáblákat is, amik új akciókat tartalmaznak. Kicsit bővült a lehetőség a "tojásrakásra", itt kártya és élelem beadásával is rakhatunk plusz tojásokat, és ehhez hasonló a "madárkártya húzás" bővítése is. Valamint új lépés is került a táblára: az újratöltés akció, ami a lápon és az erdőben egy élelemért aktiválható.

A kiegészítő madarai sárga képességeket kaptak, aminek a hatásait a játék végén tudunk kihasználni. Ezekkel általában plusz élelmet vagy tojást tehetünk a madarakra más-más szabályok szerint. A Csendes-óceáni térségben sok a röpképtelen madár, az ő fesztávjuk helyén egy csillagot találunk. Ha ragadozó madárral ilyet húzunk, akkor ő zsákmánnyá válik, és a ragadozó alá kerül. Érdekes bővítés, de kicsit fura, amikor ilyen helyzetben épp egy kazuár válik egy Cooper-héja prédájává.

A bónuszkártyák a játék végén pontozhatják például: a fészkekből álló szetteket, vagy a szárnyfesztáv alapján növekvő sorrendbe lerakott madarakat. A céllapkák közül számunkra legérdekesebb, amelyik arra ad pontot, hogy merre áll a madár csőre.

Az új tojások színe sárga, aminek továbbra sincs jelentősége.

Madarat csőréről?

Első kétfős játékunk alkalmával a szabályokat felrúgva csak a kiegészítő madarait és céllapkáit használtuk, lecseréltük a táblát és betettük a nektárt, hogy részleteiben ízleljük a kiegészítőt. A tapasztalatunk az, hogy gyakorlott játékosként nem volt elég kihívás. Ennek oka, hogy az új táblák sokkal könnyebben játszhatók, több élelem, kártya, tojás gyűjthető. A 95 új madár is főképp az élelemszerzést erősíti.

A nektárt könnyű begyűjteni, ráadásul dzsóker, ez nagyban segíti a játékosokat, hogy több madarat tudjanak kijátszani. Ettől a többi eledel kissé súlytalanná válik, már nem is azt néztük, hogy ki mit eszik, hanem, hogy mennyit. Hozzá kell tenni, hogy a szabályban nagyon szépen és logikusan leírják, hogy a nektár miért lehet dzsóker élelem.

Az új „játékvégi cél” képeségek, kellemetlen meglepetéseket okoztak, mikor az ellenfél megszórta tojásokkal a madarait, vagy élelemmel egy egész élőhelyet, jó tervezéssel minden ilyen kártya legalább 5 plusz pontot jelentett.

A fordulóvégi célok teljesítéséhez, itt elég annyi, hogy a madár egyen bogyót, vagy búzát, vagy a csőre álljon jobbra, vagy balra. Ezeket könnyű teljesíteni, épp ezért egész jó kis versenyhelyzetek alakulhatnak ki.

Sok olyan madár van, aminek a képessége csak egy választott játékostársunkat jutalmazza, aminek három főtől lesz jelentősége, továbbá a nektár költéséből származó verseny is három játékossal működik a legjobban. A játékidő lényegesen nem változik, talán az előkészületek nyúlhatnak hosszabbra.

Madárvonulás

Az Európai madarakban még volt idő és affinitás figyelni a grafikát, és olvasgatni az érdekes információkat. Az Óceániában valahogy már csak a számok, és a dzsókerek kerültek előtérbe.

Az igazság az, hogy ez a 95 kártya is izgalmas dolgokat ad a játékhoz, de már nagyon elhígul a kártyatengerben. Sok játékalkalom, vagy szűkített pakli kell ahhoz, hogy látszódjon, mit is ad az új kiegészítő. Ezért érdemes a pakliból néhány madarat kivenni, amivel a parti nehézsége és stílusa is beállítható.

Mi kezdettől fogva szerettük a Fesztávot a maga „hibáival” együtt. A sokak által rossz szájízként emlegetett viszonylag „magas” szerencsefaktort szerintük pont az Óceániai madarak hivatott kompenzálni a dzsóker lehetőséggel és kezdőbarátabb, jutalmazóbb játékostáblával. 

Számunkra az alapjáték tanította meg, hogy bizonyos kártyákat olykor el kell engedni és pörgetni kell a paklit egy jobb kártya reményében és pont ezt szerettük benne. Azonban ez a kiegészítő azoknak lehet praktikus választás, akik szeretnek gyűjtögetni és nehezen rugaszkodnak el korábbi döntéseiktől.

A(z) Fesztáv: Óceániai madarak társasjátékot a Gémklub biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a játék adatlapját!


MEGNÉZEM A JÁTÉKOT
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

24Feb

Újliget és Gyöngypatak, így bővül tovább Everdell univerzuma

Ismertető | 2024.02.24. 12:46:00

Az egyik legsikeresebb magyar nyelven is megjelent társasjáték az Everdell. 2023 év végén jelent meg két új kiegészítője az Újliget és a Gyöngypatak, melyek ismét megpróbálnak valami újat adni a 2018 óta töretlen sikert arató játékhoz.


Kommentek

  • armin.d.ivan

    2021-10-04 21:54:14

    Az egyik leggyönyörűbb játék, amivel valaha találkoztam a Fesztáv. Eszméletlen igény munka, zseniális játékélmény. A madáretetős kockadobó torony volt az első ilyen kellék, amit láttam, egyből megfogott. Alig várom, hogy a kiegészítőt is kipróbáljuk.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fesztáv
  • Fesztáv: Európai Madarak
  • Fesztáv: Óceániai madarak