Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Újabb szárnycsapások – Fesztáv: Európai madarak kiegészítő

2019. decemberében a Fesztáv társasjátékhoz magyarul is megérkezett az első kiegészítő: az Európai madarak. Az alapjáték, bár kapott hideget-meleget pillanatok alatt berobbant a köztudatba és akinek elért a szívéhez, mind nagyon várták a kiegészítő megjelenését. Így voltunk ezzel mi is és végre eljött az idő, hogy részletesen leírjuk Nektek a benyomásainkat.

Az alapjátékról egy korábbi cikkünkben itt olvashattok, ezért most erre nem térünk ki részletesen. Jöjjön tehát az Európai madarak bemutatója.

"Gólya, gólya hosszú láb, hol kezdődik a világ…"

A kiegészítő dobozában találunk 38 eledeljelzőt, 15 lila tojást, 5 új bónusz és 4 automakártyát, kapunk egy új kártyatartót, pontozófüzetet, dobozokat, 5 céllapkákat, és ami talán a legjobban érdekel mindenkit: 81 madárkártyát.

A játék előkészítéséhez nem kell mást tenni, mint az új alkatrészeket a régiek közé keverni, majd az alapjáték szabályainak megfelelően kipakolni, és már indulhat is a játék.

"A tó szélén ring a nád, itt kezdődik a világ…"

A kiegészítő a játékszabályokon nem változtat, de a madárképességek bőven hoznak újításokat. Például egyes, rózsaszín képességeknek hála, már ellenfeleink révén is juthatunk új madarakhoz. Néhány eledeltároló európai madárról már az eleséget is elkölthetjük, más barna madárképességgel pedig játékostársaink készleteit dézsmálhatjuk meg. A fehér képességű madarak közt találunk olyat, amit fektetve is kijátszhatjuk, hogy a táblánkon két madár helyét foglaljuk el, vagy olyan ragadozókat, amiket egy korábban kijátszott madárra tehetünk rá, így ejtve őt zsákmányul.

Jelentős változás, hogy a madárpakli, „kékeszöld” színű képességeket is tartalmaz, ezeket mindig a forduló végi értékelés előtt kell aktiválnunk. Ezek a kártyák hozzásegítik a játékost a forduló végi célok eredményesebb teljesítéséhez, ráadásul használatukkal a játék interaktívabbá is válik.

Bónuszkártyák formájában körünkben köszönthetjük: a viselkedéselemzőt, a gyűrűzőt, az etológust, a dietetikust és a városi tudóst, a céllapkák pedig már a kezünkben tartott lapok számát, vagy a tojás nélküli madarakat is díjazhatják.

"Gólya, gólya hosszú láb, hol ér véget a világ?"

Talán nem meglepő, hogy a kiegészítő minden egyes darabja hozza az alapjáték minőségének magas színvonalát. Az illusztrációk most is tele vannak élettel, a lila tojások színe ugyan harsányabb lett, de szépen mutatnak a többi tojás között. Ami kissé csalódás, hogy a tojások színének továbbra sincs jelentősége, és ezen a kiadó nem is tervez változtatni.

Sajnos ez a játék is tartalmaz olyan fordítási hibát, ami jelentősen befolyásolhatja a játékot. Ennek áldozata lett az Eurázsiai fenyőszajkó, amin a játékos „egyéni készletét”, simán „készlet”-nek fordították, ami ugye a közös készletet jelenti. Ettől tűnhet „legyőzhetetlennek”, mely sokakban megtörheti a játékélményt.

Az alapjáték bónuszkártyáin található százalékos arányokba a kiegészítő új madarai szépen beleillenek, a paklikat úgy hangolták össze, hogy ezek a kártyák érvényesek legyenek a kiegészítőben is. A játszhatóság érdekében viszont sok madarat át kellett nevezni. Vannak akiket ez nagyon zavar, de a játék egyszerűen igényli ezt a változtatást.

Az új madárképességek nagyon változatosak és frissek, sokat javítottak a játékosok közötti interakción, sőt néhány „tolvaj” madár a konfrontáció felé is elviheti a játékot. A szerencsefaktor szerintünk jól kiegyenlítődött és tulajdonképpen a 3 felcsapott lapnak a kiegészítővel lett igazán jelentősége. A játék „engine building” mechanizmusa sokkal izgalmasabbá és összetettebbé vált.

Az Európai madarak a játékidőhöz 15-20 percet ad hozzá. Játékosszám tekintetében szerintünk a két fős játék a többféle lehetőség miatt kiegyensúlyozottabb, az új automakártyák miatt az egyszemélyes játék kicsit mélyebb lett.

"Ha az a tó enni ád, egy tóból áll a világ"

Vajon az Európai madarak megéri az árát? Van, aki szerint drága lett és van, aki a dupláját is kifizetné érte. A Kennerspiel des Jahres jelölése óta sok kritikát olvashattunk a Fesztávról, melyek felsorolják erényeit és hibáit. Tapasztalatunk szerint az Európai madarak sok ilyen hibán tompítanak. Egy izgalmas, a játékmenetet nagyban befolyásoló kiegészítőről van szó, mely egy kicsit komplexebbé is teszi a játékot.

Mi nagyon örülünk a magyar megjelenésnek, de ugyan melyik madárrajongó ne örülne, amikor egy világsikerű amerikai játék kártyái között fel-feltűnnek olyan hazai madarak, mint a házi veréb, a cinege, vagy a fehér gólya.

Szóval nagy köszönet a Delta Visionnak, hogy bevállalta a kiegészítő magyar kiadását. Bízunk benne, hogy a Swift start promo-csomag is eljut majd minden magyar Fesztáv tulajdonoshoz. Ráadásként a Stonemaier Games 2020 végére bejelentette az Óceániai kiegészítőt, benne Ausztrál és Új-Zélandi madarakkal. Reméljük ennek a magyar kiadására is sor kerül majd... Az biztos, hogy van még potenciál a Fesztávban…

"Mindent egybefoglalva, mint a jó pap az okos prédikáczió végén, mi is a következő nagy igazsághoz jutunk el, a melyről sohasem szabad megfeledkeznünk, hogy tudniillik: ott, a hol az anyatermészet szűzen tiszta és érintetlen, ott nincsen sem káros, sem hasznos madár, mert csak szükséges van. Hasznossá és károssá a madár csak ott lesz, a hol az ember megbolygatja a szűz természet rendjét és nagy tömegben termeszteni kezdi maga javára az életet, a gyümölcsöt, a majorságot és egyebet."

Az idézetek Zelk Zoltán: Gólya, gólya című verséből, a záró idézet pedig Hermann Ottó: A madarak hasznáról és káráról című művéből származnak.

írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

12Ápr

Eldorádó legendája - A tűzokádók völgye

Ismertető | 2024.04.12. 14:00:00

A veszélyekkel teli őserdő rejtélyes ködbe borul. Sosem lehettek biztosak abban, hogy mi vár rátok a fehér fátyol mögött. Veszedelmes sárkányok és felbecsülhetetlen értékű kincsek bonyolítják tovább a kalandozás örökzöld játékát.

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!


Kommentek

  • ARduel

    2020-02-11 14:21:05

    Reméljük Nektek is tetszeni fog! Jó játékot!

  • asztalbetyár

    2020-02-03 22:17:41

    Már landolt is a fészkünkben! Izgatottan várjuk az alapjáték élményei után, hogy ránk milyen benyomást tesz.

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Fesztáv
  • Fesztáv: Európai Madarak