Támogasd a Tarsasjatekok.com-ot a Patreonon! Támogatom!

Ti írtátok!-Trey Chambers' Harvest

Egy szeszélyes fantáziavilágba hívlak benneteket kertészkedni ezzel a 2017-es játékkal. Egy barátom mesélt róla néhány hónapja, hogy mennyire jó játék amellett, hogy mennyire rövid. Bizony ez egy szép grafikájú, viszonylag egyszerű euro játék, ami játékos számtól függően 30-60 perces. Ez különösen ezeknél az európai típusú társasjátékoknál ritkaság, hiszen a legtöbb agyégetés 2-3 órát is el szokott tartani. Hamarosan megtudjuk, hogy sikerül mindezt összehozni a Harvest-ben.

Komponensek

Kezdjük is rögtön az alkatrészekkel. 

Van egy elég picike tábla az általános helyekkel: Labor Market (munkaerőpiac), General Store (vegyeskereskedés), Land Office (Földhivatal) .

A nyersanyagból mindössze három féle van, víz, trágya és varázsital. Mindegyikhez szép festett, fa jelölőket kapunk. 

Ezek mellett vannak még termények és palánták, amiket a szokásos kartonlapból kellett kinyomkodni. 5 féle termény van a játékban: Snap Peas (Csattanorsó), Scarrots (Rémisztrépa), Phantom Peppers (Fantom Paprika), Rockali (Rokkoli), Plumpkins (Tökkövér).

Ahogy már észre is vettétek, gondolom, a játékban minden egy kicsit szeleburdi, szeszélyes nevű.

Na meg egy csomó, többféle méretű kártya. A legnagyobb kártyák a kilenc egyedi, választható gazda, mindegyik hátoldalán a kezdő játékhoz ajánlott paraszt, Wil Plantsomdill, avagy valami olyasmi, mint Kaporültető Vili. 

A kicsit kisebb kártyák az ültetvények, majd a kiterjesztett ültetvények. 

A normál méretű kártyák egy része sorrend kártya, a többi pedig akciókártya.

A legkisebb kártyák a lehetséges épületek illetve használható ültetvények. Ez is elég frappánsan van megoldva, mert az egyik oldala az épület, a másik oldala meg az ültetvény.

Végül minden játékos kap két, azaz kettő munkást jelölő fa bábut. 

Hogyan is kell ezzel játszani?

A játékhoz egyetlen egy összehajtogatott kétoldalas lapot adtak, mint "szabálykönyv". Miközben ismerkedünk az alkatrészekkel már kapjuk is az előkészületi szabályokat. A játéktáblát helyezzük le az asztalra, mellé pedig terület kiterjesztő kártyákat. Keverjük meg az akciókártyákat, majd játékosonként 5 kártyával képezzünk belőle egy paklit, amit a játéktábla alá teszünk. Aztán tegyük le a megkevert sorrend paklit és az épület paklit is. Mindezek köré helyezzük le a különböző termény és ültetvény jelölőket és az erőforrás jelölőket. Minden játékosnak osszunk ki két gazda kártyát, amiből választhat magának egyet. (Első játék esetén egyszerűen csak osszunk ki három gazda kártyát, és annak a paraszt oldalával játszik mindenki.) A gazdakártya alán látható erőforrásokat és terményeket vegyük magunkhoz illetve két földműves bábut az általunk választott színben.

Ne felejtsük el az egyedi képességünket felolvasni a többi játékosnak. Mindenkinek osszunk egy sorrend kártyát, de most a kártyán szereplő nyersanyagot vagy akciót nem kapja meg senki, csak becsúsztatjuk a gazdánk lapja mögé.

Miből is áll egy kör?

Minden kör négy fázisból áll:

  • Akciókártyák: játékosonként húzzunk fel egyet és tegyük a játéktábla alá őket.
  • Körsorrend: húzzunk fel három kártyát a sorrend pakliból.

A jelenlegi kör sorrendnek megfelelően jönnek a játékosok, és választanak egy új sorrend kártyát és kicserélik a jelenlegit. A rajta szereplő dolgokat azonnal megkapja a játékos, majd becsúsztatja a gazda lap mögé, hogy csak a szám látszódjon ki. (sorrend kártyán 1-től 15-ig lehetnek számok, és minél előbb jöhet valaki, annál kevesebb ajándékot kap) Miután mindenki választott magának új sorrend kártyát, a maradékot keverjük be a sorrend pakliba.

  • Gazda használat

Kör sorrendnek megfelelően helyezzünk le egy gazda bábut a játéktáblán vagy az akciókártyán szereplő helyszínek közül egyre. Minden helyen csak egy gazda bábu lehet kivéve ott, ahol külön meg van jelölve, hogy több is lehet. A "3+" illetve a "4+" helyek csak három- illetve négy-játékos módban használhatóak. Végrehatjuk az adott hely adta lehetőségeket, és kifizetjük az esetleges árát a terményeinken szereplő arany csillagokkal. ( Hiába adunk többet, nem kapunk visszajárót. A Csattanorsó egyedül, ami terményként és palántaként is ér egy aranyat).

  • Kör vége

Mindenki visszaveszi a gazda bábuját. Az asztalon lévő akció kártyákat vissza tesszük a dobozba. Kiegészítjük a választható épület lapkákat hatra. Kihúzzuk a sorrend kártyánkat, hogy látszódjon mit adnak. Ha ez volt az ötödik kör, akkor vége a játéknak.

Milyen akciók lehetnek?

Ültetvény kiterjesztés

Egy ültetvény kiterjesztést (két ültetvényes kártya) a jelenlegi ültetvényeink mellé csatoljunk.

Szántás

Az épületek és ültetvények pakli tetejéről egy kártyát teszünk egy lezárt telkünkre az ültetvénnyel felül.

Építés

Egy elérhető épület kártyát tesszük az egyik lezárt telkünkre miután kifizettük az árát, a megfelelő mennyiségű aranycsillagot.

Ültetés

A gazdánál lévő egyik palántán szereplő ezüst csillagoknak megfelelő számú trágyát használunk, hogy a palántát elültessük egy ültetvényünkön és leteszzük arany csillagokkal felül. Egy ültetvényen csak egy fajta terményt lehet termeszteni. Akár több palántát is ültethetünk, akár több ültetvényre is, ha ki tudjuk fizetni a költségeit. Sőt akár már learatott terményt is újraültethetünk, bár ez jóval drágább művelet.

Növény gondozás

Annyi vizet használunk egy termény gondozásához, ahány arany csillag szerepel rajta, ezzel egy újabb termény jelölőt tehetünk le erre az ültetvényre a közös raktárból. Egy varázsital bármennyi vizet helyettesít egy termény gondozásához. Ezt többször is megtehetjük, ha van hozzá elég helyünk és vizünk vagy varázsitalunk.

Aratás

Bármennyi ültetvényünkről begyűjthetjük a terményeket, de a kiválasztott ültetvényről az összeset be kell. Az így megkapott terményeken szereplő aranycsillagokat lehet elkölteni épületekre, vagy bizonyos helyekhez. A játék végi pontozásnál a megmaradt terményeken szereplő aranycsillagok győzelmi pontnak számítanak akkor is, ha még nincsenek learatva.

Ki a győztes?

Az ötödik forduló végén mindenki összeszámolja a csillagait (ezüst és arany). Minden épület és gazda adta bónusz hozzáadása után, akinek a legtöbb csillagja van, az nyerte meg a játékot és lett a legjobb gazda e vidéken. Egyenlőség esetén az nyer, akinek több nyersanyaga maradt (víz, trágya, varázsital). Ha nyersanyagból is egyenlőség alakult ki, akkor az nyer, akinek kisebb az utolsó sorrend kártyája. 

Összegzés

Összesen 5 fordulóból áll egy játék, és fordulónként két akciónk lehet, vagyis összesen 10 akciónk lesz. Maga az akció sem tart sokáig, ahogy a kör eleji és kör végi teendők is gyorsan végrehajthatóak, a második fordulótól már mindenkinek menni fog fejből is. Tehát a játék tényleg tud gyors lenni. Mivel a különböző gazdáknak más-más egyedi képessége van, így nincs olyan akcióhely, amit mindenki szeretne, ettől még nem garantált, hogy a kívánt hely szabad marad. Ügyesen kell lavírozni a sorrend kártyákkal. Nem mindig az a legjobb, ha mi jövünk elsőnek, de azt sem engedhetjük mindig meg magunknak, hogy utolsónak választhassunk. Kilenc gazda közül lehet választani, ami már önmagában kellően megnöveli az újra-játszhatóságok, de mivel az elérhető akcióhelyek is nagyon változatosan jönnek fel, garantáltan nincs két hasonló játékmenet.

Mindenkinek szép nagy ültetvénye lesz a játék végére és számos különleges terménye. Persze legjobb csak egy gazda tud lenni, de mindenki elégedett lehet az elért eredményével. 

Szerintem ez egy kiváló játék, akár többet is lehet vele játszani egymás után, de akár bemelegítő, vagy épp levezető játéknak is csodás választás lehet. 

Külön piros pont a kompakt csomagolásért. Gyárilag nincs mindennek szépen külön helye, cserébe nem foglal sok helyet a kicsi doboz és utólag habkartonból még készíthetünk neki inzertet. Én mindenképp tervezem, mert ez a játék biztosan sokat előkerül még.

A grafikája nagyon igényes, különösen a gazdák vannak jól megrajzolva, de az akciók is teljesen érthető, és jól felismerhető ikonok lettek.

Nagyon ritka az, amikor egy játékra 10-ből 10 pontot adok, de itt igazán nem tudom miért tudnék ebből levonni. Nekem ez a játék 10 pontos, és nagyon sajnálom, hogy nem bukkantam rá előbb. 

írta -- Eyesis

Támogasd Te is a Tarsasjatekok.com-ot!

Járulj hozzá Te is, hogy legyen YouTube, podcast tartalom és hogy még több társasjátékot bemutathassunk! Minden támogatónk közösségi pontokat kap és a legnagyobb támogatóinknak egy nagy dobozos társasjátékot adunk ajándékba!

27Jún

Walking in Burano - Nyáresti séta Olaszországban

Ismertető | 2024.06.27. 14:00:00

Színes házakkal szépítjük az olasz sziget, Burano utcáit, miközben igyekszünk megfelelni a helyi kritériumoknak és elnyerni a turisták elismerését.

08Jún

Amritsar: Az aranytemplom társasjáték bemutató

Ismertető | 2024.06.08. 10:00:00

Az Amritsar alapműködése egyszerű: lépsz az elefánttal, mankalázol a munkásokkal, majd végrehajtod a lehetséges akciókat. De a játék mélyebb rétegeiben egy sokkal összetettebb, számtalan ikont használó szabály és stratégiai rendszer áll.


Kommentek

  • Eyesis

    2021-03-17 20:15:49

    Az ismertető alapján már lehet vele játszani, egyedül az épület kártyákon lévő szöveghez kell legalabb egy valaki aki lefordítja a többieknek.

    Én sokat kerestem és egy népszerű külföldi oldalról vettem egy közös rendeléssel. Ilyet ki lehet még fogni.

    Meglepően sokat el lehet érni ezzel a többnyire 10 akcióval. Azért sok olyan akció van, ami több dolgot is enged csinálni.

    Nálunk eddig még nem volt két egyforma játék, nem lehet egy tuti stratégiával győzni, számítanak a lapok által adott akciók nagyon. A legtöbb karaketer behoz valami teljesen egyedi képességet, amit ügyesen kell a helyzethez igazítva használni.

    Ha már mindenki ismeri a játékot a fél órás játékidő tényleg össze jöhet, így sok olyan alkalommal is elő tud kerülni, mikor egy izmosabb játékra nincs idő.

  • Alleira

    2021-03-14 13:44:04

    Ez a játék igazi "hidden gem"-nek tűnik a bemutató cikk alapján. Kár hogy itthon nem kapható, pedig mókás euronak tűnik. Ami elgondolkodtatott hogy mennyire nehéz lehet 10 akcióból gazdálkodni egy jàték során és ez mekkora újrajátszhatósággal járhat vajon 🤔

Népszerű

Friss

Címkék

Kapcsolódó játékok

  • Harvest