Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

A kicsempézett kártyák - Barakka

Sadid Al-Rasid uralkodó a Barakka nagymestere. Egyetlen lányát, Layla-t egy alacsony sorból származó fiú, Omar ejtette szerelembe. Al-Rasid ezért halálra ítélte a fiút. Omar kihívta az uralkodót, hogy mérkőzzenek meg életéért és a lányért. A fiú ravaszul a napnak háttal foglalt helyet, így ellenfelét megzavarták a szemébe tűző napsugarak, és elvesztette a partit. Al-Rasid állta szavát: meghagyta legyőzője életét és neki adta Layla kezét. Omar később nagy uralkodó lett, és az udvarába érkező tudósok és hadvezérek új játékvariánsokat ihlettek.

De vajon honnan ered a Barakka, mely így felforgatta a Közel-Kelet életét? A bizonyítékok szerint Szöllősi Péter ihletettéséből született, amely egy kétfős, memóriaalapú szettgyűjtő kártyajáték. Cél, hogy a játékosok minden színből sorozatot, ezekkel pedig pontokat gyűjtsenek.

Hidegburkoló kisiparos

Az alapjátékban 60 kártyát használunk, 5 színben egytől ötig számozva, plusz 2-2 joker lapot, és színenként 2-2 Barakka lapkát.

A játékosok felváltva lapot húznak: vagy a 2 felcsapott dobópakli egyikének tetejéről, vagy a húzópakliról. A kártyákat maguk elé helyezik, színenként külön-külön. Az összetartozó lapokat egymásra kell tenni, hogy mindig csak a felső számértéke látszódjon. Ha egy színből kijött az 5 lapból álló sorozat, akkor a hozzá tartozó lapkát ráteszi a paklira.

Ha a húzópakli elfogy a játék véget ér és pontszámítás következik. A sorozat csak akkor számolható el, ha: van benne 1-es, és nincs benne két egyforma lap. A szabályban található táblázat alapján kiszámoljuk a sorozat értékét, amihez hozzáadjuk azt a számot, amit a joker helyettesít. Az el nem számolható, vagy hiányos szettekről eldobjuk a barakka lapkákat, a megmaradtakat pedig önmagukkal összeszorozzuk, és az így kapott értéket hozzáadjuk az eredményhez.

A játékot az nyeri, aki több pontot gyűjtött.

Omar ihlete

Ha megunnánk az alapjátékot, a szabályban további kiegészítő modulokat is találunk:

El-Samra filozófiájában minden sorozathoz kell jokert gyűjteni, különben nem számolhatók el.

Sadid Al-Aziz féltette kincse variánsban minden Barakka-lapkából csak 1-1 kerül játékba, amiket egymásra helyeztek. Mindig csak a legfölső lapka szerezhető meg, vagyis ha a zöld lapka van fölül, de a pirosat fejezted be, akkor nem vehetsz el lapkát.

El Karim vakmerősége játékmódnál az első lapot képpel lefelé helyezzük magunk elé, így arra is emlékeznünk kell, hogy milyen színnel folytassuk a sort. Ehhez még egy mini kiegészítő párosul: a Sivatag Rózsája. Ezt az kap meg, aki először letesz öt kártyát, de csak akkor jár érte pont, ha mind az 5 sorozat hibátlan.

Behoz egy hatodik színt az El-Basr egyensúlya. Ezekből a rózsaszín kártyákból egy teljes szett több pontot ér, mint a többi színből. Ha teljes a sor, akkor a lapka nem hozzánk, hanem az ellenfélhez kerül.

A fehér érték nélküli 5 kártya a Portugál fondorlata című kiegészítőt takarja. A hozzá tartozó lapka azé lesz, aki utoljára rakott le ilyen kártyát. A lapka értékelése az alapjáték szabályai szerint történik, viszont a kártyák darabszáma alapján mínusz pontot is szerezhetünk.

Az El-Karim vakmerősége és a Sadid Al-Aziz féltette kincse nehezebb játékmód lett, utóbbi és a Protugál fondorlata az interakciót is jól erősíti. A játékmódok keverhetők, és így skálázható a játék nehézségi foka is.

Al-Rasid csempéi

A Barakka játékmenete egyszerű – még a modulokkal együtt is –, gyors, kevés a holtidő, és könnyű tanítani. Viszont a jó eredményhez szükséges a jó memória, vagy a hatékony emlékezéssegítő módszerek alkalmazása. Szerencsére ez magával a játékkal is nagyszerűen fejleszthető.

A játék szólóban is tökéletesen működik, kicsit rövidebb, mint ketten, kb 5-8 perc egy parti. A variánsok közül szólóban az El-Samra filozófiája, az El-Karim vakmerősége és az El-Basr egyensúlya működik jól.

Nekünk a grafika nagyon tetszik, és jól esik, hogy az illusztrációk ilyen nagy kártyákon foglalnak helyet. Bár ez egy absztrakt játék, a szabályfüzet az alapjátékhoz, és a variánsokhoz is szépen kidolgozott kerettörténetet tartalmaz. Érezhető, hogy a dizájn és a sztori is merített az Azul sikeréből. A táblának túl sok funkciója nincs, a kártyalapok pedig kicsit vékonyak.

A Barakka Szöllősi Péter egy korábbi, Gyümi című játékának kétfőre optimalizált változata. Ki is járt neki, mert a Gyümi ketten kifejezetten nehéz. A Barakka ehhez képest kevesebb lapot tartalmaz és belekerült a joker is. A kevesebb számkártyát egyszerűbb megjegyezni, viszont kevésbé épít a vizuális memóriára, mivel a színeket nehezebb memorizálni, mint a gyümölcsök képeit.

Nagyon jó, hogy a pontok több forrásból gyűlnek össze, viszont úgy éreztük, hogy azonos képességű játékosok között leginkább a jokerek pontértéke szolgál helyosztásra. A győzelmi pontok döntő hányada a sorozatokért jár, a lapkák pontjai pedig erre alapulnak, vagyis ha sok pontot szereztél a kártyákkal, akkor sokat fogsz a lapkákkal is. Ezen a szoros összefüggésen lazítottak a játékvariánsok, szélesebbre nyitották az újrajátszhatóságat is, és új taktikai utakat nyit a játékosok elött.

Az utolsó játszma

A Barakka nem fog mindenkinek tetszeni. Játszottunk már matematikussal, akit nem kötött le, mert túl egyszerűnek és statikusnak találta, akik pedig rosszabb memóriával rendelkeznek, általában nem szereznek elég sikerélményt, hogy több partit lejátszanak.

Viszont a Barakka nagyon jó játék. Könnyeden és szórakoztatóan fejleszti a memóriát, és sokkal jobban működik két fővel, mint az elődje.

A(z) Barakka társasjátékot a Vagabund Kiadó webshop biztosította számunkra!

Keresd fel a boltot és tekintsd meg a teljes kínálatot!


BOLT FELKERESÉSE
írta -- ARduel

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

18Máj

Szupercsapat! - Strandkupa: Paklimenedzselés akár tizenhatan

Ismertető | 2024.05.18. 17:03:00

A Szupercsapat! áttematizált változatában új csapattagok érkeznek, esélyt kapunk híres edzőként is kipróbálni magunkat, másik dobozzal kombinálva pedig már tizenhatan is részt vehetünk a gigászi bajnokságon!

11Máj

Szupercsapat! - A világ legnagyobb zászlószerző versenye csak rád vár🐤

Ismertető | 2024.05.11. 14:00:00

Építs paklit, és párbajozz a 2023-as év játékában egyedül, vagy akár hét barátoddal! Vajon a gumikacsa elveszi a zászlót a gengsztertől?


Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • GYÜMI
  • Barakka